Space Farmers - Teszt


Teszteltük az új indie co-op puzzle játékot...

Ezer megy egyszer elmondtam már, mit gondolok az indie játékokról, úgyhogy ezt most kispórolnám, lévén a cikkben ki fogok még rá térni bizonyos konkretizált elemeknél. A mostani cikkünk egy olyan játékról szól, ami számomra idegesítően nagy csalódás volt, pedig nem rossz játék. Olyan szinten hullámzó a minősége, hogy lehetetlen elkönyvelni jó, vagy rossz játéknak. Nyilván kis költségű játékról beszélünk, nem jutott erőforrás arra, amire kellett volna, de maga az ötlet jó és működik, és sokakat meggyőzött arról, hogy a Space Farmers egy nagyon kellemes co-op játék. Félek, rövid lesz ez a cikk, ugyanis a játék tényleg egyszerűbb, mint a pofon, és túl sok tartalom sincs benne, de igyekszem minden kíváncsi olvasó igényét kielégíteni.

Zűr az űrben

A Space Farmersnek van egy aprócska története, mégpedig két név nélküli karakterről szól, akiket elrabolnak a földönkívüliek. Mielőtt boncasztalra kerülnének, az idegen űrhajót megtámadják a gonosz robotok, így az űrlények gyorsan lelépnek, mi pedig szabad utat kapunk a meneküléshez. A Space Farmersről először azt hittem, valami köze csak lesz a farmoláshoz, és lássatok csodát, nincs. Ez a címe, de ez egy mászkálós puzzle, amit vagy a barátaiddal játszol, vagy sehogy.

Ezt szó szerint kell érteni, ugyanis a játékban nincs single player, csak multi. Ezzel még úgy nem is lenne gond, lehet választani, hogy privát meccset készítünk, becsatlakozunk egy szerverre, vagy meghívjuk a barátunkat. A játék az utóbbit támogatja elsősorban, a meghívott pajtással azonnal összedob, és gond nélkül el is indul a játék, de a többi lehetőség miatt én komolyan a hajamat téptem. A privát meccshez megpróbál nekünk egy véletlenszerű játékost berakni, de úgy látszik ez lehetetlen, mivel fél órát hagytam bent a keresőt, és eredménytelenül zártam a próbálkozást. Sebaj, menjünk fel egy szerverre. A szerverkereső nem működik, ha pedig éppen csoda történik, és bedob egy-egy játékot, akkor arra nem lehet csatlakozni. Fel sem foghatom, hogy ez miért így működik, és utánaolvastam fórumokon a problémának, ott is ugyanez a helyzet. Vagy közösen veszitek meg egy játékkal a játékot, vagy egyszerűen nincs értelme belekezdeni.


Na de mindegy, tegyük fel, hogy megvettétek közösen a játékot egy baráttal, és bedob titeket a játék. Az első lépés a karakter készítés, ami egy részt kiábrándító, másrész mókás. Mókás, mert aranyosak a karakterek, habár két egész kockából állnak, a kinézetüket pedig valami olcsóbb rajzprogrammal csinálhatták. A játékban fellelhető alap karakterek stílustalanok, semmitmondóak, és nem is néznek ki jól, szóval sokat nem kell vacakolni a karakterkészítéssel. Induláskor hozzájutunk első fegyverünkhöz, az energia shotgunhoz, ami kapásból három felé lő egyszerre. Megcsodálhatjuk a fantasztikus pályát, mely lineáris útvonalakból áll, mindenféle töltelék vagy színesítő elem nélkül. A háttérben kisfelbontású csillagos égbolt látható, és bár ez tényleg csak kukacoskodás, de egy-egy háttérre még annyi sem tellett, hogy kitöltse a képernyőt, mert ismétlődnek, és még néhol látszik is a képek közti határvonal.

Együtt jó

Mindegy, ez egy indie játék, nyilván nem várhatunk el tőle sokat grafika téren, ezen túl kell esni. Elindulva belebotlunk az első konténerekbe és robotokba, melyeket kedvünkre szétlőhetünk. Minden elpusztítható dologból esik valami, ami vagy élet, vagy valami ideiglenes fegyverfejlesztés, így ezeket a cuccokat érdemes lesz felvenni, habár a játék lényegét nem ez fogja adni. Ahogy továbbhaladunk, előkerülnek a továbbhaladást gátló puzzle-ök, melyek kezdetben viszonylag könnyen megoldhatók, ám minden pályával egyre nehezebbek és nehezebbek. A Space Farmers talán a nehézségben teljesít jól, mert bizony van benne kihívás bőven, és mindkét játékosra szükség lesz, hogy megoldják. Az elhibázott lépések, vagy a beszedett sebzések után gyorsan meg lehet halni, és elég csak az egyik játékosnak elesnie, a pálya azonnal újrakezdődik. Kezdetben ez még nem annyira nagy érvágás, mert rövidek, és legalább van lehetőség kiismerni a csapdákat, de később nagyon idegesítő lesz, mikor átverekedjük magunkat több csapdán is, hogy a cél előtt öljön meg minket egy pici robot. Kezdhetjük elölről. Ha egyedül lennénk, talán nem lenne annyira élmény a haladás, de mivel a barátunkkal játszunk, ezért sok vicces és izgalmas pillanatot tartogat a Space Farmers, és pont ez miatt győzhetett meg annyi embert. Ezt én is elismerem.


A pályákon való haladással új cuccokat is fogunk kapni, például szemüveget, amivel látjuk a láthatatlan csapdákat és ellenségeket, vagy erősebb fegyvereket, de akár egy krumpli detonátorhoz is hozzájuthatunk. Ezeket a felszereléseket mindig szétosztja a játék a két karakter között, tehát összehangoltan kell használni a kütyüket, hogy tovább lehessen haladni. Mivel van pár egészen genyó csapda is, ezért fontos a két játékos között az egyetértés és az odafigyelés.

Grafikailag, mint mondtam, a Space Farmers indie játékhoz képest is minimális. Persze, egy indie esetében nem várhatunk el szép, részletes pályákat, meg ilyesmit, de én mégis azt mondom, hogy a mai világban az indie-k körében is van egy minimum. A Space Farmersben nekem az volt az érzésem, hogy a fejlesztőknek nem nem volt keretük kidolgozni a látványt, hanem egyszerűen csak kispórolták az energiát rá. A kockafigurák annyira reménytelenül semmitmondóak, hogy döbbenet, ez a pályákra is igaz, meg úgy minden másra. Épp ez miatt a csúf látványt nem kompenzálja egy jól kitalált dizájn, egy szellemes látványvilág. Ha például a pályákat szépen megdizájnolják, több dolog van bennük, nem csak a semmiben lógó üres hidak, akkor már egy fokkal elégedettebbek lehetnénk.

A hangokról már nem is beszélek, a hangeffektek elég gyengék, sok a már agyonhasznált effekt. Zene is alig van, ami pedig elhangzik, az minimális, mind hatásban, mind minőségben.


Ítélet

A Space Farmers még indie játékok között is gyér minőségű, és ez nem azért van elsősorban, mert rosszul csinálták volna meg, hanem azért, mert nem is foglalkoztak vele. Kevés dolgot lehet így értékelni a Space Farmersben, de amit lehet, az pont a rajongó játékosok erőforrása, ez pedig az egészen élvezetes co-op élmény. Az egyre nehezedő puzzle pályákon egyszerre megy a rejtvényfejtés, a szaladgálás és a lövöldözés, amihez kapunk sok cuccot, és persze minden azon múlik, hogy a barátunkkal mennyire tudunk együtt dolgozni. Sok kellemes pillanatot ígér a közös játék, szóval a Space Farmers végülis eléri, amit akar, és egy kellemes co-op élménnyel ajándékozza meg a játékosokat. Nagy kár, hogy minden másban alulmarad, mert ezzel a koncepcióval sokra vihette volna. Azt is muszáj leszögeznünk, hogy ha nem egy baráttal veszitek meg a játékot, akkor nem fogtok Space Farmerst játszani, tehát csak és kizárólag akkor ruházzatok be erre a játékra, ha van valaki, aki szintén megveszi veletek együtt. Én nagyon sokallom érte az árát, de akinek megéri egy jó co-op mókáért, az végülis jót fog szórakozni. 

-Róka-

Pro:
+Élvezetes co-op
+Steam teljesítmények

Kontra:
-Csúf
-Minimális hangok, zene
-Működésképtelen játékkereső


Értékelés
 8.0Játékmenet:
A co-op szaladgálás, lövöldözés és puzzleözés egészen kellemes, és az egyedi cuccoknak és fegyvereknek hála még változatos is néha. Sokat befolyásol továbbá a két barát kapcsolata, így a megoldások sem mindig mennek ugyanúgy. 
 7.0 Hangulat: 
A játéknak alapból nem sok hangulata van, az egyetlen dolog, ami mégis ad neki, és még jó is, az a baráttal való játék. Közösen mókás, és vicces, így végülis egymásnak biztosítjuk az élményt, oda-vissza. 
 5.5Grafika: 
Indie játékról van szó, nem várhatnánk el tőle sok mindent, de még az is kevés, ami van. Inkább az látszik, hogy a fejlesztők nem is foglalkoztak a játék ezen részével, pedig érdemes lett volna.
 5.5Hangok: 
Kevés a hangeffekt, ami van, az se épp a legjobb minőségű. Zene téren is elég gyér a felhozatal, minőségre se a legjobb, és abszolút felejthető. 
 7.0Szavatosság:
Baráttal el lehet vele lenni, amíg véget ér, és egy másik baráttal újra neki lehet ülni, hisz ahány ember, annyi megoldás. Annyira nem jó, hogy hosszú távon el legyünk vele, de arra a pár órára megfelel.
Review score
 6.6A Space Farmers egy jó játékmenetre épülő, minimális minőségű játék. Bár élvezetes baráttal végigvinni, de csak a közös játék ad bármiféle élményt a játékhoz, mert önmagától nem tud sokat adni. Aki szeretne a pajtásával puzzleözni kicsit, az kipróbálhatja, de én személy szerint nem ajánlom a Space Farmerst. 

Összes oldalmegjelenítés