League of Legends - Teszt

Teszteltük a világ egyik legismertebb MOBA játékát...

Ha követitek rendszeresen a tesztjeinket, ahogy jó gamerhez illik, akkor olvashattatok már pár MOBA játékról, méghozzá a nevesebbek közül, mint a Dota 2, vagy a SMITE. A műfaj nagyon közkedvelt a játékosok körében, hiszen egyszerű megtanulni a játék mechanikáját, mégis nagyon nehéz a mesterévé válni. Mindemellett persze sokat számít a játék hangulata is, amit a fejlesztők a kidolgozott karakterekkel, háttér sztorikkal, látvánnyal és egyéb elemekkel biztosítanak. A SMITE telitalálat volt, hiszen a mítoszok jól ismert karaktereit elevenítette meg egy természetfeletti csatatéren. Ha körbekérdeznénk a játékosokat, hogy sorolják fel a három leghíresebb és legjobb MOBA játékot, akkor a Dota 2 és a SMITE ott szerepelne, ezekről már beszéltünk is. De még nem ejtettünk szót a harmadik dobogósról, így hát itt az idő, hogy bemutassuk nektek a League of Legends-t. Bizonyára a legtöbben már ismerik, de aki nem, annak itt a tökéletes lehetőség, hogy betekintést nyerjen az egyik legismertebb, legjobb MOBA játékba. Nemrég a játék magyar lokalizációt is kapott, és még egy nyitó ünnepségre is elmehettek a rajongók, mely egy nagyszabású hazai bajnokság döntőjét is magába foglalta. Már több éve tündököl a játék, és bővül a közösség, de a League of Legends folyamatosan fejlődik, és most jutott el arra a szintre, hogy aki két-három éve játszott vele és most visszanéz, az nem fog a játékra ismerni. Kezdjük hát…

Köszöntelek, Idéző

A League of Legends legislegnagyobb erőssége szerény véleményem szerint a háttér sztori, és a világ. Az eredeti körítés egy csöppnyit lagymatag volt, de mára az új karaktereknek és finomítgatásoknak hála egészen komoly, sokrétű világ épült fel, melynek a neve Runaterra. Az események helyszíne a bolygó legnagyobb ismert kontinense, Valoran, ami háborúkkal teli történelemre tekint vissza, köztük is a legfrissebb, és egyben legpusztítóbb kor ért véget, a Rúna Háború. A mágikus csaták hatására a kontinens déli része szinte teljesen tönkrement, mágiával fertőzött sivataggá változtatva az egykor virágzó földeket. A háborút örökké vívó Noxus, Demacia, Freljord és Ionia talán még mindig folytatta volna a pusztítást, ha nem lép közbe a titokzatos Háború Intézménye, és annak Idéző Mesterei, hogy megálljt parancsoljanak a viszálynak. Félelmetesen nagy erejük láttán a birodalmak fejet hajtottak a független mágus rendnek, és beelegyeztek az igazság szolgáltatás új formájába: A Bajnokok Ligájába. Minden birodalom elküldte legnagyobb becsben tartott harcosait, hogy az Idéző Mesterek irányításával küzdjenek meg az erre kialakított arénákban, és csatáik nem csak a köznép szórakoztatását, de bizonyos politikai, vallási és erkölcsi viták elintézésében is segített. Ahogy a liga egyre népszerűbb lett, újabb és újabb bajnokok kerültek be a birodalmak képviselésére, csatlakozott a játékhoz több kisebb nép is, az Idézők behívtak játékba más legendás harcosokat és lényeket is, de olyan harcosok is megjelentek, melyeket csak a ligában lehet irányítani, míg másutt a világban borzalmas veszélyt jelentenek. Az Idéző Mesterek maguk a játékosok, akik helyet foglalnak egy hely mélyébe rejtett templom csarnokában, és varázsgömbjeiken keresztül veszik át az irányítást a hősök felett, hogy megvívják csatáikat az igazságért, vagy a hatalomért.


Ahogy bővült a Liga repertoárja, úgy bővült a világ és a háttér sztori, új népek és államok kerültek elő, mint például a kalózok által lakott Bilgewater, a tudomány alapú Piltover, a szintén tudományra épülő, de sokkal ártalmasabb Zaun, és így tovább. Megnyílt a világok közt elterülő sötét dimenzió, a Void, ahonnan félelmetes szörnyetegek lépnek elő, a tengeren túlról pedig az élőholtak által uralt Árny Szigetekről érkeznek természetfeletti lények. Vannak írások és infók a világ ezen részeiről, de a legtöbbet a karakterek történetéből tudhatunk meg, melyek egyre részletesebbek, és stílushűbbek lesznek. Régen nem nagyon foglalkoztak a karakterek világban elfoglalt helyével, egyszerűen csak ki lettek találva, és be lettek dobva a mélyvízbe, de manapság már úgy jelennek meg az új szereplők, hogy van létjogosultságuk a világban, a hangulatuk nem csak a karaktert, de a világot is meghatározzák. Az új hősökhöz alkotott bemutatók, videók, vagy képregények mind bővítik az ismereteinket a már ismert helyekről és eseményekről, ilyenre pedig kevés példa van MOBA körökben.

Régebben egy új karakterhez kaptunk egy színesítő sztorit, vagy képregény oldalt, ma már komplett animációs bemutatóval kedveskednek a fejlesztők. Láttunk már király dolgokat, de az, hogy minden karakterhez jár videó, saját zene, és néha akár több is, az nagyon csábító az érdeklődőknek, a veteránoknak pedig minden alkalommal kellemes meglepetés. Furcsa, amikor még azt sem tudjuk, hogy milyen típusú karakter lesz a következő, mit fog csinálni, és tudunk e majd vele játszani, de a bemutatkozó videóját látva azonnal beleszeretünk, és mindenképp meg akarjuk vásárolni.

A háttér fontos, de játéktechnikailag természetesen nincs funkciója. A lényeg a karakterek képességeiben rejlik, és itt a League of Legends különösen jól teljesít. Minden MOBA arra törekszik, hogy minél több, minél többfélébb karaktert szolgáltasson a játékosoknak, de bizonyos kiegyensúlyozatlanságok, vagy túlzások miatt beleesnek abba a csapdába, hogy egyes karakterekkel nem szeretnek játszani, vagy más karaktereket túlzottan sokan játszanak. Erre a legjobb példa a Dota 2, ahol van olyan karakter, amivel 100 emberből egy ha játszik, és az is dacból, míg van olyan karakter, akit ha meglátunk ellenünk a pályán, eldobhatjuk az egeret és a billentyűzetet, mert ha vért izzadunk, akkor se fogunk nyerni. De más játékokban is felfedezhető ez a jelenség, ellenben a LoL-ban ilyen egyáltalán nincs, vagy csak nagyon nagyon ritka. Nincs igazán olyan karakter, akivel ne érné meg játszani, nincs olyan hős, aki ne lenne hasznos, és olyan karakter sincs, aki a puszta jelenlétével képes eldönteni egy meccset.


Ha nem is a képességei miatt, akkor magáért a karakter személyiségéért megéri foglalkozni vele. Mint említettem, a világ és a sztori elég jól ki van dolgozva, a karakterek pedig a megjelenésükkel és viselkedésükkel is jelentősen hozzátesznek az élményhez és a hangulathoz. Minden megszólalásuk, még a képességeik is kötik őket a származásukhoz, sztorijukhoz, vagy személyiségükhöz. A hősök tudnak viccelődni, fenyegetőzni, táncolni, vagy csak simán belenevethetünk az ellenfél arcába, de manapság már egyre több karakter lép automatikusan interakcióba olyan hősökkel, melyekkel közös történetben, vagy származásban osztoznak. Ez óriási mértékben növeli a hangulatot, és eleve elismerésre méltó teljesítmény, hogy a játékosok elsősorban a karakterek személyisége miatt rajong értük, semmint a képességeikért. Az pedig, hogy egy játékban vannak szerethető karakterek, az más műfajú játékoknál sem feltétlen gyakori. A hősök feloldhatóak a meccsekért kapott valutából is, vagy akár a zsebünkbe is nyúlhatunk, hogy feloldjuk őket. Bár vannak, akik sírnak az miatt, hogy a karaktereket meg kell venni, de a sírás ott bukik meg, hogy a szorgos és hű játékosoknak semmiféle akadály nem áll az útjukba, hogy feloldják szép lassan az összes hőst. Ráadásul ez a fejlődésünk ütemét is jól szabályozza, hisz ha össze akarjuk gyűjteni a pontokat egy új karakterhez, előbb egy másik, ingyenes, vagy kipróbálható hőssel kell gyakorolnunk, és fejlődnünk. Mire elérjük, hogy a készletünkben több hős legyen, addigra már kiismerjük valamennyit, kipróbáljuk magunkat minden ösvényen, és lesz vajmi sejtésünk arról, hogy hogyan kell játszani.

Pentakill!!!

A LoL-ban, mint minden MOBA-ban négy útvonalat különböztetünk meg, Felső ösvény, Közép ösvény, Alsó ösvény, és Dzsungel. Karakterekből is találunk Harcost, Mágust, Támogatót, Tankot, Orgyilkost, és az egyes karakter osztályoknak megvan a maga helye a pályán. Teszem azt, Felső ösvényre általában valami tankosabb karakter megy, vagy egy ügyes mágus, esetleg orgyilkos. Középső ösvényre szinte minden esetben mágust visznek, alsó ösvényen pedig rendszerint a harcos-támogató felállás az alap. Nincs sehol megírva, hogy melyik karakter osztály hova mehet, de a játékosok tapasztalatai szerint dől el, hogy ki hol hasznos igazán. Egy jó csapattal igazából bárki mehet bárhová, ugyanis a karakterek többnyire testre szabhatóak a játékbeli tárgyak segítségével.


Egy karakter alap értékei közt megtaláljuk a támadó értéket, a mágikus erőt, sebességet, fizikai és mágikus védelmet, támadó sebességet, stb. A játékbeli tárgyak ezeket az értékeket befolyásolják, valamint plusz értékekkel is elláthatnak bennünket. A játék felajánl minden karakterhez egy előre beállított tárgy összeállítást, de ez csak egy tanácsolt készlet, senkinek nem kötelező követnie, és építheti úgy a karakterét, ahogy szeretné. Rengeteg lehetőség rejlik a tárgyak megfelelő kiválasztásában, ésszerű keretek között. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan karakterek, melyek például csak és kizárólag mágikus sebzést képesek kiosztani, tehát nekik teljesen felesleges fizikai sebzésre építeni. Vannak karakterek, melyeknek az a feladatuk, hogy nagy sebzést osszanak ki rövid időn belül, tehát őket igen nagy pazarlás lenne tankosra építeni. Vannak olyan tárgy összeállítások, melyek egyszerűen nem működhetnek bizonyos karakterrel, míg előfordulhat olyan eset is, mikor egy hőst megéri többféleképpen építeni. A döntés igazából rajtunk áll, csak meg kell felelnünk a csapat, és a meccs eseményeinek elvárásainak.

De nem csak a játékbeli tárgyakkal építhetünk karaktert, ugyanis játékon kívül találunk még Idéző varázslatokat, rúnákat és készség pontokat, melyekkel tovább alakíthatjuk igényeink szerint a játékstílusunkat. A rúnák a meccseken összeszedhető pontokba kerülnek, és jelentős érték változásokat eszközölhetünk velük, akár harcmódra leosztva. A készség pontokkal tovább növelhetünk egyes értékeket, vagy új hatásokat érhetünk el. Az Idéző varázslatok a karakter saját képesség tárán felüli két varázslatot jelenti, melyekkel gyógyíthatunk, gyorsíthatunk, odébb teleportálhatunk, és így tovább. A megfelelő rúnák, talentek összeállítása is lehet a hatékonyságunk kulcsa, de mivel itt sincs etalon összeállítás, így ránk van bízva, hogy milyen készlettel indulunk csatába.


Szóval van egy karakterünk, melynek saját előtörténete, hangulata, személyisége van. De hogy is zajlik egy LoL meccs? Pont úgy, ahogy bármelyik MOBA-ban. De tegyük fel, hogy Te, kedves olvasó még nem játszottál ilyen játékkal, így itt egy kis gyors magyarázat. Minden csapatnak van egy bázisa, melyen egy központi épület, három egység gyártó, és jópár torony található. A pályán a három útvonalon minden csapat részéről két-két torony található, ezeket kell lerombolni, hogy előrébb toljuk a frontot az ellenség bázisa felé. A győzelem kulcsa az ellenfél főépületének lerombolása, melyet legalább egy útvonal teljes kitakarításával, az egységgyártók megsemmisítésével, és az ellenséges játékosok legyőzésével érhetünk el. A játék kezdetekor mindkét fél bázisáról megindulnak a kis minionok, akiket pénzért leölhetünk, valamint a segítségükkel nyomulhatunk előre. A dzsungel, mely az útvonalak közti területet jelenti, tele van sötét zugokkal és leölhető szörnyekkel, melyekért pénzt, és esetekben érték növelő erőt kapunk. Minden útvonalon ádáz harc folyik, a dzsungeles pedig igyekszik mindenkinek segíteni. A leölt minionokért, a ledöntött tornyokért, és a megölt játékosokért kapott pénzből építjük a karaktert, aki egyre erősebb lesz, szinteket lép, melyekért új képességeket, és a már meglévő képességek feljavítására kapunk lehetőséget. A csapatnak szorosan együtt kell dolgoznia, ha nyerni akar, máshogy nem megy. És igazából itt leledzik a League of Legends egyetlen jelentős negatívuma, de erről majd később.

Bár ezzel az 5-5 elleni meccsel is el lehet lenni nagyon sokáig, a LoL-ban több játékmód is található. A klasszikus 3v3 és 1v1 mellett találunk még pontfoglalós Dominiont, és nagyon szórakoztató ARAM játékmódot, melynek a lényege, hogy egyetlen ösvényből álló pályán csap össze 5-5 játékos, véletlenszerűen kiválasztott karakterekkel. Ezeken felül találunk még bot meccseket, ahol a játék által irányított hősök ellen gyakorolhatunk. A normál játék mellett besorolhatunk a Rangsorolt játékba is, ahova 10 lejátszott meccs után dob be a játék egy rangba. Ez lehet bronz, ezüst, arany, platinum és gyémánt, ezeken belül pedig öt divízióra bontja a játékosokat teljesítmény szerint. Ezekkel a játékmodokkal, és a rangsorolt küzdelmekkel a League of Legends abszolút hosszú távú szórakozás, én speciel 3 éve játszok, barátaim már 5-6 éve, és még egyikünk sem unja. Mi is ennek az oka?


A rangsorolt csapatmeccsek és egyéni szórakozás jó dolog, de az érdeklődést elsősorban a játék folyamatosan fejlődése tartja fent. Induláskor mondvacsinált, baltával faragott karakterek voltak, csúf pályán. Azóta rengeteg minden történt, a fejlesztők elég szépen meggazdagodtak a játékból, a dizájnért felelős banda lecserélődött, így lettek felújítva pályák, karakterek, az újak pedig az egységesített stílusnak megfelelő minőségben jelennek meg. A régi karakterek átalakulnak, hogy beilleszkedjenek az új, egyedi és amúgy nagyon hangulatos dizájnba, még a sztorija is megváltozott pár hősnek, akik eddig kilógtak a sorból. Amíg nincsenek nagyobb újítások, addig a karakterekhez kapunk különféle kinézeteket, melyek közt vannak szimpla átszínezések, de akadnak totálisan más modellel, animációval, hanggal ellátott kinézetek is, amik drágák ugyan, de kívül-belül átváltoztatják a kedvenc hősünket.

Rito, te drága...

A League of Legends a legjobbak közt foglal helyet, és nem véletlenül. Aki először néz rá, az egy igényes, kiegyensúlyozott, stílusos játékot lát, ami addiktív, folyamatosan fejlődik, és ha nem akarunk, tényleg nem kell egy árva forintot sem költenünk rá, az élmény ugyanolyan lesz. Aki régebb óta követi a játék alakulását, az látott már érdekes dolgokat, és megvan a maga véleménye, ahogy nekem is. Szeretnék is kicsit beszélni egy fontos dologról, méghozzá a fejlesztőkről, a Riot Gamesről. Ez a cég a semmiből tűnt fel, a LoL az első pillanattól kezdve óriási potenciált jelentett a fejlesztők számára, és nem kellett egy év sem hozzá, hogy több száz ezres rajongótábort szerezzen magának. A lelkesedés érezhető volt a fejlesztők részéről, sűrűn érkeztek az új karakterek, volt hetente frissülő ingame magazin, volt videóblog is, és látszott a játékban, hogy mit terveznek Rioték (új pályák, modok, stb). Aztán alábbhagyott a szorgalom, kevesebb újítás érkezett, és a minőség bár értékelendő volt, előfordultak nagyon félreérthető, és mérgelődésre okot adó események. Én személy szerint fél éve simán odaadtam volna a Riotnak a legellenszenvesebb játékfejlesztő cég címet, ha nem tört volna meg a jég pár hónapja. Tanulságos kivesézni, mit is értek ez alatt.


Mint említettem, volt egy idő, amikor a Riot nem nagyon foglalkozott a játékkal, kevés újítás jött, ami még elnézhető lett volna, de közben szédítették a népet, hogy mi mindent akarnak, de miért nem lehet. Az indokok pedig nem átlátszóak, hanem egyenesen pofátlanok voltak. Nevetséges kifogások, hihetetlen túlzások követték egymást, ami eleve azért volt érthetetlen, mert a cég közben szédítően nagy pénzeket zsebelt be. Emlékeztek, ők voltak az a cég, akik a legnagyobb bevételre tettek szert 2013-ban. Felmerül a kérdés, hogy akkor miért nem lehet több embert ráállítani a munkára, miért nem hajlandóak olyan fejlesztéseket eszközölni, melyekért ezrek könyörögnek évek óta, és mindezt miért kell felháborítóan átlátszó kifogásokkal elhárítani. Steamen ha egy játékfejlesztő lusta, hozzáférést enged a Workshophoz, és a játékosok töltik meg a játékot tartalommal, ami zseniális ötlet, hisz a rajongók ezerszer annyit képesek dolgozni, mint az ötletgazda. Ide is kéne ilyesmi, bár látszólag a cég inkább visszatartja az erre irányuló próbálkozásokat, vagy ha nem is, akkor nem igazán támogatja őket. Az a fejlesztőcég, ami csak ül a pénzén, és nem hajlandó dolgozni, az ne csodálkozzon, ha ellenszenvvel találkozik. Szerencsére a jég megtört pár hónapja, melynek bizonyára köze van ahhoz, hogy nemrég a Blizzard volt alkalmazottaiból többen is átsoroltak a Riot Gameshez. Azóta lett igazán kiélezve a játék látványvilága, azóta sokkal több újítás és tartalom került napvilágra, ami számomra is megmentette a Riotot az ellenszenvtől. Persze még mindig vannak nagyon furcsa, halogatott dolgaik, de ez már olyan emberek hibája, akik valamiféle okosan összehegesztett marketing terv alapján tartják vissza az új tartalmakat.

Furcsa lehet, hogy ilyen őszinteséggel írtam nektek a játék helyett a fejlesztőkről, de úgy vélem, hogy hasznos beszélni erről, hiszen jó példával szolgálhat. Egy fejlesztő, aki csak szedi a pénzt, de nem ad, nyilván nem lesz a rajongók kedvence, hiába jó a termék, míg ha összekapja magát, és élvezhető ütembe szolgáltatja a jobbnál-jobb dolgokat, akkor imába foglalják a nevét. A Riot átesett egy kevésbé kellemes időszakon, amit látszólag a kreativitás, és az újonnan fellángoló lelkesedés váltott fel, a mi legnagyobb örömünkre.


Darjuz plz

Így a vége felé beszélnék a League of Legends talán egyetlen komoly negatívumáról, ami nem is igazán a játék hibája, mégis szerves része. Ez pedig a kellemetlen csapattársak. Riot megpróbálta jutalmazni a jó magaviseletű játékosokat, és van lehetőségünk jelenteni a rossz viselkedést, de sajnos a LoL-ban elképesztő méreteket ölt a barbárság, a primitív, destruktív viselkedés, ami ráadásul többnyire a jóval fiatalabb korosztálytól jön. Minden játékra igaz, hogy ha a saját csapattárs kellemetlenkedik, akkor oda a játékélmény, de ha egy Counter-strikeról van szó, akkor legalább lövöldözünk egyet, és nem is tart sokáig, de negyvenöt percen keresztül tűrni az oltást nagyon megerőltető, és demotiváló. Sok időt vesz el, az efféle játékosok pedig az abszolút végletekig mennek, ha a chat teleokádásáról van szó, egy rangsorolt meccsnél pedig még tétje is van az efféle vereségnek. Ha tiszta küzdelemben, jó hangulatban veszít az ember, egyáltalán nem olyan lelombozó, sőt, akár motiváló erő is lehet. De ha azért kell veszíteni, mert egy játékos negyven percen keresztül a létező legprimitívebb módon, megállás nélkül olt a sárga földig minket, vagy mindenkit, közben pedig ő maga is megmutatja, hogy nem tud játszani, az akár az egész napunkra rányomhatja a bélyegét. Persze, hozzáállás kérdése, hisz ez csak egy játék, de mivel a LoL-ban különösen sűrűn előfordulhat ilyesmi, ezért ez az egyetlen visszatartó erő, amiről beszélhetünk, de sajnos ez jelentős.

Grafikailag ha két évvel ezelőtt kellett volna értékelnem a LoL-t, akkor legnagyobb jóindulattal is csak közepest mondtam volna neki, de mára ez gyökeresen megváltozott. Az egységesített látványvilág képezi a játék hangulatának alapját, és biztosíthatok mindenkit arról, hogy tökéletesen teljesít. A régi, még felújítatlan karakterek enyhe gyomorgörcsöt és szülési fájdalmakat váltanak ki, ha csak rájuk nézünk, ellenben az új, vagy felújított hősök annyira jól néznek ki, hogy az mindenkit elégedetté tesz. A hős kinézetekre sincs panasz, egy-két kevésbé jól összedobott kinézeten kívül a legtöbb megvásárolható skin megéri a pénzét. A pályák közt is van szebb, és elavult egyaránt, de összességében jól néznek ki, a most készülő új 5v5 pálya láttán pedig minden LoL játékosnak nagyot dobban a szíve. Megnézve az új pálya bemutató videóját mindenki bizonyossá válhat abban, hogy látványvilág szempontjából a LoL viszi az abszolút első helyet. Csak jelenne már meg!!!


Hangok terén a MOBA-kat mindig érdemes tüzetesen megvizsgálni, mert a karakterekhez a jó szinkron elengedhetetlen. A LoL-ban elsőrangú a szinkron, egyáltalán nem tudok olyan hőst mondani, akinek ne lenne jó a hangja. Mindegyik munka a tökéletesség felé hajlik, nem csak hangszínben, de színészi játékban is. Az eredeti hangon kívül persze ott vannak a lokalizációk, számunkra pedig a magyar szinkron az érdekesebb, mely kapott hideget-meleget az elmúlt időben, szégyen szemre azoktól, akiknek készült. Természetesen vannak kevésbé jó magyar hangok, de összességében szép munka lett, olyan nevekkel, mint Csuha Lajos, Bozsó Péter, Rékasy Károly, Forgács Gábor, és még sorolhatnám. Ez nekünk készült, a mienk, és mindent el lehet róla mondani, csak azt nem, hogy rossz lenne. A magyar fordítás már más történet, hisz a fordítók inkább a szó szerinti fordításra törekedtek, ami nem működik sok esetben. Hiába no, van ami nem hangzik olyan jól magyarul, mint angolul, és a felháborodások elsődleges oka pont az, hogy a magyar nyelv sokszínűsége miatt indokolt lett volna pár kreatívabb fordítás.

Hangokhoz még hozzátartoznak a hangeffektek és a zene, és egyikre sem lehet panasz. A hangeffektek sokszínűek, élvezhetőek, minőségiek. A játékban kevés zene van, az 5v5 pályán például már évek óta ugyanaz a zene szól, ellenben a Riot Gamesnek megvan a maga muzsika felelős gárdája, és a bejelentkező ablakokhoz, videókhoz elsőrangú zenéket csinálnak. Stílusos, fülbemászó, és nagyon hangulatos számokat kapunk minden karakterhez, vagy akár ünnepekhez is. Arról nem is beszélve, hogy a játék világában lévő Pentakill metál banda a valóságban is testet öltött, és már egy albumot is sikerült kiadniuk, melyből bár csak egy-két szám emlékezetes, de azok tényleg odavágnak.


Ítélet

Igyekeztem leírni mindent, amit fontos tudni a League of Legendsről, és bár lehet hogy kihagytam valamit, vagy nem egyezik a véleményem egyes olvasókkal, a lényeg ugyanaz: ez az egyik legjobb MOBA, ami létezik jelenleg a piacon. Az életképtelen trollok megjelenése az egyetlen, ami tönkrevághatja az élményt, de ha ez nincs, vagy képesek vagyunk kizárni a tudatunkból, akkor a LoL minden porcikájában egy addiktív, hangulatos játék. Aki már régóta játszik, az továbbra is izgatottan várja az újításokat, az újak pedig bátran vágjanak bele a játék kipróbálásába, mert ha valami érdemes a figyelemre, akkor az a League of Legends.

-Róka-

Pro:
+Kidolgozott háttér és világ
+Szerethető karakterek
+Nagyon jó stílus és látványvilág
+Elsőrangú szinkron
+Magyar lokalizáció

Kontra:
-Élménygyilkos trollok veszélye


Értékelés
 9.0Játékmenet:
A közkedvelt MOBA alapok tökéletesen működnek, van egyensúly a karakterek között, vannak játékmódok, egyedül csak az élménybe belerondító negatív hozzáállású játékosok rontanak bele az összképbe. 
 9.5 Hangulat: 
Egy jó csapattal persze a hangulat tökéletes, de a játékban elsősorban a kidolgozott világ, a háttérsztori, és a szerethető karakterek adják az élmény magját, ami szinte tökéletes. 
 9.0Grafika: 
A grafika még itt-ott kopott, mivel még nem jutottak oda a fejlesztők, hogy lecseréljék őket az új, felújított verzióra, de ami már cserélve van, és ami nemrég jött ki, az stílusos, látványos, egyedi és hangulatos. Ilyennek kellene lennie mindennek a játékban, és úgy tűnik, ilyen is lesz. 
 9.5Hangok: 
A zenék a játékban jók, a videókhoz és karakterekhez gyártott zenék zseniálisak, a szinkronok elsőrangúak. Az eredeti hangok kifogástalanok, a magyar lokalizáció pedig legyen akármilyen minőségű, mégis csak a miénk. Értékeljük!
 9.5Szavatosság:
Abszolút hosszú távú szórakozás, még az olykor demotiváló troll közösség dacára is a játékban lehet ragadni akár évekre, az újonnan erőre kapó fejlesztők újításai pedig biztosítják, hogy még ugyanennyit eltöltsünk a jövőben Valoran csataterein. 
Review score
 9.3Az egyik legjobb és legismertebb MOBA méltó a figyelemre, nem véletlen, hogy olyan sokan játsszák és szeretik. A közösségen lenne mit javítani, de ez nem a játék hibája, ehhez nekünk kell tennünk. Mindent egybevetve a League of Legends stílusos, minden szempontból jól kitalált, és igényes játék, amit ajánlok mindenkinek. 

Összes oldalmegjelenítés