Cinders - teszt

Mese habbal...

A Cinders nem kalandjáték, még csak nem is interaktív film, sokkal inkább egy vizualitásba csavart novella. Konkrét játékmechanikáról nem beszélhetünk, a történetet követve kell a megadott pontokon válaszolnunk vagy döntéseket hoznunk. Mintha egy történetet olvasnánk képekkel megtoldva és zenével aláfestve.

Cinders mogorva mostohaanyjával és két beképzelt nővérével él megboldogult édesapja birtokán. Szegény lányt dolgoztatják, soha egy kedves szóval nem illetik, Cinders a mesebeli mostohák tipikus életét éli, persze megvan a magához való esze, amire belső monológjait olvasva fény is derül. A történetről többet nem is írnék, hiszen ez teszi ki a játék gerincét, minden más gyakorlatilag körítés.


Persze a sztori itt-ott elágazik döntéseinknek megfelelően, így akár többször is érdemes lehet nekifutni a közel három órás soványka kalandnak. Érdekesség, hogy a meghozott döntéseknek megfelelően a főmenüben kis szimbólumok tűnnek fel.

A minimális, de az eseményeket formáló interakción, azaz a felkínált lehetőségek közötti választáson túl a tálalás is megkülönbözteti a Cinders-t egy könyv olvasásától. A szöveget mindvégig szépen kidolgozott, színes rajzok követik, középpontban az aktuális párbeszédek résztvevőivel. Mindezt kellemes, a tündérmeséket jellemző aláfestő zene kíséri.


A Cinders a Cinderella mesére épít, ennek megfelelően nem szűkmarkú a tündérmesék jellegzetességeivel, de meglepően sok morális és filozofikus kérdést vet fel.

Nehéz helyzetben vagyok, mert nem lehet sokat beszélni a Cinders-ről. Egy kedves kis történet, néhol komolyabb válaszutakkal, egészen emberi szereplőkkel, kellemes audiovizuális tálalással. Ha egy fárasztó nap után élvezni szeretnél egy sztorit, ahol te alakítod az eseményeket, bátran vesd bele magad, ha viszont tényleges játékélményre vágysz, ne itt keresd a megoldást.

atlas

A Cinders 16 euróért megvásárolható a Steam-en.



 Értékelés
 7.0Játékmenet:
A Cinders egy interaktív regény, tényleges játékmenete nincs, a történetet követve kell kiválasztanunk a válaszokat, meghoznunk a döntéseket. Szerencsére ezek tényleges befolyásolják az eseményeket.
 8.0 Hangulat: 
A Cinders tipikus tündérmese, az arra jellemző fordulatokkal és fogásokkal, néhol meglepően komoly témákat és kérdéseket felvetve. Az audiovizuális tálalással karöltve kellemes kikapcsolódást nyújthat.
 7.5Grafika: 
A színeket bátran használó, részletes rajzok ugyan statikusak, de a műfajt tekintve többet nem is várok el a Cinders-től. A karakterek és a háttér kidolgozása, ha nem is kiemelkedő, de kellemes, nekem ez most elég volt.
7.0Hangok: 
A mesékre jellemző kellemes dallamok csendültek fel a történet során, nem rohannék a digitális boltba a betétdalokért, de jól kiegészítették a történetet és a képeket.
 6.0Szavatosság:
A Cinders kifejezetten rövid játék, nagyjából három óra első nekifutásra. A választások és döntések azonban más-más irányba vihetik a történetet, ezért még egyszer-kétszer a kíváncsiaknak érdemes lehet nekiülni.
Review score
7.1A Cinders kellemes, egy estés kikapcsolódást nyújt a tündérmesék kedvelőinek. Ha egy fárasztó munkanap után nincs kedved nekifeszülni a billentyűzetnek, de játszanál, ugorj fejest a furfangos mostohalány kalandjába.

Összes oldalmegjelenítés