Warframe - Teszt

Teszteltük a nagy sikerű, ingyenes sci-fi akciót...

A 2008-ban kiadott Dark Sector játék eredetileg egy teljesen más fajta akció lövölde lett volna, mint az a TPS, ami végül lett belőle. A történet is megváltozott, csak az egyedi dizájnú páncélt tartották meg a készítők. A kidobott ötletekből azonban később összegyúrtak egy új játékot, ez lett a Warframe.

Előzmény

Bár hivatalosan a Dark Sectornak és a Warframe-nek nincs köze egymáshoz, de a rajongók szeretik az előbbit amolyan eredettörténetnek felfogni. A Dark Sectorban ismerhettük meg Hayen Tenno-t, aki egy warframebe bújva irtotta az ellenfeleket, miközben egy Technocyte nevezetű vírus terjedt szét a Földön. Hogy ezután mi történt, azt nem tudjuk. Mi már csak annyit tudunk meg, hogy a távoli jövőben a naprendszerünkben az emberek és az Orokin nevezetű szuper-fejlett mesterséges faj uralkodott, majd háború tört ki közöttük. A Dark Sector főhőse után kapta nevét az Orokin bio-tech tudomány gyöngyszeme, a Tenno faj, mely képes volt a vírust magába olvasztani, így használni a harchoz szükséges különleges páncélokat. Ezeknek a Tenno-knak volt a feladata legyőzni az emberi fajt, de ehelyett ismeretlen okok miatt az Orokinok ellen fordultak, míg végül az abszolút bukásukat idézték elő. Az Orokinok eltűntek, a Tenno-k sztázisba helyezték magukat, és szintén elrejtőztek a mutálódott emberi alfajok szeme elől. Pár száz év telhetett csak el, az öt felé szakadt emberi faj fáradhatatlanul küzd a dominanciáért. De az egyik emberi társadalom, ami nem mutálódott, és nem esett áldozatául a háborúnak, felébresztette a Tenno fajt, hogy segítségül hívja őket a naprendszert káoszba taszító háborúban. A Tenno-k pedig válaszoltak.


Bolygóközi nindzsák

Itt veszi kezdetét a mi játékunk. Karakterünk szintén egy Tenno, akit épp felébresztett a sztázis-álomból a titokzatos Lotus, hogy feladatokkal lássa el. A Régi Háború első Tenno harcosának páncél replikáját, az Excaliburt hordva vethetjük bele magunkat az akcióba. Hogy mi is a Warframe igazából? Egy intenzív aréna-játék, ahol ellenfelek hordáit kell a legkülönfélébb módszerekkel bedarálni, majd elszaladni a pálya végéig, bezsebelve az út közben felkapkodott zsákmányt. Ennek megfelelően elég sok pálya található a játékban, szintekre felosztva. Pályafutásunkat a Vénusz bolygón kezdjük, és szép fokozatosan megnyílik előttünk az út a további bolygókhoz, melyek magasabb szinteket, ezáltal több kihívást, és értékesebb zsákmányt jelentenek a számunkra. A pályák különböző küldetéseket adnak, melyekből igen sokat találhatunk:

  • Capture A küldetés lényege, hogy egy célszemélyt kell elkapnunk, foglyul ejtenünk, és eljuttatnunk a pálya végéig, miközben a pályához tartozó ellenségek igyekeznek megakadályozni minket ebben. 
  • Rescue Az ellenség fogságába esett szövetségest kell kiszabadítanunk, és elkísérnünk a kimenekítési pontra.
  • Spy Ezúttal egy adathordozót kell az ellenfeleink karmai közül kiragadnunk, és biztonságban elszállítanunk.
  • InvasionItt egy ellenséges frakció szakadárjaival szövetkezhetünk, hogy egy másik ellenséges frakció orra alá törjünk borsot. 
  • DefenseEbben a játékmódban meg kell védenünk egy területet, miközben az ellenfelek hullámokban törtnek az életünkre. Ebből van még Mobile Defense, ahol a védendő területek változnak, valamint Endless Defense, ahol addig kell védenünk, míg fel nem adjuk, vagy meg nem halunk. 
  • Sabotage Csapatunkkal az ellenséges vonalak mögé törve kell szabotálnunk valamilyen veszélyes berendezés működését, elpusztítanunk egy bányagépet, vagy más stratégiailag fontos dolgot.
  • SurvivalTalán a legintenzívebb játékmód, itt semmi más dolgunk nincs, mint az ellenséges hordákat tizedelve túlélnünk, miközben életfenntartó egységeket kell vadásznunk magunknak, mielőtt megfulladnánk. 
  • Assassination Ezek a játékmódok a boss fightok, itt az adott frakció valamely vezetőjét kell összecsomagolnunk. 
  • ConclaveA konkrét értelembe vett PvP. Magasabb szinten, jól felszerelve érdemes csak ide látogatni, mert a buta gépi ellenfelek helyett itt már villámgyors, ravasz játékosok ellen kell bizonyítanunk.
A pályák elvégzése során négy ellenséges frakcióval futhatunk össze:

  • Grineer Ez a fejlett, de erkölcsileg és testileg torz faj a háború érdekében klónok ezreit gyártotta le, és alakította át, hogy legyen esélye. Számuk olyan nagy mértéket öltött, hogy a háború alatt a Föld is az övék volt hosszú évekig. A háború után elkeseredetten próbálnak újra hatalomra törni, ám a folyamatos technológiai átalakítások okozta torzulások, és a klónozások okozta visszafejlődés hatására vadállatias, és pirimitív faj lett a Grineerből. 
  • CorpusA legfejlettebb emberi alfaj már nem ismeri a gép és a szerves élet határát, létük egybemosódott a technológiával. Fejlett védelmi berendezésekkel, tömegpusztító fegyverekkel és robotok százaival rendelkeznek, így nagyon veszélyes tagjai a háborúnak. 
  • InfestedA fertőzöttek a Régi Háborúban jelentek meg, mikor az Orokinok ráeresztették a Technocyte vírust az ellenségeikre. A főleg Grineer áldozatokból lett gusztustalan szörnyetegek egy fészek-tudatot követve özönlik el az űrhajókat és bázisokat. Inváziójuk nagy kihívásokat kínáló pályákat eredményeznek, a csak Ősöknek hívott vezér-szörnyek pedig talán a legidegesítőbb ellenfelek közé tartoznak. 
  • OrokinAz Orokin faj ugyan kihalt, de hátrahagyták elképesztő technológiai csodáikat és űrbéli palotáikat, amik egyben borzalmas csapdái is a kíváncsi fosztogatóknak. A fogságba esett látogatókból szolgák lesznek a hátrahagyott AI-k számára, akik kétségbeesetten próbálják feléleszteni az Orokin birodalmat a hamvaiból.


Nem utolsó sorban maradtak még az Orokinokhoz hűséges Tenno-k, akiket Stalkereknek hív a játék, és akkor jelennek meg, ha egy nagy szintű játékos meglátogat egy kisebb szintű pályát. Megjelenésük ritka, és pánik keltő, hisz rettentő erősek, és addig nem hagyják el a pályát, míg meg nem ölik a prédájukat.



Páncélok, és fegyverek

A küldetések folyamatos elvégzése során különböző kincsekre bukkanhatunk. Négy féle zsákmány hullhat az ölünkbe: nyersanyag, műszaki terv, modul, és kulcs. A Műszaki Tervek a játékban fellelhető fegyverek és páncélok legyártásához szükségesek, ezek nélkül el sem kezdhetjük álmaink gyilkoló eszközeit hegeszteni. A fegyvereknek általában csak egy Terve van, de a Warframe páncélokhoz már négy darab szükséges. A terveken szereplő darabok legyártásához pénzre, és nyersanyagokra van szükségünk. A pénz viszonylag jól jön a küldetésekből, a nyersanyag vadászat viszont már nehezebb feladat. Minden bolygónál meg van határozva, hogy milyen nyersanyagokra bukkanhatunk, és azoknak is van ritkasági értéke. A ritkább nyersanyagokért többször neki kell futnunk bizonyos pályáknak, vagy akár főellenségeknek is, míg a gyakoribb nyersanyagokból annyi fog a zsákunkba potyogni, hogy az őrületbe kergetnek minket. Ha megszereztük a tervekben feltüntetett nyersanyag mennyiségeket, és rendelkezünk a megfelelő tőkével is, elkezdhetjük a gyártást, ami fegyverek esetében órákat, páncélok esetén akár napokat is igénybe vehet. A várakozás azonban kifizetődő, hisz minden fegyver egyedi, minden páncél saját képességekkel bír.

És itt beszélnék a játék főszereplőiről, a páncélokról. A játékban jelenleg 17 páncél található, és ez a szám folyamatosan növekszik. Minden páncél egy egyedi játékstílust követel meg, új stratégiát és fegyvereket igényel. Van olyan páncél, mely szinte megállíthatatlan tankká tesz minket, így akár ökölfegyvereket használva is vígan beleugorhatunk az ellenséges hordák közepébe. Más páncélok kevésbé szívósak, de képességeikkel manipulálhatjuk az ellenfeleinket, elégethetjük őket, széttrancsírozhatjuk őket a falakon, vagy egy szemvillanás alatt lekaszabolhatjuk őket. Minden páncél egyedi, és ugyan a viselőjét nem ismerjük meg, a kinézetének és képességeinek szabad befolyásolása teszi játékos-közelivé őket.



Itt kerül középpontba a pályákon található harmadik tárgy kategória, a modul. A modulok amolyan képesség és készség programok a páncéljainkhoz, vagy fejlesztések a fegyvereinkbe. Szinte mindenre találunk modult, kritikus sebzés növelése, égési sebzés, pajzs, gyorsaság, átütő képesség, és még lehetne sorolni órákon át a különböző modulokat. A sok lehetőség sok féle építési módot jelent számunkra, a fegyvereink javítása mellett a páncélunkhoz rendelhető modulokkal is megválaszthatjuk, hogy mi illik jobban a játékstílusunkhoz. Ha szívósabbak akarunk lenni, találunk rá elegendő modult, de ha feláldoznánk a szívósságot, és inkább nagyobbat sebeznénk, az is megoldható. Ezen felül a Warframe-ünk képességeit is modulokban kapjuk meg. Minden páncél négy képességet ismer, de nem kötelező mindet felhasználnunk. Megtehetjük, hogy csak az egyik képességünk modulját helyezzük be a páncél fejlesztésébe, a maradék helyre pedig más érték javító modulokat helyezünk. A modulok helyezgetésénél az sem mindegy, hogy melyiket hova rakjuk. Minden modul rendelkezik egy szimbólummal, mely szimbólumokat a fegyverünk vagy páncélunk kezelőfelületén is megtalálunk. Ha két azonos szimbólum találkozik, a fejlesztés költsége feleződik, így még több lehetőségünk van sakkozni a karakterünk fejlesztésekor.

A páncélunk, ahogy minden nálunk található fegyver, szintet lép idővel. A kitartó játékkal egészen 30. szintig fejleszthetjük a felszerelésünket, ami több modul behelyezésének lehetőségét jelenti, valamint alap értékeink is növekednek. Az élet nem áll meg egy páncél kimaxolásakor, hiszen így van esélyünk nehezebb pályákon, nehezebb fokozaton kipróbálni magunkat, valamint nekiláthatunk a többi páncélt is megszerezni. Ez hosszú folyamat, ha valaki nem szeretne túl sok pénzt költeni a játékra, és sajnos az oka is annak, hogy sokan beleunnak a játékba. Mikor már minden fajjal és pályával találkozott az ember, az egyetlen dolog ami marasztalhatja, az a többi páncél megszerzése. Ehhez azonban több órányi kitartó farmolás, a már bejárt pályák ismétlése szükséges. Ez elveheti a kedvét sok embernek a folytatástól.

Említettem még a kulcsokat. Egyenlőre két fajta kulcs található a játékban, az egyik a jó farmolási lehetőséget biztosító Void pályákra vezet, míg a másikkal a klánunk saját hajójára nyerhetünk belépést. A csapatos játék eleve nagy szerepet kap a Warframe-ben, a klánok hajói pedig nagyon érdekes eleme a játéknak. A klán vezetője, és/vagy a felhatalmazott tagok szabadon bővíthetik a hajót plusz termekkel, folyosókkal, így biztosíthatunk magunknak akár fegyvertárat is, gyakorló termet, vagy egyéb pluszt jelentő helyiséget. Ezeket a termeket meg kell építenünk, a saját készletünkből adományozva kell elérnünk a szobához szükséges nyersanyag mennyiséget, amit a klán minden tagja egyénileg nyújthat be. A nagyobb létszámú klánok esetében ez hatalmas erődítményeket jelent, amit bejárni is egy nagy élmény. 

Mint minden ingyenes játéknál, úgy itt is jelen van a mikrotranzakció. Bankszámlánkról átválthatunk tetszőleges mennyiségű pénzt a játék fizetőeszközévé, hogy hozzájussunk a speckó tartalmakhoz, vagy csinosítgassuk a páncélunkat. Ebből a pénzből felgyorsíthatjuk a gyártásainkat is, vagy közvetlenül megvásárolhatjuk a már kész fegyvert, vagy páncélt. Hozzájuthatunk minket kísérő kis robotokhoz, vehetünk szín palettákat a páncélunk színezéséhez, vagy vehetünk rá csilli-villi kiegészítőket. A pénz a játékban nem teszi erősebbé a játékosokat, de jelentősen felgyorsítja a megerősödésükhöz szükséges folyamatot.




Élmény

Hangok terén a Warframe egész kellemes eredményt mutat, habár nem váltja meg a világot. Zene szinte egyáltalán nincs a játékban, egy-két főellenfélnél csendül fel pár felejthető szám, de ennyi. A zörejek és szövegek azonban átlagon felülire sikerültek. Az ismeretlen nyelvet hadováló ellenségek hangja élvezhető, a szörnyetegek elkínzott üvöltése vérfagyasztó, Lotus szövege talán az egyetlen, ami kicsit monotonra sikerült, de végülis érthető, hiszen egy emberi testből táplálkozó AI-ról beszélünk. A fegyverek hangjait a tapasztaltabb fül egy lövés után meg tudja különböztetni, a képességek keltette robaj megrengeti a pályákat, az egyéb zörejek, mint a riasztók, géphangok és léptek szintén „oké” kategóriába tartoznak.

A grafika külön dicséretet érdemel a Warframe-ben, ugyanis nagyon látványosra sikerült. A fények és a shaderek teszik igazán szemkápráztatóvá a játékot, de maguk a modellek és a környezet kidolgozása is kiemelkedő teljesítmény. Ugyan a több tagú portyák során néha nehéz átlátni a csatát, ez a mindenfelé szakadó ellenfelek darabjai, a széthulló tereptárgyak és a villódzó képességek miatt van. További pozitívum, hogy a játék alacsonyabb beállításokon is élvezhető látványt biztosít, és gyengébb gépeken is vígan elfut. 
A grafikán kívül fontos megemlíteni magát a látványvilágot is, a dizájnt. A páncélok első látásra furcsán néznek ki, mintha nem is acélborítás fedné a karakterünket, inkább valami szerves anyag, és maga a formaterv is rendhagyó. Az ellenfelek szintén érdekesek, a félig gép grineerek aligha mondhatóak már embereknek, a corpus robotjai felsőtest nélküli csirkék, a szörnyek pedig semmire nem hasonlítanak, csak összegyúrt hús és förtelem. Ez a dizájn egy-két óra játék után megszokottá válik, aztán már azon kapja magát az ember, hogy a furcsábbnál furcsább fegyvereket a rendhagyó kinézetek miatt böngészi. 
A pályák kidolgozottságára sincs panasz, habár a sok küldetés miatt a pályák gyakran ismétlődnek, ez miatt sok órányi játékot követően a random generált pályarendszer sem fogja kevésbé unalmassá tenni ugyanazokat a helyszíneket. 
A kezelőfelület is rengeteget változott már az idő során, mostani állapotában szerintem teljesen átlátható, könnyen kezelhető, és látványos is.




Ítélet

A Warframe egy nagyon kellemes akció-játék, mely az ingyenesség miatt egy próbát mindenkinek megér. Az egyéni dizájn, a sok lehetőséget kínáló fegyver, páncél és képesség készlet hosszútávon is képes lehet a kíváncsi játékosokat maradásra bírni, a játékhoz kiadott frissítések pedig folyamatosan bővítik a tartalmat újabb és újabb elemekkel. A hosszadalmas farmolások és pályaismétlődések közepessé teszik a Warframe újrafogyaszthatóságát, de az ott eltöltött idő mindenképp megéri.

-Róka-

Pro:
+Intenzív akció
+Egyedi látványvilág
+Érdekes háttér sztori
+Hosszas gyűjtögetés
+Steam teljesítmények
+Steam játékkártyák


Kontra:

-Hosszas gyűjtögetés
-Önismétlő
-Egyedül nem az igazi


Értékelés
 9.0Játékmenet:
Intenzív akciójáték, sok küldetéssel, csapatjátékkal, és rengeteg begyűjthető tárggyal, a folyamatosan érkező frissítések pedig tovább bővítik a játék tartalmát. 
 8.5 Hangulat: 
Az érdekes háttér sztori, a változatos ellenséges frakciók, és az egyedi páncélok misztikussá, és izgalmassá teszik a játékot, az egyedi sci-fi atmoszféra csak a változatosság hiánya miatt szenved csorbát.
 9.5Grafika: 
A grafikai motor nagyon látványos pillanatokkal ajándékoz meg minket, a játék dizájnja pedig egészen egyedi stílusú, ami kiemelkedővé teszi a Warframe-et.
 8.5Hangok: 
Zenék ugyan nem hallhatóak a játékban, de a zörejek, effekt hangok és az a kevés szöveg megállja a helyét.
 7.5Szavatosság:
Elég szubjektív. A kitartó, gyűjtögető játékosok sokáig hűek maradnak a játékhoz, míg a változatosabb játékra vágyók a tartalom kiismerése után már nem találnak okot a maradásra.
Review score
 8.6A Warframe egy átlagon felüli játék, ami akció dús, látványos, és játékosonként változó időtartamig leköti az embert. Ingyenességének köszönhetően mindenkinek kötelező a kipróbálása. 

Összes oldalmegjelenítés