Gomo - Teszt



Gomo - Teszteltük a játékot...

A Daedalic Entertainment igen termékeny évet tudhat maga mögött nem hiába választottuk meg a csapatot 2013 legjobb fejlesztőjének. Ezúttal azonban csak kiadóként funkcionálnak eme vadiúj kalandjátéknál, melyet a Fishcow Studios készítette el és keresztelt el Gomo névre. A játék gyakorlatilag egy kissé rendhagyó kaland cím lett, mely azért nem egészen a nagy elődök által kitaposott utat követi.

A Gomo mint fentebb említettem kalandjáték, de az olyan fajtából ami egy kissé megkavarja a szokásos receptet. Az eredmény gyakorlatilag elég fura lett és talán a fejlesztő által megfogalmazott definíció illik rá a legjobban. A játék egy szürreális álomvilágban játszódik, ahol Gomo lesz az általunk irányított karakter, de erről bővebben inkább majd a történeti részben értekeznénk. Maga a játék világa egyébként igazából nem is nevezhető világnak, csupán egymás után rakott pályaszakaszoknak. Itt is már eltérést mutat a hagyományos kalandjáték recepthez képest.

A játék története ennél egyszerűbb már nem is igen lehetne. Adott ugye a főszereplő, akit ugye már említettem Gomo-nak hívnak. Gomo egyik reggel arra ébred, hogy különös álmot látott melyben hűséges kutyáját Dingo-t elrabolja egy idegen lény. A különös álom után házából kilépve eme lény meg is látogatja és ultimátumot ad neki. Ahhoz, hogy visszakapja az ebet főhősünknek meg kell szereznie egy kristályt és csak ennek birtokában kaphatja vissza barátját.

Így kezdődik majd kalandunk...


A Gomo játékmenete nagyvonalakban követi a kalandjátékok játékmenetét de mégis sok aspektusban eléggé eltérő. A logikai feladványok és megoldásaik természetesen nem maradhattak el és ebben a játékban is helyet kaptak. Sajnos azonban közel sem olyan elgondolkodtatóak, mint más kalandcímeknél. Gyakorlatilag rém egyszerű feladványokról beszélhetünk néhány kicsit bonyolultabb feladattal tűzdelve, de ez utóbbiakból sincs túl sok.

A kalandjátékok szerves részét szokták képezni az NPC-k és a beszéd is. Még nagy-nagy jóindulattal rá is lehet fogni a Gomo szereplőire, hogy NPC-k, de beszéd az egy mondatnyi nincs a játékban. Még az elején az űrlény kívánságát is csak képekből tudhatjuk meg. Nem játékos karakterek meg csupán fel-fel tünedeznek egy-egy helyszín erejéig és általában valami vicces dolgot művelnek. Egyébként maga a humor eléggé szerves részét képezi a játéknak, de ezt majd később kifejtem.

A grafikai megvalósítás illik a szürreális álomvilághoz. Eléggé elnagyolt helyszíneket járhatunk be, melyek egyfajt ötvözetei a Machinarium és a Limbo játékok stílusának. Igazából magával a képi megvalósítással nincs is semmilyen gond. Eléggé tetszetős az összkép. Egyszerű, de a célnak pont megfelel. Maga Gomo egyébként egy barna zokni vagy krumpli, igazából nem is derül ki, de mindenképpen valami textilből készült lény. Ilyen formán az inventory-t a nyaka mögött található varrás mögötti rész képezi, ahova a főhős mindig elhelyezi az adott pályán használható tárgyat. Sajnos helyszínenként egy, maximum két tárgyról beszélhetünk, ami következő pályára lépve eltűnik.

Egyik "legnehezebb" feladványunk


A helyszínek kialakítása mint említettem eléggé tetszetős és a feladatok is ehhez illeszkednek. Itt tartom fontosnak megemlíteni, hogy a főhős mozgása eléggé érdekes lett. Néha a kezén jár, de főleg a lépcsőkön, létrákon való közlekedése egyedi. Mindig másképp kel át ugyanis ezeken az akadályokon és ráadásul sokszor el és leesik helyekről vagy éppen pórul jár (egy tavacskán kelne át egy darázsfészek lelökésével, amiből természetesen dühödt darazsak özönlenek ki)  ami rendkívül viccessé teszi ezeket a jeleneteket. A legtöbb humorforrás gyakorlatilag Gomo esése-kelése adja igazság szerint és az akadályokban történő megakadása. Ezek a részek amúgy elég kellemes perceket szereztek, ezt jól kivitelezték a Fish-nél. Helyet kaptak egyébként filmes utalások is a játékban humorforrás gyanánt és minden helyszínen történik majd valami megmosolyogtató dolog.

A hangok tekintetében ugye túl sok mindenről nem beszélhetünk. A zene adott, ami elég jól sikerült, de azért annyira nem, hogy ezeket külön is hallgassuk. Beszédhangok, mint említettem egyáltalán nincsenek. Az egyes környezeti zörejek jól lettek kivitelezve, de azért szuperlatívuszokban nem tudok erről a részről sem beszélni.

Szavatosság tekintetében viszont elő kell hoznom a két hatalmas achiless-inát a játéknak. A Gomo rendkívül rövid játék lett, mindössze 2 órát vesz igénybe a végigjátszása. Újrajátszási faktor meg gyakorlatilag nincs benne. A másik hatalmas hiba az árcédula. Természetes, hogy 2 órányi játékidőt nem lehet teljes áron adni, de úgy érzem még a budget ára a 8 euró is több mint sok. Számolgassunk csak. 4 euróért kapunk egy órányi játékidőt. Egy-egy karácsonyi vásárkor ennyiért tudunk venni 15-20 órányi játékidőt tartalmazó játékokat is. Szóval úgy érzem még így is durván túl van árazva a játék és nem is értem miért nem lehetett több tartalmat elhelyezni benne, ugyanis a minőséggel nemigen van gond.

Ekkora hátast dobunk a végén a játékidő láttán


Összességében adott egy kellemes hangulatú, egyszerű szórakozást biztosító, alapvetően gyerekeknek ajánlott kis kalandjáték. Sajnos emellett adott egy olyan játékidő, amelyhez a jelenlegi árcédula gyakorlatilag már a felháborító kategóriát súrolja. Ráadásul érthetetlen számomra, hogy 2013-ban, hogy nem lehet megoldani, hogy a teljes képernyő futtatás tényleg teljes képernyős legyen és ne csak 800x600-as felbontásban tudjunk játszani hatalmas fekete keretek közé szorítva.


Pros

+ Érdekes szürreális világ
+ Kreatív rajzolási technika és prezentáció
+ Üdítő humor

Cons

- Nagyon rövid, de nagyon
- Emellé nagyon drága
- Nagyon egyszerű és könnyed
- Nulla kihívás
- Miért nem lehet megoldani a Full HD felbontást?



Értékelés
6.5Játékmenet:
A játékmenet többé-kevésbé hozza a megszokott kalandjátékos receptet. Igazság szerint inkább kevésbé. A feladványok rémesen egyszerűek, történet mint olyan nagyon puritán, a játék világából ha lehet ilyenről beszélni sokat nem tudunk meg. Vagy fapados kalandjátéknak vagy gyerekeknek való könnyed szórakozásnak nevezhető így ezen rész.
5.5 Hangulat: 
Mivel a történet egy facsipesz bonyolultságával vetekszik így nagyon nincs is mibe beleélni magunkat. A karakterek aranyosak, de nem érezzük igazán, hogy mi azt a kutyát olyan hű de nagyon meg akarjuk menteni.
7.5Grafika: 
A rajzolt grafikát igazából soha nem lehet se nem csúnyának se nem szépnek nevezni. Vitathatatlan, hogy a Gomo rajzolási technikájának is megvan a maga stílusa, mely alapvetően az egyszerűség határmezsgyéjén mozog. Mégis néha elég tetszetős.
6.0Hangok: 
Igazság szerint hangok terén nem sok mindenről tudunk értekezni. Szinkron mint említettem nincs, zenéket maximum a megfelelő jelzővel tudom illetni.
4.0Szavatosság:
A Gomo eleve budget áron érkezett, azaz mindössze 8 euró az ára. Mégis kissé felháborító, hogy ezért mindössze 2 órányi leheletkönnyű játékidőt kapunk. Ez így ilyen formában rendkívül túl van árazva és ráadásul 0 újrajátszási faktor van benne.
Summary
5.9Annak ellenére, hogy a Gomo önmagában szórakoztató élmény a játékidő és az árazás miatt semmiképp nem ajánlom jelenlegi áron a megvételét.  És ezen két elem miatt olyan alacsony a végső pontszám amilyen.

Összes oldalmegjelenítés