FORCED - Teszt


Teszteltük a manapság elterjedt MOBA játékok egy új jövevényét...

A gamer-ek 60%-a egész biztos, hogy már hallotta ezt a játék stílust, ami a mai teszt alanyával rokonságban áll. A League of Legends (lsd. LoL) vagy a DOTA c. online játszható "aréna szerű" játék stílusát elég sokan szerették meg az évek során, ez is bizonyítja azt, hogy több millióra tehető a LoL és DOTA játékosok száma, és ennek mintájára mások is megpróbálkoztak ezzel a stílussal, ugyan nem egy az egyben ugyanazzal, mert az már másolásnak minősülne, de azért a játék mechanikáját kicsit megbuherálva sok más ilyen sikeres MOBA játék van mostanság (pl. SMITE, Heroes of Newerth, és még jó pár darab van). A mai tesztben is egy ehhez hasonló, mégis valamennyire eltérő mechanikájú játék került gorcső alá, amit egy dán fejlesztő csapat csinált, a BetaDwarf, és a játékukat FORCED-nak hívják.

A lélek mentorunkat érdemes mindig magunkkal vinni, mert a
harc mezőn szükségünk lesz rá.

A semmi közepén, egy kráterben él egy kis törzs, ami életük végéig oda lettek száműzve, és ahhoz, hogy az isteneket ne haragítsák magukra, egy ún. Kiválasztáson kell túlesniük a legjobb harcosainak. Minden új szülött fiú gyermeket egy jellel jelöltek meg, ami megszámlálja napjaikat, és így egész életük meg lett pecsételve. Ezen esemény legvégén egy ősi harcos istent kell legyőzniük, aki eddig veretlen volt, ám de ekkor jön képbe főhősünk, aki egész életét gyakorlással és edzéssel töltötte el napjait, hogy amikor a Kiválasztás ideje eljön, akkor semmi se akadályozza abban, hogy túlélje ezt az egészet. Az első lépéseket az egyik istent, Balfus-t bízták meg azzal,  hogy felügyelje a kiválasztott útját, aki egykoron egy remek gladiátor volt, és később saját elhatározásából a főhős lelki mentorává fog válni. Mint az később kiderül, hogy az ősök már régóta várnak a kiválasztottra, aki felemeli az átkot a faluról, de eddig senki sem volt annyira erős, hogy a végéig eljusson, egészen mostanáig.

Főhősünk épp azon filózik, hogy most melyik kaszt legyen.

Igazából nem mondható a FORCED-ra az, hogy ízig-vérig MOBA játék, mivel nem PvP alapú a játék és nem hasonlít a LoL-ra vagy a DOTA-ra, vagy mint az ebben a kategóriában található legtöbb játék, ugyanis helyette gladiátor játékokhoz hasonló harcokat kell vívni, és eközben bizonyos feladatokat kell végrehajtani ahhoz, hogy a pályát teljesítsük. Minden egyes sikeres feladat teljesítésekor ún. tapasztalati követ kapunk, amivel a későbbiekben passzív és aktív képességeket nyithatunk ki. Ezen felül a játék mechanikáját a dán srácok azzal is megfejelték, hogy a lelki mentorunk képes bizonyos erőket felszedni a pályán, ami akár a hasznunkra is válhat, természetesen csak akkor, ha jól is bánunk vele (pl. területi gyógyítás, mozgó akna, gyorsaság, és még jó pár). A harc kezdete előtt 4 karakter típusból választhatunk:

  • A Lélek Pengéi (The Spirit Blades, ez a kaszt két darab egy kezes karom kesztyűkkel harcol, legfőbb jellemzője a gyors és mozgékony támadás)
  • A Vulkanikus Kalapács (The Volcanic Hammer, fegyvere egy két kezes kalapács, őt leginkább a lassú, és erős támadások jellemzik)
  • A Fagyos Pajzs (The Frost Shield, fegyvere egy pengékkel ellátott pajzs, nevét pedig részben páncélzata miatt kapta, az ő feladata a bajtársai védelmezése és az ellenségek lelassítása)
  • A Viharos Íj (The Storm Bow, ő az íjászatot preferálja, és természetesen ő adja a fedező tüzet bajtársainak)
A játék egyik legfőbb jellemzője, hogy egyszerre 4 játékos játszhat egy adott arénában (ezért is van 4 választható karakter a harc kezdetekor), ami a csapat játékra ösztönzi a játékosokat, és mint a legtöbb MOBA stílusú játékban is elengedhetetlen ahhoz, hogy győzelmet arassunk. A játék kezdetekor ún. próbákat kell teljesítenünk, amivel bebizonyítjuk a lelki mentorunknak, hogy főhősünk méltó a Kiválasztott rangra. Ahogy lépésről-lépésre teljesítjük a próbákat, úgy fog rádöbbenni a játékos, hogy mennyire is komplex a játék rendszere, mivel részben a pályán elhelyezett erőket is ügyesen kell használni, mellette a társainkra is ügyelni kell (már ha egy csapattal játszunk), de ez értelemszerű, ha már egy csapattal vágunk neki a harcnak. A grafikáról nem túl sokat lehet elmondani, ezért csak pár szóban lesz megemlítve, mivel nem ez az erőssége, de azért normálisan néz ki. Korrekt, nem túl csicsás, de azért nem mondható szépnek sem, pont annyira lett jó, mint amennyire a játéknak szüksége van.

Ejj, a hét százát, mekkora fejszéd van?!

Értelemszerű, hogy nem lesz a játékból egy kassza siker, és feltehetőleg játszani se fognak vele nagyon sokan, de aki ad ennek a játéknak egy esélyt, annak garantálva lesz a kihívás és az adrenalin löket egyszerre, mivel a FORCED-ban egyszerre kell gondolkodni és cselekedni. Ettől lett annyira kitűnő a többi MOBA játékkal szemben, mivel itt nem az számít, hogy milyen különleges tárgyakat veszünk hősünknek, vagy hogy hanyas szintű jelenleg a karakter, hanem az, hogy a pálya adottságait kihasználva képesek vagyunk-e a feladatra összpontosítani és egyben a csapattársakkal a túlélésért küzdeni (ezt így elolvasva egészen biztos, hogy mindenkinek az fog beugrani, hogy tulajdonképp ez a MOBA játékok lényege, már ami a LoL-t vagy a DOTA-t érinti, de aki kipróbálja a játékot, az látni fogja, hogy miről is volt szó). Röviden a játék jó lett, lehetséges, hogy a nagyon elfogultaknak egy idő után unalmas lesz, de hát nem lehet minden játék tökéletes, viszont akik adnak a játéknak egy esélyt, azok rá fognak jönni, hogy egész jó kihívást nyújt a játék.

A Hungamer értékelése a FORCED c. játékról:

Pros.:
+ egyedi játék stílus vonások, amitől kitűnik a legtöbb MOBA közül
+ egyre nehezedő pályák, kihívások
+ RPG rendszer (már ami a képességeket illeti)

Cons.:
- egyedül elég nehezek a későbbi pályák, ezzel is ráerőltetik a játékost, hogy csapatban játszon
- a grafika nem nagy durranás

Értékelés
 9Játékmenet:
Pörgős, kreatív, ötletes.
 8.5 Hangulat: 
Minél tovább játszol a játékkal, annál nehezebb lesz, amitől nem fog unalmassá válni.
 8Grafika: 
Pont annyira lett kidolgozott, mint amennyire egy Indie játéknak szüksége volt.
 8Hangok: 
Elmegy, de azért a rossz kategóriából távol áll.
 8.5Szavatosság:
A játékban levő emberek száma nem biztos, hogy meglépi a 100 ezret, de azért annyira nem rossz, hogy senki se vegye meg.
Review score
 8.4A dán csapat maradandót alkotott, és ugyan nem sokan fogják ezt gondolni a játékról, de aki ad neki egy esélyt, az biztos, hogy egy jó pár óra önfeledt szórakozásban fogja magát találni.

Összes oldalmegjelenítés