Legends of Dawn - Teszt



Legends of Dawn - Teszteltük a játékot...
Mint minden szórakoztató jellegű ipari tevékenység a játékipar is folyamatosan változik. A kezdetek óta számos stílus jelent meg és alakult át gyökeresen. Sokan úgy érzik, hogy egyre inkább az egyszerűsödés és a kreativítás mentes már bevált klisék ismétlésére kezd egyre inkább épülni a jelenkori játék készítés. Számos játékos azonban nem tartja üdvösnek az ilyen irányú "fejlődést". Sok esetben frusztrációjuk annyira magas fokra hág, hogy bizony belefognak saját projektektbe, hogy reprodukálják a régi idők nagy játékainak sikerét.

Ezen független fejlesztők mostanában elég jó helyzetben vannak. A Steam a Greenlight segítségével valós piaci igények felmérése után néhány kezdő csapatnak lehetőséget biztosít, hogy akár sikerre is szert tegyenek. A másik rendkívül nagy lehetőség a független fejlesztők számára a Kickstarter pár évvel ezelőtti megalakulása. Gyakorlatilag mindkét esetben az a fejlesztőcsapat tud maga mögé pénzt és rajongókat állítani, amely jobban marketingeli a termékét, illetve amely vagy eléggé eredeti vagy eléggé retró ahhoz, hogy meggyőzze a rajongókat.

Jelen tesztünk alanya mindkét fentebb említett lehetőséget kihasználta. Előbb Kickstarteren gyűjtötték be sikeresen a rajongók dollárjait, majd a Greenlight révén is sikeresen megjelentek napjaink egyik leginkább használt digitális disztribúciós kliensében. Emelllett mind a jó marketing, retróság megléte is az ő malmukra hajtotta a vizet. Ez a csapat a Dreamatrix, melynek a legújabb játékát a Legends of Dawn-t vettük ma vizslató, elemző tekintetünk kereszttüzébe.

Ezeknél az oltároknál felajánlásokat tehetünk az isteneknek időleges buffokért


A Legends of Dawn a fejlesztők bevallása szerint egy hardcore RPG-nek készült, melyben nem fogják a játékos kezét, mint a modern szerepjátékokban. Alapvető featurei közé tartozik a hatalmas szabadon bejárható terület, a teljesen szabad karakter fejlesztési lehetőségek, a nem lineáris sztori és főszál és hogy nincs töltőképernyő. Ezek voltak tehát az ígéretek a játékkal kapcsolatban . De ami fontosabb kérdése, hogy a gyakorlatban ezt hogy is sikerült megvalósítani. A feature lista leírása is azért volt fontos, hogy legyen összehasonlítási alapunk, hogy mi valósult meg a fentebbiekből és hogyan.

A Legends of Dawn története gyakorlatilag klisékkel van teli, de mint ahogy a fentebbi gondolatokból is talán könnyen kitalálható lehetett nem is szánták ezt a részt annyira erősnek a fejlesztők. Igazság szerint a fő hangsúly a szabadságon van. Azért ezzel semmiképp se szeretném azt sugallni, hogy a történet rossz lenne. Gyakorlatilag ellenkezőleg. A világ maga elég szépen kidolgozott. A történések szépen meg vannak alapozva és számtalan sornyi lore-al alá is vannak támasztva. Az alapszituáció egyébként az, hogy apánkkal érkezünk Korden's Fall-ba katonaként, hogy segítsük a városka életét, rendet tartsunk, szörnyeket öljünk. Természetesen hirtelen fordulat áll be az előre elképzel események fonalában és végül kénytelenek leszünk bebarangolni a játék világát, Narr-t.

A játékmenet gyakorlatilag bármely RPG-ből ismerős lehet. Alapoktól kreáljuk majd meg főhösünket (vagy főhősnőnket) a kinézetétől kezdve az attribútumaiig. Ezután érkezik meg a főhös Korden's Fall városába és kezdi meg a klasszikus RPG játékmenetet. Mint minden RPG-ben itt is questeket fogunk megoldani, szörnyekkel fogunk viaskodni, felszerelést és kincseket fogunk keresni és találni. Legfontosabb tevékenységünk a Dawn kincsek összegyűjtése lesz majd, mely a fő történeti szál legfontosabb elemét képezik.

Lesz néhány egészen nagyméretű ellenfelünk is


A városba megérkezve egyébként az fogadott, hogy... igazából semmi, ami segített volna az új játékok első perceinek elveszettség érzésén. Gyakorlatilag mindenféle segítség nélkül vagyunk kirakva egy tényleg hatalmas világban. Sikerült is elveszni szépen már a kezdő városkában is. A Legends of Dawn-ban ugyanis nincsenek hatalmas felkiáltójelek és folyamatos utalások, hogy hova kell menni. Még ha felveszünk egy questet és teljesítjük is azt (mondjuk ölj meg x szörnyet) sem fog frissülni a quest log, hogy igen kedves játékos visszamehetsz kész vagy, add le a questet. Nem, szépen figyelmesen kell játszani és ha tényleg teljesítjük a feladatot visszamenni a quest adóhoz. Így érdemes észben tartani, hogy kinek milyen feladatát vettük fel, azzal éppen hogy állunk és hol találjuk a questet adót. Nincs semmi ami fogná a kezünket.

Csupán a térképre lehet hagyatkozni, de ez sem mutatja az NPC-ket csak ha a közvetlen közelükben vagyunk. Igaz ekkor a kistérképen ha rámegyünk az őket jelző pontokra, akkor a nevüket is kiírja. A városból kijutva egyébként a közelünkbe kerülő fontosabb pontokat be fogja jelölni a játék, így tudni fogjuk, hogy ott lesz majd valami amit érdemes lesz megnézni. Tehát még a térkép is eléggé kevés segítséget nyújt, mégis gyakorlatilag egyetlen tájékozódást segítő elemünk lesz a játék egészében. Sajnos sokat fogjuk használni, mivel mountok nincsenek így kutyagolni leszünk kénytelenek. Vannak ugyan teleport tekercsek, de nem szórja őket tucatjával a játék, ami egyébként nem is baj.

A harcrendszer kockadobás alapján fog működni, amit a játék a háttérben végez és aktuális felszerelésünket fogja alapul venni ehhez. Minden klasszikus RPG felszerelés megtalálható a játékban a harci fejszéktől kezdve a páncélzatoktól a pajzsokig, vagy a varázslatokig minden lesz itt amit már máshol megszokhattunk. Skillekről ne is álmodjunk mert azok bizony nincsenek. Szintlépésekkor egy darab attribútum pontot kapunk, amit a máshol megszokott erő, karizma, intelligencia, ügyesség, agilitás elemek valamelyikére lehet majd elszórni. Emellett vannak különböző képességek, mint például a fegyverhasználat (minden fegyvernemre külön, melyek adott fegyver hatékonyságát növelik), az ellenfelek elleni hatékonyság  (különböző ellenféltípusokra lehet specializálódni, pontokat rakva ezekre hatékonyabbak leszünk adott ellentípussal szemben) és a kraftolási képességek. Szintenként 8 képességpontot fogunk kapni.

Saját varázslatot is kreálhatunk majd magunknak


Maga tehát a fejlődésirendszer már ebből láthatóan nem kimondottan erős. Ehhez hozzáadódik, hogy igazából a jobb fegyverek annyival nem is javítanak majd rajtunk, mint az ellenfelekre való specializólódás. Azért érdemes megemlíteni a krafting rendszert is. Alapvetően minden típusra különböző képességet kell fejlesztenünk (páncél-, fegyver-, bőrtárgyak-, itókák gyártása, főzés és fémkohászat) és csak ezek birtokában tudunk majd tárgyakat gyártani. A játék azonban azt nem dörgöli majd az orrunk alá, hogy 4-es szintig ne is álmodozzunk arról, hogy gyártsunk bármit is. Értem én, hogy régi stílusú játékról beszélhetünk, de azért az alapvető dolgokról nem ártana tájékoztatni.

Azért nem csak átlagos játékelemekről és hiányosságokról tudok beszámolni. Az inventory például kifejezetten kellemesre sikeredett. Gyakorlatilag számos tárolózsákot tele tudunk pakolni tárgyakkal és bizony lesz is mivel, mert zsákmány az rengeteg van. Ráadásul ezeket egyetlen apró gombocska segítségével a játék szépen kategórizálja is nekünk, ami az inventory menedzsment kapcsán egy nagy súlyt vesz le majd a vállunkról. De sajnos ez az egyike azon elemeknek amik kifejezetten tetszettek a játékban. Sok ilyenről sajnos nem tudok beszámolni. Kicsit üröm az örömben, hogy annyi loot van már a kezdő városkában is, hogy az első 10 percben fullra telipakolhatjuk az inventory-t.

A játék egyébként eléggé unalmasra sikeredett, de ha nem akarok túl szőrös szívű lenni inkább azt mondom, hogy semmi kiemelkedő. Sőt a ládanyitogatás kifejezetten iritáló tud lenni. Kétfajta ládatípus van egyébként: Amit simán ki lehet nyitni és ami egy speciális törpe zárszerkezettel van ellátva. Na ez utóbbinak kinyitására nem is lesz jó sokig lehetőségünk. Nekem legalábbis a játék első 8 órájában sem sikerült. Egyébként sok ajtó is alapból zárva van és ezekhez általában speciális kulcs is kell. Szerencsére ezekhez általában lehet találni elég hamar, illetve aki gyűjtögető típus annak ezzel a játékelemmel nem is lesz baja.

A Dawn kincsek fellelése lesz az elsődleges feladatunk


Az ellenfelekből is van számos típus a szörnyektől kezdve a banditákig minden félével. Sajnos egyik sem volt kifejezetten emlékezetes. Taktika szempontjából sem nyújtanak igazán maradandót. Valahol a szörnyekkel függ össze, hogy a napszakok változásával más jellegű csúnyaságok jönnek majd elő, sőt a nappali verzióknál akár lehetnek ezek sokkal agresszívebbek is, sőt sok esetben sokkal többen is vannak. Herbalizmus skill ehhez szintén kapcsolódik ugyanis vannak olyan virágok melyeket pl. csak hajnalban lehet szedni, mert csak akkor virágoznak.

 A Legends of Dawn játékmenete nem reformálja majd meg az RPG piacot, sőt azt kell hogy mondjam, hogy aki a hardcore vagy a régi típusú RPG-ket kedveli az ennél a játéknál biztosan talál több jobbat is. Hiába lehet beállítani, hogy milyen ütemben népesüljön be a kiírtott vidék (szörnyek újraéledésű gyakorisága), vagy a maximális fejlődési szintünket és más egyéb apróságokat sajnos ez nagyon kevés lesz. Igaz, hogy egy szűk rétegnek készült a játék, de szerintem őket se fogja lenyűgözni a játékmenet.

A játék grafikája sem fog tátott szájú állkeresést okozni sokaknál. Nem hogy szépnek nem nevezném, de még stílusosnak sem. Igazából ezt az elemet is a semmi kiemelkedő jelzővel tudnám illetni. A csalódás szinthez még hozzátesz, hogy ugyan nem kell töltőképernyőt bámulni, de mégis SSD megléte nélkül jellemző lesz a popup és a rendszeres töltögetés játék közben. Ezek meg még frusztrálóbbak, mint a load képernyő szerintem. Ráadásul a játék grafikája alapján nem is gondolnánk, hogy igényelné a már említtet adattároló típus meglétét.

Minél több ellenfelet megölünk annál részletesebb infónk lesz róluk a naplónkban


Hangok tekintetében nem tudok ennyi rosszat mondani. A zenék maguk igen füllbemászóakra sikeredtek. A szinkronhangok is hozzák a kötelezőt, sőt még akár azt is mondhatom, hogy hozza az AAA játékok szintjét is. A fegyverek hangjai nem túl kiemelkedőek, a szörnyeknek azonban van néhány egyedi morgása, ami egészen kellemes lett. Ami viszont meglepően jóra sikeredett az tényleg a fentebb említett zenék. Napszaktól és helyzettől függően ezek a zenék változni is fognak és mindegyik tényleg nagyon jóra sikerült.

Szavatosság tekintetében igazából eléggé játékosfüggő lesz a Legends of Dawn. Sok múlik azon, hogy a játékosoknak mennyire fog bejöni ez a fajta játékmenet. Amennyiben valakinek fekszik ez a fajta nehezített RPG megoldás, akkor bizony sok 10 órát el fog tudni tölteni a játékban. A terület ugyanis tényleg hatalmas, leölni való szörny is akad bőven és lesz lehetőség jó pár küldetést is elvégezni. Beárnyékolhatja az élményt azonban a számos bug, ami benne maradt a játékban.

Összességében a Legends of Dawn hozott is valamit meg nem is. Egy eléggé egyedi megoldással rukkolt elő a non lineáris történetvezetéssel (ami tényleg megvalósult). Én személy szerint nem tartom jó feature-nek. Valamilyen keret kell még egy sandbox RPG játéknak is és ez bizony nincs meg a LoD-ban. A harcrendszer semmi egyedi, a fejlődési rendszer kissé egyszerűsített és nagy hibának találom, hogy nincsenek elsüthető skillek, csak alap támadások, illetve egyfajta támadás. A hangok talán a program legjobb részei. Sajnos végső következtetésképpen azt kell mondjam a játékra ráférne még pár hónap fejlesztés és a világot is lehetne még tovább tölteni a tartalommal. Jelen állapotában egy átlagos RPG-vel van dolgunk némi retró beütéssel, sok buggal és unalmas játékmenettel és kellemes hangzással.

Pros
+ Nyilt világú RPG
+ Hatalmas bejárható terület
+ Nem fogja az ember kezét a játék, kihívás a questeket megtalálni
+ Napszakváltás kihatással van a játékmenetre

Cons
- Bugyuta fejlődési rendszer
- SSD nélkül folyamatosan töltöget
- Non lineáris történetvezetés nem volt jó döntés
- Élettelen a kontinens
- Íj túlságosan erős lett
- Zárt ládák nyitása

Értékelés
6.5Játékmenet:
Gyakorlatilag egy klasszikus RPG játékmenetet kapunk nagyon minimális változtatással. A Hardcore-ság abban merül ki, hogy szabadon fejleszthetjük karakterünket (ezt már máshol is megvalósították), a hatalmas területen szabadon bóklászhatunk és annyira minimális segítséget kapunk a questekhez, amennyire csak lehetséges. Ez nem elég az üdvösséghez. Az ilyen RPG-kből 12 egy tucat, így legjobb esetben is csak átlagosnak tudom nevezni a játékmenetet.
7.0 Hangulat: 
A szabadságfaktor adott, ami azért igen jót tesz bármelyik RPG-nek. Zsákmány szintén van dögivel, ami megint csak alap kell, hogy legyen. A zenék hozzátesznek az élményhez, amit csak sajnos maga a játékmenet unalmassága tör meg. De nagyon!
6.5Grafika: 
Nem egy szépség a grafika, ráadásul SSD-t igényel, ami számomra totálisan érthetetlen. Jó dolog, hogy első belépéskor tölt a játék csak, legalábbis elméletben. Sajnos ez azzal jár, hogy akinek nincs SSD-je, az folyamatos popuppal szembesülhet.
8.0Hangok: 
Sajnos azt kell mondjam a játék legjobb eleméhez érkeztünk. A zenék igazán hangulatosak, az egyéb hangok simán csak megfelelőek. A szinkronszínészek viszont kiváló munkát végeztek.
6.5Szavatosság:
Nem jósolok a játéknak túl nagy jövőt jelenlegi állapotában. Ráférne még némi ráncfelvarrás, de az alapok már nem fognak változni. Akinek megtetszik az pár 10 órát biztosan el fog tudni tölteni vele, de ezen kívül nem hinném, hogy lenne játékos aki újra belevágna.
Summary
6.9Nagyon vártam a Legends of Dawn-t.  A Dreamatrix nagyot akart fogni, de mint a mondás is tartja, aki nagyot markol végül keveset fog. Ha megtartják a feszesebb történetvezetést, nem egyben akarják a világot lemodellezni, hanem maradnak töltőképernyők és kiadás előtt kigyomlálják a hibákat, akkor még egy jó játék is lehetett volna, így maximum csak átlagos és semmiképpen sem hardcore. Kár érte.
Újabb Régebbi