Grid 2 - Teszt


Race Driver Grid 2 - Teszteltük a játékot....

A Codesmasters műhelyében az utóbbi években számos autós játék jelent meg kisebb és nagyobb sikerrrel. Talán méltán nevezhetjük a fejlesztőt/kiadót a PC-s játékpiac egyik zászlós hajójának autós játékok tekintetében. Idén egy olyan meglehetősen népszerű játék második részével jelentkeztek, mely sok játékos szívét melengette meg annak idején és ez a cím a Race Driver Grid volt. A Gridben számos versenytípus közül választhatunk, szuper verdákat vezethettünk és akár saját magunknak is nehezíthettük a versenyeket, hogy ezek sikeres teljesítésével több pénzhez jussunk.

Jelen tesztünk alanya tehát nem más, mint a Race Driver Grid második része, melyet sokan eléggé kétségek közepette fognak majd elindítani. A balsejtelemre okot adó dolgok a játék körül ott kezdődtek, mikor bejelentették, hogy nem lesz belső nézet, holott ez az előző részben is egy nagyon szépen kidolgozott üdítő feature-ként jelent meg. Aztán sokak számára további rossz előérzetet okozott az előre látható DLC tartalmak érkezése, melyek már megjelenés előtt megvásárolhatóvá is váltak (álmoskönyv szerint is rossz ómen).

Ilyen kavargó gondolatokkal vágtam én is bele a Grid 2-ben versenyzői pályafutásomnak. A játék története, mint megannyi autós játéké egyáltalán nem Oszkár-díj gyanus, de ez nem is kell, hogy képezze a műfaj részét. Gyakorlatilag önmagunkat alakítjuk, mint egy kiváló autóversenyzőt, akinek nem kisebb a célja, mint egy külön, önálló versenysorozat megteremtése. A WSR versenyek felfuttatásához sztárpilótákat kell majd meggyőznünk (természetesen azok legyőzésével), hogy végül világméretű és hatalmas népszerűségű versenyeken tudjunk majd velük megmérkőzni.

Párizs, Diadalív és benzingőz

A Grid 2 játékmenete nem fog meglepetésként hatni azoknak akik már valaha elindítottak PC-jükön autóversenyzős játékot, akik pedig játszottak az első résszel azoknak még annyira sem. Gyakorlatilag kicsiben kezdjük majd pályafutásunkat, kevés rajongókkal. Három földrészen fogunk megfordulni, ahol sztárpilótákat és klubokat kell majd meggyőznünk, hogy csatlakozzanak a WSR-hez. Eközben természetesen rajongókat kell majd gyűjtenünk, ugyanis ekkor szerezhet létjogosultságot egy-egy versenysorozat. Ha sok a támogató, sokan akarnak csatlakozni és még a tévécsatornák is látni fognak fantáziát az új versenysorozatban.

A pilóták és a klubjaik meggyőzése természetesen a hagyományos autóversenyek kapcsán történik. Gyakorlatilag pár versenyszámban le kell őket győznünk így fognak fantáziát látni az új versenysportban. Ha sikeresen teljesítjük ezeket a pályákat egyúttal a rajongóink számát is gyarapítani (mindegy győztes verseny esetén végig kell várnunk, míg a számláló legördül az aktuális rajongó számunkhoz, ami sok verseny után már nagyon idegesítő lesz) fogjuk. Természetesen ahogy haladunk előre célunk felé úgy lesznek egyre hosszabb és egyre nehezebb versenyeink. A nehézség növekedésével a változatosság is megjelenik és egyre szélesebb palettán fogunk majd megmutatkozni a nagyközönség előtt.

Különböző versenytípusok vállnak elérhetővé haladásunk során. Az egyszerű versenyektől kezdve az időre kapukon történő áthaladásig folytatva számos típusú versenyen vehetünk majd részt. Az egyik talán legkreatívabb az úgynevezett Liveroute, melynek keretében öt szakaszon kell majd végigmennünk úgy, hogy a mezőnyből a végén minél jobb, lehetőleg első helyen végezzünk. Ennek a versenynek az a specialitása, hogy a pálya nyomvonala ötször fog változni, így végig figyelnünk kell és nem tudunk az első körben megismert pályán nyugodtan végigmenni. Tehát a kijelzőn nem mutatja a pálya nyomvonalait, vagyis a térképet.

Liveroute az Eiffel Torony tövében

A másik számomra igen kedves versenymód az Overtake. Ebben a versenyben pontokért folyik a harc. Kapunk egy gyors kocsit, amivel az úton haladó terepjárókat kell kerülgetni két körön keresztül. A verseny lényege, hogy úgy előzzük meg őket, hogy lehetőleg ne ütközzünk neki semminek. Minél gyorsabban sikerül ezt teljesíteni annál jobb, mivel a gyors egymásutáni előzések bónuszpontokat jelentenek. Ennek ellenére mégse érdemes szélvész módjára padlógázzal végigszáguldani az ilyen versenyen. Sokkal jobban kifizetődő, ha gondosan megtervezzük és kivitelezzük minden lépésünket.

Mint fentebb említettem számos tradiciónális versenymód is található a Grid 2-ben. A hagyományos versenyről már írtam pár szót, azonban ennek is két válfaja van. Az elsőben több körön keresztül kell majd győzelmet illetve jó helyezést elérnünk, míg a másikban egy hosszú pályán kell majd végighaladni. Nem hiányozhat a Gridből a drift sem, amely ugyanazt a receptet követi, mint az első részben. Van egy érdekes verseny még amit Faceoff-nak neveznek. Ebben gyakorlatilag egy ellenfelünk lesz és nála kell gyorsabban áthaladni a célvonalon, illetve ha sikerül ez előtt 5 másodperces előnyre szert tenni vele szemben az is győzelmet jelent. Ennek a versenynek több fordulója van és aki a végén a 16 versenyzőből győzedelmeskedik az nyeri az egész eseményt.

A Touge a Faceoffnak egy speciális változata, ahol csak egy ellenfelünk lesz. Először mi indulunk előnyből, majd ő indul előnyből és az nyer, aki két győzelmet be tud zsebelni. Az Endurance versenyeken az nyer, aki a leghosszabb távot megteszi adott idő alatt. Általában a mezőny végéről fogunk ezeken indulni így egyértelműen a cél az, hogy az élre álljunk. Ugyanez lesz a cél a Time Attack versenyen is, viszont itt az időnk alapján kell majd ugyanezt tenni. A Checkpoint versenyeken a pályán elhelyezett kapukon kell áthaladni, melyek plussz időt adnak. Aki a a legmesszebb jut az fogja ezeket a versenyeket megnyerni.

Lesznek időnként éjszakai versenyek is

Remélem a leírásomból tisztán látszik, hogy a versenymódok változatosságára (itt jegyezném meg, hogy a pályák sokszor ismétlődnek, nagyon sokszor!) nem lehet panasz. Ugyanígy nem lehet panasz az autók mennyiségére sem. Az amerikai izomautóktól kezdve az európai autócsodákig sok félét fogunk tudni mind kipróbálni, mind pedig éles helyzetben vezetni. Az új versenyek megnyílásakor (kellő rajongó mennyiség kell hozzá) minden esetben kapunk majd egy autót, amit két lehetséges változat közül kell majd kiválasztani. A másikat egy Vehicle Challenge nevezetű pályán tudunk majd felnyitni, melynek keretében az adott járművel kell a megadott időnél gyorsabban végigérni a pályán.

Nem csak ez utóbbi challenge van a játékban, mely bónusz pályának minősül, hanem vannak úgynevezett Promo versenyek is. Az esetek nagy többségében ezek Overtake, Endurance, vagy Liveroute versenyek lesznek. Speciális tulajdonságuk, hogy eltérően a kezdeti klub versenyektől és a WSR versenyektől (ha kellő klubbot magunk mögé állítunk, akkor kezdődnek meg ezek a versenytípusok, melyek több versenyből is állhatnak, melyek végén a legtöbb pontot kapó versenyző nyer) nem a saját autóinkkal fogunk versenyezni, hanem azzal amit az adott Promo verseny szervezője ad nekünk. Szerencsére, ha hibáznánk a Flashback (5x lehet majd az időt visszatekerni á la Prince of Persia Sands of Time), ami vissztér az első részből rendelkezésünkre fog állni az összes versenyszámban.

A Grid 2 grafikai részére igazán nem lehet panasz. A vezetésélménye mellett ez volt a másik nagy erőssége az első résznek is. Ehhez hűen a második rész is hozza a kötelezőt és ezúttal is gyönyörű látványban lesz részünk ha elindítjuk a játékot. Az autók fantasztikusan részletesen vannak kidolgozva (továbbra is érthetetlen miért nem került be egy belső nézet a kameranézetek közé), a pályák megfelelően vannak kialakítva és néhol még akár látványosak is (például Dubai-i pályák). Néhol azért találni egy-két elnagyolt grafikai megoldást.

Overtake az épülő Dubai utcáin

A Grid 2-ben, mint megannyi autós játékban is gyakorlatilag a leglényegesebb pont a vezetésélmény a legfontosabb. Eleinte úgy éreztem, hogy bizony a játék nagy gondokkal küszködik ezen a téren. Aztán ahogy haladtam előre és nyitottam fel a különböző járműveket rájöttem, hogy nem erről van szó. Tulajdonképpen a minden egyes autót másképp kell majd kezelni és a vezetésélmény ennek függvényében fog alakulni. Ami igazán zavart eleinte az a kanyarodás és driftelés. Aztán ez a probléma eltűnt a könnyebb és nehezebb autók vezetésével. Gyakorlatilag megfelelően reagálnak a járművek a típusuknak megfelelően. Ugyanakkor az vitathatatlan, hogy a vezetésélmény árkádabb lett az első Grid rész óta.

A hangok tekintetében kicsit árnyalt a kép sajnos.  A zenék hozzák az első rész színvonalát, ugyanakkor a játék hangjai már hagynak némi kivetnivalót maguk után. Amivel a legfőbb problémám volt az némely autók hangjai kapcsán keletkezett. Valahogy egyes autóknak annyira hasonló a hangja, hogy meg se lehet egymástól különböztetni őket, ami szerintem egyáltalán nem reális. Főleg akkor zavaró ez, ha egymás mellett halad két jármű és szinte egy motorhangot lehet csak hallani, így lehetetlen megállapítani mennyire van közel az ellenfél.

Szavatosság tekintetében nem lehet okunk panaszra. A Grid 2 ugyanis többjátékos móddal érkezett meg platformjainkra és ez bizony nagyban meghosszabbítja a játékidőt. Nem mintha az egyjátékos mód rövid lenne, sőt. Mentalitástól és tempótól függően körülbelül 20 órányi játékidőt fogunk kapni a Grid 2-ben, persze csak akkor ha végigrohanunk az egészen. Ha minden achievementet be akarunk gyűjteni, akkor ez akár még a duplája is lehet. A többjátékos módban pedig gyakorlatilag korlátlan időt el lehet tőlteni. Igazából a többjátékos mód nekem még jobban is tetszett, mint az egyjátékos valószínűleg a nagyobb kihívás miatt.
Az egyjátékos módban egyébként a gép túlságosan is az ideális íven halad, így könnyen leelőzhető, kifékezhető, kiismerhető. Ezért is jobb a többjátékos mód, mivel a játékosok egy része igazi kihívás elé fog minket állítani.

Részünk lesz bőven hagyományos pályaversenyekben is

Összességében a Grid 2 érdekes folytatásnak bizonyult. Gyakorlatilag hozza a kötelező Grid minőséget, ugyanakkor valami mégis csak hiányzik belőle. Az új versenytípusok jópofák, az autók viszont nekem kicsit a semmi extra kategóriát jelentették. Hiányzik a belső nézet a játékból, de nagyon, hiányzik a versenyek előtti opcionális nehezítés, hiányzik a pénz és az ezért vehető járművek. A tét nélkül nyitható autók ötlete valahogy nem igazán illik a játékba. A grafika teljes rendben van, a hangok korrektek, a szavatosság szintén teljesen megfelelő. A hiányosságok miatt azonban a Grid 2 nem éri el a must have státuszt.

Pros
+Új Grid élmény
+Szép grafika
+Remek optimalizálás
+Multi
+Hétvégi multis challangek
+Steamworks támogatás

Cons
-Egyjátékos mód időnként érdektelen
-Belső nézet hiánya
-Összemosodó motorhangok
-Furcsa kanyarodás, driftelés
-Szabadon nyitható autók pénz nélkül a karrier módban

Értékelés
8.0Játékmenet:
Grid 2.0 szó szerint és képletesen is. Egy-két új versenytípustól eltekintve árkádabb lett a játék a pénz hiánya és az egyszerűen felnyitható autók miatt. A vezetésélmény is árkádabb lett. Elég lett volna átültetni a Grid megoldásait és akkor sokkal kiváló lett volna, így viszont visszalépés.
7.5 Hangulat: 
Alkossunk meg egy új versenysorozatot. Szép-szép, de ez hosszútávra nulla motiváció. Ez még így is csak egymás után dobált pályák összessége még ha a klubok top versenyzőivel izgalmas versenyeken vehetünk részt. Sajnos hangulat szempontjából nem tudok kiemelkedő dolgokat említeni. Ez így sajnos maximum jó kategóriát jelent. 3. szezontól ugyan kezd beindulni, de az eleje unalmas lehet.
9.0Grafika: 
Nem lehet rá panasz. A grafika kapcsán szerencsére követték az első rész által kitaposott ösvényt. Kiváló grafikai színvonal, remek optimalizálás. Hibátlan eleme a játéknak, eltekintve néhány elnagyolt megoldástól.
8.5Hangok: 
A hangok rendben vannak, azonban semmi kiemelkedőt nem tapasztaltam. A motorhangok viszont kissé zavaróan összefolynak. A verseny közben hozzánk szóló mérnökünk szinkronhangja remek és még hasznos dolgokat is mond.
9.0Szavatosság:
Az egyjátékos mód kimaxolás 20-25 óra lesz persze nehézségtől függően. A többjátékos mód sokkal élvezhetőbb és itt még több időt el lehet tölteni. A szavatossággal tehát nem lesz gond, csak nehogy sokakat elriasszanak az árkádosabb elemek.
Summary
8.4A Grid 2 sajnos beváltotta a hozzá fűzött elképzeléseket és nem tudta átlépni a saját árnyékát. Belső nézet nélkül, még árkádosabb vezetési élménnyel és egy időnként unalmas egyjátékos móddal sajnos jócskán alulmúlta az első rész minőségét. Azonban sokaknak fog néhány kellemes percet szerezni a Grid 2, mely önmagában kiváló játék (GOTY kategória) lenne, de az elődhöz képest sajnos visszalépés történt.
Újabb Régebbi