Warframe - bétateszt

Megnéztük a Warfame című játékot...

Köszönhetően a STEAM "Early Access" programjának, egyre több, még fejlesztés alatt lévő játék jelenik meg a kliensükben. Az egyik ilyen játék a Warframe, ami jelenleg nyílt béta állapotában próbálható ki.



A játékot a Digital Extremes fejlesztette és adta ki. Ez a csapat jelenleg az új Star Trek játék elkészítésében is segédkezik. A játék az "Evolution Engine" motorját használja, amit először a 2006-os Dark Sector játékukban láthattuk. A Warframe egy free-to-play sci-fi TPS co-op játék, ahol legfeljebb három társaddal vagy ismeretlennel tudsz együtt játszani.

Miután első alkalommal beléptél a játékba, egyből tudsz választani három karakter közül, amivel szinte azonnal bele tudsz csapni a harcba. Az embereket ne is keresd, ugyanis fordítottak a jól bevált formulán és ezúttal idegen lényekkel kell megtisztítani a galaxist a mindenféle robottól, szörnytől és embertől (Grineer).
A játékmenet eléggé átlagosnak, általánosnak mondható. Fegyvereknek egyedi statisztikái vannak, bevitt sebzés esetén számok jelennek meg az ellenfél körül, "halál" esetén a társunk fel tud minket támasztani. Mindegyik karakternek egyedi képességei vannak, amiket harc közben, kellő energia (energy) esetén, el tudunk használni. Amit kiemelnék, az a karaktereink akrobatikus mozgása. Egy egész topikot szenteltek a különböző mozgástechnikáknak, illetve ezek kombinációinak. Sajnos nem nagyon láttam egyelőre sok értelmét, lehet később nagyobb jelentőségűek lesznek... de mindenképp nagyon jól néznek ki és jó, hogy beletették.

Arzenálunk három fegyverből áll:
1. Egy főfegyver, automata gépfegyver, sörétes vagy például mesterlövész puska.
2. Egy oldalfegyver, könnyű gépfegyver meg pisztolyok.
3. Egy közelharci fegyver. 
Nem láttam túl sok fajtát belőlük, de a játék még béta stádiumban van, még bővülhet.


Egy misszió/pálya körülbelül  10-25 percet vesz igénybe. Érdekessége, hogy az egész a MI naprendszerünkben játszódik. Kisebb egységekre, bolygókra van osztva a térkép, és ezeken belül vannak a  választható küldetés. Mindegyik küldetés random generált, tehát ha kétszer mész ugyanarra a misszióra, nem kaphatod pontosan ugyanazt a pályát. Sajnos ennek a véletlenül generált dolognak (ami mostanában nagyon divat lett) is megvan a hátránya: Előre elkészített pályaelemekből épül fel egy-egy küldetés és sajnos pár óra játék után láttad mindegyik elemet. Persze van eltérő design is...  például van havas bolygó és annak létesítményei, idegen űrhajó és ezeknek a fertőzött változatai.


Ami a játék erőssége, az szerintem a fejlődés rendszer: Mindent lehet fejleszteni. Accountot, karaktert, fegyvert. Talán túlságosan is mindent, ugyanis új karakter vagy fegyver vásárlásakor újból lehet kezdeni mindent... ezt megoldhatták volna jobban is. A modolás/fejlesztés is nagyon érdekesen van megoldva. Eleinte nagyon bonyolultnak tűnt, de hamar bele lehet tanulni... el kell ismerni, jól megoldották. Küldetések során véletlenszerűen dobják az ellenfelek a különböző modokat, amiket aztán az "ARSENAL" menüpont alatt lehet felhasználni. Kategóriákra vannak bontva a modok... külön van például sebzésnövelő a három fő fegyverkategóriához. De ez még semmi. Ezeket a bizonyos modokat (kártyákat) fel is lehet fejleszteni fúzió (fusion) során. Ehhez különböző modokat, fusion core-okat és játék kreditet kell beáldozni. Ahogy növekszik az adott fegyvernek a szintje, úgy nő az abba a fegyverbe berakható mod értéke (minden modnak van egy értéke, ami a kártya jobb oldalán található meg.) Egy 8-as számú mod alap esetben egy 8-as szintű fegyverbe rakható be. Ugyanakkor viszont vannak bizonyos helyek, ahova a berakott kártya értéke megfeleződik, tehát még több modot be lehet rakni. Most ez így elsőre tényleg bonyolultnak hangozhat, de valójában nem az. Próbálgatással rá lehet jönni mindenre pár óra alatt.


A grafika nem mondható kiemelkedőnek...szép, de szerintem semmi különleges. A grafikai beállítás elég részletes, ami mindenképpen egy pozitívum, ráadásul menet közben lehet állítani, így észre lehet venni a különbséget, tudjuk mit kapcsoltunk ki vagy be. A fegyverhangokkal, meg úgy általában a hangokkal nem voltam megelégedve. A társunknak/narrátornak csak pár féle szövege van és ezért nagyon gyakran ismétli. A játék zenéje hozza a játék sci-fi hangulatát, ezzel nincs gond. Azzal már inkább van baj, hogy gyakorlatilag egy zeneszám van az egész játék alatt, ami vagy tetszik az embernek, vagy nagyon nem. Középút nincs
És ha már az előbb a kikapcsolásról volt szó, akkor meg kell említenem, hogy szerencsére ki lehet kapcsolni a "color correction" effektet is.Ez egy nagyon jó dolog. DICE tanulhatna tőlük.



Végül beszéljünk egy kicsit magáról a free-to-play modellről.  Eddigi tapasztalataim és a fórumon olvasottak alapján nem a legjobb... mármint ingyenes szempontból. Az ember rá van kényszerítve igazi pénz költésére... például naponta négyszer lehet halál esetén feléledni, azután csak akkor ha perkáltunk pár forintot. A fegyverek megvásárlásával nagy előnyre lehet szert tenni. Persze ezeket játék kreditért is meg lehet venni, de az elég sokáig tart, mivel nem nagyon csordogál a kredit sima játék során. Értem én, hogy ez egy ilyen rendszer, de szerintem lehetne jobb is

Jelenleg 18 órám van ebben a játékban és már kezdem érezni a monotonitást. Még kitartok persze, mert érdekel, hogy később mi vár rám. Egy kipróbálást mindenképpen megér.

Összes oldalmegjelenítés