Expeditions: Conquistador bemutató


Az újvilág meghódítása nem sorolható a népszerű játéktémák közé. Ahol pedig mi magunk vagyunk a konkvisztádorok, meg nagyítóval kereshetjük. Ezért külön plusz pont illeti az Expeditions: Conquistador készítőinek ötletét, hogy egy kalandor bőrébe bújva, kis hódító brigádunkat igazgatva menjünk előre az újvilágban.


A téma nem épp leányálom, elvégre számos áldozattal járt az őslakosok „civilizálása” és ez az áldozat is talán milliók életébe került. A játék jelenleg egy korai alfa verzió szintjét ütheti meg, és körökre osztott stratégia rengeteg rpg elemmel. Ha hasonlítgatni kéne, akkor a Heroes&… sorozathoz lehetne hasonlítani. Tehát a magunkat jelképező lovas figurát mozgatjuk egy topográfiai alapokra húzott térképen, itt minden kör 1 napnak felel meg, ergo a nap végén letáborozunk és reggel irány tovább és közben fogy az ellátmány.


A kezdő szituáció még változhat, de a lényeg, hogy a kalandor csapatunkkal megérkezünk az újvilágba szolgálni a királyt és a hazát. Ám az újvilágban meggyűlik a bajunk mind a saját kolonista embereinkkel, mind a bennszülöttekkel.  A karaktereink 3 kasztba sorolhatóak (gyógyító-vadász (muskéta)-harcos (kard), az összecsapások során velünk együtt gyűjtik a tapasztalati pontokat, javul statisztikájuk, új/jobb képességekre tesznek szert. A játék küldetés és párbeszéd rendszere számomra a King Arthur című stratégiából ismerős, tehát elég sok hangulati szöveg van a játékban, és ezek elég ötletesen vannak megírva és a választási lehetőségek miatt akár többféle kimenetele is lehet egy-egy ilyen társalgásnak. A válaszok gyakran nem csak stílusukban térnek el egymástól, de azok morális hatásokkal is járnak. A karakterek felszerelését mi állíthatjuk össze, van inventory is a talált dolgoknak.


A történések egy elég szépen kialakított térképen zajlanak, amire egy hatszöges hálót terítettek, hogy tudjuk hova léphetünk.  Jómagam nem favorizálom a láthatóan rácshálós megoldásokat (született ennél elegánsabb megoldás erre a problémára) de kellően reprezentatív a térkép, és a fejlesztés is „könnyebb”.


A játék Unity Engine-el készül és a fejlesztők igazi független arcok, tehát mind Mac és Mind Linuxos bajtársaink is kalandozhatnak majd az újvilágban. A független fejlesztők sajnos nem pénzben fürdenek, ezért a Logic Artists stúdiója Kickstarterre vitte a projektjét, és már sikeresen össze is gyűlt a kitűzött összeg, hogy befejezzék ezt az érdekes taktikai szerepjátékukat. Ám ha úgy gondoljátok érdekes a projekt, akkor még van kb. 24 órátok, hogy kicsit több forrásuk legyen a srácoknak, amit hibakeresésre, vagy a rajongói kérések teljesítésére fordíthatnak. A Projekt oldala itt található: Kickstarter 

Végül egy kis gameplay a fejlesztők narrálásával:


by Kopiati

Összes oldalmegjelenítés