Kung Fu Strike - The Warrior's Rise: Teszt

KongFan:
Old school pofozkodásnak nyögés a vége.

- Kiadó: Digital Tribes
- Fejlesztő: Qooc Software
- Műfaj: Indie, beat 'em up
- Platformok: Xbox 360, PC
- Tesztelve: PC

Az összes játékplatformról, már sok sok éve kihaltak a beat 'em up játékok. Ennek az az egyszerű oka, hogy túlságosan egysíkúra sikeredtek, hamar unalomba fulladtak. A hack & slash játékokban mindig is több volt a lehetőség. A Kung Fu Strike létezéséről még csak nem is tudtam addig, amíg Logan kolléga nem küldte az ukázt: "Tesztelni, MOST!" Kissé vonakodva de magamra vállaltam a játék tesztelését, úgyis régen játszottam már PC-n normális bunyós játékkal. A Kung Fu Strike pedig egy igazi hiánypótló cikk lett PC-n, csak éppen a nosztalgikus verekedések helyett, sokkal többet bosszankodunk.
Történetünk egy távoli világban játszódik, ami leginkább a Kínára emlékeztet, a főhős egy Loh nevű tábornok. Éppen háború dúl a Tian Birodalom és egy Shaa nevű északi ország között. Loh pedig megpróbál győzni és értelmet keresni a háborúban. Egy verekedős játékhoz, ez a történet, szerintem abszolúte megteszi. Van egy alapkonfliktus, egy elszánt főhős, meg néhány rossz fiú, kész. Nem is fogom emiatt szapulni a játékot. Filmek indultak már ennél soványabb koncepcióval is, ráadásul jó pár sikereket is elkönyvelhetett.
Milyen is maga a játék? Egy igazi régi vágású verekedős stuff, ami egy igazi 3D-s világban játszódik, nem a Mortal Kombat, vagy Street Fighter féle 2D-s játékmenettel van dolgunk, legalábbis eleinte, aztán később, néhány boss-nál a játékmenet 2D-sre vált. Bár kötött a kameranézet, a pályán szabadon szaladgálhatunk előre, hátra, oldalra, ahogy úri kedvünk éppen tartja. A legtöbb pálya eléggé kicsi, nagyon szűk keretek közé vagyunk szorítva, ettől függetlenül van, hogy 10 ellenséget is a nyakunkba dob a program. Elég nehéz ilyenkor mozogni és túlélni, viszont annál látványosabb a játék, minél több rossz arcúval nézünk szembe. Több pofon, több kombó, az élet szép.
Ha már úgyis belementem a pályák körülírásába, áttérnék a látványra, ami kifejezetten szép.Rajzfilmes látványvilággal van dolgunk, minden helyszín valamilyen régi kínai helyre emlékeztet, végig ilyen keleti stílusban mozog a látvány. Ennek tudtam örülni, mostanában a modern környezet túlságosan is teret kapott. Bár azért hozzáteszem, hogy a helyszínek itt-ott kissé elnagyoltak és kidolgozatlanok, cserébe viszont a mozgások és a karakterek szépen néznek ki. A zenék is nagyon szépek, igazi távol-keleti dallamok. A hangulat megteremtésében ezeknek van nagyon fontos szerepük, és igen jól is teljesítenek. Ilyen téren tényleg semmi baj nincs a programmal.
Akkor most jöjjön a fekete leves. Elindítom a játékot, a gépem szépen tölt aztán... puff. Kivág a játék az asztalra anélkül, hogy akár a menüt megláttam volna. Csak pislogtam. Utána néztem, minden driver megfelelően van telepítve, fogalmam sincs mi volt ez (ezután még háromszor kidobott a végigjátszás során). Újra elindítom na, most már látom a fejlesztő csapat nevét és hasonlók de... valami nem stimmel. Bejön a menü és a felbontás valami 800*600-as beállításon lehetett, minden ronda és szét van csúszva. Nem baj, majd a beállításokban szöszölök, erre jön a második sokk. Az Options-ben lehet állítani fényerőt és hangokat, szevasz! Nem akartam hinni a szememnek, amikor először megláttam. Az interneten kellett utána keresnem, hogy mi a fene van ezzel a játékkal és ott írták, hogy a játék telepített mappájában vannak a beállítások és tényleg. Azért 2012-ben kiadni egy játékot úgy, hogy a mappát kelljen feltúrni a beállításokért... ez ciki! Bár így sem küzdünk a bőség zavarával, de legalább normális felbontást lehet belőni. Ezen kívül lehet állítani, hogy billentyűzettel vagy kontrollerrel szeretnénk játszani és ezek gombkiosztásait és már ekkor gyanús volt, hogy nem volt egér feltüntetve a Config-ban.
A játékmenet a következőképpen zajlik: Adott először is egy menü, itt vásárolhatunk új mozgásokat és Power Up-pokat. Bekapcsolhatjuk a segítőinket és választhatunk nehézséget. Rábökünk a játék indítására, ezután bejön egy töltőképernyő, ami egy hangulatos kis nyitott pergamen. Ezen megjelenik egy négy képből álló mini képregény, itt mondják el az alibi történeteket, hogy kit és miért fogunk hamarosan összeverni és ezek szolgálnak átvezető videókként, mert azok egyébként nincsenek. Sajnos ezek a rajzok nagyon csúnyák és nem is igazán adnak hozzá semmi pluszt a játékélményhez és még csak szinkronizálva sincsenek. Csak megjelennek a képek alatt a feliratok és kész. Látszik, hogy itt spóroltak a pénzzel és az energiával az alkotók. Kár. A töltőképernyő után megjelenik egy pálya, azon néhány ellenfél és a karakterünk. Ekkor kezdődhet is a harc! A lényeg az, hogy minél gyorsabban és minél látványosabban pofozzuk hülyére az ellenségeket. Majd a hátrahagyott cuccokat felvenni, amik lehetnek, regeneráló dolgok, (talán rizs?) pénz stb. Ha megvagyunk, a program leosztályozza a "munkánkat", hasonlóan, mint a Devil May Cry-ban. D a legrosszabb eredmény és S a legjobb.
A Kung Fu Strike egyébként mocskosul nehézre sikeredett. Sajnos azonban nem a jó értelemben. Szeretem, ha a játékokban van kihívás, de az ami ebben a játékban van, egyszerűen irreális! Bár hozzáteszem, ez csak a főellenfeleknél ennyire durva. A mezei harcosok nem jelentenek olyan nagy gondot, viszont a Boss fight-ok... hát ott elgurult a gyógyszer. Próbáltam sokféle taktikát, ügyeskedést de arra jöttem rá, hogy sokkal használhatóbb, ha össze-vissza nyomkodom a gombokat, mintha rafináltan, felépítek valami stratégiát. A legidegesítőbb talán a 12. pálya női főellenfele. Akinek a támadásait vagy letudtam védeni, vagy nem. Pedig mindent ugyanúgy csináltam mindig. Egyébként ez a karakter még osztódni is tud, később egy másik pályán egyszerre kettő is jön belőle, tehát néggyel kell majd a végén harcolni. Nagy öröm volt, komolyan mondom üvöltöttem a játékkal! Az az igazság, hogy annyira régi vágású bunyós játék lett, a Kung Fu Strike, hogy eszünkbe jutnak az ilyen régi játékok. Ahol sokkal több dolog múlt a szerencsén, mint a játékos valódi képességein. Itt pontosan ugyanez a helyzet. Azt is meg kell említenem, hogy most fordult elő velem először, hogy egy játékot normal nehézségi szintről easy-re kellett visszavennem, mert egyszerűen nem bírtam a boss-szal.
Aki van olyan merész mint én és PC-n akar játszani a játékkal, az először is szerezzen be egy kontrollert és/vagy idegnyugtatót, mert a billentyűzetes irányítás iszonyatos. Körülményes és nehézkes az egész, egyszerűen üvölt a játékról, hogy kontrollerre lett kitalálva. Másodpercre pontosan kell lenyomni a gombokat, piszkosul pontos időzítések kellenek és valahogy billentyűzeten ezek nem éppen a legjobban kivitelezhetőek. De biztosan nekem vannak megint túl nagy elvárásaim, hogy egy PC-re kiadott játékot normálisan lehessen irányítani a klaviatúrán. Áh, hogy is lehetek ilyen telhetetlen!? Az irányításról még beszélnék egy kicsit. Van egy gyors támadás, egy ugrással egybekötött rúgás, elgurulás és védekezés, viszont sima ugrás nincs. Ami viszont kellene, mert így eltudnánk kerülni a komolyabb támadásokat, ennek hiányában azonban rá vagy kényszerítve az elgurulásra, ami majdhogynem használhatatlan, a védekezés meg csak akkor működik, ha pontosan akkor nyomod meg, amikor megütnének. Tehát nincs folyamatos védekezés, ami rettentően idegesítő, nem értem kinek juthatott eszébe ez a szándékosan szívató irányítási metódus, de elbeszélgetnék vele Megatron társaságában.
Sajnos a program eléggé monotonra is sikerült, ha láttad az első négy pályát, akkor láttad az egészet. Utána végig ugyanezt kell csinálni. Mentségére szóljon, a játék próbálkozik, hiszen folyamatosan lehet javítani az eredményeket, és vannak kinyitható mozdulatok és hasonlók, de nem igazán sikerült feldobni a játékmenetet. Arról nem is szólva, hogy iszonyatosan lassú a fejlődés a játékban. Nagyon lassan jönnek a pontok, a képességek pedig nagyon drágák, szóval még a tápolás sem ösztönzi a játékost. A Kung Fu Strike huszonnyolc pályával rendelkezik és van benne többszereplős móka is. Van player vs. player mód, ezt csak a sztori kiakasztása után lehet játszani és a teljes kampányt lehet co-op-ban is tolni. A játékot nagyjából 4 óra alatt végig lehet vinni, ami egy indie/arcade címtől, igazából nem rossz. Átlagos játékidő.
Azt kell mondanom, hogy összességében, a Kung Fu Strike nem egy rossz játék, de nem is jó. Néha szórakoztató tud lenni, nagyon is, mert baromi látványos de ezt a szándékos szívatást nem tudja bevenni a gyomrom. Nem érzem magam királynak, ha csak harmincadik próbálkozásra tudom legyőzni az ellenséget, nem döngetem a mellem. Csak örülök, hogy vége van és haladhatok tovább. Persze akinek ez kell, meg a folyamatos idegeskedés, az nyugodtan ruházzon be a játékra, biztosan megtalálja a számításait. A Steam-en éppen 7,99€-ért vesztegetik. Annyit azért bőven megér, de készüljetek fel egy nagyon nehéz menetre. Billentyűzeten legalábbis mindenképpen.

Pozitívumok:
+ Verekedős játék PC-n
+ Látványos
+ Egész hanguatos

Negatívumok:
- Repetitív játékmenet
- Sokszor idegesítően nehéz, főleg a főellenfelek
- A billentyűzetes irányítás katasztrofális

Értékelés
6.5 Játékmenet:
A billentyűzetes irányítás miatt szívni fog mindenki és a végigjátszás alatt, gyakorlatilag mindig ugyanazt kell csinálni.
7.5  Hangulat: Kellemes, keleties atmoszféra.
8.0 Grafika: 
Nagyon szép rajzfilmes világ, látványos harcokkal.
7.5 Hangok:
Jó zenék és hanghatások de nincs igazi szinkron.
7.0 Szavatosság: Négy órás kampány, javítható eredmények, fejlesztések, co-op és vs. mód.
Summary
7.3Érdekes kis bunyós szösszenet, amit a klaviatúrás irányítás eléggé elront. Egyszer azért érdemes nekiülni.

Összes oldalmegjelenítés