Galaxy on Fire 2 Full HD tesztIsmét itt az ideje, hogy ne csak a parancsokat osztogassuk az űrhajósainknak,
hanem mi magunk legyünk az űrhajós, aki szétcsap az űrkalózok között, meg megmenti a napot, ha kell (és általában kell)


Történet
A játék során egy Keith nevű pilótát alakítunk, aki egy jól sikerült kalózvadászat után, éppen hazafelé veszi útját, ám a hiperhajtómű meghibásodása miatt a galaxis másik szélére kerül. Ezt tetézendő nem csak térben, hanem időben is utazott, 35 évvel a jövőbe, amikorra az általa ismert galaxis erőegyensúlyát megbontotta egy rejtélyes faj, akik veszélyeztetik a világot. Amint az első pár kötelező (tutorial jellegű) küldetést letudjuk, a kezünket elengedi a játék és kapunk egy már-már hatalmas szabadon bejárható galaxist, több mint 20 naprendszerrel, 100-nál is több űrállomással.


Játékmenet
A bejárhatósághoz szükséges az űrhajónk, ezen kívül nem csinálhatunk semmi mást csak röpködünk, és ledurrogtatjuk az ellenséget. Tehát nem fogunk gyalog mászkálni. Naprendszerekben adottak bolygók körül keringő űrállomások, meg ezek körül aszteroidák. A naprendszer fő bolygója közelében van egy ugrókapu, amivel más rendszerekbe ugorhatunk. Az időnk közel 25%-át fogjuk az állomásokon tölteni, ahol felvehetünk mellékküldetéseket a „kocsma” részlegen, ezek a küldetések a klasszikus rpg küldetéseket idézik (ölj meg, hozzál, vidd el, szerezd meg stb), felvehetünk szárnysegédeket, akik velünk repülnek majd harcba. Az űrállomások a játék lelke, itt költhetjük el a küldetésekért kapott pénzt, fejleszthetjük, alakítgathatjuk a hajónkat. Beállíthatjuk a célállomásunkat, menthetünk, megnézhetjük a rangunkat és az achievmentjeinket és végső soron áttekinthetjük a küldetéseinket. A küldetések leg fájóbb pontja, hogy egyszerre egy darab mellékküldetés lehet folyamatban, ha újat veszünk fel, az előző eltűnik. Emellett pedig van a fő küldetés szál, aminek az eleje egy elnyújtott tutorial.


A pénzszerzésre a küldetések elvégzése adja meg a lehetőséget, de a játék minimális energiával számtalan más elfoglaltságot is nyújt, az egyhangú küldetések ellensúlyozására. Adott az aszteroidák bányászata, ami egy kis minijáték, ugynais egyre kisebb körön belül kell tartanunk a fúrót, vagy szétesik az aszteroida, és elvesztjük a kitermelt javakat. Ezen ásványok eladhatóak az állomásokon, kalandos kedvűek pedig akár kereskedhetnek is, hiszen egyes termékek máshol olcsóbbak, máshol meg vagyonokat érnek. A pénzszerzés másik módja a kilőtt ellenség által eldobált konténerek összeszedése, amiben néha igazán drága cuccok lehetnek.


A játék irányítása nagyon egyszerű, a hajó repül magától, az S gombbal elvehetjük a gázt, a W pedig boosterként szolgál (ha megvettük a modult a hajóra. Az A és D betűk az oldalazás (leghasznosabb funkció), és van a forgásra az 1-es és a 3-as gomb. Sajnos bonyolúltabb manővereket nem fogunk csinálni, ne várjuk azt, hogy a Battlestar Galacticában látott manővereket csinálunk.Az ellenség kilövése nem fog gondot okozni, nem egy észlény az ellenség, inkább a nagy számok törvényével próbálnak operálni (kevés sikerrel).A játék egyetlen nagy hibája ez. Tudni kell, hogy a Galaxy on Fire érintőkijelzőkre és Ipad-Android készülékekre készült eredetileg, ezért ebből fakad az egyébként egyszerű irányítás (ami jeles) és a kevés manőverezhetőség (ami negatív). Másik hátránya a touchpad származásnak, hogy nem nagyon érzem, hogy nagyon száguldana a „szekér”, miközben üldözünk egy hajót. Amikor meg szemből jövet elrepülnek mellettünk, néha azon gondolkozom, kaviccsal könnyebben elintézném lassúnak tűnő ellent. Talán ez a sebesség érzet hiánya a játék legnagyobb gondja.


Grafika
A játék a PC-nkre immár HD grafikával érkezik, aminek hála, nagyon részletes textúrákkal és hátterekkel lesz dolgunk. Ez a látvány pedig tényleg pazar. A háttérben lévő bolygók nagyon szépek, az űrben látható hátterek szintén. A hajó és űrállomások textúrája is szép, de ott már rontja az összképet az űrállomások modellje, ami elég szögletes, eléggé dobozszerű. A hajóink kinézete, összképe még így is jeles. Számtalan hajótípust vehetünk, amik kinézete, mind ötletes, mind remek. A játék egyéb karakterei 2D-s rajzok, tehát nem fogunk belezúgni a női karakterek látványába. Emiatt a a rajzos dolog miatt a mellékküldetések felvétele is kicsit nevetségesnek tűnhet, nagyjából 7-8 éves színvonal. DE a játék eredetileg nem PC-re készült, és a célnak megfelel.


Összegzés
Miközben a játék települt, nem hittem, hogy ilyen jól el fogok vele szórakozni, ám a játék beszippantott. A játék minden egyszerűsége ellenére vagy javára nagyon jól sikerült, éppen annyira egyszerű, hogy ne fáradj bele a sok más űrlövöldénél frusztráló dologba, és éppen annyira összetett, hogy elrepüljön vele 1-2 óra kikapcsolódás.  A játékban 1-2 grafikai hiba előfordul (egymáson átmenő hajók, belelóg a hajó az aszteroidába) de ezek nem mennek a játékélmény rovására. A játék honlapja sejtet egy harmadik részt és, ha abban lesz belső pilótafülke, meg  1-2 kisebb finomhangolás, látványosabb hajó testreszabhatóság, akkor egy remek játéksorozattal lesz dogunk. Valahogy sosem fogtak meg az űrlövöldék (Asteroids vagy mi máig nagy kedvenc egyébként) de ezzel mégis jó játszani. Ideális ár-érték aránnyal bír.

Pros:
+Egyszerű
+Open world, mégsem veszünk el benne
+Könnyű kezelhetőség
+Jó kikapcsolódás, nem bosszantó
+Szép textúrák

Cons:
-Néha túl egyszerű
-Bizonyos aspektusai jobban ki lehetnének dolgozva
-Sebességérzet hiánya


Értékelés
9.0
 Játékmenet:

 Egyszerű, élvezetes, Kellemesen arcade. 


8.5
 Hangulat: 

 Igazi sci-fi lövölde érzése van az emebrnek, sok-sok kalózzal.

8.0
 Grafika: 

 Látszik, hogy HD a textúra, de maguk a modellek, azért nem 2012-es szint.

8.0
 Hangok: 

 Éppen annyi van amennyi kell, a zene jó, de nem fülbemászó, a szinkronhangok meg azért kicsit túljátsszák a szerepük.

9.0
 Szavatosság: 

 A játékot megutálni nem lehet, és mivel kellems időtöltés csak úgy elmászkálni benne, sokáig el tud vele lenni az ember. Tableten meg a kedvenc játékom lehetne.

Summary
8.5
 Kellemes csalódás volt a játék, nagyon jól el lehet vele lenni, akár negyed vagy fél órákat is, ha épp sietős a dolgunk. De órákra is le tud kötni. Ám a világot nem váltja meg.


by Kopiati


Összes oldalmegjelenítés