Quantum Conundrum tesztMegérkezett a Portal utódja? Igen is, meg nem is.  Az biztos, hogy a játék készítésében részt vett a Portal kieszelője is,  tehát vannak hasonlóságok, és emiatt magas elvárások.  Vajon fel tud-e nőni az elvárásainkhoz, vagy kell-e egyáltalán a Portalhoz hasonlítani.
A Quantum Conundrum (továbbikaban QC) egy belső nézetes logikai-platformer játék, a Portalal történő összehasonlítás innentől kezdve értelmetlen, mert az véleményem szerint egy logikai-akciójáték (ezért is sikeres). 


Játékmenet
A játékban mi alakítjuk a zseniális feltaláló Fitz Quadwrangle unokaöccsét, akinek a házába megérkezve, egy balul sikerült kísérlet miatt nekünk kell helyreállítani az áramellátást. A játék három szakaszra osztható (a végső küldetés lenne a 4.). A játékmenet alapját a professzor által feltalált dimenzióváltó eszköz jelenti (egy kesztyű), és a tárgyak mozgathatósága a játékon belül. 4+1 dimenzió között válthatunk gombnyomásra, az egyik dimenzióban minden könnyebb (tehát a nehéz tárgyak is felemelhetőek lesznek, ennek ellentétje a nehéz dimenzió, ahol a legkönnyebb tárgyak is nagyon nehézzé válnak (és elpusztíthatatlanná), a harmadik dimenzióban az idő lassabban telik, ezáltal gyorsan elvégezhetünk kritikus feladatokat, vagy a 4. dimenzióban a gravitációt fordíthatjuk meg, és állíthatjuk a feje tetejére a világot. A plusz 1 dimenzió pedig a sajátunk, ahol a „klasszikus” értelemben működnek a dolgok. A játék során szobáról-szobára haladva oldjuk majd meg a fejtörőket, egy-két esetben pedig egy hosszabb szakasz egy nagy fejtörő.
 

Grafika/kinézet
A játék szép, színes arculattal rendelkezik, ami a rajzfilmekre-képregényekre hajaz, egy csipetnyi steampunk hangulattal is megfűszerezve. A grafikáról az Unreal engine gondoskodik, ami mutatott már szebb grafikát is, de ehhez a játékhoz ez a szint bőven elegendő, a tárgyak mozgathatósága, a fizika elég jó megvalósítása kárpótolhat minket a kicsit szögletes világért. A dimenziók közötti váltás gombnyomásra, azonnal történik, és nagyon látványos, nem tapasztaltam ebből eredő akadást, pedig a dimenziók nagy részében más textúrák betöltése szükséges. A falakat díszítő festmények is változnak a dimenzióknak megfelelően, ez az egyik legpofásabb módja az átmenet érzékeltetésének. Sajnos a helyszínek jelentős része ismétlődik, egy bizonyos lépcsőforduló, egy bizonyos folyosó, erre a narrátor (a  professzor) szerencsére humorosan fel is hívja a figyelmet, úgyhogy ezt megbocsájtom, de azért, lehetett volna jobban igyekezni.Játékélmény
A belső nézetes logikai játékoknak itt kell a legerősebbnek lenni, és a QC elég erős ebben, a dimenziók közti váltás a játék végéig hordozza az izgalmakat. Hiába lesz unalmas egy-két helyszín, meg gyakran túlságosan leül a játék, de ezek a részek nem elég hosszúak, a játék sem túl hosszú, ezen várhatóan a DLC-k segítenek, de cserébe a rövid kampányért egy jó élménnyel gazdagodunk, jómagam kb. 6 óra alatt kipörgettem, de elsőre nem mindig ugrott be a megoldás azonnal, és a platformokon ugrálás, sosem volt erősségem, (tehát anti-platformereknek sok nyugtatót javasolnék).  A pályák a megszállottaknak a játék végén ismét elérhetővé válnak, hogy a legtökéletesebb időt, eredményt produkáljuk vagy megkeressük az összes gyűjthető tárgyat. Az igazi megszállottak pedig az Achievmentek megszerzésével is ellesznek egy darabig.


Különvélemény
Még összegzés előtt kénytelen vagyok a Portal-os vonalat újra felvenni, a fejlesztők saját bevallásuk szerint igyekeztek elkerülni a Portalhoz való hasonlóságot, hát az igyekezetnek, nem mindig lett eredménye. Néma szereplő + egy irányító hang segítségével logikai feladványokat oldunk meg, egy kísérleti technika segítségével. A vége főcím is egyből a Portal hasonló betétdalát juttatta eszembe, az egyik achievment is utal a Portalra, tehát a jó alapfelvetéshez, sokkal-sokkal több egyéni gondolat is kellett volna, mintha a fejlesztők jó ötletéhez nem tudtak volna egy keretet kitalálni és a Portaltól „kölcsönöztek” egy picit. Ám ez nem von le semmit a játék értékéből, mivel a platformokon való ugrabugra, a feladatok milyensége elfeledteti a Portalos hasonlóságot. Magáról a kesztyűről először a (méltatlanul elfeledett) Singularity című FPS ugrott be, de nem annyira direkt a használata.


Összegzés
Egy nem teljes árú játék, ami érdekes, elgondolkodtató tud lenni, és kicsit serkenti a térbeli gondolkodásunk. Néha picit frusztráltak az összetett platform részek, de csak kellemes élményem maradt a játékról. Nyári (magányos) estékre jobb programot el se tudnék képzelni.

Pros:
+Ár/érték
+Logikai fejtörők
+Rajzfilmes grafika

Cons:
-Néha frusztráló a platformer rész
-Bizonyos részei unalmasak 


Értékelés
9.0
 Játékmenet:

 Kellemes, néha lassú, de azért megdolgoztatja az agyunkat


8.5
 Hangulat: 

  Kedves, aranyos, IKE ( egy szőrmók állatka) pedig már-már cuki. Néha kimondottan humoros is tud lenni.

8.0
 Grafika: 

 A célnak megfelel.

8.5
 Hangok: 

  A hangok jól sikerültek, professzor szinkronja szerintem nagyon el lett találva.

7.5
 Szavatosság: 

  Logikai játékok másodszorra nem hozzák az első végigjátszás élményét, de a kihívés ott van benne.

Summary
8.3
 A logikai játékok kedvelőinek ajánlom, meg mindenkinek, aki megengedheti a nem túl borsos árát.by Kopiati

Összes oldalmegjelenítés