Metal Gear Rising: Revengeance Előzetes

KongFan:
Hogy fest a jövő nindzsája.
2008-ban a Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots lezárt egy korszakot Solid Snake életében. Hideo Kojima pedig kijelentette, hogy nem készül több MGS rész. Ilyen kellemes hazugságot többször is elfogadnék, hiszen azóta megjelent a Peace Walker című rész is, és ha minden jól megy, egy kicsivel több mint fél év múlva is jön egy Metal Gear, ami szakít a hagyományokkal. Lopakodás helyett brutális akció, Solid Snake helyett pedig Raiden lesz a főszereplő.

De mi vezetett idáig? Hogy készülhet el egy ilyen spin-off, ilyen radikális változásokkal? Hideo Kojima elmondása szerint saját ötlete inspirálta. Az MGS4-ben van egy jelenet, ahol egy csapatnyi Gekko üldözi Solid Snake-et és Naomi-t, amikor is megjelenik Raiden, a második rész főhőse. Ekkor derül ki, hogy kiborggá alakították és egyedül száll szembe a robotokkal egy katana-val. A jelenet az egyik legjobb, legpörgősebb és leglátványosabb része a játéknak. Raiden pörög, forog, ugrál és ahol tud lesújt a kardjával. Ez annyira megtetszett a rendezőnek, hogy úgy döntött, csapatával készít egy új Metal Gear játékot, és a vad, látványos harcok köré épül majd.


A 2010-es E3-on láthattuk először a játékot, a Microsoft konferencián. A trailer eléggé látványosra sikerült. Szép volt a grafika és beépítettek egy látványos feature-t, egy daraboló rendszert. A lényege az, hogy a játék pontosan kiszámítja, a kardunkkal éppen hova sújtunk le, milyen szögben, és pontosan a szerint fogja szétdarabolni a célt. Legyen az dinnye, oszlop, vagy ember. A játék címe pedig Metal Gear Solid Rising volt, a műfaj és koncepció megnevezése pedig Lighting Bolt Action. Ezek után néma csend volt a játék körül. Semmi információ, se trailer semmi. A 2011-es VGA-n aztán újra előkerült a játék, és sokakból döbbenet, még több emberből gyűlölet tört elő. Bemutatkozott a Metal Gear Rising: Revengeance.

Hogy mi volt az ok? Kiderült, hogy az egész játékot úgy ahogy van előröl kezdték. Dobták a Lighting Bolt Action koncepciót, a nindzsa stílussal egybekötött lopakodást. Helyette a játék egy brutális hack & slash lett, sőt, a Kojima Production lepasszolta a fejlesztést a Platinum Games-nek. Ezek után megkezdődött a folyamatos és egyébként értelmetlen rinyálás. Ez nem is MGS, ez sz@r lesz, miért ilyen a grafika stb. Már a történetbe is belekötöttek ekkor, holott még alig tudtunk róla valamit, egyébként most sem vagyunk sokkal okosabbak, a történettel kapcsolatban. A "rajongók" nem látták be azt a nyilvánvaló tényt, hogy ez tényleg nem MGS, ezért nincs is benne a címben a Solid név, és egyébként már akkor elmondták, hogy ez egy spin-off lesz. Úgy érzem sok ember azt hiszi, csak akkor lehet jó a történet, ha a játékmenet lassú és lopakodni kell. Ami valljuk be, baromság.

Hideo Kojima, a VGA után pár nappal azt nyilatkozta, hogy azért jutottak erre a döntésre, mert nem tudtak megbirkózni ezzel a feladattal. Hiszen nem igazán készítettek korábban akció központú játékot. De a project a szívéhez nőtt és nem akarta az egész ötletet kukázni. Elkezdett körbe nézni, néhány szakmabeli között és úgy gondolta, a legjobb választás a Platinum Games lehet. A csapat híres arról, hogy gyorsan tudnak dolgozni, és ez nem megy a minőség rovására sem, na meg remek akció játékokat készítenek. A hack & slash műfajban pedig a legjobbat ők készítették el, a Bayonetta-t. Hideo Kojima felkereste őket, a Rising ötletével, a Platinum Games vezérigazgatója először azt hitte, hogy csak viccel velük Kojima, de elmagyarázta, hogy nincs semmi poén, komolyan beszél. A Platinum Games elfogadta a felkérést és rövid időn belül felvázolták ötleteiket.
A Platinum Games sok ötlettel előállt, így a történethez is hozzányúltak. Az eredeti terv az volt, hogy a második és negyedik MGS rész között játszódott volna a játék és azt meséli el, Raiden hogyan lesz kiborg. Ezt a lehetőséget végül elvetették, a Rising jelen állás szerint az MGS4 cselekménye után játszódik pár évvel. Nem kell félni, a történettel továbbra is a Kojima Production foglalkozik, felügyelik a munkát és figyelnek, hogy ne legyenek következetlenségek. Aki ismeri a Platinum Games munkáit az tudja, hogy a történet írás annyira nem erősségük. Még a Bayonetta egész tűrhető volt, de a Vanquish-é már nem igazán állta meg a helyét. Raiden egy olyan országban testőrködik, ahol durva polgárháború tombol és a katonák mellett, terroristák is komoly kibernetikus eszközökkel harcolnak. A legutóbbi trailer-ben láthattuk, hogy egy "nagykutyát" kísér egy limóban, aki később elég csúnya véget ér.
A játék menet természetesen a kombókra fog építeni. A játék pedig minden megmozdulásunkat figyeli és pontozza majd, ahogy az elvárható egy ilyen játéktól. A mindent felszeletelős megoldás is megmaradt, pedig nem a 2010-ben látott FOX Engine-t fogja használni a játék, hanem a Platinum Games saját motorját. A belassított kardozás is megmaradt és nevet is kapott: Blade Mode. Ha lenyomod a megfelelő gombot, beállítod az analóggal a megfelelő szöget, úgy fogja szétszeletelni a célt, méghozzá szuper lassításban, igazi perverz élvezet lesz nézni. Természetesen ezt nem lehet mindig bevetni, egy mérő folyamatosan csökken, ha ezt használjuk. Ezt az ellenfelek irtásával tudjuk növelni és a Zan-Datsu-nak keresztelt lehetőséggel. Ezt már a 2010-es előzetesben is láthattuk. Ennek az a lényege, hogy az ellenfelekből kiszaggathatunk egy beültetést, ami összeroppantva feltölti ezt a skálát. Lesz még egy Ninja Run nevű opció is, ez gyakorlatilag a sprint. Ennek segítségével automatikusan leküzdi a tereptárgyakat Raiden és ennek segítségével tudunk a falon szaladni is.
A harc eszméletlen dinamikusnak ígérkezik, ez ettől a csapattól nem meglepő. Tényleg iszonyat gyors az egész, de lesz lehetőség lopakodásra, és csendesebb megoldásokra. Például úgy is elintézhetünk egy ellenfelet, hogy befogjuk a száját és Raiden halkan keresztül szúrja. Nem olyan finom megoldás, mint nyugtató lövedékkel nyakon lőni valakit, de azért nem rossz. Lesz olyan is, hogy néhány ember megadja magát és ekkor eldönthetjük, hogy végzünk vele vagy sem. Hogy ez fog-e befolyásolni valamit, nem tudni. Valószínű, hogy lesznek QTE részek is. A harcokban egyébként többféle fegyvert is bevethetünk. A kard mellett lesz valamiféle lándzsa és néha rakétavetőt is használhatunk majd.
A Metal Gear Rising: Revengeance egy érdekes próbálkozás lesz. Két szuper fejlesztő csapat közös, nagyszabású munkája, melynek minden esélye megvan rá, hogy bankot robbantson, hogy a kategória csúcsára törjön és hogy egy új sorozatot indítson el. Szerintem mindez sikerülni fog neki és mindenki, aki ismeri a fejlesztők munkásságait és akiknek agy is jutott, bizalmat szavaz a játéknak. Az MGRR természetesen a Konami gondozásában fog megjelenni, valamikor 2013 elején. Várjuk szeretettel.

Pár hete készítettem ezt a lejátszási listát, amiben az összes fontosabb videó szerepel a játékkal kapcsolatban. Enjoy!
Újabb Régebbi