Cubemen - PC teszt

A Cubemen egy indie típusú játék, tehát senki sem várjon AAA minőséget tőle, bár az indie játéktípuson belül akár könnyen megütheti annak minőségi szintjét is. Az indie játékokat mindig a megfelelő elvárásokkal kell kezelni, nem is beszélve arról, hogy manapság egyre divatosabbá válnak. Értelemszerűen más egy indie játék, és más egy közönséges RTS játék. A 3 Sprockets fejlesztésében készült Cubemen a toronyvédős játékokat picit megreformálta, hiszen a klasszikus, valós idejű stratégiai elemek, illetve a különféle taktikák ötvöződnek benne. Ráadásul a menüben jól elkalandozva találunk multiplayer támogatást is. Ez a Tower Defense játékoknál meglehetősen merész ötlet, hiszen a csatározásokat crossplatform megoldással bármely emberi ellenféllel fel vehetjük a védelmi harcokat, legyen az PC, vagy mobil tulajdonos. Cikkünk alanya természetesen a PC verziót próbálja megerősíteni.


A menü felépítése, a grafika régi vágású, mondhatni klasszikus, az öreg motoros játékosok pedig éppen ezért imádni fogják. Játszható ablakos üzemmódban és teljes képernyős módban is, természetesen a játékosnak ajánlott majd a teljes képernyős üzemmódot kiválasztania, mivel a játékprogram tudja a FULL HD felbontást is kezelni. A játékot elindítva nem is a látvány az érdekesebb, hanem a különleges TD-szerű játékélmény. A Cubemen tartalmaz stratégiai és taktikai elemeket, melyeket a játékos kedvük szerint felhasználhat az AI ellen a fejlesztők által megálmodott, igen jól megtervezett pályákon keresztül.

Ebben a játékban nem tornyokat kell felállítani, mint a pár évvel ezelőtt megjelent Defense Gridben, hanem katonai egységeket kell a bázisról kiküldenünk a "sakktábla" szerűen elhelyezett pályákra. Négyzetrácsokon kell letenni a kocka alakú katonai egységeket, amiknek a 3 Sprockets szorgos emberei ötletesen csak keresztnevet adtak. Nagyon tetszett, hogy van egy László (Lazlo) nevű egységünk, ráadásul elég hatásos, amit tud. Az egységek változatosak, vannak szimpla közlegények pisztollyal, de akadnak lángszórós, rakétás, lézeres és mortar egységek is. Ezeket az egységeket kell taktikusan elhelyezni a 26 féle pályán, amik kellően jól meg vannak tervezve, valamint térbeli elhelyzkedésük igazi kihívást adhatnak sok játékosnak. Talán egyetlen negatívum az egységek kapcsán, hogy nem lehet őket fejleszteni. Amint a rohamosan előre törő ellenség kilövi egységeinket, akkor nem kell mást tennünk, mint a helyükre egy újabbat kiküldeni a védett bázisunkról.


A Cubemen legjobb játékmódja a Defense, amit klasszikus módban ajánlott játszani az AI ellen. Nincs kampánymódja, mint pl a Revenge of the Titansnek. Itt szintek vannak, amiket teljesíteni kell minden áron. A Skirmish módot egyébként lehet multiban és a gép által irányított AI ellen is vívni. Nagy pozítivum, hogy a 3 Sprockets játéka Steam teljesítményekkel is fel van ruházva, ugyanis aki maximalista akar lenni, az megszerezheti az összes teljesítményt és feltöltheti a szerverekre az eddig megszerzett pontokat is.

A grafika úgynevezett voxel stílusban készült, ezért meglehetősen egyszerű és hibamentes is. Bugokkal egyáltalán nem lehet találkozni a 1.03-as verziójú játékban, elvétve pár helyen azért árnyékokat is fel lehet fedezni. Az optimalizációval tehát nincs semmi gond, régebbi PC konfigurációval is simán fut a Cubemen, tehát nem kell félni az alacsony gépigénytől. A játékos kezdetben csúnyácskának találhatja a játékot, de ahogy egyre jobban belemelegszik a Tower Defense adta lehetőségekbe, annál jobban megtetszik neki ez a műfaj. Itt gondolkodni kell, ez egy teljesen "értelmiségi", laza játék. Profi sakkozóknak is ajánljuk a Cubement az agytornás játékmenete miatt. Fiatal FPS rajongók szerintem kerüljék el a játékot, mert hamar és csúnyán el fognak vérezni. A Revenge of the Titans és a taktikázó, érett embereknek kötelező darab.


Az ausztrál srácok letettek valamit az asztalra, hiszen a Cubemen egy nagyszerű RTS/TD hibrid játékká nőtte ki magát a HunGamer stábjánál, legalábbis nálam. Szeretem az ilyen jellegű játékokat, a Defense Grid és a Revenge ot the Titans óta vannak még játékok, amiken el lehet gondolkodni. És szerencsére az indie játékok most kezdenek hódítani. Ez csak a kezdet. Ehhez persze fel kell nőnie pár játékosnak valamilyen szinten, a sikeres taktikus gondolkodás elég sok játékosnak okozhat majd nagy örömet.

8.5/10

A játék tesztkódját hálásan köszönjük a 3 Sprockets stúdiónak!

Hungamer GOTY 2012 jelölés:
  • A legjobb stratégiai játék
  • A legjobb digitálisan beszerzett játék
  • A legjobb logikai, ügyességi játék
Újabb Régebbi