Hungamer Filmajánló: Kaptár Túlvilág

-Eredeti cím: Resident Evil: Afterlife
-Műfaj: akció-horror, sci-fi
-Rendező: Paul Anderson
-Forgatókönyv: Paul Anderson
-Szereplők: Milla Jovovich, Ali Larter, Wentworth Miller

Ha már úgyis Hungamer, játékokkal foglalkozó blog, úgy gondoltam itt az ideje, egy olyan filmet bemutatni, ami játékból készült. Sajnos a tendencia az hogy a legtöbb ilyen filmet, mocskosul elszúrják. Fontos dolgokat hajítanak kukába, belenyúlnak, átírják, egyszóval tönkreteszik. Perszer vannak üdítő kivételek, mint például a Silent Hill. Ami egy az egyben hozta a játék borzongató, zord, félelmetes világát. Tökéletes atmoszférája volt. Vagy ott van a Prince of Persia film, amibe bár nagyon belenyúltak, mégis egy szórakoztató szösszenetet hoztak össze belőle. Ott van még a 90-es évek nagyágyúja, a Mortal Kombat, ami szintén a fentebb írt Paul Anderson munkája. Ez az ember úgy gondolta hogy ő az az ember aki filmvászonra tudja álmodni, minden idők talán legsikeresebb túlélő horror játékát, a Resident Evil-t. 2002-ben mozikba is került, kitermelt egy elég szép pénzösszeget, és jött az elkerülhetetlen folytatás dömping. Hiába hogy maga a film csak egy átlagos zombis lövölde volt. A játék hangulata csak nagyritkán sejlett fel a filmben, de azért szórakoztató volt. 2 évre rá jött a második rész, ami egy értelmetlen, unalmas, logikátlan, zagyvalék volt. 5 évre rá jött az újabb etap, ami még inkább eltávolodott a játékoktól, sok banális hülyeség volt benne, de újra sikerült (véleményem szerint) egy jó mozit készíteni. Na most itt a 4. rész, újra az első rész rendezője dirigálta filmet. Ráadásul ezúttal 3D-ben forgott a film. Ettől függetlenül semmit sem ér az egész.
A 3. rész úgy ért véget ugye hogy kiderült van rengeteg Alice klón, akik elkezdenek vadászni az Umbrella megmaradt fejeseire, köztük Albert Weskerre is (igen a Resident Evil játékok ikonikus főgonosza). A dologba azonban hiba csúszik, Wesker elég látványosan elintézi az Alice garmadát, az egyetlen egy aki életben marad, az pedig elveszíti a különleges képességeit. Drága hősnőnk elkezdi kutatni volt társait, és rádöbben hogy még mindig van mit elintézni az Umbrella-val.
Szeretném elmondani, hogy a filmben semmi, ismétlem semmi pozitívum nincs. Az egész egy szörnyű, buta, kizárólag az eltúlzott és gagyi látványra épít. A cselekmény egy nagy kaotikus valami. Semminek nincs értelme, ráadásul a film, a saját maga álltal lefektetett eseményekkel megy szembe. a 3. részben mondták hogy az egész bolygó elsivatagosodott. Na most tegye már fel az a kezét, aki látott egy darab homokszemet is akár a filmben. Vagy ha már úgyis megemlítettem, hogy a főhősünk elveszíti a képességeit, itt is lenne egy érdekesség. Pár ismerősömmel beszélgettünk is erről és arra jutottunk hogy a film, egyszerűen egy átgondolatlan sz@rság. Szóval az lenne a nagy talány hogy egy átlag ember, mégis hogy a francba éli túl azt ha egy repülő felrobban, amin ő utazik?! Vagy ott van még ez a nagy világ vége, de a csaj a repülővel mindenfelé repülget. A kőolaj nyilván nem tudta hogy apokalipszis van.
Totális átgondolatlanságra vezethető vissza az is, hogy a film egyes jeleneteket, illetve lényeket, a Resident Evil 4 és 5 játékokból kiollóztak. Ezzel nem lenne gond ha ellene magyarázva a dolog, de semmi sincs. Azért említem ezt meg, mert itt mindent a T- vírussal akarnak magyarázni, holott ezekben a részekben, már régen nem a T-vírus miatt volt a balhé, hanem a paraziták miatt, amik megszállták az embereket. Ezért is vannak azok a fura szétnyíló arcú szörnyek. Gyakorlatilag a film, a játék rajongóit (köztük engem is) nézi hülyének. A legdurvább arcul csapás viszont egyértelműen, Chris Redfield, és Albert Wesker karaktereinek kiherélése. A R.E. játékok legismertebb szereplőit így tönkre tenni, na ehhez tényleg pofa kellett. Wesker mint egy idióta csúnyán néző rajzfilmfigura, nevetséges az egész, semmi karaktere, aurája nincsen. Holott mondjuk a játék 5. részében, márha csak megjelent, egy félelmetes borzongás keríti hatalmába a játékost (hiába hogy az már inkább akció játék). Chris képbe kerülése pedig egy rossz vicc. Wentworth Miller ugye a Szökés című sorozatból lehet ismerős, na szerintetek hol találkoznak vele? Igen egy börtönben és kiszöktetik ááhhhhh... zsibbadok!
Azt sem igazán értem hogy a filmek, végülis hova akarnak eljutni, mi lenne a végső célja. Hiszen, nem árulok el nagy titkot, ennek a filmnek sincs még mindig normális lezárása. Mit akarnak még kihozni ebből? Sajnos mindannyian tudjuk a választ erre a költői kérdésre, pénzt. :(
Ami még eléggé idegesítő az maga a látvány, hiába akarták (miaz hogy akarták sikerült is nekik) ezzel eladni a filmet. Az egész a 3D-re van kihegyezve, nekirepdesnek a kamerának a dobócsillagok, a golyók a zombik, a lámpa, az üveggolyó minden. Ehhez pedig hozzájön az a szemkápráztató lassítás, ami nem lenne baj, de túlerőltetik, az egyik ilyen legröhejesebb rés,z amikor a hulló vízcseppek között az egyik szereplő, a másik kezébe dob egy lefűrészelt csövű puskát. Nem értem a dolog funkcióját, annyira tökös dolog ha valaki eltud kapni dolgokat amiket felé dobnak? Mert ok én béna vagyok minden sporthoz, de azért ez mégse akkora kunszt. Persze vannak igen jó látványos bunyók, a film végi bunyó a 3 szereplő között nagyon jóra sikerült, a gond vele az hogy a játék 5. részéből van szinte az egész eseménysor.
2010 egyik legrosszabb filmje volt véleményem szerint a Kaptár Túlvilág. Persze anyagilag sikeres volt és jönni fog a folytatás is. Egy végtelenül buta, unalmas, átgondolatlan foshalmaz az egész. Ami persze jó néhány bamba embernek bejön, akik csak néznek de nem látnak. Sárba tiporja az alapként szolgáló játékokat, becsapja annak igazi rajongóit. Imádunk Hollywood. ,,I,,
1/5

Összes oldalmegjelenítés