FIFA 11 - TESZT

Az utóbbi pár hétben elég sűrű volt egyazon témájú cikkek megjelenése itt a Hungamer-en.
Nem másról, mint a fociról van szó, így a két rivális program, sorrendben a FIFA 11-ről majd a PES 2011-ről olvashattatok, előzetest illetve demóteszteket.

Ezekből már nagyon sok információ kiderült, személyes véleményként még azt is megjegyeztem, hogy nekem a demók alapján melyik program tetszett jobban - PES.
Ahogy ott is említettem, sok más dolgot figyelembe véve a választásom mégis az EA Sports által dédelgetett programra esett, amit most egy teszt keretében szeretnék bemutatni.

Ismétlés a tudás anyja, de csak azért, hogy a gépelést gyakoroljam, nem lenne sok értelme, olyan témaköröket újra elővenni, amikről már esett szó, ezért inkább a kevéssé részletezett információk irányába vinném a cikket.


A next-gen jelzőkkel illetett megújult motoron kívül a legjobban kiemelt téma volt az újragondolt irányítás, amit a 360 fokos jelzővel illettünk. Általánosságban a precízség a ritmusérzék volt az, amiben felfedezni véltük az új rendszer nyújtotta dolgokat, de itt meg is álltunk.

A játék kézikönyvét fellapozva talán sokkolóként hathat, hogy kemény hét oldal foglalkozik az irányítással, de szerencsére nem olyan vészes a helyzet.
Azt azonban mindenképp le kell szögezni, hogy a teljes szabadság miatt ideje lesz elfelejteni a billentyűzetet. Az alap mozdulatok, mint a passzolás, a rúgás esetleg néhány testcsel még viszonylag könnyen kivitelezhető klaviatúra használatával, de a komolyabb dolgokat szinte kizárólag kontrollerrel tudjuk majd elővarázsolni - ilyen többek közt a labda csavarása.

A pontossághoz elengedhetetlen lesz az analóg karok használata. A korai játékok kötött 8 iránya helyett most már a vízszintes dimenziók bármelyik sugarában haladhatunk, passzolhatunk.


A játék olyannyira erre a típusú irányítóra épül - ezen belül is az XBox 360 kontrollerére PC-n, hogy játék közben ennek a jellegzetes gombjai fognak akkor is feltűnni, ha mi kifejezetten billentyűzetről játszanánk.

Az irányítás alapelemei könnyen elsajátíthatóak, de a cselek, trükkök végrehajtása már okozhat problémát. Jobb lassan folyamatosan megtanulni a mozdulatok végrehajtását, és aztán alkalmazni őket. Magasabb nehézségi fokozaton csak így lesz esélyünk.

Ezeket egyébként elég jól eltalálták, amatőrként pontos passzokkal jó helyezkedésekkel is nyerők lehetünk, de ennél feljebb már lövő/testcseleket is illik, sőt kell is alkalmaznunk, nem beszélve a defenzív mozdulatokról.

Volt már szó a fejlesztett mesterséges intelligenciáról, ami kiválóan teszi a dolgát. A kapusok bátrabban mozdulnak ki, ügyesebben reagálnak a kiszámítható akciókra, a játékostársak remekül helyezkednek, pontos passz esetén nem törik meg a támadás, de figyelni kell az ellenfél mozdulataira is, hiszen ők sem piknikezni mentek ki a gyepre.


A játék hangulata nagyon jó! A kisebb klubcsapatok kevés nézőjű meccsei, a bajnoki döntők a teltházas arénái közt óriási különbség van, de mindegyik egyedi a maga atmoszférájával. A lelátókon zajlik az élet, ugyanúgy ahogy a pályán is.
Pontrúgásnál az erőszakos helyezkedések, szabálytalanságnál a bíróval „veszekedő” játékosok nagyon jól színesítik a játékmenetet.

Mindezek ellenére kissé sablonosnak tűnt az egész. Sok időt töltöttem el a játékkal, de a PES demótesztje során megtapasztalt véletlenszerűen történő jeleneteket nem sikerült megszemlélnem, gondolok itt a cikkben is írt, ellenfél kamu bukására a 16-oson belül, ami neki egy sárga lapot ért.

A szabályokat jól alkalmazza a bíró, az előnyszabály, les megítélésére a korábbi részekben sem volt panasz. Nem kell nekem az, hogy hibázzon, csupán gépi ellenféllel életszerűbb dolgokat is szívesen láttam volna. Így egy kicsit mechanikus.


A FIFA 11 egyjátékos módja hozza az elődök jó megvalósítását. A barátságos meccsek, a rendelkezésre álló bajnokságok, vagy a már ismert menedzsermód hosszú időre nyújt kikapcsolódást. Sajnos a magyar válogatotton kívül hazánk képviselőivel nem nagyon találkozhatunk majd, ugyanis nincs magyar bajnokság. Nem igazán értem, hogy egy ilyen apróságnak is nevezhető dolog miért maradt ki, főleg annak tudatában, hogy a sokkal nagyobb mértékű támogatást jelentő honosított kommentár bekerült. Kár érte.

Ami az egyjátékos módban kifejezetten tetszett az a gyakorlás mód egyik lehetősége. Alapértelmezett az 1-1 elleni küzdelem, amit a betöltések alatt is játszhatunk. Gyakorlómeccs alatt tetszőleges létszámú csapatokat stb. állíthatunk be, majd egyik félt irányítva idő és gólszámlálás nélkül rúghatjuk a bőrt.

Amit szeretnék kiemelni azok a pontrúgások. Ezen belül van egy olyan opció, hogy saját magunk definiálhatunk egy-egy rúgást, kvázi lépésről lépésre leszimulálhatjuk az akciót. Megadhatjuk, melyik területről kívánunk rúgni, hol álljanak a csapattagok, merre mozogjanak stb.. Ami az igazán lényeges, hogy ezt el is menthetjük és ha a későbbiekben tétmeccsen hasonló szituációba kerülnénk akkor betölthetjük e pontrúgásunk szimulációját.

Természetesen ettől még a végrehajtás nem lesz automatikus, a megfelelő rúgóerő, a labda csavarása továbbra is fontos tényező marad, de kiváló taktikai lehetőség.


A cikk vége felé még két fontos témakört kell részletezni. Talán feltűnt, hogy a hangokról nem esett szó - még az előzetesek alkalmával sem -, de ez nem volt véletlen.
Kicsit tegyük félre a hagyományos értelemben vett hangok témakört. A menü alatt szóló muzsikák jól lettek összeválogatva, az arénák zúgó tömege magába szippant - röviden tömören ennyi.

Az ok, amiért vártam ezzel az a magyar kiadás kommentárja. Nem vagyok egészen biztos benne, hogy jó évszámot írok, de nekem úgy rémlik, hogy a 2007-es FIFA volt az ahol Hajdú B. István és Faragó Richárd először adta hangját a játékhoz.

Már a FIFA korai részei sem voltak rosszak a tekintetben, hogy megfelelően változatos szövegkörnyezettel dolgozzanak elkerülve a gyakran azonos mondatok, kifejezések használatát. Az évek során ez rengeteget fejlődött, nemcsak a játékosok nevei, az éppen aktuális meccsállás hangzik el, hanem sok egyedi beszólás, rövid információk a játékosokról, - mint például Nyírlugos büszkeségének említett Dzsudzsák Balázs - vagy épp a két szakértő egymást való ugratása, ami kiválóan színezi a korábban elég monoton közvetítést.

A magyar kommentár nagyon jól sikerült, jó munkát végzett a két fiú, de egy picit bele kell kötnöm.


Mielőtt bárkiben ellenszenvet keltenék feketén - fehéren, vagyis kék alapon fehéren leírom, hogy elismerésre méltó az a munka, amit végeztek.
Szöveget felolvasni alapvetően nem komoly munka, de mindezt egyenletes hangnemben kell megtenni, hogy a később több mondatból álló részek ne üssenek el egymástól. Na, ez az, ami iszonyat nehéz!

A páros e tekintetben kiváló munkát végzett, de sajnos mindent egybevetve ez az egyenletesség a kommentár negatívuma is. Rengeteg olyan helyzet van ahol, nehéz elképzelni ezt a nyugodt, kiegyensúlyozott hangnemet.
Persze nyilvánvaló, hogy változó hangszínekkel szinte végtelen lehetne a felrögzítendő szöveg, de egy döntő gól, egy sérüléssel járó becsúszás stb. után érzelmesebb hangot várnék. Vannak jó pillanatok nem vitás, de sajnos kevés.

Elképzelhető, hogy maga a játékmotor nincs még arra felkészítve - teljes mértékben, hogy értékelje a helyzeteket így csalogatva elő az alternatív hanghordozást. Talán legközelebb...


Utolsó előtti bekezdésként néhány gondolat a multiról. Vagyis talán az egyetlen negatívum, ami nem másból, mint a konzolos és PC-s változatok közti különbségből fakad.
Aki nyomon követte a megjelenés előtti reklámokat, annak valószínű feltűnt egy hangzatos szlogen: We Are 11.

Nos, ez azt jelenti, hogy a pályán lévő összes játékos manuálisan irányítható - kivéve PC-n mivel itt maximum 9 játékoshoz csatlakozhatunk. A kapus irányíthatósága valamiért kimaradt. Nem hinném, hogy ennek átmentése olyan nagy probléma lehetett volna, de ha mégis akkor igazán nyomós ok kellene hozzá. Ezt az apró hiányosságot leszámítva a korábbiakban megszokott minőséget hozza a játék.


A FIFA 11 minden tekintetben fejlődött az elődeihez képest, főleg ha a PC-s platformot nézzük, de a rengeteg játékmenetet érintő fejlesztés ellenére is megmaradt a könnyű kezelhetősége. A sorozat hű követőinek nem vitás, hogy kötelező darab. Aki pedig eddig csak Tv-ben nézte kedvenc sportját tegyen vele egy próbát, garantáltan nem fog csalódni!

+ minden tekintetben előrelépés
+ pontrugás felvétele
+ magyaroknak magyar kommentár

- de magyar bajnokság már nem
- We Are not 11 (PC)
- kicsit mechanikus

Most lőj, most lőj, GÓÓÓL! 100-ból 91 pontra értékelem.

Összes oldalmegjelenítés