Ghost of Tsushima DIRECTOR'S CUT - PC Teszt

PC játékosként el kell, hogy ismerjem, hogy a Sucker Punch egy kimagaslóan nagy és értékekkel bíró videojátékot tett le az asztalra. A PC játékosok talán nem nagyon ismerik eddig munkásságaikat: a Sucker Punch egy amerikai videojáték-fejlesztő cég, amelyet 1997 októberében alapítottak, akik a PlayStation konzolokra készült karakteres, sztori-orientált akciójátékokról ismertek, mint például a Sly Cooper, az Infamous és a legendás Ghost of Tsushima. A Second Son után a stúdió hat évet töltött a következő játék, a Ghost of Tsushima (2020) fejlesztésével, amely a PlayStation 4 egyik leggyorsabban eladott eredeti játéka lett, több mint 9,73 millió példányban kelt el, amihez a PC-sek is hozzá tesznek valamennyit.

A Sucker Punch jelenleg egy új nyílt világú játékon dolgozik, amelyről még kevés részlet ismert, de lehetséges, hogy ez a sokak által várt Ghost of Tsushima folytatása lehet. A Ghost of Tsushima Director’s Cut változata 2024. május 16-án jelent meg PC-re is, így a játékosok most először élvezhetik Jin Sakai történetét PC-n, és felfedezhetik a játék teljes élményét.

A Ghost of Tsushima esszé formájában történő bemutatása nem csupán egy játék elemzését jelenti, hanem egy olyan kulturális mozaik megértését is, amely a történelmi hűség és a művészi szabadság között egyensúlyoz. A játék a 13. századi Japánban, a mongol invázió idején játszódik, és a főhős, Jin Sakai szamuráj harcos történetét meséli el, aki szembeszáll a szigetét fenyegető hódítókkal. A játék elején Jin a szamurájok vezetőjével, nagybátyjával, Shimura úrral harcol a mongolok ellen. A csata tragikus vereséggel végződik, és Jin csodával határos módon éli túl. A történet során Jinnek meg kell birkóznia azzal a belső konfliktussal, hogy a hagyományos szamuráj kódex, a bushidó, amely a becsület és a nyílt harc mellett áll, nem elegendő a kegyetlen és ravasz ellenség legyőzéséhez. A játékosok ezért sokszor fognak azon elgondolkodni, hogy egy csatát milyen stílusban vegyenek fel, a nyílt harc, vagy a lopakodás mellett döntünk-e. Jin felfedezi, hogy a mongolok elleni harcban új módszereket kell alkalmaznia. A “Szellemben” rejlő erő a lopakodás, a megtévesztés és a pszichológiai hadviselés eszközeit jelenti, amelyek ellentétesek a szamuráj hagyományokkal. Jinnek meg kell tanulnia, hogyan használja ezeket az eszközöket, miközben megőrzi saját erkölcsi iránytűjét és személyes integritását.

A mozgatórugó a játékban Jin személyes fejlődése, ahogy a szamuráj kódex szigorú kereteitől elmozdulva a Szellemben rejlő erőt öleli meg. Ez a változás nem csupán a harci stílusában, hanem a karakterében is megmutatkozik, ahogy egyre inkább képes elfogadni és integrálni a szükséges árnyalatokat és kompromisszumokat. A Ghost of Tsushima fő konklúziója az, hogy a hagyományok tisztelete mellett néha szükség van azok újra értelmezésére és adaptálására a változó körülményekhez. Jin története azt üzeni, hogy a becsület nem csupán a hagyományok követésében, hanem a helyes döntések meghozatalában rejlik, még akkor is, ha azok ellentmondanak a megszokott normáknak. A játék végén Jin teljes mértékben elfogadja a Szellemben rejlő erőt, és bár ez szakítás a hagyományokkal, ez az út vezet el a győzelemhez és Cusima szigetének megmentéséhez. A Ghost of Tsushima nem csupán egy lenyűgöző grafikájú és mély történettel rendelkező játék, hanem egy olyan műalkotás is, amely a játékosokat arra ösztönzi, hogy gondolkodjanak el a hagyomány és az innováció, a becsület és a pragmatizmus, valamint az egyén és a közösség közötti összefüggéseken. Ez a játék egy olyan utazás, amely nem csak a virtuális világban, hanem a játékosok gondolkodásmódjában is változást hozhat.

A Ghost of Tsushima játékmenetének és nyílt világának bemutatása egy olyan kihívás számomra, amely mélyebbre ás a felszíni grafikai szépségné és a harci mechanikáknál. Ez jóval összetettebb. Ennyire lenyűgözve legutóbb a The Witcher 3: Wild Hunt játéknál voltam. Ez a játék egy olyan élményt nyújt, amelyben a játékosok teljes mértékben elmerülhetnek a feudális Japán atmoszférájában, és szabadon fedezhetik fel Cusima szigetének gazdag tájait és sajátos kultúráját. A Ghost of Tsushima játékmenete a hagyományos szamuráj harci technikák és a lopakodás közötti váltásra épül. A játékosok Jin Sakai szerepében harcolnak a mongol invázió ellen, és választhatnak a becsületes, nyílt harc vagy a rejtőzködő, taktikai megközelítés között. A harci rendszer dinamikus és változatos, lehetővé téve a játékosok számára, hogy saját stílusukat alakíthassák ki.

A játék nyílt világa Cusima szigetének lenyűgöző rekreációját kínálja, ahol a játékosok szabadon barangolhatnak a dús erdőkön, hegyeken és falvakon keresztül, miközben nyersanyagokat gyűjthetnek be. A világ tele van mellékküldetésekkel, érdekes karakterekkel és titkokkal, amelyek felfedezésre várnak. A játék útmutatást nyújt a szél irányának és az állatok viselkedésének megfigyelésével, amelyek segítenek a játékosoknak megtalálni az útjukat a következő cél felé. A Ghost of Tsushima világában a játékosok részt vehetnek különböző tevékenységekben, mint például a hagyományos japán fürdőkben való pihenés, a bambuszvágó gyakorlatok, vagy a haikuk írása, odú helyeknél lekövethetjük a rókákat is, akik a célhoz érve értékes jutalmat adnak. Mindezek a tevékenységek nem csak a játékmenetet gazdagítják, hanem mélyebb betekintést nyújtanak a japán kultúrába és a szamurájok életébe.

A játék lehetőséget ad a karakterfejlődésre és a felszerelés testreszabására is. Jin páncélját különböző módon lehet fejleszteni, amelyek nem csak a megjelenést, hanem a játékmenetet is befolyásolják, például bizonyos képességek javításával vagy új képességek hozzáadásával. A játékmenet és nyílt világa egy olyan kifinomult rendszert alkot, amely lehetővé teszi a játékosok számára, hogy saját történetüket írják meg a feudális Japán hátterében. A játék gazdag interaktív elemekkel, változatos tevékenységekkel és mély karakterfejlődéssel hívja fel a játékosokat, hogy fedezzék fel Cusima szigetét, és éljék át a szamurájok életét. A Ghost of Tsushima nem csak egy játék; ez egy utazás a múltba, ahol minden döntés, minden csata és minden felfedezett titok hozzájárul a játékos saját legendájának megalkotásához.

A Ghost of Tsushima harcrendszere és karakterfejlődése egy olyan összetett rendszer, amely mélyrehatóan befolyásolja a játékélményt. A játékban Jin Sakai szamuráj útjától kezdve a “Szellemben” rejlő erőig terjedő fejlődési ívét követhetjük nyomon, miközben a játékosok egyre több technikát és képességet sajátítanak el. A harcrendszer a “sár, vér és acél” tematikájára épül. A Sucker Punch fejlesztői egy intenzív és veszélyes harci élményt akartak teremteni, ahol minden csapás valóságosnak érződik, és minden találat nyomot hagy. A harc skálázható az egyszerű egy-az-egy elleni párbajtól kezdve a mongol hordák elleni küzdelemig, viszont a harcok folyamán fontos megemlítenünk a kő-papír-olló elvét is, ugyanis a harcok során nem mindegy, hogy milyen típusú ellenséggel végzünk előbb. A harcrendszer nagyon képesség-alapú, ahol a türelem és az időzítés kulcsfontosságú.

Jin különböző harci állások között váltogathat, amelyek lehetővé teszik számára, hogy gyorsan alkalmazkodjon az ellenség típusához. Ahogy halad a játékban, Jin új képességeket tanulhat meg, amelyekkel hatékonyabban veheti fel a harcot a különböző ellenségekkel szemben. A “Standoff” egyedi harci mechanika, amely a klasszikus szamuráj filmekből inspirálódott, ahol Jin kihívhat egy ellenséget egy az egy elleni párbajra. A karakter fejlődése a Technika Pontokon alapul, amelyeket tapasztalati pontok gyűjtésével szerezhet meg a játékos, és amelyeket új képességek feloldására használhat fel. Jin “Legend” rangja növekedésével új Technika Pontokat szerezhet, amelyekkel erőteljes új technikákat tanulhat meg és különböző bónuszokat oldhat fel. A harcrendszer és karakterfejlődés tehát meglehetősen egy dinamikus és mély rendszert alkot, amely lehetővé teszi a játékosok számára, hogy saját stílusukat alakítsák ki és fejlesszék Jin Sakai karakterét. A harci technikák és állások változatossága, valamint a szintlépések és a Technika Pontok rendszere biztosítja, hogy a játékosok teljes mértékben kiaknázhassák a játék által kínált lehetőségeket, és egyedi módon alakíthassák a harci élményt. A Ghost of Tsushima nem csak egy lenyűgöző látványvilágú játék, hanem egy olyan élmény is, ahol a harc és a karakterfejlődés összefonódik, és együtt alkotja meg a játék szívét és lelkét.

A Ghost of Tsushima küldetési struktúrája egy olyan finom szövésű háló, amely a játékosokat Jin Sakai szamuráj útján vezeti keresztül, miközben a mellékküldetések a Cusima szigetének gazdag kulturális hátterét tárják fel. A küldetések és mellékküldetések felépítése és szerkezete a játék egyik legfontosabb eleme, amely mélyrehatóan befolyásolja a játékélményt és a történetmesélést. A fő küldetések, amelyeket “Jin Útjának” neveznek, a játék fő kampányára összpontosítanak. Ezek a küldetések általában egymás után következnek, és a játékosok szinte mindig más tevékenységeket is végezhetnek közben, mint bármely más nyílt világú játékban. A küldetések többféle jutalmat is kínálnak, mint például a “Legend” rang növelése vagy új képességek és felszerelések feloldása. A mellékküldetések, vagy a “Tsushima Meséi”, különböző NPC-k és karakterek által adott küldetések, amelyek opcionálisak, de mélyebb betekintést nyújtanak a sziget lakóinak életébe. Ezek a küldetések gyakran tartalmaznak személyes történeteket, amelyek segítenek jobban megismerni a szigetet és annak lakóit.

A játék egyik kiemelkedő küldetése a “The Tale of Lady Masako”, amelyben Jinnek segítenie kell Lady Masakonak megtalálni azokat, akik elárulták az Adachi klánt. Ez a küldetés nem csak a játékmenet szempontjából kiemelkedő, hanem a történetmesélés és a karakterfejlődés szempontjából is mély és érzelmes élményt nyújt. A “The Tale of Lady Masako” küldetés során a játékosok belemerülhetnek a sziget sötét múltjába, és részesei lehetnek egy olyan nyomozásnak, amely tele van fordulatokkal és érzelmi mélységekkel. A küldetés során Jinnek számos harci és lopakodó kihívással kell szembenéznie, miközben Lady Masako tragédiáját tárja fel. A küldetés végén a játékosok nem csak a történet egy darabját fejtik meg, hanem mélyebb kapcsolatot alakíthatnak ki a karakterekkel, és jobban megérthetik a szamurájok becsületkódexét és annak hatásait.

A Ghost of Tsushima: Legends többjátékos módja egy teljesen új dimenziót nyit meg a játékban, ahol a játékosok együttműködve küzdenek meg a japán folklór sötét erőivel. A mód célja, hogy a játékosok csapatban dolgozva teljesítsenek különböző történetalapú és objektívákkal rendelkező küldetéseket, miközben a játék alapvető lopakodó és harci mechanikáit használják fel. A Legends mód 2-4 játékos számára kínál online csatlakozási lehetőséget, akár matchmakingen keresztül, akár egyedi partik létrehozásával, a becsatlakozás után választhatnak négy osztály közül: Samurai, Hunter, Ronin vagy Assassin, mindegyik saját különleges képességekkel és egyedi végső képességgel. A Legends mód kizárólag PvE, azaz játékosok kontra környezet típusú kihívásokat tartalmaz, ahol a játékosok együttműködve harcolnak az AI által irányított ellenségek ellen. PvP, azaz játékos kontra játékos elemek nincsenek a mód keretein belül, de nem is szükséges.

A játékosok négy játékmód közül választhatnak: Gyorsjáték, Történet, Túlélés és Kihívás. A Gyorsjáték, Történet és Túlélés módok nehézségi szintjei - bronz, ezüst és arany - mind Kii követelményekkel rendelkeznek, amelyeket teljesíteni kell a kihívások megkezdése előtt. A játékmenet magja ezeknek a módoknak az ismételt végigjátszása, amely során a játékosok fejleszthetik Ki-jüket és szerezhetnek magas szintű felszerelést. A Legends XP és felszerelés-alapú fejlődési rendszert használ. Az osztályok Ki-jét külön-külön fejleszthetik a játékosok XP használatával, míg a felszerelések, mint például a fegyverek és amulettek, osztályok között megoszthatók. A felszerelések különleges bónuszokkal rendelkezhetnek, amelyeket a játékbeli valuták felhasználásával újra lehet gördíteni, vagy egyszerűen szétszerelhetők, ha nem kívánatosak. A Ghost of Tsushima: Legends mód egy különleges többjátékos élményt nyújt, ahol a játékosok együttműködve élhetik át a szamurájok legendás világát. A változatos osztályok, a fejlődési rendszer és a kihívások gazdag tárháza biztosítja, hogy a játékosok újra és újra visszatérjenek, hogy fejlesszék karaktereiket és megküzdjenek a japán mitológia lényeivel. A Legends mód egy igazi csapatépítő és stratégiai kihívást kínál, amely méltó kiegészítője a Ghost of Tsushima egyjátékos élményének.

A Ghost of Tsushima: Director’s Cut PC-s verziójának bemutatása egy olyan cikk bekezdés nálunk, amelyet a játékosok és a kritikusok egyaránt nagy várakozással fogadtak. A portolást a kiváló tapasztalatokkal rendelkező Nixxes Software végezte, amely korábban már bizonyította tehetségét más nagy sikerű PC-s átiratokkal. A Sucker Punch Productions szorosan együttműködött a Nixxes-szel, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsák a PC-s játékosoknak.

A PC-s verzió számos grafikai újítást hozott, amelyek kihasználják a modern hardverek képességeit. Az NVIDIA és AMD felhasználók számára egyaránt elérhetőek lettek az alábbi újítások:

Ultrawide Támogatás: A játék teljes mértékben optimalizált 21:9 és 32:9 képarányokra, sőt, támogatja a 48:9 képarányt is, ami három monitoros beállításokhoz ideális.

Képfrissítési Ráta: Az FPS korlát nélküli, így a játékosok kihasználhatják a magas képfrissítési rátát kínáló monitorokat.

Upscaling Technológiák:

NVIDIA DLSS (Deep Learning Super Sampling): Az NVIDIA felhasználók élvezhetik a DLSS 3-at, amely javítja a játék teljesítményét anélkül, hogy jelentősen befolyásolná a képminőséget.

AMD FSR (FidelityFX Super Resolution): Az AMD és NVIDIA felhasználók számára az FSR 3 elérhető, amely hasonlóan javítja a teljesítményt, miközben fenntartja a vizuális élményt.

Intel XeSS: Az Intel felhasználók számára az XeSS upscaling technológia is rendelkezésre áll, amely tovább finomítja a grafikai élményt.

Ezen technológiák lehetővé teszik a játékosok számára, hogy a játékot a saját rendszerüknek megfelelően finom hangolják, legyen szó akár magasabb teljesítményről vagy jobb képminőségről. A Ghost of Tsushima: Director’s Cut PC-s verziója így nem csupán egy újabb port, hanem egy olyan élmény, amely maximálisan kihasználja a modern PC-s hardverek adta lehetőségeket. A játék grafikai beállításai között megtalálhatóak a különböző upscaling és képkocka-generáló opciók is, amelyek révén a játékosok testre szabhatják a játékélményt, hogy az megfeleljen az egyéni igényeiknek és hardverük képességeinek.

Elérkeztünk a játék technikai részéhez, lassan közeledünk a cikk végéhez és a végleges pontszámhoz. A Ghost of Tsushima grafikai megjelenítése egy igazi, ámulatba ejtő technikai csoda, amely a játékosokat garantáltan azonnal magával ragadja és a 13. századi Japán szívébe repíti őket. A játék a Sucker Punch Productions saját fejlesztésű grafikus motorján, a Decima motoron fut, amelyet korábban olyan címekhez használtak, mint a Killzone: Shadow Fall és a Horizon Zero Dawn. Ez a motor kiválóan alkalmas arra, hogy életre keltsen egy olyan gazdag és részletekkel teli világot, mint amilyen a Ghost of Tsushima. A Cusima (a magyar fordításban C-vel írják a szigetet egyébként) szigetének megjelenítése a játék egyik legnagyobb erőssége. A Decima motor lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy lélegzetelállító tájakat hozzanak létre, ahol minden növény, fa és épület a legapróbb részletekig kidolgozott. A szél, az időjárás és az interaktív részecskék mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Jin Sakai utazása életre keljen. A játékban a szél nem csak vizuális elem, hanem a navigációban is segítséget nyújt, mivel irányt mutat a játékosoknak - alapértelmezett "G".

A karakterek megalkotásánál a fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek a hitelességre és a történelmi korhűségre. A szamuráj páncéloktól kezdve a banditák durva öltözékéig minden karakter egyedi és részletesen kidolgozott. A textúrák valósághűek, és a játékban a sár, vér és acél érzetét keltik, miközben dinamikusan változnak a karakterek harc közbeni mozgásával. A grafikai megjelenítés egyszerűen mestermű, amely méltán kapott elismerést a játékosok és a kritikusok körében egyaránt. A Decima motor és a Sucker Punch csapatának odaadó munkája révén egy olyan világ jött létre, amely nem csak szemet gyönyörködtető, hanem mélyen bevonja a játékosokat a feudális Japán atmoszférájába. A környezet, a karakterek és a textúrák minősége és kidolgozottsága egyértelműen bizonyítja, hogy a Ghost of Tsushima a modern játékfejlesztés csúcsát képviseli.

A Ghost of Tsushima hangzása olyan, mint egy finoman szőtt akusztikus gobelin, amely a játék látványos vizuális elemeit kiegészítve teremt meg egy teljes és magával ragadó élményt. A hangtervezés minden egyes elemével – legyen szó a környezeti zajokról, a karakterek szinkronjáról, a zenei aláfestésről vagy az effektekről – a Sucker Punch Productions és a Nixxes Software csapatai egy olyan audiovizuális élményt alkottak meg, amely méltán vált a játékosok és a kritikusok elismerésének tárgyává. A kardok csengése, a nyilak süvítése, a lovak patáinak dobogása, halálos csapások – minden egyes hanghatás a Ghost of Tsushimában pontosan és részletgazdagon van megalkotva. A hangtervezők különös figyelmet fordítottak arra, hogy a harci jelenetek hangjai élethűek és meggyőzőek legyenek, miközben a természeti elemek, mint a szél zúgása vagy az eső kopogása, hozzájárulnak a játék atmoszférájának megragadásához. A karakterek hangjai kulcsfontosságúak a történetmesélésben. A szinkronszínészek teljesítménye mélyrehatóan befolyásolja a játékosok érzelmi reakcióit. A Ghost of Tsushima szinkronszínészei hitelesen adják vissza a karakterek érzéseit és személyiségét, legyen szó Jin Sakai komor hangjáról vagy a mellékszereplők sokszínű hangkavalkádjáró - egyszer mindenképpen játsszátok végig japán szinkronnal is. A zenei aláfestés, melyet Ilan Eshkeri és Shigeru Umebayashi szereztek, mélyen gyökerezik a japán kultúrában és hangszerelésben. A shakuhachi fuvola, a biwa és a koto hangjai nem csak a játék történelmi hűségét erősítik, hanem a játékosokat is mélyebben bevonják a feudális Japán világába. A zene tökéletesen illeszkedik a játék hangulatához, és kiemeli a legdrámaibb pillanatokat is. A környezeti hangok a Ghost of Tsushimában éppoly fontos, mint a vizuális elemek. A természet hangjai, mint a madarak csicsergése vagy a folyók csobogása, a szél üvöltése, élettel töltik meg a játék világát. A 3D hangzás implementációja a PS5-ön pedig még inkább elmélyíti ezt az élményt, lehetővé téve a játékosok számára, hogy valóban belemerüljenek Cusima szigetének hangjaiba.

Srácok, én eddig csak csupa jókat zengtem erről a játékról, most már ideje, hogy picit kritizáljuk is. A Ghost of Tsushima: Director’s Cut PC-s verziójának megjelenése nem ment zökkenőmentesen minden szempontból. A játék Steam-en való értékelései között több negatív kritika is megjelent, amelyek főként a PlayStation Network (PSN) fiók követelményére vonatkoznak. A játékosok kifogásolták, hogy a többjátékos mód, a Legends, csak PSN fiókhoz kötötten érhető el, ami nemcsak a Steam Deck kompatibilitást korlátozza, hanem a játék elérhetőségét is befolyásolja bizonyos országokban. Ezen kívül néhány felhasználó a játék technikai problémáit is megemlítette, mint például a játék összeomlása a főmenü elérése után - ez nálam is jelentkezett, kb. 4x fagyott a game a teszt során. Ezek a hibák jelentősen ronthatják a játékélményt, és csalódást okozhatnak azoknak, akik a zökkenőmentes játékmenetre számítottak. Szerencsére én nem ilyen vagyok, ezért ezek a hibák nem fogják teljes mértékben rombolni a végső ítéltemet a játék kapcsán.

A Ghost of Tsushima: Director’s Cut egy olyan videojáték lett, amelyet különösen azoknak ajánlok, akik szeretik a történelmi témájú, mély történetvezetésű akció-kaland játékokat. A játék tökéletes választás lehet azok számára, akik érdeklődnek a japán kultúra és a szamurájok életmódja iránt, valamint azoknak, akik szeretik a nyílt világú játékokat, ahol a felfedezés és a karakterfejlődés kulcsfontosságú. Különösen azok vannak most nagy előnyben, akik nemrég ledarálták a Sógun című sorozat első évadát. A lenyűgöző grafika, a részletes hangzás és a gazdag játékmenet együttesen biztosítanak egy felejthetetlen élményt, amely méltó a modern PC-s hardverek képességeihez. Továbbá, a többjátékos Legends mód újabb szintre emeli a játékot, lehetőséget adva a barátokkal való együttműködésre és a közös kalandokra. A Ghost of Tsushima: Director’s Cut ajánlott mindazoknak, akik szeretnének elmerülni egy látványosan megalkotott, történelmi alapokon nyugvó virtuális világban, és készen állnak arra, hogy egy szamuráj szandáljába lépve megvédjék Cusima szigetét.

Review score
9.4A Ghost of Tsushima az év legkiválóbb PC adaptációja, amely magával ragadó nyílt világú játékélményt kínál, gazdagítva a japán szamuráj hagyományok mélyreható ábrázolásával. Azok számára, akik szenvedélyesen vonzódnak a történelmi Japán kultúrájához és a szabadon bejárható játékterekhez, ez a cím valóban nélkülözhetetlen darab.
Újabb Régebbi