Anima Flux - Előzetes

Ha van olyan zsáner, amit hosszú élettörténete és megannyi fantasaztikus játéka ellenére is kiaknázatlannak tudunk hívni, akkor az a metroidvania. A megnevezés, mint szóösszetétel a Castlevania és a Metroid egyvelege, hiszen ennek a két játéknak az örökségéből merítenek az ezzel a fura szóval címkézett programok is. A metroidvania játékok rendszerint oldalnézetesek, hatalmas pályakomplexumokat kell bejárnunk, melyek közti átjutáshoz tárgyak vagy képességek szükségesek, a folyosókat és termeket behálózzák a ravasz csapdák, illetve folyamatosan az életünkre törnek a pályát benépesítő ellenfelek. A kiaknázatlanságot úgy értjük, hogy ez a fent leírt recept gyakorlatilag a két említett inspiráló játék óta érintetlen, és a stílusban készült programok inkább a háttértörténettel, stílussal és grafikával adnak hozzá a bevált játékmenethez, de alapjaiban nem forgatják ki a zsánert. Pedig lenne hova fejlődni, sok a lehetőség. Az Anima Flux is a kitaposott utat járja, ellenben van mersze a felfedezetlen zugokba is bemerészkedni, méghozzá a co-op behozatalával. A demo már elérhető steamen, és mi kíváncsian rá is vetettük magunkat.

Mutánsok a nyomunkban

A történet szerint az emberiségnek el kellett hagynia a Földet, mert azt felőrölték a háborúk és egyéb természeti katasztrófák, de ami a legrosszabb, hogy mutáns lények árasztották el az anyabolygónkat, végleg elkergetve fajunkat onnan. A Bárkának hívott hatalmas hajó azonban az űr sötétjében sem tud minket biztonságban tartani, és a mutánsok itt is a pusztulásunkra törnek. Mivel nincs már hova menekülni, az emberiség extrém eszközökhöz és technológiákhoz nyúl, keménykezű és totalitárius vezetés alatt különleges harcosokat küldve veszik fel a harcot a mutánsok ellen. Két főhősünk is ilyen bátor harcosok, Roy és Allen.

Roy egy forrófejű, nagyszájú közelharci elit katona, aki kardjával vág rendet az emberiséget fenyegető hordák között. Allen távolsági specialista, egy íjjal felfegyverkezve szedi le az ellenfeleit, ám igazi erőssége hogy nyugodt, fegyelmezett, és kritikusan szemlélődő, szemben a társával. Az ő párosuk tökéletesen kiegészítik egymást mind személyiségben, mind harci képességekben. Mivel a pályák meg vannak töltve puzzleökkel, illetve az ellenség is masszív hordák képében tör az életünkre, ezért szükségünk a karakterek összehangolására.

Az Anima Flux pörgős és könyörtelen harcokat ígér, melyek során vagy széleskörűen kihasználjuk Roy és Allen képességeit, vagy gyorsan a vesztesek oldalán találjuk magunkat. Ha az éppen irányított karakterünkkel elesnénk, a társunk fel tud segíteni, de mindkettejük halála esetén is hamar visszatérünk, köszönhetően a játék világának lélek transzfer implantjainak. Részét képezi tehát a játékmenetnek, hogy gyakran elmos bennünket az áradat, de minden alkalommal tapasztaltabban térünk vissza, míg miénk nem lesz a győzelem.

Párban a legjobb

Az ellenfelekből tapasztalati pontokat nyerünk ki, fejlesztési alapanyagokat találhatunk, segítségükkel pedig új képességeket, illetve képesség javítókat oldhatunk fel. Ezek a fejlesztések ugyan nem adják meg a karakter személyreszabhatóságának érzetét, de a továbbjutáshoz és a harcok segítéséhez változatos fegyvertárat adnak a kezünkbe. Mozgáskultúránk is hozzátesz a karakterek haasznosságához, habár bizonyos mozdulatok hiányérzetet hagynak maguk után, például nincsen dupla ugrás. Másik kényelmetlenség, hogy a single player futamunk ideje alatt a minket kísérő társunk nem használja ki a mozgás lehetőségeit, így eléggé be van korlátozva, hogy mire képes, és mit hajlandó megtenni. 

A társunkat egyébként tudjuk utasítani egyes cselekvésekre, ami a puzzleök esetében például kényelmes és hasznos, de a harc hevében csak alapvető akciókat hajlandóak véghezvinni. Így is hasznos, hogy van egy támogató követőnk, de a karakterek tényleges potenciálja és szinkronizációja a single player módban csak felületesen bontakozik ki. Éppen ezért melegen ajánlott az Anima Fluxot a kezdetektől fogva co-op játékként kezelni, és kipróbálni. Két játékos esetén a játékmenet fényévekkel érdekesebbé és dinamikusabbá válik, ez főleg a boss harcoknál figyelhető meg a leglátványosabban. Ez a játék a co-op kihasználásával tud ragyogni, ez a legnagyobb erőssége.

A demó verzió jelenlegi állapotában tökéletes arra, hogy megtapasztalhassuk a játék összes alapfunkcióját, játékelemét, illetve hogy lubickolhassunk kicsit a sötét és nyomasztó atmoszférában. Ami már most javításra, vagy bővítésre szorul, az egyrészt a történet, azon belül is a párbeszédek és személyiségek. Az, hogy a mellékszereplőknek nincs kidolgozott háttere, az nem is akkora nagy baj, de hogy a két főhősnek egy szerencsesüti cetlijén elfér egy mondatban az egész személyisége, az kicsit gáz. Nagyon egy dimenziós karakterek, ami szomorú, mivel a történet és a pályák felfedezése során felfedezhető vizuális narratíva szinte csalogatja a személyes drámákat és karakterfejlődéseket. 

A grafika terén az Anima Flux egyfajta kettősséget képvisel. A rajzolt környezet vitán felül látványos, részletgazdag, és minden centijét átitatja a sötét atmoszféra. A 90-es évek retro sci-fi platformerjeit idézi meg a látványvilág, ami a pályákon, karaktereken és az UI-n is megmutatkozik. A játékhoz továbbá egy gondosan összerakott, a sztori és látvány hangulatához simuló zenei aláfestés is tartozik, amire szintén nem lehet panaszunk. A szinkron teljes hiánya a párbeszédek egyszerűsége miatt nem feltétlen hiányzik, de az immerzióhoz azért kár, hogy nem tesz hozzá. 

Ajánló

Az Anima Flux egy klasszikus metroidvania játék, ami felkavarja az állóvizet a zsáner körül azzal, hogy a co-op játékmenetre helyezi a hangsúlyt. Teszi ezt olyannyira, hogy mindenképp egy barátunkkal karöltve érdemes kipróbálni a programot, mert bár single player módban is elszórakoztat bennünket, de igazán csak párban játszva tündököl az Anima Flux. Kissé hanyag a történetmesélés, de cserébe sötét és súlyos sci-fi atmoszféra kísér minket végig a puzzleökkel tűzdelt pályákon, melyeken mutánsok egész hordáit kell kardélre hányni, vagy nyilainkkal az acélfalakra tűzdelni. A demó jól prezentálja, hogy mit szeretne nyújtani az Anima Flux, és bizonyítja, hogy érdemes követni a játékot a megjelenésig. 



Összes oldalmegjelenítés