Exodus - A Starfield új kihívója lehet

Az Exodus-ról a Q&A videó új részleteket árulnak el a szettingről, a játékosok választási lehetőségeiről, a befejezésről és még sok minden másról.

A Mass Effect-szerű, narratívára épülő sci-fi akció-RPG-t PS5-re, Xbox Series X/S-re és PC-re jelentették be a decemberi The Game Awards-on.

A 2023-as decemberi The Game Awards-on jelen lévő számos játék közül az Archetype Entertainment Exodus-sza volt az egyik, amelyik az egyik legtöbb hajrázást és újongást kapta a nézőktől. Az egykori BioWare-veteránokból álló csapattól származó, narratíva-központú sci-fi RPG a bemutatkozó trailerben minden bizonnyal érdekesnek tűnt, és a bejelentést követően az Archetype egy sor kérdés-felelet videó segítségével számos új részletet árult el a játékról. A videóból többek között új részletek derülnek ki az Exodus helyszínéről, a választási lehetőségekről és annak következmény-mechanikájáról.

Az Exodus a nagyon távoli jövőben játszódik, több tízezer évvel később az Omega Centauri csillaghalmazban, amely a leírás szerint egy "ősi és szokatlan" galaxis része. Az Exodus sztorija szerint az emberiség elmenekült a haldokló Földről, és egy olyan ellenséges galaxisban találta magát, ahol ellenséges fajok uralkodnak. A játékos célja, hogy "The Traveler", azaz az Utazó szerepében segítsen az utolsó emberiségnek a túlélésben azáltal, hogy fegyvereket és technológiát csennek el a Celestialoktól, az emberiség legnagyobb idegenfajú ellenségeitől.

A fejlesztők elmondása szerint különös figyelmet fordít a játék mögött álló tudomány hitelességére (pl. csillagrendszerek, csillagtérképek, halmazok, galaxisok kapcsán), amihez többek között díjnyertes sci-fi szerzőkkel és írókkal dolgozik együtt. Az Exodus története különösen az idő és az űr tágulása körül fog forogni -  és az Utazóként a játékosok az egész galaxist beutazhassák, bár ezek a csillagközi küldetések számunkra akár napokig is el tarthatnak, míg "otthon" évtizedek telnek el.

Az Exodus a választási lehetőségeket, a következményeket és a végkimentelt a játékosokra bízza. Az Archetype szerint erre elég nagy hangsúlyt fektetnek, ugyanis a játékban többféle befejezés is lesz. A fejlesztő stúdió azt is el mondta, hogy a játék nem lesz lineáris élmény, és lehetővé teszi a játékosok számára, hogy úgy fedezzenek fel mindent, ahogyan csak akarnak.

A videókból kiderülő további részletek a főhősre vonatkoztak, akinek megerősítették, hogy  -szerencsére - lesz szinkronhangja, valamint teljesen testre szabható lesz. A fejlesztők kitérnek a videojáték társas NPC-eire karaktereire is, akik állítólag fontos részét képezik majd a sztori élménynek. Természetesen, ahogy azt a The Game Awards-on bejelentették, az egyik karakter szinkronhangját Matthew McConaughey (Csillagok között) fogja adni, és a lore-leírás szerint a főhő mentorát fogja alakítani.

Az Archetype Ent. arról is beszélt, hogy miből merítettek ihletet az Exodushoz, többek között olyan RPG-kből, amelyek a választási lehetőségek és annak dinamikus következménymechanikája körül forognak - különösen azokból a játékokból, amelyeken a fejlesztőcsapat tagjai korábban dolgoztak, köztük a Baldur's Gate, a Dragon Age. a Mass Effect és a Star Wars Knights of the Old Republic -, valamint más játékokból szereztek ihletet, mint pl. a Horizon, a The Last of Us és a modern Tomb Raider videojáték-trilógia. A játékokon kívül a stúdió olyan sci-fi filmes alkotásokból is merített, mint a Dűne és a Csillagok között.

Az Exodus jelenleg fejlesztés alatt áll PS5-re, Xbox Series X/S-re és PC-re. Arról egyelőre nincs hír, hogy mikor jelenik meg a játék, de vélhetőleg 2029-ig bezárólag meg kell jelennie.

Újabb Régebbi