Skydrift Infinity - Teszt


Egyszer volt, talán sosem volt, de régen hatalmas keletje volt az arcade verseny játékoknak, főleg konzolokon. A játéktermi gépekről a hálószobákba beköltöző, adrenalin pumpáló száguldás minden korosztálynak és érdeklődési körnek meghozta a kedvét a versengésre, és mivel ezek a játékok általában eléggé egyszerűek voltak, így a megtanulásuk sem jelentett nehézséget senkinek. Ahogy telt az idő, egyre másra jöttek az újabb és újabb kerítéssel megáldott, de ugyanazt a struktúrát követő programok, csak most autó helyett mondjuk motorcsónakot, vagy űrhajók kellett vezetni. Persze ezt a műfajt nem lehetett soha felemelni olyan magasságokba, hogy kitűnhessen a többi, sokkal jobban ünnepelt műfaj üdvöskéi közül, de a játékos közösségeknek azért így is szívük csücske maradt az arcade versenyzés.

Mára ez a móka háttérbe szorult, eleve a játékosok új generációja a hosszabb és jutalmazóbb játékmenetekhez lett szoktatva, így az arcade játékok villámgyors, önmagunk szórakoztatására létrehozott hangulata már nem tud akkora tömegeket lekötni, mint egykoron. Ezzel nincs is semmi baj, változnak az idők. De egy kis nosztalgia nem árt, és éppen erre gondolt a Digital Reality fejlesztőcsapat is, mikor előszedte a 2011-ben megjelent Skydrift játékukat, hogy újrapofozva megidézzék a régi szép időket. Bizony, bár a Skydriftről talán nem hallottatok, de a Digital Reality nevű magyar cégről egészen biztosan! Nekik köszönhetjük az Imperium Galacticát, Platoont, Sine Morát, csak hogy egy párat említsek. Ezúttal pedig a Skydrift remake-jét köszönthetjük kezük munkája eredményeképp.

Száguldás, repcsi szerelem
Repülésre fel!

A Skydrift Infinity gyakorlatilag a 2011-es verzió feljavított, és enyhén kibővített változata. Versenyjáték, melyben repülőgépeket fogunk irányítani különböző féle pályákon, single vagy multiplayer módban. Már most nagyon fontos megjegyezni, hogy ennek a játéknak szigorúan tilos nagy elvárásokkal nekiülni. Ez nem egy új fejlesztés, hanem ahogy említettem, egy régi játék feljavítása olyan állapotba, hogy a mai szemnek is elviselhető legyen. Megidézi a régi időket, de vele együtt mindazon korlátolt, vagy még kiforratlan dolgot is, ami akkor volt jellemző. Nem tör az egekbe a játék, nem lesz világsiker, de amire kitalálták, azt megbízhatóan teljesíti: feleveníti az arcade élményt.

Single player módban eléggé pofonegyszerű a dolgunk, mivel nincs sztori, nincsen narratíva, csak pályák követik egymást folyamatosan. Ahhoz, hogy egyik pályáról a másikra jussunk, nem elég a versenyt végignyomni, hanem a pályához tartozó feladatokból kell X számút teljesíteni, feloldva vele a továbbjutást. Kézenfekvő rendszer, nem igényel sok extra erőbefektetést, de azért van egy-két izgalmas feladat, ami miatt lehet hogy egy pályát többször is meg kell hogy ismételjünk. Ami nem is baj, tekintve hogy eléggé rövid a "kampány", mindössze hat pályát vonultat fel a Skydrift, ami valljuk be eléggé kevéske. De ezeket is a singleben inkább a multiplayerre való felkészülés miatt ismerjük meg itt elsőnek, és utána mehetünk mókázni a többi játékossal.

Floor is lava
Turbulencia

A versenyhez használt repülőnkből különböző típusokat és színeket tudunk feloldani teljesítmények elérésével, összesen 16 repcsi áll majd a rendelkezésünkre. Ezek közt nincs érdemi különbség, de a nekünk legjobban tetszővel vethethük bele magunkat a versenyekbe. Ezek a mérkőzések már eléggé jól ismertek minden játékos számára. Van egy folyosószerűen lineáris útvonal, három kört kell megtennünk, és az győz aki a harmadik kör végén elsőnek repül át a célvonalon. Persze repkedés közben találunk gyorsító gyűrűket, melyeken átrepülve róhatjuk le a távolságokat. Találunk képességeket, amik szín és szimbólum alapján vannak megkülönböztetve, megkönnyítve hogy távolról is felismerhessük őket. Amit felveszünk, csak azt használhatjuk, és ezen képességek közé tartoznak a bombák, rakéták, pajzs, és hasonlók. Ezek a kis csalások teszik érdekessé a repkedést, és néha egy ilyen képesség használata dönthet el egy szoros versenyt.

A repkedés persze nem ennyire egyszerű, mivel a pályák kialakítása miatt oda kell figyelnünk, hogy merre száguldunk. Kanyonok, tornyok, épületek, sziklák, akármi megbolondíthatja az útvonalunkat, és egy rossz kanyar, túl lassú manőver, vagy túl nagy sebesség miatt belerongyolhatunk egy akadályba. Ilyenkor a repcsink felrobban, de hamarosan újra terem a biztonságos útvonalon, csak épp addigra megelőztek minket az eddig mögöttünk lebzselő ellenfeleink. Az irányítás nem bonyolult a Skydriftben, de azért el kell telnie egy kis időnek, mire megérezzük a repülőnk képességeit és lehetőségeit.

Szoros a menet

Ami viszont számomra nem tetszett túlzottan, hogy a pályák vizuális kialakítását tekintve nagyon sokszor következetlen az útvonal. Például egy magas sziklatorony jobb oldala felé vezet a hivatalos útvonal, de balra teljesen nyitott, akadálymentes tisztás vág át a pálya egyik közeli kanyarára. Ez lehetne akár levágható alternatív útvonal is, nem jelzi az égvilágon semmi, hogy az nem az. De ha belerepülsz, a játék megakaszt és hozzávág valamihez, amitől felrobban a géped. Ezt megtanulni nem varázslat, de az első pár alaklommal nagyon frusztráló tud lenni.

Ha már a fekete-levesnél tartunk, ne repüljünk el a játék hiányosságai mellett. Mert persze megértjük, hogy egy 2011-es játék polírozott változatát látjuk, de még ennek ellenére is pár szempontból üresnek hat a Skydrift. A hat pálya fájdalmasan kevés. A grafika bár tud látványos lenni itt-ott, de szép soha nem lesz. A hangok tekintetében eléggé szerény a játék, a soundtrack pedig szót sem érdemel. Az announcer is inkább unalmassá válik egy idő után, és a beállításokban kerestem, hogyan lehet megszabadulni tőle. Ezek mind a nosztalgia faktor kétélű pengéjének élesebbik fele, és nem is igazságos ezért lepontozni egy felélsztett programot. Ellenben beszélnünk kell róla, hiszen aki belevetné magát a Skydrift repkedős izgalmaiba, annak muszáj helyén lennie az elvárásainak. 

Életkép a 2021-es repülőnapi ünnepségről
Ajánló

Ez hát a Skydrift Infinity, egy klasszikus műfaj felelevenítése, egy 2011-es játék felpolírozott verziója. Nem remek, nem világraszóló, nem modern. De nem is ez a feladata. A Skydrift csak el akar minket repíteni a nosztalgia portálon túli verseny pályákra, hogy ott egymás fenekébe rakétázva nyüstöljük a színpompás repcsijeinket, hajszolva a győzelmet, és ezzel a jó öreg arcade élményt. Aki a műfaj szerelmese, annak megéri beruháznia rá. 

Review score
7Nem csak egy régi játék elevenedik fel, hanem egy valaha közkedvelt műfaj is. Nem tökéletes, sőt, sok hiányossága van, de mégis azt teszi, amit kell: visszarepít az Arcade Racing világába. És ezért már megéri a pilótafülkébe ugrani.

Összes oldalmegjelenítés