The Banner Saga 3 - Teszt


Egy négy évig tartó szakasz zárult most le a The Banner Saga 3 megjelenésével. Pontosabban egy hosszabb időintervallumról van szó, ha a fejlesztést is belevesszük, de mi játékosok 2014 január 14-e óta élvezhetjük ennek a csodálatos játéknak a varázsát. Egy nagy, egybefüggő eposzról van szó, így érdemes az első résszel kezdeni, de ha nincs rá lehetőség az sem nagy gond, hiszen a játék összegezi az eddigi történteket. Dacára annak, hogy a The Banner Saga nagyon nagy sikerű volt, többszöri BAFTA díjas, mégis a harmadik részre kickstarter-en gyűjtögettek a fejlesztők. Egy percig sem volt kérdés a siker, hamar összejött a pénz. Vajon érdemes volt-e várni erre a befejező epizódra és hozta azt a színvonalat, amit az előző játékok? Hát még szép! Már most megmondhatom, hogy egy szívet melengető és kellő kihívást nyújtó alkotás lett ez is, mely méltóan zárja le a történetet, de hogy ez mit is jelent, máris ecsetelem.


Ami első látásra mindenkit megfog a játékban, az a borzasztó egyedi grafika. A The Banner Saga minden eleme kézzel rajzolt és magával ragadó hangulatú, melynek alapja az északi mondavilág. A szereplők és a mitikus lények is innen erednek. Ez az egész stílus egy amolyan rajzfilm hangulatát kelti, ami valamilyen ősi időkből maradt ránk. Remekül használják a kontúr elemeket, így kiemelve a karaktereket és a környezetet, amit sokszor rúnák díszítenek. A Stoic csapata sikeresen megvalósította azt, amire mindenki asszociál, ha vikingekre gondol. Nagy szakállas baltás férfiak, fonott hajú szőke és vörös nők és még sorolhatnám. A játéknak remek hangulata van most is, minden perc örömteli, amit eltöltünk benne.


Ez egy folytatásos széria, szóval ott kezdünk, ahol a második részt abbahagytuk. Lehetőségünk van a mentéseink áthozására, de akiknek kimaradt az előző két rész, vagy más platformon játszotta végig, azoknak van egy rövid összefoglaló videó, illetve egy gyors ”ki maradt életben és ki nem, ki mit csinált itt és ki ment oda” választasi lehetőség után már mehet is a kaland. Szóval technikailag nincs szükség az első két epizódra, én mégis ajánlom, hiszen mind a kettő remekmű, kár kihagyni az előzmény történetet, továbbá ott van jobban lehetőség megismerni és megszeretni a főbb szereplőket.


Maga a játékmenet több komponensből is áll: először is ott van a végtelen párbeszéd rendszer, ahol megismerhetjük a szereplőket, a történeteket, ezzel vannak leírva az események és természetesen megannyi döntést kell majd hoznunk, szóval a válaszaink befolyásolnak kb. mindent. Körökre osztott harcrendszer van, leginkább a Heroes játék sablonjának lehet mondani. Bevált és hatékony rendszer, ami minden körülmények között megállja a helyét. A karaktereknek két alapértékük van, de ez valójában három tulajdonság. Először is van egy életenergiánk, ami erő is egyben, szóval minél több a hp, annál nagyobbat szól a pofon, értelemszerűen ez fordítottan is arányos, valamint van egy védőértékünk, amiket a felszerelés szab meg. Minél magasabb, annál kevesebb sebzést kapunk be. Ugyan ez igaz az ellenfelekre is. Különböző képességei vannak minden karakternek, így megtalálható a területi sebzés, illetve a szokásos közel és távolsági harc is. Csapdákat helyezhetünk, lökhetjük ellenfeleinket és ők is minket, valamint speciális támadásokkal csökkenthetjük védőértéküket, így a további sebzések több pontot vesznek majd le az életükből. Végül van egy amolyan menedzsment, hiszen ha van harc és karakterek, akkor van tapasztalati pont és szintlépés is.


A többi játékhoz híven itt is megmaradt a karaván. Ez gyakorlatilag a vonuló népünk és emberink tömegét jelzi, akik a sztori alatt csatlakoztak hozzánk. A történet katarzisának megoldása miatt és a követő fenyegetésből kiindulva, mindig mozgásban kell maradnunk. A karavánrendszer egy hasonló volumenű játékelem, mint az előbb említett harcrendszer. Itt élelmet kell gyűjtenünk és olykor pihennünk, hogy ellássuk az embereinket. Van egy morál értékünk, amit érdemes magasan tartani, így a különböző eseményeknél kedvezőbb lehetőségeink lesznek. Az út során folyamatosan kisebb-nagyobb problémákba ütközünk, amikről nekünk kell döntést hozni. Letáborozunk-e egy kietlen faluban, vagy segítünk-e az útonállóknak, akik kiszolgáltatottak. Ezek nem mindig sülnek el jól, hiszen a megfelelő opció gyakran csapda, a kézenfekvő döntés pedig órákkal később fogja átverni a fejünket. Ráadásul a főbb karaktereknek is van véleményük, ha sokszor nem egyezik a miénkkel, akkor elhagyhatják a karavánt. Viszont ezeknél az eseményeknél van lehetőség élelmet és tárgyakat szerezni. Utóbbival elláthatjuk a hőseinket, megkönnyítve a harcot, vagy eladhatjuk őket és bizonyos pontokon vásárolhatunk ellátmányt. Ugyanis, ha a karaván kifogy a kajából és elkezdődik az éhezés, akkor egyrészt csökken a morál, másrészt pedig kezdetét veszi az elhalálozás. Nagyobb harcok során szükségünk van a katonáinkra, és technikailag ha kihalnak az embereink, akkor vége a játéknak.


The Banner Saga 3 tehát az első rész szoros folytatása. Igazából nem sok új dolog van benne, inkább csak a meglévőket bővítették. Csodás hangulatot fog teremteni a rajzolt világ, a mesére emlékeztető atmoszféra és a gyönyörű zene. Ezenkívül a folyamatos döntéshozatal, a veszteségek és a harcok pedig elég nyomást fognak gyakorolni ránk. Méltó vége ez egy szériának, egy érának, és szomorú búcsú ez nekünk, játékosoknak.

Review score
 9.2A The Banner Saga 3, akárcsak az előző két rész, magával ragadó és lebilincselő. Egy igazi égköve az idei év játékainak és méltó befejezése egy különleges és egyedi szériának. 

Összes oldalmegjelenítés