Donkey Kong Country: Tropical Freeze - Teszteltünk a Nintendo Switch verziót


Az Anakin Skywalkeréhez hasonló bukástörténettel rendelkező Wii U még csak nem rég múlt ki, de a Switch máris lekörözte eladások tekintetében a bukott elődöt. Szomorú belegondolni, hogy az amúgy tök jó konzol ilyen hatalmasat bukott, főleg úgy, hogy rengeteg zseniális játék készült rá, amikkel így sajnos alig játszottak. Szerencsére a Nintendonál kapcsoltak, és rájöttek, ha a Wii U-ra készült játékokat átportolják, úgy kevés munkával és befektetéssel, nagy profitot érhetnek el. Ráadásuk még a hozzám hasonlóak is, akiknek anno kimaradt a Wii U, is jól járnak a dologgal, hiszen egy újabb, erősebb, és hordozható hardveren nyüstölhetjük ezeket a játékokat. Egy ilyen program a mostani tesztalanyunk is, a Donkey Kong Country: Tropical Freeze, amely sajnálatos módon még a Wii U-s berkeken belül is viharosan sikertelen játék volt. Most kiderítjük, hogy vajon jogosan-e.


A Donkey Kong Country sorozat története egészen a SNES korszakig nyúlik vissza, amikor is a legendás Rare stúdió Miyamoto legendás figuráját kissé átdolgozta és egy zseniális platformjátékot készített vele a főszerepben. A dolog annyira jól sült el, hogy még két további folytatás követte az első részt, szintén ugyanazon a platformon. A trilógia játékai nem csak játékmenetükben voltak nagyszerűek, hanem akkoriban elképesztő látványvilágukkal, valamint a zenéjükkel is kitűntek a kor más programjai közül. Bár azután is készültek Donkey Kong-játékok (Donkey Kong 64), maga a Country sorozat egészen 2010-ig pihenőpályán maradt. Akkor már nem a Rare égisze alatt készült a Returns alcímet kapó új rész, hanem a Retro Studios berkein belül, akik a szintén legendás Metroid Prime trilógiát hegesztették. A 2013-ban 3DS-re is ellátogató játék nagy siker lett, köszönhetően annak, hogy hű maradt az alapanyaghoz, és egy szép, jól játszható, ám mégis kihívást jelentő játék lett, ráadásul mindezt még zseniális pályadizájnnal is megspékelték az alkotók. Ezt követte 2014-ben a Tropical Freeze Wii U-ra, majd most, azaz 2018-ban ennek a Switch verziója.

A játék története Donkey Kong bungalójában kezdődik, ahol éppen DK születésnapját ünneplik. A távolban azonban Snowmad nevű ellenség (akik lényegében vikingnek öltözött pingvinek, baglyok és rozmárok) hajói tűnnek fel, akik megidéznek egy jégsárkányt. A jégsárkány befagyasztja Donkey Kong Island-et, majd elfújja őket egy másik szigetre, ahol megkezdődik a nagyjából 10-12 órás kaland.


A játék során hat szigeten kell keresztül haladnunk, mindegyiken hat pályával (az első szigeten csak négy pályával), és egy-egy boss pályával. Ezeken kívül minden világon található két-két titkos pálya, amelyeket úgy oldhatunk fel, ha a megfelelő pályákon megtaláljuk a titkos kijáratokat. Valamint minden szigeten van még egy-egy K-pálya, amelyeket úgy nyithatunk meg, hogy az adott sziget összes pályáján összeszedjük a KONG feliratot.

Ahogy elmondtam, ügyességtől függően nagyjából 10-12 óra alatt is végigjátszhatjuk a játékot, ám ebben még csak az van benne, hogy szépen végigmegyünk a pályákon, és befejezzük a történetet. Ha már az extra pályákat is szeretnénk megcsinálni, akkor még akár 5-10 plusz órát is beleölhetünk a programba, a maximalisták számára pedig akár 30 órára elegendő szórakozással szolgálhat a játék.

Maga a recept igencsak egyszerű, adott a pálya, amelynek akadályait leküzdve el kell jutnunk annak a végére. Ezt szerencsére DK-nek nem egyedül kell megtennie, hiszen a pályákon elhelyezett hordókból maga mellé hívhat egy társat is, a három segítő közül. A három társ, az introban is látott Diddy Kong, Dixie Kong és Cranky Kong. Mindhármójuk különböző képességekkel segítheti hősünk előrehaladását. Dixie haját propellerként használva tovább maradhatunk a levegőbe, és magasabbra is eljuthatunk, Cranky botját használva pedig akár a tüskés talajon is ugrándozhatunk.


A játékmenetet még tovább bonyolítja, hogy a fejlesztők rengeteg titokkal, és gyűjteni valóval pakolták tele a pályákat. Ott vannak a KONG felirat betűi, amelyeket megtalálni nem jelent kihívást, ám megszerezni már nem feltétlenül egyszerű őket, ott vannak a kirakós darabok, amelyek nagy részét jól eldugták nehezen elérhető helyekre, sőt nagy részüket  kisebb kihívások teljesítésével szerezhetjük csak meg. Ezeken kívül rengeteg banánt szedhetünk fel, amelyekből minden századik darab egy extra életet ad, valamint ott vannak az érmék is, amelyeket Funky Kong boltjában költhetünk el különböző dolgokra, mint élet, segítőtárs, plusz szív, és véletlenszerű figurák.


Ezek a gyűjtögetni valók opcionálisak, hiszen ahogy mondtam, a játék végigjátszható anélkül, hogy összegyűjtenénk az összes KONG feliratot, vagy a kirakós darabkákat, ám szerintem legalább a KONG feliratok gyűjtésébe érdemes mindenkinek belevágnia, hiszen a zseniális pályadizájnnak köszönhetően a pályák többszöri újrajátszás során sem unalmasak, valamint az így megnyíló extra pályák további kihívással szolgálhatnak, még az időközben rutinossá váló játékosoknak is.

Muszáj felhívnom mindenki figyelmét arra, hogy bár a Tropical Freeze a dizájnnak köszönhetően egy aranyos, és habkönnyű játéknak tűnhet, egyáltalán nem az. A játék folyamatos, fair kihívás elé állítja a játékosokat az elejétől, a végéig. Érdemes felkészülni rá, hogy bizonyos pályaszakaszokon, vagy boss-harcokban rengetegszer fogunk elhalálozni, amíg sikerül teljesíteni azt. A dolog néha bizony erősen frusztráló tud lenni, ám még így sem érezhető igazságtalannak a játék, és szerencsére a sikerélmény gyorsan feledteti az emberrel a dolgot. Ennek ellenére a játékot nem feltétlenül ajánlanám a kisebbeknek, valamint a kezdő játékosoknak, ha nem lenne a Switch változat újdonsága, a Funky Mode.


A Funky Mode-ban Funky Kongot irányíthatjuk, akit nem csak a menősége miatt szerethetnek a játékosok. FK képes duplát ugrani, majd a szörfdeszkájának pörgetésével lassíthatja is a zuhanását, ráadásul a deszkának köszönhetően még a tüskés talajra is gond nélkül landolhat. Emellett végtelen ideig képes gurulni, és a víz alatt tartózkodni, valamint kettő helyett öt darab szívvel rendelkezik. Bár ezek láttán sokan úgy gondolhatják, hogy a játék túlságosan könnyűvé válik.  Szerencsére ez nem igaz, a játék inkább csak "hozzáférhetőbbé" válik az új karakterrel. FK-vel is simán meghalhatunk, vagy elhibázhatunk ugrásokat. Például a szörfpörgetés közben alig lehet haladni, és nem maradunk örökké a levegőben, így, ha rosszul időzítünk, simán kezdhetjük, újra az adott szakaszt. Én a magam részéről egy vidám kis extrának tartom a dolgot, ami egy könnyed szórakozást biztosít a hardcore rétegnek is, pláne, ha az illető egy tapasztalatlanabb egyénnel ül le játszani, hiszen így mindkettőjük számára ugyanannyira szórakoztató lehet a program.

Ha már ennyit beszéltünk a Tropical Freeze játékmenetéről, ejtsünk néhány szót a külsejéről is. Ahogy a képeken is látszik, a játék nagyon szuperül néz ki. Ahogy szinte az összes 3D-s Nintendo-játék, úgy ez is a remek dizájnnak köszönhetően kortalanul néz ki. A karakterek szépek, és jól animáltak, a pályák meg iszonyat részletesek, rengeteg apróságot vehetünk észre, ha éppen megállunk egy picit és figyelünk. Ehhez még jön, hogy a hat különböző sziget teljesen eltérő látványvilágot kapott, valamint az azokon elhelyezkedő pályák is kellőképpen különböznek ahhoz, hogy a játék ne váljon vizuálisan sem unalmassá. Ráadásul Switch-en dokkolva 1080p-ben élvezhetjük, amíg kézi-konzol módban 648p-ben játszhatjuk a játékot a gép kijelzőjén. Fontos megjegyezni, hogy a Tropical Freeze mindkét módban tükörsima 60fps-t produkál.


A játék zenéje biztos kezekben volt, hiszen ugyanaz a David Wise szerezte a soundtrack-et, aki a klasszikus Donkey Kong Country trilógia zenéit is írta. Szerencsére a zenei anyag, a nagy elődökéhez hasonlóan, emlékezetesre sikerült. Simán hallgatható magában is.

A Donkey Kong Country: Tropical Freeze egy zseniális platformjáték, amely anno teljesen méltatlanul lett sikertelen. Remélhetőleg ez a Switch-porttal változni fog, és megkapja a megérdemelt figyelmet. A játékot igazából minden Switch tulajnak tudom ajánlani, különösen azoknak, akiknek a Wii U, vagy a Wii U-változat kimaradt.

Pro:
+ Zseniális pályadizájn
+ Stílusos grafika
+ Kihívás
+ Remek zene
+ Funky Mode

Kontra:
- Kevés újdonság a Wii U verzióhoz képest
- Lehetne olcsóbb is

Review score
 9.5A Donkey Kong Country: Tropical Freeze az egyik legjobb platformjáték, amivel valaha játszottam. Minden Switch tulajnak kötelezően ajánlott!

Összes oldalmegjelenítés