Endless Space 2 - Teszt


Endless Space 2: A teszt

Az űr a legvégső határ. Ennek végtelenjét próbálja bemutatni az Amplitude Studios a következő 4x játékukban, mely az Endless Space 2 névre hallgat. Nehéz dolog egy kvázi sikeres játék második részét elkészíteni. Ez egy olyan vállalkozás, aminél egy eleve magas lécet próbál átugrani az adott játék fejlesztője. Azonban, hogy ez mennyire sikerült az Amplitude-nak azt próbálom boncolgatni az alábbi tesztben. Megnéztük tehát, hogyan is sikerült az Endless Space 2.

A már megszokott logikai láncolaton végighaladva kezdjük talán a történettel, amiről gyakorlatilag sokat nem is lehet beszélni egy 4x (explore, expand, exploit, exterminate azaz felfedezés, terjeszkedés, kiaknázás és megsemmisítés) típusú körökre osztott stratégiai játék esetében. Az Endless Space 2 ilyen szempontból semmit nem fejlődött az elődhöz képest vagy a többi hozzá hasonló stratégiai játékhoz képest. Történt kvázi nincs is csak egy véletlenszerűen generált bolygó egy véletlenszerűen generált rendszerben egy véletlenszerűen legenerált (vagy ha akarjuk előre beállított) játéktéren.

Még mielőtt belefognánk galaktikus kereskedelmi, gazdasági, technológiai vagy terjeszkedése építő birodalmunk kiépítésében egészen részletekbe menően beállíthatjuk, hogy éppen aktuális játékban milyen néppel szeretnék lenni, mekkora és milyen jellegű térképen, milyen jellegű győzelmeket engedélyezünk. Nagyon rövid nagyon széleskörű a beállítások lehetősége, mellyel saját szájízünknek megfelelően lehet beállítani az aktuális játékmenetet. Egy rövid kitérőt téve a győzelmi feltételekhez a szokásos módokon tudunk győzelmet aratni, melyek egy körökre osztott stratégát se fognak meglepni, akik játszottak az első résszel vagy Civilization bármelyik részével. Arathatunk győzelmet pontjaink alapján, gazdasági győzelmet a megtermelt dust mennyiséggel, adott technológiák kifejlesztésével technólógiait, egy bizonyos győzelmi csoda adott idejű megépítésével csoda alapú győzelmet, illetve a szokásos a térkép adott mennyiségének birtoklásáért hódítási vagy a főbb frakciók anyabolygójának meghódításáért Supremacy győzelmet.

Íme a 8 játszható nép.

Rutinos körökre osztott stratégák ebből már tökéletesen jól tudják, hogy bizony a válaszható népek is a főbb győzelmi kritériumok elérésének egyikében fognak jeleskedni. Ergó lesz itt olyan nép, aki a gazdasági fejlődésre kapnak bónuszokat, lesz olyan ami a technológiai fejlődésben lesz jártas és aki a totális megsemmisítés mestere lesz. Ezúttal sok az első részből ismerős nép tér vissza a játékba, mint például a Sophonok a technológiai affinításukkal, a Craverek akik kvázi egy Starcraft Zergjeihez hasonlítanak és a totális hódításra vannak berendezkedve, illetve természetesen az emberi faj amik számomra a tipikus mindenben jó vagyok, de semmiben sem igazán nép a játékban. A Horatio nép is egy régi ismerős lehet az előző rész rajongóinak, akik az első játékhoz hasolóan itt is terjeszkedésben jeleskednek majd.

Akadnak egyébként teljesen új népek is a játékban megjelenéskor játszható 8 fajból és azt kell mondjam meglehetősen egyedire sikeredtek. Az egyik a Riftborn, melyek robotikus lények, akik tudják befolyásolni a bolygóikon az idő múlását akár felgyorsítva vagy lelassítva azt. Előbbi a gyorsabb nyersanyagkitermelés mellett az élő bolygókat hamarabb kimeríti (kimerítette bolygó lényegesen kevesebb nyersanyagot és egyéb dolgot termel, mint egy élő), míg utóbbi támadásra jó igazán vagy egy fontos élő bolygó életbentartására huzamosabb ideig. Egyébként a szingularitás csak bizonyos ideig hat. A Riftbornok másik érdekessége, hogy nem automatikusan generálják a populációt, mint a többi nép, hanem bizony szó szerint le kell a lakosságot gyártani, ami totál megborítja a szokásos építkezés, fejlesztési recepteket.

Az Unfallen nép különlegessége, hogy nem csak a bolygórendszer körüli fennhatósági aurával lehet bolygókat bekebelezni, hanem képesek a hajóikkal úgynevezett indákat lerakni a kiszemelt rendszernél. Ezek a rendszerek ezután kolonizálhatóak vagy akár csak megtarthatóak jelenlegi állapotukban, amikkel bónusz nyersanyagot juttatnak az Unfalleneknek. A Lumeris gyakorlatilag a játék kereskedelmi, gazdasági népe. Ha valakinek van esélye a gazdasági győzelmet kiharcolni azok ők lesznek. Elsődleges képességük, hogy extra pénzeket tudnak keresni a termékeny bolygókon és képesek akár kolóniákat is pénzzel felvásárolni. A Lumeris az Endless Space 2 Dagobert Mccsipje.

A bolygórendszer nézet sokat nem változott

A nyolcadik játszható nép a Riftbornhoz hasonló érdekességi szinttel rendelkezik. A vodyani egy technológiailag fejlett nép, akik ahelyett hogy kolonizáló hajókkal vonnának uralmuk alá bolygókat az úgynevezett bárka technológiát használják. Ezek kvázi a játék legnagyobb hajói és kétségtelenül a legerősebbek is.  A Riftbornhoz hasonlóan egyedi módon generálják a populációt. Úgynevezett essence-t kell gyűjteni hajókkal a populáció növeléséhez. A szó hagyományos értelmében a Vodyani nem fog bolygókat benépesíteni, csupán lehorgonyozni fogja bárkát, ami ezután fog megfelelő mennyiségű nyersanyagot termelni. Egy mozgó bárka azt jelenti, hogy a Vodyani játékos adott bárkával éppen alig termel majd nyersanyagot.

Az Endless Space 2 játékmenetét tehát nagyban meghatározza az, hogy milyen népcsoporttal fogunk belevágni az adott küzdelembe. Lényegében azonban az alapok minden népnél ugyanazok miszerint gyorsan a lehető legnagyobb mennyiségű nyersanyagot kell beszerezni különböző módokon. A játék egyébként visszatekintve az előző részre kvázi egy feljavított, kibővített Endless space-nek tekinthető. Vették a fejlesztők az első rész játékmenetét és rengeteg mindennel kibővítette, egyszerűbben kezelhetővé tették sok tekintetben számtalan grafikonnal, egy nagyon hasznos tanácsadóval és egy több elemből összeálló rendszerrel ellátva azt.

Játszottam már pár 4x játékkal, de ilyen szépen és simulékonyan összeilleszkedő politikai, gazdasági, technológiai és katonai rendszerrel nem sűrűn találkoztam. Értelem szerint az ilyen játékokban ha sikerül eltalálni a rendszerek közti finom ámde szétválaszthatatlan kapcsot akkor lehet igazán jó 4x stratégiát készíteni. Úgy vélem ez az Endless Space 2-nek sikerült mégpedig aprónak tűnő ámde igen jelentős újításokkal. Tekintettel arra, hogy a játékmenet részletekbe menő elemzése túl hosszadalmas volna kiemelném csupán azokat az elemeket amik számomra feltűnően újak voltak a játékban, illetve amikkel jelentősen megkönnyebbült, átláthatóvá vált a játék kezelhetősége és rendszereinek megértése.

Ennek uralásáért fog majd a harc folyni

Technológia terén sok változás nem történt a játék első részével szemben. Ezúttal is négy fejlesztési irányban segíthetjük elő civilizációnk előretörését mégpedig katonai, politikai, technológiai és ipari irányokban. Az egyes technológiák sorban fejleszthetők ki, tehát az egyik kifejlesztése alapja lehet egy másik fejlesztésének. Érdekesség, hogy fejlesztési szintek is vannak a fejlesztési irányok tekintetében. Ergó ha pl. az ipari technológiák első szintjének nagy részét kikutatjuk kapunk egy küldetést, melyet ha mi teljesítünk leghamarabb a versenytársak közül jutalomként nyersanyagot kapunk majd. Ezek az apró kis küldetések minden fejlődési irányban megtalálhatóak és négy van belőlük összesen. Ha belegondolunk ez is egy nagyon okos megoldás arra, hogy a játékos igyekezzen egy fejlődési irányra specializálódni.

Apropó ha már a játékos terelgetésének kérdése felmerült a a fejlesztő egy hatalmas nagy frusztrációforrást kiiktatott a játékból azzal, hogy a kolonizálható kvázi majdnem egy tucat bolygónál ha épp nem rendelkezünk azzal a technológiával, ami adott bolygó kolonizálásához szükséges a játék leírja, hogy melyik az a technológia ami nekünk kell és rákattintva ebben a menüben át is dob a játék a technológiai fülre, ahol azonnal már választható is ki ,mint következő kutatási cél. Egyébként a kutatási célok egymás után is sorba állíthatóak, ahogy az normális egy ilyen játéknál.
A segítségekkel kapcsolatban még annyit említenék meg, hogy ugyanez az okos megoldás jellemző például a különböző bolygókon felfedezhető anomáliák esetében is...A játék jelzi, hogy mi kell ahhoz, hogy megvizsgálhassuk őket, a játék jelzi, hogy ha bolygó olyan anomáliával rendelkezik ami pozitív dolgokat és negatívat is ad akkor a negatív elem mely technológiával semlegesíthető.

Egyébként az Endless Space 2 tele van ilyen jellegű és nagyon egyszerű ámde hihetetlenül hasznos segítségekkel, egyszerűsítésekkel. Ezek a felfedeznivalók egy vérbeli stratégának nem okoznak gondot, de egy kezdő játékosnak hatalmas segítséget jelentenek majd. Az Amplitude tehát nyitott a kezdők felé is és ez nagyon okos húzás részükről. A veteránok se maradnak egyébként segítségek nélkül. Számukra a fejlesztő olyan grafikonokkal, táblázatokkal kedveskedett amitől a vérbeli veteránoknak is valószínűleg bepárásodik a szeme. Komplett gazdasági kimutatások, demográfiai adatok egy kattintásra. Ha bele akarunk merülni a játék gazdasági, demográfiai vagy akár politikai mélységeibe minden lehetősünk megvan ezt megtenni.

Jól látszanak a szintenkénti küldetések, melyekre mindenképp érdemes időt áldozni.

Az egyik egyébként igen jelentős fejlesztés mellesleg pont a politika megjelenése a játékban. Különböző állami berendezkedések közül választhatunk, melyek más-más bónuszokat adnak majd. Alapvetően a politika lényege, hogy az öt párt (katonák, iparosok, vallásosok stb.) közül nagyjából húsz körönként választásokat tartunk (ha olyan a politikai berendezkedés) és a győztes párt egy törvényt kapásból beiktat a következő választásig. Ha a győztes pártba tartozik éppen aktuális felvett hősünk akkor mi tudjuk eldönteni mi legyen ez a törvény. A törvények általában a valamit feláldozok valamiért elven működnek és eléggé nagy kihatással lehetnek a birodalmunkra. Egyébként a diktatúrától kezdve a demokrácián át egészen köztársaságig sokféle államot irányíthatunk és választhatunk. Eltérés a szenátusban szabadon lévő helyekben tapasztalható (diktatúránál egy van és nincsenek választások, föderációnál pl. kettő van akik együtt irányítanak).

Az összefonódás már itt is szépen tetten érhető, mivel a hős felfogadási rendszer és az adott hőstípusok is szerves részét képezik a politikának. Kicsit visszatérve még a politikára a választások eredményét nagyban befolyásolja, hogy két választás között milyen cselekedeteket hajtunk végre. Ha rapid fegyverkezési versenybe kezdünk akkor nagy eséllyel a katonai párt fog előre törni, ha azonban az ipart erősítjük akkor az iparosok. Mellesleg még a választásokat is lehet befolyásolni különböző cselekedetekkel a választások alatt, de ehhez a befolyásunkból kell valamennyit feláldozni (egyfajta nyersanyag, melynek "termelését" szintén lehet növelni, de akár a játék végéig megtehetjük hogy nem törődünk vele).  A befolyás egyébként sok esetben lehet fontos eleme a játékunknak. A diplomáciához például elengedhetetlen és itt térnék ki a kisebb frakciókra.

A kisebb frakciót úgy működnek az Endless space 2-ben, mint a Civilizationben a városállamok. Magunk mellé állítva őket nyersanyagot adnak nagy mennyiségben és tartósan, de akár be is építhetjük őket a birodalmunkba, amikor is ez a nyersanyag donáció megszűnik. A kisebb frakciók pl. egy Riftborn kampányban nagyon hasznosak lehetnek, amikor is az emberi erőforrást (manpower) ugye nekünk kéne megtermelni tekintve azt, hogy a Riftbornok nem szerves élőlények. Ilyen esetben néhány baráti kisebb frakció ezt a problémánkat instant meg tudja oldani. Viszont érdemes megemlíteni, hogy nagy harc dúl ezekért a baráti kapcsolatokért. Mellesleg többféle frakció létezik és mindegyik kicsit más nyersanyagot ad, sőt olyan is van aminél harcosokat is felfogadhatunk. Végül akár a birodalmunkba is beépíthetjük. Ez egy nagy dilemma volt egyébként számomra a játékban. Olvasszam be a birodalmamba a frakciót, mivel a bolygórendszerek amikben élnek nem kolonizálhatóak másképp vagy beolvasztással vagy harccal és akkor bukom a bónuszokat. Vagy maradjon a bónusz és eltekintek az esetleges plusz felfedezhető elemektől, nyersanyagoktól.

Hajó fejlesztési menü némileg letisztultabb lett

Ha már nyersanyag akkor lássuk azt az elemet ami egyébként a személyes kedvencem és az nem más mint a kereskedelem és gazdaság. Az Endless Space 2-be bekerült egy olyan elem, ami már-már túl erős is, de semmiképpen se kihagyható. Jó tanács az új játékosoknak, hogy első dolgotok legyen a kereskedelmi cégeket kifejleszteni az ipari fán. Nem fogjátok megbánni. A kereskedelmi cégek lényege, hogy a birodalmunkon belül létesítünk egy anyacéget mondjuk a birodalom egyik szegletében és egy kirendeltséget, leányvállalatot a másikban. Eközött a két pont között elkezdenek majd ingázni a különböző kereskedőhajók és mindeközben nyersanyagot, technológiai pontot és a birodalmon belül felfedezett luxuscikkeket is beszereznek.

A kereskedőcégek főbb jellemzője, hogy fejlődési szintjük van, ami idővel nő. Ahogy fejlődik egy cég úgy kezd el több és több nyersanyagot termelni. A termelékenységet plusz szállítóhajókkal növelhetjük. Egyikkel a sima árucikkek szállíthatók, míg a másikkal a luxuscikkek. Ahogy haladunk előre az időben nagyon hamar újabb kereskedőcég alapítására lesz lehetőség, amit lehetőleg máshova helyezzünk el mint ahol az eddigi volt. Így nagyon terület lefedhető. Egy idő után akár 5-6 kereskedőcég is fuvarozhatja az árút a birodalmunkon belül és ha diplomáciával kereskedelmi egyezményeket kötünk a többi néppel akkor más irányokba is. A kereskedelmi cég miatt kvázi a bolygókra elhelyezhető pénzbe kerül fejlesztéseket nyugodtan le lehet tenni. Olyan bevételeink lesznek hogy bármit meg lehet majd építeni és a megtermelt összegből sok minden azonnal ki is vásárolható az építési sorból. A pénz mellett a luxuscikkek termelését is nagyon megdobja a kereskedelmi állomás. Volt olyan luxuscikkem a játék végére amiből körönként 700-800 db-ot termeltem  (999 db-ot tud a játék eltárolni) és több tízezerért lehetett eladni a piacon.

A kereskedelmi cégek mellett természetesen az előző játékból megmaradt a piacolás lehetősége is. Eladhatjuk a megtermelt javakat, vagy vásárolhatunk amiből hiányunk van. A játék ezen a téren is nagyon informatív. A grafikonokat nyersanyagokra és luxuscikkekre bonthatjuk, a menü tetején mint a tőzsdén folyamatosan egymást követik az áruk és hogy éppen csökken vagy nő az adott áru iránti kereslet. A grafikonok szépen mutatják az árakat és adott mennyiségű termék eladás rendkívül könnyű. Aki érez magában némi brókeri vénát még azt is megteheti, hogy kivásárol hiánycikkeket így felvervén azok árait. Igen jól értitek a kereslet-kínálat törvénye is tökéletesen meg van valósítva. Ha hirtelen bedobsz valamiből 500-600 db-ot az árak lemennek. Minden egyes darab eladása és vétele befolyásolhatja az árat. Ergó valamiből el akarsz adni 500-at 30 dustért akkor az utolsó 100 db már csak 25-ért fog elkelni.

Bőven lesznek elvégzendő feladatok a galaxtikus hatalomratörési terveink mellett

A bolygómenedzsment a játékban nagyjából érintetlen maradt, csupán a fentebb említett segítségeket kerültek beépítésre. A csaták szintén ugyanazon mederben zajlanak, mint az első részben vagyis kő papír elven működnek a fegyverek (ha nincs lézere elleni kellő védelmed kilőnek, ellenben te is őket ha kinetikus fegyverzet ellen meg nekik sincs). A csaták elején előre be kell állítani a taktikát és miután rányomtunk a kezdésre más csak passzív szemlélők lehetünk. A hajók felszerelése némi változáson esett át. Több hely van az egyes hajótípusokon így még széleskörübben testreszabhatjuk hajóinkat akár kialakítva egy tisztán támogató hajótípust akár egy lassú, de brutális tűzerővel rendelkezőt. A súly alapú rendszer megszűnt, helyette egy slot alapú került beépítésre. Ergó ha egy egy lézert rakunk a hajóra akkor azon egy lézer lesz szemben az első résszel.

A harc terén ami újdonság az a bolygófelszíni csaták megjelenítése. Ugyan az előző részben is volt valami hasonló a második részre kicsit megbolondították a receptet. A bolygófelszíni offenzívához először az ellenséges hajóktól meg kell tisztítani a bolygórendszer körüli űrt majd leküldhetők a gyalogosaink, tankjaink és repülőink. Itt szintén a kő-papír-olló elv érvényesül: A gyalogos repülő ellen  jó, a tank gyalogosok ellen, a repülő tankok ellen. Az arányokat ugyanott állíthatjuk ahol a flottánkat tudjuk kilistázni. A bolygófelszíni csatához, mint a hajóink vezérléséhez manpower kell. A hajóink bolygó körüli keringése során folyamatosan bombázzák a bolygón lévő haderőket így a védők száma folyamatosan csökken. Az elvesztett csaták után a globális manpower mennyiségből automatikusan feltöltődik a haderőnk.

Az Endless Space 2 játékmenetét a fentebbiek alapján egyértelműen úgy tudnám jellemezni mint az első rész minden tekintetben továbbfejlesztett, kibővített felnőttebb verzióját. A bekerülő népek kellően egyediek és gyökeresen más játékmenetet ígérnek. A körökre osztott stratégiák randomgenerált területei kellően garantálják a változatosságot és az egyedi helyzeteket. Az ellenséges AI néha ugyan furán viselkedik és nem mindig következetes, valamint sokszor nem értettem hogy miért kedvel, illetve utál mikor egy fél galaxis választ el minket egymástól, ellenben csata után könnye reagál az erősségekre, gyengeségekre és aszerint változtat a taktikáján. Az AI furcsaságoktól eltekintve az Endless Space 2 játékmenetében nem sok hibát találtam.

Bolygófelszíni csata: Hiába a gyalogságban tapasztal fölény a tankok szét fognak kapni.

A hangok terén sok panaszom szintén nem lehet. Az Amplitude már az első részben is tapasztalt füllbemászó muzsikákat varázsolta a játék alá amik ismét remekül illeszkednek a program történéseihez. A csatazajok megfelelőek, de semmi extrát nem tudnék kiemelni. Az AI képviselte ellenségesek népek hangjai szintén jól eltaláltak és ráadásul eléggé igényesen is le vannak már ezek a népi vezetők animálva szembe az első rész puritánabb 2d-s megoldásával.

A grafika tekintetében a játék szintén kiforrottabb lett az első rész óta. Minden sokkal szebb, minden sokkal jobb és látványosabb mint volt. A press buildben azonban tapasztaltam furcsaságokat. Lehet csak a megjelenési állapot miatt volt így, de a játék egy idő után nagyon belassult és ezt még egy újraindítás se tudott orvosolni. Képes volt továbbá vállalhatatlanul beszaggatni ilyen szituációban az összes valós időben lejátszott ütközetben, ami nem kicsit zavaró. Ettól eltekintve a látványvilágra nem nagyon lehet panasz.

Aki kicsit is ismeri a körökre osztott stratégiai játékokat az nagyon jól tudja, hogy az ilyen címekre el lehet teljesen veszni főleg ha elkap minket a csak még egy kört érzés. Gyakorlatilag képesek egy többjátékos módú játékhoz hasonló akár több 100 órára is a képernyő elé ragasztani ezek a játékok. Talán az Endless Space 2-ben nem lesz ilyen mértékű az átlagos játszott órák száma, de hogy képes lesz három számjegyű játékórát generálni az teljesen biztos. Kiváltképp, hogy a játék teljes moddolási lehetőséggel ellátva érkezett, ami rendkívüli mértékben kitolja a szavatosságot.

A bolygók közti útvonalak egyik fajtáját látjuk a féreglyukakat (hullámos vonal). A technológia alapból nem áll rendelkezésre, de érdemes hamar kifejleszteni.

Összességében az Endless Space 2 remekül sikerült, amit jól mutat, hogy első két nap amikor belevetettem magam kapásból 16 órát sikerült elszórakoznom vele úgy, hogy kvázi észre sem vettem. Aki szerette az első részt az a második rész személyében egy sokkal kiforrottab, sokkal összetettebb némileg kicsit egyszerűsített (súlylimit a hajóknál), de sokkal informatívabb játékot kap majd. Ehhez még hozzávehetjük a rengeteg modot amit a játékhoz fognak készíteni és a rendkívül baráti árcímkét és azt mondhatom bátran tudom ajánalni az Endless Space 2-t a sci-fi 4x körökre osztott stratégáknak a játékot. A kezdőknek egy tökéletes beugró lehet a körökre osztott stratégiák világába a nagyszerű tanácsadói rész miatt.

Pros

- Eltérő és egyedi játékmenetű népek
- Politika
- Kereskedő cégek
- Grafikai fejlődés
- Rendkívül informatív, egyszerű kezelés
- Rendkívül addiktív
- Moddolási lehetőségek
- Ár


Cons

- Több száz kör után indokolatlan teljesítménybeli problémák
- Rendkívül addiktív



Review score
 8.7Az Endless Space 2 egy minden tekintetben jobb, szebb és kiforrottabb játék lett mint az elődje. A különböző játékelemek jobban összepasszolnak, jobban összefonódnak mint az első részben bármikor is. A fejlesztések többnyire jók, de azért van 1-2 visszalépés is (hajóknál a súly megszűnése). A játék önmagához képest fejlődött, de hogy mennyire állja ki az idő próbáját az majd kiderül. Ha nem is nevezném egy igazi klasszikusnak, de az árcímkéje, a segítő funkciók, a moddolási lehetőség miatt és nem utolsó sorban a szórakoztatási faktora miatt mindenképp ajánlom.

Összes oldalmegjelenítés