Black Desert Online - Teszt


Megnéztük az MMO playerek egyik legvártabb játékát...

Sok elődje volt a Black Desert Onlinenak (későbbiekben lsd. BDO), aminek köszönhetően egy olyan játékot kaptunk, ami több szemszögből is a végletekig lett tökéletesítve. Sokáig az európai játékosok csak csorgathatták nyálukat a pár évvel ezelőtt megjelenő karakter készítő demóra, és egészen tavalyig számtalan féle képpen próbáltak valahogy hozzájutni a játékhoz, legyen az VPN-es megoldás, vagy más elvetemültség. Tavaly márciusban végre hozzánk is elérkezett, és eddig csak a hivatalos weboldalon volt megvehető/kipróbálható a játék, amíg Ázsiában (Japán, Taiwan, Kína, Korea és Oroszország) Free-to-Play a játék, addig Európában és Észak, ill. Dél-Amerikában egyszer fizetős modellt választottak, ami nem annyira vészes (egész biztos vagyok benne, hogy a F2P verzióban erős limitációk találhatóak, így mondhatni mi jártunk jobban). Bevallom, már régóta nem játszottam ennyire részletes MMO-val, így hát bele is ugranék a közepébe.

A játék története Goma Naru bemutatásával kezdődik. Ez a kis város volt a kereskedelmi utak középpontja, itt horgonyzott le a legtöbb hajó, hogy portékáit eladhassa az érdeklődőknek. Mikor egy hajó megérkezett a kikötőbe, a város lakói tárt karokkal fogadták az újonnan jött kereskedőket: a gyerekek izgatottan fel-alá ugrándoztak örömükben, amíg a város lakói tüzijátékokkal és egyéb látványosságokkal kényeztették a legénységet. A várost számtalan zsoldos védte, akik örömmel szolgáltak Goma Naru városában. Ám egy nap az egyik hajó utasai között fanatikus papok megbújva készültek az ún. Elision kő erejének szabadjára engedésére, amivel hatalmas pusztítást okoztak a városban. Az idő múlásával sokan jobbnak látták, ha elfelejtik mi is történt ott. Azok, akik emlékezni próbáltak rá, különös erő zavarta meg őket álmukban szüntelenül: egy fekete füst szellem készteti őket arra, hogy kiderítsék mi is történt aznap, ám senki sem tudja, hogy ki is ez a titokzatos szellem...


Sajnos sokan úgy voltak vele, hogy a játék egy eléggé elsietett, katyvasz történetet kapott, mint azt Ti is olvashattátok. Szerencsére ez csak az összefoglalt, rövidített verziója, de a hosszabb se értelmesebb, szóval nem maradtok ki semmiből sem, ha inkább lenyelitek egybe ezt a gombócot. Tulajdonképp a játék alapja nem különbözik annyira a többi MMORPG-től, csupán részletesebb. A szokásos formula: NPC-től felveszel egy questet, ölj meg ennyit ebből vagy szedj össze annyit abból, majd újra beszélsz vele, aki a quest befejezése után átirányít egy másik emberhez, aki szintén ugyanezt akarja Tőled. Momentán a játék ezen része számomra elég vontatott, hogy még mindig nem voltak annyira kreatívak a játék fejlesztői, hogy ne a grindolás legyen a lényeg. Tény, hogy csak az alapja nem tudott annyira megfogni, viszont itt jön képbe a játék többi része, ami miatt mégis csak pozitív élményekkel hagytam félbe ki a BDOt.


A harc rendszer külön megérdemel egy misét. Az MMORPG-s pályafutásom alatt (Lineage 2, TERA, Vindictus, Defiance, WoW, meg még egy pár, amire már én sem emlékszem) csak a TERA és a Vindictus volt az, ami ilyesmi harc rendszert tudott produkálni, de a BDO mindkettejüket lepipálja. Minden kasztnak legalább 50 féle kombót készítettek, és mind látványos, avagy nem szükséges, hogy bemagoljuk mindegyiket, mivel külön vannak bontva sebzés, stun, defenzív, stb. kategóriákra. Egyedül a hatékonyság az, ami különbözik köztük, illetve ha egy skillt felfejlesztünk, akkor kibővül maga a move set, és a végrehajtásához szükséges gomb kombináció is (pl. egy Whirlwind szerű támadáshoz A+L. Click kellett, de mután upgradeolva lett, használhatjuk a sima verzióját is, de ha utána nyomunk egy W+Space kombót, akkor a kibővített változatát fogjuk látni, ami erősebb sokkal). Számomra a harc rendszer látványilag olyan volt, mint egy kínai akció film. Nem is csodálkozom ezen, mivel a fejlesztő csapat koreai származásúak.


Ezek után érdemesnek tartom megemlíteni a szakmákat is, mivel mint a legtöbb MMOban, itt is ez vezet legkönnyebben a "végtelen" pénzforráshoz. Több féle szakma található a játékban: halászat, gyűjtögetés, vadászat, alkímia, szakács, kovács, agrikultúrális foglalkozások, és még rengeteg más. Ezen szakmák elsajátításához rengeteg idő kell, és akár több szakmát is megtanulhatunk, így nem muszáj konkrétan egyet kinéznünk és ahhoz ragaszkodnunk. További említésre méltó motívuma a játéknak a mount rendszer, ugyanis már elég korán hozzájuthatunk az első mountunkhoz (kb. 16-os szinten), ami a továbbiakban megkönnyíti az életünket. Ráadásként legalább 30 féle mount létezik a játékban, köztük akár lovas kocsit is vehetünk ill. bérelhetünk, ami rakodásra és más playerek szállítására kiváló lehetőség.


Akár csak a legtöbb MMOban itt is módunkban áll házat vásárolni, ami bizonyos ház típusoknál kibővíti az adott városban vásárolt bankod kapacitását, illetve szállásként is funkcionálhat a hozzánk érkező traderek számára. Saját műhelyt is tudunk kialakítani a birtokunkon, amivel megkönnyíthetjük a profok használatát. Pár szóban megemlíteném a grafikát, mivel megérdemli. Jelenleg ez a játék az, ami az összes MMO közül a legszebb és legfelhasználó barátabb, ugyanis régebbi gépeken is képes közepes-magas grafikai beállítás mellett is csodaszép grafikát fognak látni a játékosok. A grafikára vonatkozó beállítások részetesek, könnyedén finomhangolható. A saját beállításaim mind high-on voltak, és könnyedén hozott városokon kívül 60 fps-t, viszont városokon belül a sok player miatt sokszor droppolt az fps, de ez szerintem érthető is.

A kasztokról is beszélnék egy pár mondatban. A játék indulásakor kevés kaszt volt elérhető, ami nem volt túlságosan nagy hátrány, mivel rengeteg féle skill és kombó tarkította a repertoárt. Mostanra viszont már 12 (+a férfi/női verziók) kaszt közül választhatunk, mindegyikük más-más dologban kiváló. Felsorolásszerűen jelenleg őket választhatjuk: Warrior, Ranger, Sorceress, Berserker, Valkyrie, Wizard/Witch, Tamer, Musa/Maehwa, Ninja, Kunoichi, Dark Knight. Két ugyanolyan skillt nem fogunk látni (max. hasonlót) ezeknél a kasztoknál, és mindegyikük más fegyvernemben jeleskednek.


Rengeteg más dolgot lehetne még kivesézni a játékkal kapcsolatosan, de ezeket már szőrszál hasogatás szerűen lehetne csak leírni, így összegezném pár szóban a játékot.

A Black Desert Online egy olyan játékká nőtte ki magát, ami bátran állítható, hogy jelenleg a legjobb MMORPG lesz még egy jó darabig, és nem is lesz olyan játék, ami képes lenne überelni ezt a remek művet. A játékot bárki játszhatja mostantól Steamen keresztül itt, és az összeg, amit kérnek érte nem nagy (9,99 euro, de egy darabig 5,99 lesz), cserébe minden tartalom, amit csak a játék kínál elérhetővé válik számunkra.

Review score
 8.8Bátran mondható, hogy a Black Desert Online méltó a királyi trónhoz az MMORPG-k között. Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Összes oldalmegjelenítés