Conan Exiles - Előzetes


Kipróbáltuk a nagy hype-al övezett open world survival játékot...

Bizonyára sokan láttátok már a Conan, a barbár c. kaland filmet, amiben Arnold Schwarzenegger főszereplésében kalauzolja el nézőit egy olyan világba, ahol a káosz és az istenek haragjaitól való félelem övezi Hibória népét. A filmek leginkább Conan kalandjait mutatja be, amíg a játékok és a könyvek a többi nemzet életébe is betekintést nyújt (összefoglaló nevén: Hibória gyermekei). Ezek közül Stígia volt a legismertebb (itt játszódott konkrétan a "Conan, a barbár" is), akik "Set"-et, a kígyó istent imádták, aki , és ahhoz, hogy ne vívják ki haragját, áldozatokat kellett bemutatniuk. Legtöbbször fesztiválokon kellett az áldozato(ka)t lefejezniük, illetve a szívüket kivágni, ezzel csillapítva Set ember iránti étvágyát. A Conan Exiles is hasonló világot tár fel a játékosok előtt, ahol mindenféle veszély leselkedik a leendő játékosokra. Avatárok, vad állatok, banditák és természetesen a többi játékos is egyaránt végezhet életünkkel.

A játék idejét tekintve Atlantisz városának elpusztítása után játszódik. Káosz, félelem, rettegés övezi Hibória földjét. Mindenütt a túlélés a legfőbb cél, az életben való maradás. Bárhová, ahova a szem ellát, csak a pusztaság és a biztos halál látható. Kalandunk a saját keresztre feszítésünkkel kezdődik, ami a számtalan elkövetett bűnök miatt történt meg. A sivatag közepére, a tűző napra helyezik végső nyughelyünket, ahol napról-napra egyre ropogósabbra sül testünk, de ekkor történik meg, hogy egy idegen megszabadít minket fájdalmunktól, és elmeséli, hogy minden ember megérdemel egy második esélyt. Miközben mi az életünkért küzdünk a tábortűz mellett, az idegen homályos alakja kirajzolódni látszik: vállig érő haj, fejpánt, megviselt tekintet. A halállal való küzedelem után ébredésünkkor egyedül találjuk magunkat, egy üzenettel és egy félig megtöltött kulaccsal. Innentől a játékos dönti el, hogy milyen történet övezi majd kalandjait.


A játékot ugyanazon fejlesztő csapat készítette, mint anno az Age of Conan c. MMORPG játékot is. Ezt a játékot is a brutalitás, és a lehengerlő vizuális világ vonzotta a játékosokat még anno 2008-ban. Történetileg nagyjából megegyezik az Exiles törétnetével: szintén ugyanúgy egy elitélt ember bőrébe kellett bújnunk, viszont itt hajó töröttek leszünk, majd ugyanúgy hírnevet kell szereznünk, csak itt a szokásos MMO-s feltétet kapjuk. A játék ott vérzett el, hogy nagyjából ugyanazt kellett csinálnunk, és nem volt annyira változatos, mint ahogy azt a játékosok akarták (igazából nem tudom miért vannak ezen manapság még mindig meglepődve az emberek, amikor az MMO-k 90%-a mind ugyanaz, csak más a tálalás). Tavaly a Funcom jelentette be, hogy készül egy merőben új Conan játék, az Exiles, ami teljesen más élményt fog nyújtani, mint az Age of Conan: nyílt világú, sandbox játék lett, amiben teljes egészében te döntheted el, hogy milyen életet élsz.

Ez a dressing jónak is hangzik papíron, viszont a játék Early Access formájában rajtolt el egy héttel ezelőtt (2017. jan. 31.-én), és vegyes érzelmeket keltett a játékosokban, ugyanis sok dolog, amit a fejlesztői streamek során ígértek a fejlesztők, hogy az EA indulásakor már benne lesz, nem került be, mellesleg problémák adódtak a hivatalos szerverekkel is. Történetesen a játék szűz állapotában (vagyis amikor még nem adtak ki hozzá egyetlen patchet sem) olyan problémákkal küszködött, mint a régió zár, vagyis csak olyan ember tudott felmenni arra a bizonyos szerverre, aki abban a térségben lakik, vagy pl. irtózatos lag övezte a szervereket, ezzel is lehetetlenné téve a publikus szervereken való játszást. Természetesen erre találták föl a dedikált szervereket, amik már a kezdettől fogva elérhetőek, de sajnos itt is ugyanazon gyermek betegségek fordultak elő, mint a hivatalos szervereken, szóval a játékosok nem voltak túlzottan előrébb, ha nem hivatalos szerveren kezdtek el játszani. Azóta már rengetek hotfix érkezett, és még a jelen nap szerint is kikapcsolt állapotban vannak a hivatalos szerverek, szóval rosszabbodott a helyzet az első nap óta.


Alapjába véve a játék, mint ötlet, remek kezdeményezés, sok féle dolgot lehet majd benne csinálni. Kezdetkor egy karakter kreáló felülettel fogunk találkozni, ami egy az egyben egy MMORPG-s megmozdulása a játéknak. A számos külső beállítás mellett találunk vallás menüpontot is, ahol eldönthetjük, hogy melyik istent akarjuk szolgálni. Jelenleg 4 isten közül választhatunk: Crom, Set, Yog és Mitra. Ezek közül Crom-ot és Set-et már a Conan fanok ismerik, de pár szóban leírom az istenek jellemzőit:

  • Crom: ő az, akit nem kell imádni, mivel senkinek nem segít, és az imákat sem hallgatja meg. Megfigyeli az embereket a hegyről, ahol él (senki sem tudja, hogy hol él), általában a harcosok és a kalandorok esküsznek rá.
  • Set: a kígyó isten, aki az emberekre eledelként tekint, és hű szolgáit szertartásokra kényszeríti, ahol ember áldozatot kell bemutatniuk, még hozzá a szívüket (a filmben szimplán lefejezték az embereket).
  • Yog: a kannibálok megtestesítője. Szolgáitól megköveteli, hogy oltárán megtisztítsák az áldozatot, majd elfogyasszák azt.
  • Mitra: a hibóriaiak leginkább imádott istene. Sokak a jóság és az igazság istenének emlegetik, bár néha arra kényszeríti szolgáit, hogy a nevében haljanak meg, amivel mártírokká válnak.

Már most is van számos dolog, amivel elüthetjük az időnket, de sajnos amíg nem küszöbölik ki a szerver laggot, addig nem fog érkezni hozzá tartalom frissítés. Jelenleg a játék alapja van csak kész, ami nem túl sok minden: a Conan Exiles világa számos veszélyekkel van tele, egyedül sokszor fűbe fogtok harapni. Mindenképp kell készítenünk egy saját otthont, mivel halálunkkor (attól függ, hogy a szerver hogy van beállítva, sok mindent be lehet állítani) kint délen, a sivatagban fogunk újjá éledni. Az ellenséges AI-k jelenleg elég erősek, ha egyedül küzdünk meg velük, ugyanis többnyire hármassával vannak szétszórva a pályán, ami mellesleg elég nagy. A játékban van egy fejlődési rendszer is, amivel többnyire megszabták azt, hogy egy kis szintű játékos könnyedén meg tudja szívatni a nagyobb szintűt, mivel számtalan olyan játék van, ahol a karakter szint csak egy mutatós szám, semmi több (KHMRUSTKHM). Ahogyan fejlődik karakterünk, úgy tudunk egyre komolyabb felszerelést craftolni, természetesen nem tudunk mindent saját magunk elkészíteni, valamihez kard vagy páncél készítő műhely szükséges, hogy megcsináljuk. A Thrall rendszer mellett másik nagy pozitívuma a játéknak, hogy már az indulás óta rengeteg féle páncél és fegyver érhető el, aminek mind más-más értékei, illetve tulajdonsága van, így a harcok során számít, hogy mik akarunk lenni (pl. íjászként könnyű páncélt érdemes felvenni, vagy pajzs és kard/buzogány használónak nehéz páncél).


A játékba bekerült egy viszonylag újnak mondható rendszer, amivel NPC-ket tudunk rabszolga sorsba kényszeríteni, és ha sikerül őket megkötöznünk (ami nem egyszerű feladat), akkor vissza vonszolhatjuk őket a saját helyünkre (erődítménybe, ha türelmesek vagyunk felépíteni őket), és egy Wheel of Pain nevű eszközbe kényszeríthetjük őket, amivel "Thrall"-t kovácsolhatunk az NPC-kből, vagyis a szolgánk lesz. Ezután azt tehetünk vele, amit akarunk: lehet kovács is (páncél vagy fegyver), őrségként is beállíthatjuk őket a falakhoz, vagy kertészként is tevékenykedhetnek. Ez az egyik olyan aspektusa a játéknak, ami többé-kevésbé életben tarthatja a játékot (az ARK: Survival Evolved tame rendszere hasonlít leginkább erre a funkcióra). A másik nagy "újítás" az Avatarok megidézése, ami annyit takar, hogy egy mitológiai szörnyet megidézhetünk, amiknek más-más képessége van. Az, hogy melyik Avatart akarjuk megidézni függ attól, hogy melyik vallást választottuk a legelején. Egyedül Cromnak nincs megidézhető Avatarja, mivel ő nem hallgatja meg senki imáját sem.


Nagyjából ennyi tartalom került bele a startkor, ami nem túl sok minden ahhoz képest, hogy miket ígértek a már említett streamekben. Többek között megszelídíthető lovakat, amiket értelemszerűen lovaglásra fogunk használni; állat tenyésztés (pl. tehén, birka, stb.); több rejtett barlang (már most is van pár darab), amikben komoly veszély leselkedik az oda vándorlókra, a legmélyén értékes kincsekkel; avagy még sok minden mást is ígértek, amikről még nincs bővebb információ. Jelen állapotban a játékot csak azoknak ajánlanám, akik szeretik a Conan féle univerzumot, és nem undorodnak az Early Access féle félkész játékoktól, ugyanis ezen játékok nagyon lassan fejlődnek, így pár óra után könnyen megunhatóvá válik, főleg most, hogy a legtöbb szerver laggal küzd. A másik nagy dilemmája a játéknak, hogy a játék igen csak ad az animációkra, ez meg is látszódik, amikor harcolunk, de arra viszont a fejlesztők vagy nem figyeltek oda, vagy csak szimplán viccként akarták bent hagyni, de az íjászat valami borzasztóra sikerült. Eleve emberünk felső teste totálisan bemerevedik, amikor kezünkbe vesszük az íjat, és futás, illetve gugoláskor is ugyanabba a fixált pozícióban marad karakterünk. Szerencsére amikor felhúzzuk az íjat, akkor már normális az animáció, de érdekes mód a többi fegyvernem viszont kiválóan lett le animálva. Egy poénnak elmegy, de remélem azért hamarosan kijavítják.

Számomra bejött a játék, ámbár pár óra után én is ugyanazon véleménnyel hagytam ott a játékot, mint a legtöbb ember, ugyanis most jelenleg a saját hostolású szerveren tudunk normálisan játszani, amihez természetesen kell egy jó vas, illetve internet kapcsolat, hogy legalább 20-30 konstans embert elbírjunk, és feltehetőleg a legtöbb ember nem rögtön a PvP részébe akar majd beleugrani, hanem maga a játékot meismerni, és igazából a más játékosok elleni harc lesz az, ami életbe fogja tartani a Conan Exiles-t.

Hasonló játékok: ARK: Survival Evolved, Rust, DayZ, és más survival sandbox játékok...

Íme egy rövid trailer a játékról:

Összes oldalmegjelenítés