Ships 2017 - Teszt



Hódítsuk meg a vizeket...

Hahó! Van itt még valaki? Ha esetleg az elmúlt hetek szimulátoros játékairól szóló tesztek száma nem elégítette volna ki valaki vágyát, akkor most jó hírrel szolgálhatok, hiszen folytatjuk a hagyományt és ma ismét egy ilyen jellegű játékról fogunk beszélni. Műveltünk már földet, építettünk és romboltunk házakat, havat is kotortunk, most pedig hajó és kikötő menedzseléssel fogunk foglalkozni. Ez lenne tehát a Ships 2017.


Vagy ShipSpecial2016? Nem is tudom, mert a játék nem csak az indítófájljában, de még a magyar lokalizációba is ellent mond önmagának. Ez egyébként az előző alanyoknál is szembe tűnt, ott viszont ezt nem említettem meg, mert azt hittem, egyszeri problémáról beszélünk. Na mindegy is, tegyük túl magunkat ezen az apróságon és lássuk, mivel van dolgunk. A tömör lényeget a bevezetőben már összefoglaltam, s nagyjából mindez le is fedi mindazt, amiről ez a játék szól. A megadott kezdőtőkénk elköltése pontosan annyira elég, hogy abból meg tudjuk vásárolni a legolcsóbb hajót, s annak felújítása után máris nekiláthatunk egy rakás küldetés teljesítésének.


Nos, ez több dolog miatt is érdekes. Egyfelől a hajó javítása meglehetősen "komplex", mármint a különféle alkatrészek a hajó bizonyos részeire szétbontván külön-külön javíthatóak. Ez jópofa extra, csak éppenséggel semmi értelme nincs. Egy igazi kínszenvedés minden egyes elem kicserélése és javítása, mert rohadt sokat kell kattintani, nem áll módunkban egy az egyben megjavítani az egész hajót. Ami külön vicc, hogy ezt nem csak a hajó megrongálása esetén játssza el velünk a játék, hanem egy új jármű megvásárlása során is. Előbbit még megértem, hiszen ha nem vagyunk kellően óvatosan a küldetés során, és teszem azt parttól-partig haladunk a hajónkkal, akkor rohamosan elkezd leamortizálódni az egész szerkezet. Viszont ez nem befolyásolja annak teljesítményét, még kozmetikai szinten sem, így nem igazán értettem ezt az egészet. Ha már benne van egy ilyen lehetőség a játékba, miért nem fordítottak több figyelmet annak kidolgozására? Mindegy is, mert a komplett javítás nem kerül sokba, és a küldetések és bőven elegendő pénzt hoznak a konyhára, így emiatt felesleges is aggódni.


A küldetések viszont elég változatosak. Lehetőségünk lesz teherszállításra, rakomány pakolásra, hajó vontatásra, különféle elemek kiemelésére a vízből, sőt, olykor nem csak a tűzzel, de még a kalózokkal is szembe kell szállnunk. Ezen küldetések mindegyike egészen egyedi, és a különféle hajótípusokhoz más és más feladatok tartoznak. Meg kell mondjam, sokkal repetitívebb játékmenetre számoltam, így ezen a téren sikerült meglepnie a játéknak. A hajók és a különféle szerkezetek irányítása könnyen tanulható, bár kell egy kicsike idő, míg az ember hozzászokik. Például a kormányzás sem direkt input módon működik, hanem egy előre meghatározott szöget kell megadnunk a hajótest mozgatásához, amelyet precízen, a fokok növelésével és csökkentésével módosíthatunk. Aki igazán hardcore arc, az valós idejű szimulációban is végigülheti ezt az egész folyamatot, de én személy szerint ennek nem láttam értelmét, hisz majd egy örökké valóságnak tűnt már csak az is, amíg a kívánt szögbe fordítottam a hajót. Szerencsére kicsit manipulálhatjuk az idő múlásának sebességét is, így négyszeres, vagy akár nyolcszoros sebességgel is játszhatjuk a játékot. Így már számottevően gyorsabban zajlanak a dolgok, ami például az utazás során nagyon jól jön, főleg, hogy nem kell végigülni egy több kilométeres utat. Parkoláskor vagy szűk vizeken való mozgásnál azért nem árt ebből visszavenni, de ha beletanul az ember a kormányzásba, onnantól kezdve igazából ez sem okoz különösebb problémát.


A látványvilágért a Unity motor a felelős, és habár úgy nagy átlagban elfogadhatónak tűnik mindaz, ami a szemünk elé tárul, még a maga kategóriájában is találni ennél mérföldekkel szebb alkotást. Példaként itt a már szintén tesztelt Giant Machines 2017-et hoznám fel, ami szintúgy nem váltotta meg a világot grafikailag, de voltak pontjai, ahol elismerően bólogattam. Nos ezek a momentumok itt nincsenek meg. Maguk a hajók elfogadhatóan festenek, a víz okés, sőt, még a különféle időjárás effektek is elmennek, de például a szigetek, meg maga a kikötő egyszerűen ocsmány, rossz rájuk nézni, olyan alacsony felbontású textúrázással "büszkélkedhetnek". A távolba nézni is elszomorító, tiszta homály az egész. Mint ha el lenne maszatolva a kép. A hangok rendben vannak, a menü kissé sterilnek tűnt számomra, de átlátható, és még az oktató részek is egész szájbarágósak, bár olykor az emberek menedzselése során előfordult, hogy a kijelölt munkásom az istenért sem volt hajlandó elvégezni a neki kiosztott feladatot, így több alkalommal is buktam néhány missziót. Nekik köszönhetően nem csak a hajóm éget porrá, de még 3 emberem is a vízbe fulladt. (Csak hogy érezzétek, tényleg változatos a játék.) A magyar lokalizáció megint felemás. Olykor egészen jó minőségű a fordítás, máskor még a Google fordító szintjét sem lépi meg és félbehagyott mondatokba ütközni... én nem tudom, melyik cég felelős ezeknek a játékoknak a honosításáért, de igazán gatyába rázhatnák már magukat, mert siralmas nézni, amit címről-címre leművelnek, és ez minden ilyen jellegű játéknál visszatérő dolog.


Review score
 6.5A Ships 2017 kicsit talán többet nyújt, mint amit az ember elvárna tőle, de koránt sem tökéletes alkotás. El lehet vele szórakozni, egy ideig talán még le is köti az ember figyelmét, de mint mindig, most is óva intenék mindenkit a teljes árú vásárlástól.

Összes oldalmegjelenítés