Political Animals - Teszt

Csalj, lopj, mocskolj be másokat...

A játék címe: Political Animals. Nos, ha azok halmazába tartoztok, akik nem néznek utána semminek, hanem szeretnek meglepődni az első indítás után, akkor azt kell mondanom, hogy a név kicsit spoileres, ugyanis állatok a főszereplők és politikai szerepet töltenek be. Lehet a való életben és így kéne tennünk, talán a társadalmunk hatékonyabban gurulna előre, ha a nagy döntéseket kiscicák és majmok hoznák, bár az utóbbi már megvan. Na de, ahogy a cím is rámutat, ez egy politikás játék, tulajdonképpen egy választást kell megnyernünk egy olyan fiktív világban, ahol bár mindenki gerinces, mégsem érte el senki az emberi faj szintet. Tulajdonképpen ez egy Tesz-vesz város, ahol pont a választások közepébe csöppenünk bele.


A játék elején meg kell határoznunk, hogy milyen állattal szeretnénk indulni. Mivel egy indie játékról van szó, azt hittem, hogy a végletekig leegyszerűsített rendszerrel lesz dolgom, de meglepődtem, hiszen sokkal bonyolultabb annál, mint amire számítottam. Mondom, biztos lesz majd kutya meg cica, meg még egy harmadik valami és ezek közül kell választani elnökjelöltet. Részben igazam lett, de van még egér, krokodil, majom, hód és még tanuki is. Választunk előnyt és hátrányt, ami meghatározza a háttértörténetünket. "Meglehetősen jó külsőnk sokak szimpátiáját elnyerik, de nem jól választjuk meg a közösséget adományozás során." Hát igen, semmi sem lehet tökéletes. Miután meg van a jelöltünk, kiválasztottuk a földrészt, ahol játszani akarunk, ezek egyébként nagyon hasonlítanak valós országok formáira, meg kell határoznunk a segítőinket, akik lehetnek riporterek, ügyvédek, vagy akár nagyobb civil mozgalmak vezetői. A lényeg, hogy mindenki bír passzív képességgel, amik segítenek megnyerni nekünk a választást.


A Political Animals sokkal izgalmasabb és szórakoztatóbb, mint amit a politika szó után feltételeznénk bármiről is. Tulajdonképpen ez egy társasjáték, hiszen van egy kiválasztott pályánk, ami egységekre van osztva, a játék rendszere körökre osztott, így megvan szabva, hogy milyen lehetőségeink vannak a lépésre. Nem kell folyamatosan gondolkodnunk, sokszor érdemes kontrázni az ellenfelünkre. Lépegethetünk a táblán az elnökkel és a 3 segítővel, a lényeg, hogy a szomszédos mezőkben megnyerjük a választókat magunknak. Egy hónap van már csak hátra a szavazásig, így 30 körből áll egy meccs.


Mikor elkezdünk egy játékot, fontos arra gondolnunk, hogy bármit teszünk a választás alatt, a Political Animals mindig csak addig tart, amíg meg nem választanak valakit. Ezalatt azt értem, hogy nem kell azzal törődnünk, hogy amit ígérünk a népnek, azt majd be is tartjuk, hiszen nem folytatódik a játék. Valójában a legcélravezetőbb, és ez eléggé lealacsonyítja a politikusokat, bár tesznek is róla, hogy ha létrejön egy fiktív játék, akkor ne a képviselők pozitív morális oldalát mutassák be, a lényeg tehát, hogy csaljunk, hazudjunk és bemocskoljunk másokat. Mind ezt tehetjük befolyással vagy pénzzel. A játék nem csak abból áll, hogy lépkedünk a mezőkön aztán egyszer csak elfoglaljuk őket. Gyakorlatilag 4 karakterünk van, az elnök és a 3 segéd, akik utazhatnak a megyék között és logisztikai pontokból, eseményeket válthatunk ki. Minden társunknak meg van a maga szerepe, az egérke például két megyét tud lépni egy körben, míg a riporter nyuszi a nyilvánosságot használva aktivál egy botrányt, amit mondjuk az ügyvédünk indított el valamelyik választó körzetben.


Ezen okok miatt rengeteg olyan szituáció kerül elénk, ahol választási lehetőségeink vannak. Például a kampány menedzser szól, hogy a választási körzetben betegség van és az embereknek szükségük van a támogatásunkra. Ha meglátogatjuk őket a kórházban akkor reputációt kapunk, ha pénzt is ajánlunk mellé, akkor bár fogy az összköltség, de még több repu jön, ha pedig azt mondjuk, hogy dehogy megyek, még a végén beteg leszek, akkor csökken az emberek belénk vetet hite, ám nem kerül logisztikai pontba a cselekvés, így el tudjuk költeni azt később más akciókra. Bár a játék elején sok pénzünk van, de ha adományozunk vagy bármilyen olyan cselekményt akarunk végrehajtani, amivel elérjük az embereket, azt mind ki kell fizetni, arról nem is beszélve, hogy 3 alárendeltünket is kell fizetni a körök elején, különben nem cselekedhetünk velük. Sok olyan helyzet is lesz, amikor jó befektetéseket köthetünk, viszont könnyen kifolyhat a zsozsó a mancsunk alól.


Valójában a Political Animals-ban minden a bugyutaságot képviseli, kezdjük a nagy színes formáktól a gagyi zenéig, de ez egy véresen komoly játék, ahol ragadozóként kell viselkednünk. Mindenkit le kell tiporni és megnyerni a választás. Erre számos lehetőségünk van: tehetjük ezt sok pénzzel, befolyással, még több pénzzel, bemocskolással, nagyon nagyon sok pénzzel, mozgalmakkal, pénzzel pénzzel pénzzel, vallással és még sorolhatnám, pénzzel. Sok elnök jelölt és néhány pálya áll rendelkezésünkre, de achievementek feloldásával még több nyílik meg. Sajnos egyjátékos a játék, én mondjuk el tudtam volna képzelni egy helyi két játékost, vagy akár online multiplayer-t is, hiszen van benne akkora potenciál, de a gép ellen és jókat lehet szórakozni. Kis agymozgató digitális társas. Szerintem nem nagyon lehet vele mellé fogni, úgyhogy csak ajánlani tudom Squeaky Wheel csapat alkotását. Nézzétek meg Steam-en is, aztán indulhat a választás!

Review score
 8.1A Political Animals-ban bár politikai eszközök állnak a rendelkezésünkre, egyedüli célunk egy választás megnyerése, így minden morális és etikai elvet megkerülhetünk. A játékmenetből adódóan ez egy digitális társasjáték, melyben aranyos állatok és vicces zene mellett verhetjük át országunk népét és lehetünk boldogan korruptak.

Összes oldalmegjelenítés