Sakura Nova - Teszt

Megnéztük a legújabb Sakura-játékot...

Az utóbbi hónapokban rendszeresen jöttek velem szemben a Steam áruházában a dekoratív anime-lányokat felvonultató Sakura-játékok, és egy idő után Entomofob barátommal visszatérő poénunk lett, hogy teszteljük az éppen aktuális epizódot, ám a dolog mindig megmaradt a viccelődés szintjén. Azonban most úgy döntöttem, hogy itt az ideje, hogy az álmainknak éljünk, és fejest ugorjunk valami ismeretlenbe. Azt is mondhatnám, hogy a most következő teszt, egy több hónapig tartó vicc csattanója, de ettől függetlenül azért kéretik komolyan venni.


A Sakura Nova a „sorozat” legújabb darabja, október 20-án debütált a Steam áruházában. Azért az idézőjel, mert a játékokban az ég világon semmi közös vonás nincs a címen, és a programok jellegén kívül. Hogy milyen jellegű programok ezek? Nos, a Sakura sorozat erotikus visual novellekből áll. Aki nem ismerné a visual novell műfajt, annak elég annyit tudni, hogy lényegében egy illusztrált novellát, kisregényt nyújt nekünk a program, amelyben az interakció minimális, maximum néhány döntést hozhatunk benne, amelyek esetleg különböző végkifejletek felé terelik a játékost. Az erotikus besorolással talán egy picit túl finom voltam, ugyanis a játékban szó sincs semmiféle finomkodásról.


A történet szerint a világot ellepték a szörnyek, és az emberiség egy városba szorult vissza, ahol a modern technikának, valamint az emberiséget védelmező lovagoknak köszönhetően biztonságban élhetnek. Főhősünk, Mikage Shinzaki, a híres lovag Zero Shinzaki fia, első napját kezdi a városi akadémián, hogy lovaggá válhasson, ahol az öltözőben összefut két szemrevaló, és éppen átöltöző leányzóba (Kaguya és Arisa), akikről kiderül, hogy egy csapatba kerülnek. A program elsősorban a hármójuk kapcsolatára fókuszál, hiszen csapatként fontos, hogy minél közelebb kerüljenek egymáshoz. Mindenkit megnyugtatok, ez szó szerint, és átvitt értelemben is megtörténik. A történet elmegy, a szörnyek támadásával kapcsolatos szál sajnos elég béna, és gyorsan véget ér, valamint a karakterek is lehetettek volna kidolgozottabbak. Mindezek ellenére a Sakura Nova így is egészen kellemes olvasmány, de rossz látni, hogy még némi ráfordítással sokkal igényesebb is lehetett volna.


A Sakura Nova, lévén, hogy visual novel, nem rendelkezik hagyományos értelemben vett játékmenettel. A „végigjátszás” nagyjából négy óráját olvasással, és klikkelgetéssel fogjuk tölteni. Néha a program lehetőséget ad arra, hogy mi döntsük el, hogy Mikage mit tegyen, van mondjon, és ezek a döntések határozzák meg, hogy a háromféle befejezés közül melyiket érjük el a legvégén. Aki esetleg kíváncsi lenne a többi befejezésre, de nem szeretné végigolvasni a már látott részeket, az is megnyugodhat, ugyanis lehetőség van ezek átpörgetésére, így maximum plusz félórát rászánva megtekinthető az többi befejezés is.


Érdekesség, hogy a bár a visual novell műfaj japán eredetű, ám a Sakura-sorozat mögött egy nyugati stúdió áll, ám, aki ezt nem tudja, az észre sem veheti a dolgot. A program amúgy remekül fest. A hátterek szépek, bár lehetne több is belőlük, valamint a karakterek rajzolása is nagyon jól sikerült. A zenék kellemesek, és mindig az adott helyzethez illő zeneszámok szólnak a háttérben, szóval nem csöndben kell végigolvasni a novellát. Ez a állítás azonban zene nélkül is igaz lenne, ugyanis a Sakura Nova japán szinkron is kapott. Egészen pontosan a három fő női karakter: Kaguya, Arisa, és a kiképző tiszt Reika kapott profi szinkront, ami sokat dob a programon.


Összességében érdekes élmény volt végigolvasni a Sakura Novat, hiszen nem volt még szerencsém a műfajhoz. Tisztában vagyok vele, hogy vannak sokkal kidolgozottabb, remek történettel rendelkező vizuális novellák, amikben nem az erotika és a szép lányok a főszereplők (lásd. Steins;Gate), ám így is egy kellemes időtöltés volt. Akiket érdekel a műfaj, az inkább az előbb említett programot keresse, ám a hentai és echi rajongók számára biztosan érdekes lehet.

A Sakura Nova tesztpéldányát a Nutaku.net-től kaptuk, ahol meg is vásárolható a program cenzúrázatlan változata 15 dolláros (kb. 13 euró) áron.

Review score
 7.0A Sakura Nova egy kellemes olvasmány, ha nem taszít (vagy szereted) a hentai(t), azonban ha egy csavaros és lebilincselő történetre vágysz, inkább keress mást.

Összes oldalmegjelenítés