Necropolis - Teszt

Egy kis Drak Souls rogue-like kiadásban...

Ha rákukkantunk a Necropolis játékra, valószínűleg az emberek többségének az fog az eszébe jutni, mint ami az enyémbe is. KELL! Már maga a koncepció lenyűgöző. A sokszögű grafikai modellek még nem is olyan régen igen divatosak voltak, sőt, annak idején emlékszem a Star Fox nevű játék igen nagy figyelemnek örvendett, mikor ezt alkalmazta SNES-en. Aztán az egyszínű nagy síkidomokból egyre inkább apróbb és részletesebb komponensek lettek, fejlődött az iparág. Most pedig egy kicsit visszatérünk a retro világba. Azt gondolná az ember, hogy a Necropolis egyszerű kinézete alacsony gépigényt igényel, de sajnos ki kell ábrándítanom mindenkit. Nem kell hozzá borzalmas gép, de dacára a nagy modelleknek és az egyszínű textúráknak, a fény-árnyék játék viszont eszi az erőforrást. De kanyarodjunk vissza mindennek az elejére: mi is ez a Necropolis és érdemes-e kipróbálni. Figyelem, spoilerezek: sokan csalódni fogtok benne, hisz amennyire jól néz ki, amennyire képes lenne, annyira egyszerű és unalmas és unfair az egész.


A játékmenet az egy az egyben egy Dark Souls koppintás. Oly annyira, hogy még a gomb kiosztás is, már amennyiben controllerrel játszunk, ugyan az. A kitérés, a jobb és bal kéz használata, a gyógyitalok ivása, egyszerűen minden. Ebből adódóan a harc is ugyanaz lesz, tehát magától értetődik, hogy sokszor meg fogunk halni, mire kitapasztaljuk, hogy melyik ellenféllel hogyan küzdjünk meg. Szemben a DS-sel, itt nem mentéspontok vannak, hanem a Necropolis egy rogue-like alkotás, ami azt jelenti, hogy ha meghalunk, akkor vége az egésznek és kezdhetjük az elejétől az egészet. Az ilyen típusú játékok erőssége viszont, mert folyton a nulláról kezdeni igen hamar unalmas lesz, hogy minden újrajátszásnál, valamilyen bónusszal indulunk. Ez a magja a stílusnak, ha ezt rosszul kivitelezik, akkor bukásra van ítélve az egész. A közösségi visszajelzés Steam-en vegyes kategóriába esik, amin én először meglepődtem, de rögtön pár nekifutás után rá is jöttem miért. Pont ez a része van a leginkább elrontva a játéknak. Különböző küldetéseket kapunk, legtöbbször ölj meg ennyi ilyen lényt, vagy craftolj annyi kaját, és ezekből favor-t nyerünk, illetve ha meghaltunk, akkor az összpénz alapján is jutunk némihez. Eddig ez oké, azt gondolnátok, hogy ezekből menő erősítéseket lehet majd vásárolni, de a nagy fenét. Favor-ból könyvet lehet venni, amiből van 20-30, és ezek valamilyen bónuszt adnak: több élet, nagyobb sebzés, életlopás, na de a trükk az, hogy egyszerre csak egyet lehet aktiválni. Szóval, megcsinálunk egy küldetést, meghalunk, az összegyűjtött pénzből kapunk még 2 favort, megvesszük a berserkeer kötetet, amitől nagyobbat sebzünk, de egy picit kevesebb az életünk, és a maradék x könyv teljesen haszontalan, mert a nagyobb erőtől nem lehet jobbat kínálni. Innentől már csak az motiválhat, hogy végig vigyük a játékot, ami szintén nagy csalódás lesz.


Kóválygunk a Necropolisban és színes ellenfelekre lelünk. És ezt most szó szerint értem. Ugyanis, a játéknak összesen 9 szintje van, amik rendkívül hasonlóak, mármint a tereptárgyak, csak pályánként más a főszín: kék, piros, zöld. Nem mondom, van hogy romos helyen megyünk, van, hogy csővezetékek között kóválygunk, de alapjába véve nem olyan sok elemű a játék, mint gondolnánk. Visszatérve az ellenfelekre, akadnak köztük lidércek, az öregnek öltözött Jaffar az Aladdinból, pajzsgömbök, pókok (pókok mindenbe kellenek a fejlesztők szerint), robotszerű lények és még sorolhatnám. Soknak tűnik, de igazából a különböző szinteken ugyanazok jönnek velünk szembe, csak ők is más színűek. Persze mindig egy kicsit erősebbek, de a változatosság itt is elmarad.


A harcrendszerben azért vannak változatosságok. Egy kicsi. Van pajzsunk és fegyverünk, amik között vannak gyorsak, lassúak és nagyon lassúak. Dark Souls-ból kifolyólag, két fajt ütésünk van, egy gyors de gyengébb és egy erősebb, ám lassúbb. Nem kaszabolhatunk és védekezhetünk egyfolytában, hiszen ha elfogy a stamina, akkor pihenni kell egy picit, mire visszatöltődik, és egyben ez a harc legérdekesebb része is. Ugyan is, ha sokáig letartjuk az ütés gombot, akkor el tudjuk nyomni a szuperkombónkat, ami egy nagyobb és erősebb támadás sorozat. Ennek az a különlegessége, hogy nem megszakítható és nem sebződünk alatta, valamint ha nem öli meg egyből az ellenfeleket, akkor a földre dobja őket, ám mindahányszor használjuk, a maximális staminánk csökken, így meg kell válogatni a helyzeteket. Persze ha eszünk vagy iszunk, akkor az életünk és a kitartásunk is helyreáll. Az ellenfeleket legyőzve kaját, piát, és varázslatokat találunk, valamint pénzt és alapanyagokat. A kaja az mindenből tölt egy kicsit, vagy éppen sokat, attól függ mit eszünk, az italoknál már más a helyzet. Minden kotyvalék első kipróbálás előtt ismeretlen, így fenn áll a lehetősége, hogy ártalmasat löttyintünk a bélbe, ami néhány másodpercre valamilyen debuffot ad, vagy éppen kihányjuk, így csökken a staminánk. A pénz pedig egy olyan dolog, ami az első 4-5 szint után teljesen haszontalan. Addig farmolni kell, hiszen a pályák végén vehetünk áldást az istenektől, amik megnövelik az életünket, de ha jól emlékszem csak 5x tehetjük ezt meg. Aztán költhetünk az árusoknál, de én még sosem találtam megfelelő terméket. Itt fegyvereket lehet venni, amik között egyszer sem találtam jobbat, mint amim volt, illetve még több kaját, piát, és varázslatot. Utóbbi gyakorlatilag egy rövid ideig tartó buff. Élelmet azért nem érdemes venni, hiszen az előbb említett alapanyagokból számtalant tudunk craftolni. Így kiapadhatatlan kajaforrások vagyunk, csak szánni kell egy kis időt az elfogyasztásra.


A fegyverek azt hiszem csalódást fognak okozni. Van persze sok típusú és színű, de nagyon ritkán találunk jobbat. Minden ellenfél eldobja a saját kardját mikor elhalálozik, szóval bármikor le lehet cserélni. Ezenkívül még két helyről szerezhetünk: ládákból, amikből sok van, viszont nagyon ritkán dobnak jobbat, mint amink van, bár van rá esély, hogy páncélzat van benne, ami úgy gondolom egy ritka eleme a Necropolisnak. Ha a 2-3 szinten keresztül nem találunk jobbat, akkor bizony igen nagy sebzést fogunk bekapni. Másfelől, főleg az első szinteken, sok mechanikus kis piramis mászkál a lábunk alatt, amik ha meglátnak gyorsan elfutnak, majd eltűnnek. Ezek olyanok, mint a Diablo III-ban a Treasure Goblin, ha megöljük őket, sok pénzt és magasabb szintű tárgyakat dobhatnak. Persze az is megeshet, hogy üresek. Ezeket érdemes farmolni a korai szakaszban, hiszen így könnyen megerősödhetünk.


Ahogy haladunk tovább, annál unalmasabb az egész. Más színű ellenfelek, szinte semmi loot, a pénz és a favor elkölthetetlen. Valami sztoricska van, de gyakorlatilag azt is nekünk kell felfedeznünk a falakon található írásokból. Szóval nagyjából annyi, hogy jussunk ki, de válaszkákat kapunk róla, hogy mi és hogyan lett. Ezt is csak pár mondatban. Maga a játék 9 szintes, és egy szint megközelítőleg 10-20 perces. Nincsenek főellenségek, csak az utolsó szint végén, tehát minden pályán a különböző színű ismert ellenfelekkel találkozunk. 4-5 nekifutásból bele lehet tanulni, hatodjára akár végig is lehet vinni. Ez megközelítőleg 6-7 óra játékidőt jelent. Aztán már nincs semmi, ami lekötne. Az újrajátszási faktor gyakorlatilag a nullával egyenlő.


Vehetünk még különböző színeket, mindig ezek a színek, ki gondolta, hogy ez így jó lesz? Szóval ezekből más színű hőst indíthatunk. Játszhatunk online, persze ez amolyan áll online, hiszen csak a barátainkkal tudunk, ismeretlenekkel nem. Ezzel szemben a játékot nem lehet megállítani és szokása, hogy ellenségeket spawnol mögénk. Így ha inni akarunk egy pohár vizet, akkor ki kell lépni, mert ha megállunk és nem figyelünk, akkor halál és kezdődhet minden elölről, ami előröl. A Harebrained Schemes játéka igen nagy lehetőségekkel bírt volna, de mindent amit el lehetett rontani benne, azt megtették. A Necropolis egy nagy csalódás, ami a kezdeti fellángolás után igen hamar kialszik. Már kaptunk róla hírt, hogy a fejlesztők gőzerővel dolgozzák át a játékot, hogy jobb legyen, de már késő, megszülettek az első vélemények és tesztek. Bár azt kívánom, hogy javuljanak ki a hibák, hiszen van benne bőven potenciál. 28 euróért jelenleg nem éri meg, ha 10 lenne, azt mondanám, próbáljátok ki, de így... Várjatok még vele egy picit, nézzük meg mit tesz majd az új patch, bár a megjelenésről még nincs szó. Steam-en lessétek meg, kár érte.

Review score
 6.5Habár a Necropolis kinézete miatt egy rendkívül érdekes és guszta játéknak tűnt, a valóság nagyon keserű. A játékmenet és a stílus jó kombináció, de a szintek és ellenfelek unalmasak, kevés kihívást tartogat. A rogue-like játékok fő szempontja, az újrajátszás csábítása, borzasztóan el lett rontva.

Összes oldalmegjelenítés