Arma 3 Apex - Teszt


Erre tessék...

Ez az a játék, amire sokan azt mondhatják, hogy nem elhanyagolt. Az Arma széria a történelem egyetlen olyan katonai szimulátora, ami száz ezreket mozgatott meg a sok féle arculata miatt. Különösen jót tett a játéknak az, hogy teljesen átszabható, így akinek nem jön be az alap játék, vagy több mindenre vágynak, azoknak ott vannak a leghíresebb modok: Exile, Breaking Point, RHS, és még sok más. Tavaly a játék fejlesztői felfedték a következő nagy projektüket, ami egy új helyszín volt. A Tanoa-ra keresztelt sziget csoport az új játszótér neve, ami csak egy része egy nagyobb kontinensnek. Az új hely 100 négyzet kilóméter, ami kisebb az alap játékhoz kiadott második térképéhez viszonyítva (Altis, 270 négyzet km). A kisebb játszóteret úgy kompenzálták, hogy ez a környezet a dzsungel és vizi harcokat favorizálja, amit eddig nem sűrűn láthattunk az Arma széria megjelenése óta, így mondhatjuk, hogy nagyot fakított a cseh brigád. Az Apexre keresztelt kiegészítőben folytatódik az alap játék története, ami pedig a Keystone kódnévvel ellátott eszköz felkutatása lesz. 


A kiegészítőbe rengeteg új fegyver, ruha és jármű jött, ami kiválóan illeszkedik az ilyesmi környezethez. Egy új frakcióval bővült a játék, akik a Syndikat névre hallgatnak. Többnyire bűnözők alkotják, akik nem túl nagy vizet zavarnak egyébként, de a történet szerint felbérelik őket egy ismeretlen csoport által, erre a NATO erők is felfigyeltek, ugyanis eddig Tanoa békés térség volt, így gyanússá vált, hogy a CSAT valamire megint készül a színfalak mögött. Találkozunk új és ismerős arcokkal is a kampányban, amit úgy terveztek, hogy kooperatív játékmódot is támogasson, vagyis egyszerre négyen is végig játszhatjuk a 7 küldetésből álló új kampányt. Az alap játék kampányának kooperatív támogatásáról egyelőre még eddig semmi hír, de feltételezhető, hogy idővel arra is sor kerül majd, hogy azt is végigjátszhatjuk majd a haverokkal együtt.


Az új frakció jó pár fegyvert kapott játékszerként: AKM, AKS-74u, AK-12, RPG-7, Makarov PM és a LIM-85 (ami tulajdonképp az M249-es könnyű géppuska egy variánsa). A NATO erők is kaptak új fegyvereket, természetesen kevésbé hatékonyak, mivel az amerikai szabványú lőszert használják (5.56x45mm), amit csak sebzésre terveztek, ellenben az orosz ellenfelét eleve halálos sérülést okoz. A fegyvereik a SPAR névre hallgatnak, ami nagyban hasonlít az M41X családjára (M416, M417, stb.), ám a kinézete és a lőszer űrmérete is megegyezik az előbb említett valódi gépkarabélyokhoz. A CSAT fegyvertára is bővült, mivel más térségben vannak, így strapabíróbb fegyverek is kellettek. Új fegyvereik: CAR-95 (5.8mm), Type 115 (6.5mm) és a CMR-76 (6.5mm). Van még egy frakció, ami nem igazán jelentős, mivel leginkább a polgárőrséghez tudnám hasonlítani a szerepüket Tanoa-n. Ők a Gendarmerie névre hallgatnak, és egyetlen fegyverük a Protector 9mm, ami konkrétan az MP5k géppisztoly megfelelője.


Most jön csak az igazán izgalmas része a dolgoknak. Új légi, szárazföldi és vizi járművekkel bővült a repertoár, kezdjük a légi járművekkel. A NATO és a CSAT kapott 1-1 légi járművet, mindkettő képes a vertikális felszállásra és lebegésre, vagyis VTOLokról van szó. Újdonságként 1-1 irányítható drón is jött, amiket kizárólagosan csak a hozzájuk rendelt terminálokon keresztül tudunk irányítani, ám ezek immáron nem csak felderítő jelleggel léteznek. Földi járművekből is 1-1et kapott a két frakció, mindkettő felderítő jeep, amiknek van felfegyverzett és fegyver nélküli verziója is. A vizi járművek már nem ennyire aggresszívak: az egyik egy felderítő motorcsónak (olyasmit kell elképzelni, mint amilyenekkel a parti őrségek szoktak járőrözni kint a tengerpartokon), a másik pedig egy jetski.


Látszólag elég monotonnak tűnnek így most ezek a dolgok, amiket felsoroltam, de higyjétek el: a dzsungelben harcolni iszonyatosan hangulatos. A felsorolt járművek hallatán én is úgy voltam először vele, hogy ez nem éri meg az árát, de a pálya láttán és az élmény, amit nyújtottak a hangok, engem levett a lábáról. Amint azt minden veterán Arma játékos tudja, hogy a játék önmagában hamar kimerül, mivel úgy tervezték a játékot, hogy az igazi eszköz a játékosok kezében legyen, a fejlesztők csak az alapot adták meg nekünk. Épp ezért is kiemelkedő játék az Arma széria, mivel hasonlít egy tortára, aminek csak a piskóta alapját csinálják meg a fejlesztők, mi pedig olyan dresszinget rakunk rá, amilyet csak akarunk, és ők még ezt támogatják is! Aki ezek után azt meri mondani, hogy az Arma 3 egy unalmas, kihalóban lévő játék, akkor az még nem játszott King of the Hill játékmódot, vagy nem nézte meg a modifikációkat, amik elérhetőek a Steam Workshopban.


Összességében az Apex kiegészítő nekem bejött, a pálya először kicsinek tűnik, de több sziget veszi körbe a középen levő fő szigetet, és én személy szerint látok benne fantáziát, pl. az Exile mod tuti ki fogja használni ezt a pályát, mivel a dzsungelben nem lesz annyira könnyű túlélni csak úgy. Már a kampány küldetéseiben is nehézkes volt az AI-kat észrevenni, már ekkor beleborzongtam, hogy mik lesznek itt multiplayerben, amikor a dzsungeleken kell keresztül vágni. Azok, akiknek még nincs meg az Apex kiegészítő, megkaptak pár cuccot, amiket kipróbálhatnak ugyan a VR módban (ez csak egy virtuális tér, ahol megismerkedhetnek a fegyverekkel, járművekkel, stb.), de ahhoz, hogy bármikor tudják azokat használni bárhol, ahhoz meg kell vegyék az Apexet, más különben egy aranyos üzenet kiírja nekik, hogy a fegyver/jármű használatához először vegyék meg az Apex kiegészítőt. A kiegészítő 30 euroért vehető meg a Bohemia Interactive honlapján, illetve Steamen, amit itt tekinthettek meg.

A GameCritic értékelése az Arma 3 Apex kiegészítőjéről:

Pros.:

+ látványos, hangulatos pálya
+ hang effektek bővültek (pl. eső cseppek hangjai a leveleken)
+ az alap játékkal rendelkezők kipróbálhatják megvétel előtt a fegyvereket/járműveket a VR módban
+ új fegyverek, járművek
+ nem csak a (pálya)méret a fontos

Cons.:

- Altishoz viszonyítva sokkal kisebb, és az ráadásul ingyenes volt
- az árát kicsit sokallom a többi DLC árához képest

Review score
 8.7
Az Apex névre hallgató kiegészítő igen látványos, hangulatos, viszont tartalmilag az alap játékhoz képest kicsivel több mindent vártam volna az árához képest. Leárazáskor feltétlenül szerezzétek be!

Összes oldalmegjelenítés