Hard Reset Redux - Teszt


A futurisztikus hentelde most új köntösben...

Shadow Warrior. Ez a játék egy radikális, morbid és obszcén hangulat vételű játék volt, telis-tele rengeteg már tabunak számító fegyverekkel, jelenetekkel volt megtömve, akár csak az a játék, ami "úgymond az elődjének tekinthető" (Duke Nukem 3D). A '90-es években az idősebb generáció, már aki meg tudta fizetni azt, hogy egy Pentium 386ost vagy egy 486ost tudott magának venni, azok az emberek egész biztos, hogy a kezeik közé került a nagy címek egyike, bár az 1997-es Shadow Warrior nem mindenkinek derenghet, de sok évvel később egy Flying Wild Hog nevű lengyel cég újra megálmodta a játékot, ami sok pozitív kritikát kapott. Az első debüt játékuk a Hard Reset volt, aminek most megjelent a felújított változata, lássuk mit is tartalmaz.


A játék a messzi jövőbe kalauzolja el játékosait, ahol az emberiség egy nagy városban él. Főhősünk, James Fletcher őrnagy egy különleges tisztogató csapat tagja, akik a bűnözés és egyéb zavargások elhárítására képeztek ki. Biológiailag módosított, implantátumokkal teli tömve éli életét, amik néha erős fejfájást okoznak neki, ezért minden nap a műszak befejeztével az alkoholba fojtja magát. Egy nap különös dolgok történnek, ugyanis robotok lepték el az utcákat, emiatt az emberek félnek kimenni, így Feltcher feladata, hogy eltakarítsa a szemetet. Későbbiekben kiderül az is, hogy ki is felelős ezért a káoszért, avagy hogy mitől fáj a feje az őrnagynak.


Nem túl sok dolgunk lesz a játékban: lőjj mindenre, ami csak mozog. Ezt a fajta játékstílust a Quake, Doom, Serious Sam, Painkiller, és az egyéb "run 'n gun" alapú játékok ihlették, így nem lesz probléma azzal, hogy nem fogunk tudni továbbjutni, mert valamilyen feladványt kell megoldanunk ahhoz, hogy kinyíljon egy ajtó. Ugyan most nagyot lódítottam, mert egy bizonyos szintű logikai rész van benne, ami annyiból áll, hogy egyes erőtereket egy falon található generátor működtet (amit természetesen szét kell lőni, hogy megszűnjön az energiaellátás), vagy egy távoli konzollal lehet csak kikapcsolni. A játék további része nem áll másból, mint a folyamatos pusztításból, így ez a játék inkább azoknak fog bejönni, akik az agy nélküli öldöklést kedvelik. Az új verzióban egy új fegyver is helyt kapott, ami egy elektromos kard, és nagy meglepődésemre a hangja egy az egyben olyan, mintha egy lézerkarddal suhintanál (tudjátok melyik franchisera gondolok). Továbbá pár új ellenség is felbukkant, amik azért meg tudják keseríteni az életünket (direkt nem írom le, hogy mik azok, hadd legyen meglepetés azok számára, akik kipróbálják a játékot). Ne értsétek félre, élvezhető játék még azoknak is, akik elfogultabbak, de nem hosszú távon.


A Redux verzió egyik erőssége, hogy megkapta a 2013as Shadow Warrior grafikus motorját, ami messze menőleg élvezhetőbbé teszi a játékot, ugyanis az alap játék még 60 fps ultra beállítások mellett is sokszor fejfájást okozott (milyen irónikus), így 1 óránál tovább nem voltam képes vele játszani. Most az új motor, szintén 60 fps ultra beállítások mellett akadás mentesen, szó szerint "vízfolyás szerűen" fut. Ugyan mivel maga a játék ugyanaz, mint eddig, ezért most sem tudtam tovább játszani vele egy huzamban, mint 1 óra, de sokkal jobb érzés volt játszani vele, mint előzőleg. Talán még annyi plusszt lehet megemlíteni, hogy most már látható a karakter lába is, valamint ha leesel egy magasabb helyről, akkor egy feltápászkodós animáció fogad minket, ami az előző verzióban nem volt benne. Hangok nem változtak, minden maradt a régi.


A tapasztalataimat összefoglalva nem hiszem, hogy sok értelme volt ennek a Redux verziónak, mivel a játék eddig se volt túl népszerű, szóval nem hiszem, hogy sok pénzt hozhatott a Devolver Digitalnak. Én úgy-ahogy élveztem, igaz, már nem élvezem annyira az ilyen casual hentelős játékokat, és szerintem a grafikai update-et kiadhatták volna egy patchként is, mivel csak az az egyetlen pozitívuma az új verziónak. A Reduxhoz természetesen jár az előző verzióhoz kiadott Exile DLC is. Az új kiadást 20 euroért tudjátok a magatokévá tenni, illetve a sima Hard Reset tulajoknak egy kis ideig olcsó áron beszerezhető (3 euro). A játék Steames oldalát itt tudjátok elérni.

A Hungamer értékelése a Hard Reset Redux c. játékról:

Pros.:

+ felújított grafikus motor
+ és a többi kis apró dolog
+ régi HR tulajok megvehetik olcsóbban

Cons.:

- ezt kiadhatták volna akár patchként is
- semmi értelme nem volt az előző verzióhoz az Extended kiadás, ami tulajdonképp ugyanaz, mint a Redux

Értékelés
 7Játékmenet: 
Maradt a régi, nem változott semmi.
 9Hangulat: 
Még mindig az atmoszférája és a látvány világa az, ami számomra leginkább lenyűgöz, és ami miatt a játék felkeltette az érdeklődésemet.
 8.5Grafika: 
Az átültetett Shadow Warrior grafikus motorja remekül muzsikál az előző verzióhoz képest.
7Hangok: 
Semmit sem változott az alap játékhoz képest.
 6.5Szavatosság:
Nem tudtam sokáig játszani vele, mivel nem találtam benne túl nagy élvezetet, de akik elsőre játszanak vele, egész biztos sokkal tovább fogják majd bírni, mint én, ráadásul mivel ugyanaz, mint az előző verzió, így nem különösebben tudott lekötni.
Review score
 7.6
A felújított verzió csak azoknak éri meg egyelőre, akik rendelkeznek a már meglévő Extended kiadással. Azok, akik még nem ismerik, mindenképp várjanak egy leárazást, mert ez a játék a jelenlegi árához képest nem biztos, hogy megéri.

Összes oldalmegjelenítés