Act of Aggression: Reboot Edition - Teszt



Új RTS, régi köntösben, új felállásban...


Tudjátok mi zavar manapság leginkább a játékiparban? Hogy boldog, boldogtalan újrakeveri az aktuális, vagy korábbi címeit. Főleg akkor, ha már nincs új ötlete. Vagy ha, van akkor sem feltétlenül azért, mert az adott produktum megérdemelné a modern rendszereken való tisztelettételt, sokkal inkább az újabb haszonszerzés miatt. Néhány plusz funkció, alig láthatóan javított grafika, beépített letölthető tartalmak... S kissé ez az érzésem volt az Act of Agression Reboot Edition-jét illetően is. Egy alig egy éves játékról beszélünk, s a megjelenést követően alig fél év elteltével máris bejelentik a Reboot Edition névre keresztelt újrakiadást? Nem értettem. Sőt... egyáltalán nem értettem. Most végre sikerült tisztább vizet öntenem a pohárba. Lássuk hát, mit is sodort lábaink elé a víz.


Aki rendszeresen nyomon követi a HunGamer oldalát, az valószínűleg olvasta, vagy ha nem is, futólag találkozott az Act of Aggression tesztünkkel. Egy egészen élvezetes RTS-ről van szó, ami régimódi stílusjegyeivel kitűnik a mai MOBA tenger közül, s legyünk őszinték: kell néha egy-egy ilyen játék is. Akkor egész jókat nyilatkoztam a játékról, s kíváncsi voltam, mégis miben tudták megújítani ezt a formulát? Nos, felemás tapasztalatokkal lettem gazdagabb, lássuk, mik voltak ennek a kiváltó okai. Az első jó dolog, amit le kell szögeznem, hogy a Reboot Edition névre hallgató... hogy is mondjam, nevezzük upgrade csomagnak - teljesen ingyen elérhető mindenki számára, aki eddig is birtokolta a játékot. Ez egy pozitív húzás, az én szememben legalább is. De nem árt jobban beletúrni az internet bugyraiba, mielőtt az ember belevetné magát a csata közepébe. Nos, a Reboot Edition egyfajta játékmeneti újrakeverése az alapjátéknak. Ezalatt főként a harc és a gazdasági rendszer teljes újraértelmezését kell érteni. Mire is célzok ezzel? Az alapjátékban fellelhető 4-5 típusú nyersanyag helyett most már csakis egyfajta erőforrás lelhető fel, mégpedig az olaj formájában. Elég ráépítenünk egy finomítót, s a kinyert fekete arany rögtön elkölthető valutává konvertálódik. Ezáltal nem kell azzal vesződnünk, hogy különféle források után kutakodjunk, kétségbeesetten járjuk fel alá a térképet azon izgulva, hogy csak valaki nehogy befoglalja előlem azt a forrást. Hogy ezáltal mennyire válik fogyaszthatóbbá a játék, az szerintem mindenkinek a szubjektív véleménye szerint változik, de egy biztos: sokkal pörgősebbé vált ezáltal a játék, amit én személy szerint egyáltalán nem bánok. Sőt! Én kifejezetten örvendek ennek a mechanikának!


Az egységek képzése is megváltozott. Az épületek felhúzásához először is szükségünk lesz egy erre szakosodott járműre, amivel a pálya bármelyik pontjára bármilyen tábort építhetünk. Némelyikhez szükségünk lesz olajfinomítóra, másokhoz napkollektoros erőműveket kell felhúznunk, de még így is pik-pak felhúzhatunk egy olyan erődöt, amivel egy országnyi hadsereget képesek leszünk kiképezni pillanatok alatt. Az egységek létrehozása, azok mozgása, az épületek felhúzása mind-mind sokkal gyorsabban történik. A vadászrepülőket már irányítanunk sem kell, elég, ha megadjuk nekik a támadás pontos koordinátáját és a pilóták máris végzik a dolgukat. Ennek ellenére az egységek terelgetését nem éreztem sokkal könnyebbnek. A térképen való küldözgetésükkel nincs probléma, de a célkereszt elég nehezen vált át a támadó ikonra, ami például a kisebb, repülő harci helikopter esetén tud bonyodalmat okozni. Persze az egységek maguktól is támadó pozícióba állnak, ha érzékelik a közelgő veszélyt, de a reakcióidejük elég alacsony, ami sokszor emberi áldozatokba kerül. Tetszett, hogy nincs túlbonyolítva az egységek fejlesztése sem. Minden katona, vagy harci jármű rendelkezik 2, maximum 3 technikai fejlesztéssel, amelyektől általában erősebé válnak, többet sebeznek és gyorsabban haladnak. Akár percek alatt máris 3 atombomba állhat az újdonsült silónkban.


A magányos farkasokat el kell szomorítanom, mivel a Reboot Edition-nek nem része az egyjátékos kampány. A fejlesztők elmondása szerint túl pepecs meló lett volna a teljes kampány újraalkotása, ezért inkább cakompakk kihagyták az egészet. Viszont a multi mellett ott a Skirmish mód, ami lehetővé teszi a botok elleni játszmát, ugyan azon 3 frakcióval és temérdek beállítással. És ezzel gyakorlatilag el is érkeztünk a változások listájának végére. A grafika természetesen még most is pazar, még mindig jól esik ráközelíteni a térképre, s mindemellett még erőművet sem igényel, ezért továbbra is jár a piros pont. A hangok nem változtak, viszont cserébe a borzalmas szinkront már nem kell tovább hallgatni - legalábbis ami engem illet, én örültem ennek. A pályadizájn azért kissé elszomorított. Azt hittem, ez a "fogjuk és áttükrözzük a pálya egyik felét a másikra" módszer mára már kihalt, de szomorúan kellett konstatálnom, hogy az Act of Aggression is ragaszkodik még ehhez a sémához, így jó előre tudtam (a pályák bejárása nélkül is) melyek azok a pontok, amiket elsőként érdemes támadni. S a már említett hiányosság a mesterséges intelligencia terén sajnos nem csak a harcoló egységeket jellemzi, hanem a nyersanyag szállító kamionokat is, csak hogy egyet kiragadjak hirtelen a sok közül. Hiába építettem az olajfúró torony mellé közvetlenül a finomítót, a szállítókocsik sokszor önvezérelve hajlamosak voltak más finomítók felé venni az irányt - mondván ott majd jól megmunkálják a nyersanyagot - aminek következtében hatalmas torlódás alakul ki az adott telepen, jelentős veszteséget elkönyvelve ezzel magamnak. Sajnos ezen az sem segít, ha a gépre bízva véletlenszerű útvonalkeresést osztunk ki nekik, muszáj kézzel visszaterelgetni szegény párákat az általunk megfelelőnek tartott részlegre.


Az Act of Aggression: Reboot Edition-nek kétség kívül vannak hátrányai az alapjátékhoz képest, viszont szerintem ez a fajta változás egy olyan irányba tolta a produktumot, ami által többeknek is fogyaszthatóvá válik a játék, ezáltal egy még nagyobb felhasználóbázist tudhat magáénak. Pro és kontra érvek feszülnek egymásnak, és én úgy vélem, ez esetben a "butítás" jót tett a játéknak.


Értékelés
 8.5 Játékmenet: 

Kevesebb dologra kell odafigyelnünk, a rendszer egyszerűsége viszont fokozottan felpörgeti a történések menetét, ami egy ilyen játéknál sokat jelent...
 8 Hangulat: 

...pont emiatt lehet lesznek olyanok, akik elpártolnak majd a Reboot Edition mellől, viszont még így is képes hozni azt a hanguatot, amit az alapjáték nyújtott. sőt, talán egy kicsivel még többet is.
 9Grafika: 

A tavalyihoz képest nem változott semmi a külsőségeket illetően, de még mindig lehengerlően néz ki az egész. Semmi extra, cserébe viszont hozza a kötelezőt.
 8Hangok: 

A hangok terén sem változott semmi, bár a kampány teljes hiányának köszönhetően az erőltetett szinkronmunkával sem kell kínzás alá vetni dobhártyáinkat, ezért hajlandó vagyok kicsit megtoldani a hangokért járó pontjutalmat.
 8Szavatosság:

Ha más nem is, az élvezetes online meccsek és a pörgős, kis nehezítésekkel megtoldott offline játék mindenképpen kellemes kikapcsolódást nyújthat főleg azok számára, akik nem szeretnek sokat elidőzni a bázisépítéssel és a taktikázással.
Review score
 8.5Habár az alapjátékhoz képest szemmel láthatóan nem adtam neki túlzottan magasabb pontszámot, higgyétek el, ez a 8.5 a pozitív értelemben vett fejlődést jelenti szerény véleményem szerint. Akinek az alapjáték bejött, s kicsit másra vágyik, ugyan abban a köntösben, az mindenképpen tegyen vele egy próbát. Vagy csak aki egy pörgős, modern RTS-re vágyik, az is biztosan megleli benne a számításait.
Újabb Régebbi