Dead Effect 2 - Teszt


Kipróbáltuk a mobil platformra készült FPS zombi hentelde folytatását...

A bevezető szöveg nem egészen igaz, ugyanis a játék első része kapott PC portot, és a fogyasztók nagy zömének tetszett a játék, ahol a cél, hogy mindent megöljünk, amit csak látunk. A mai játék a Dead Effect nevet képviseli, és már a címből is sejthető, hogy milyen téma körül forog a játék. A játék első részéhez képest jó pár újítást kapott a folytatás, mint pl. RPG elemek, komolyabb grafikus motor, fegyver tuningolási lehetőség, és több féle játékmód. Az első rész eleinte csak iOS-en volt, de a későbbiekben Androidra is kiadták, továbbá freemium is lett, ami annyiban merült ki, hogy a játék alapja ingyenes, és miktro tranzakcióként lehetett venni apró csecse becséket, amik nélkül is lehetett élvezni a játékot. A második rész az első rész történetét folytatja, és szintén először mobilra jelent meg még tavaly, a már megszokott felállásban, de a játék fejlesztői most a második részt egy szinttel feljebb emelték, ugyanis a grafika és a játékmenet is sokat javult.


A játék egy űrhajón, az ESS Meridian-on játszódik,  ami főként kolonizálással foglalkozik, vagyis lakatlan bolygók benépesítésével. A történet két (a második részben van egy újabb játszható karakter) katonáról szól, akik a biztonsági csapat részeként tartózkodtak a hajón, de valami oknál fogva hamarabb ébresztette fel a fedélzeti számítógép a főhőst (a későbbiekben kiderül, hogy miért csak minket ébresztett fel), akit megbíz azzal a feladattal, hogy keresse meg a hajó kutatási részlegének főnökét, Dr. Wagner-t. A szívélyes doktor úrról a játék során kiderül, hogy egy nem engedélyezett kísérletbe fogott, aminek célja, hogy az ember tűrőképességét sokkal jobban megnövelje, ezáltal több adrenalint termel az emberi szervezet, és kevésbé lesz fáradékony. Ennek fejében egy vírust is kikotyvaszt, ami a hajón tartózkodó összes embert élő halottá változtatja át. Wagner a megtalálásakor elárulja, hogy a főhős a kísérlet középpontjában áll, vagyis ő a nulladik páciens, avagy a vírus elszabadulása csak balesetnek volt álcázva, hogy lássa, miként is szuperál a kísérlete. A ráadás poént csak a végére tartogatta a doki, miszerint az ESS Meridian nem egy kolonizáló űrhajó, hanem egy kutató állomás, és egyenesen a Föld felé tart. Tehát főhősünk feladata, hogy kiírtsa a zombi inváziót és megvonja Wagner doktor orvosi engedélyét az életével fizetve.


A második rész az első rész eseményeit folytatja. Wagner doktor halála után főhősünknek valamilyen úton-módon át kell vennie az irányítást a hajón, de ezt nem egyedül fogja véghez vinni, ugyanis akadtak más túlélők is, akik nem változtak zombivá. Az egyikük egy hölgy, Danette, aki úgyszint egy kísérleti patkány volt a szívélyes doktor úr kísérleteiben, viszont ő a születésétől fogva a kísérlet rabja volt. A másik túlélő egy gépész, aki bármiből képes volt kihozni valami használható dolgot, ugyan kiszabadítása során az agya megsérült, mivel kriogén státuszba voltak helyezve az emberek, hogy lelassítsák a test öregedését (lsd. gyorsított eljárással lett felébresztve). A harmadik túlélő a kutató csapat egyik tagja, Bielik doktor, aki Wagner doktornak dolgozott, későbbiekben kilépett a csapatból, mondván számára betelt a pohár, amikor megtudta, hogy mit akar a legénységgel.


A játék célja maradt a régi az első részhez képest, ami a szokásos formulát követi: öld meg ezeket a zombikat, szerezd meg ezt az eszközt, vagy hackeld meg ezt a terminált, stb. Annyiban módosult, hogy most már nem mindegy, hogy milyen karaktert választunk ki. A játékos három karakter közül választhat:
  • Gunnar Davis: ő az előző játékban is egy választható karakter volt, itt viszont már a nehéz fegyverek specialistájaként tündököl, tehát a gép karabélyok, pisztolyok, és egyéb lő fegyverekhez ért. Képességei: Stasis, Shockwave, Barrier, Storm
  • Jane Grey: az első rész másik főhőse, preferált fegyverei a shotgun és a revolver. Képességei: Leash, Void, Chooser of Slain, Equinox
  • Kay Rayner: az új fiú, aki közelharci fegyverekkel, illetve íjjal ontja a zombik vérét. Képességei: Pull enemy, Throw enemy, Devastation, Zeal
Már említve lett, hogy a játék RPG elemeket is kapott, amivel némi értelmet is kap a játék. Számomra felüdülés volt az első részhez képest, hogy van fejlődési rendszer, mivel az agyba-főbe lövöldözés hamar unalmassá vált, itt viszont már katonák is feltűnnek, akik egy másodperc alatt ki tudnak nyírni, szóval jó dolog, hogy most már képességei is vannak a főhősnek. Külön jó dolog, hogy a fegyvereinket és a páncélzatunkat is tudjuk tuningolni, pl. növelhetjük a sebzését/pontosságát a fegyvernek; a ruhákba különféle modulokat szerelhetünk; implantátumokat telepíthetünk a testünkbe, amik segítik a célzást, tovább bírunk sprintelni, több energiánk lesz, megnövelhetjük az élet csíkot, stb. A másik, amit érdemes megemlíteni, hogy a játékot akár co-op módban is végig játszhatjuk haverokkal vagy idegenekkel, de túl sok értelmét nem látom, mivel nem nehezedik annyit a játék, hogy szükség legyen egy másik társra, ugyan kicsit növeli a játék színvonalát. Ha már a co-opot megemlítettem, akkor hozzáteszem azt is, hogy a kampány mód után a kiunlockolt pályákon több féle játékmód is adatik: Survival mód, Biohazard, Lone Wolf, és Generic Missions. Nem kell túl ördöngős dologra gondolni az elhangzott játékmódok láttán, egyszerűek. A Survival módban egy bizonyos időt kell túlélnünk, amíg megérkezik a lovasság. A Biohazard módban wave-eket kell túlélnünk, pontosan úgy, mint a Killing Floor c. játékban, itt is minden wave-ben egyre több és különlegesebb szörnyek jönnek. A Lone Wolf mód pontosan az, ami a neve, magán akció, ahol a hajó bizonyos pontjain bújkáló katonákat kell megölnünk, egyedül. A Generic Missions pedig nem más, mint a Lone Wolf co-op verziója, ahol viszont már több féle feladatot is kapunk, mint pl. szerezzünk össze ennyi darab ellátmányt, vagy Bielik doktornak szedjünk össze ennyi vér mintát. Ezen módok teljesítésével tapasztalati pontot, pénzt, és felszerelést farmolhatunk, más értelme nincs.


A grafika sajnos nagy csalódás számomra, mivel ezt a játékot is a Unity Engine hajtja, mint a legtöbb indie játékot, és ezek sokszor úgy néznek ki, mint egy falra hányt borsó (természetesen vannak kivételek), és ez a játék is sajnos elég csúnyán néz ki. A vicc az egészben, hogy a játékban egészen extreme beállítás lehetőségig feltolhatjuk az effekteket és a textúra minőséget, de mégis valahogy olyan érzésem támadt, hogy ez egy botrány, ahogy kinéz. Tudom, egy indie játékot nem lehet egy AAA-s kategóriájú játékhoz hasonlítani, de azért 2016-ban legyen már egy mérce, amit azért üssön meg egy játék, mert néha szem rákot okozott a sok villódzó fény, és emiatt egy óránál tovább nem bírtam játszani a játékkal, ha maximum beállításon volt. Annyi mentsége van a játéknak, hogy nemrég rajtolt el Early Accessbe, ugyan a legtöbb játék ebben a fázisban már grafikailag kész van, szóval csak remélni tudjuk, hogy csiszolni fogják a látványt, bár lehet, hogy csak én vagyok ennyire szkeptikus.


Megmondom őszintén, hogy a játéknak az első pár óra után nem sok jövőt jósoltam. Monoton, kevésbe szórakoztatónak találtam, hogy csak bolyongok agyatlanul, és szét lövök pár zombit, akik úgy mozogtak, mintha egy báb színházból szökött báb figura lenne, vagyis ez a része a játéknak is elég kezdetleges, bár az előző játékhoz képest nem hiszem, hogy sokat javulna ez a része, bár azért ebben is reménykedhetünk, hátha hallgatnak a fejlesztők a játékosokra (tulajdonképp ez lenne a célja az Early Accessnek). A másik nagy negatívum a hangokat fogja érinteni, ami szó szerint horribilis, és nem a "fegyverek szavára" gondolok, hanem a szinkron hangokra. A főhős, a mellék szereplők szinkron hangja egyszerűen gyalázatos, élettelen hangsúllyal személyesítették meg a karaktereket, és ez számomra lehangoló volt, hogy ennyire nem foglalkoztak a minőséggel. A játék iOS-en és Androidon elérhető ingyenesen, de PC-re csak pár hete jelent meg Steamen, ahol Early Access státuszként indult neki az ismeretlennek. A játékot Steamen 16 euroért vehetjük meg, továbbá itt található a Steames oldala.

Pros.:

+ RPG rendszer
+ jelentős újítás a játékmenet terén
+ a karakterek végre egyediek
+ co-op lehetőség

Cons.:

- csiszolatlan grafika, jelenlegi állapota nagyon rossz
- karakterek hangjai gyalázatosan rosszak
- hamar megunható

Értékelés
 8Játékmenet: 
Javult az első részhez képest, az RPG rendszer mindenképp jót tett a játékkal.
 8Hangulat: 
Fogjuk rá, hogy hangulatos, mivel nincs más dolgunk, csak az, hogy a zombikat halomra lőjjük, avagy próbálták a játékot horror elemekkel teli tűzdelni.
 7Grafika: 
Sajnos a Unity Engine megint csak megmutatta, hogy mennyire nem tud szépen kinézni, bár az eddig látott játékok közül talán ez a jobbik részéhez tartozik.
6.5Hangok: 
A horribilis szinkron hangok sajnos nagyon lehúzzák ezt a kategóriát.
 7Szavatosság:
A játék nemrég rajtolt el Early Accessben, remélhetőleg hallgatnak a játékosokra, és nem válik totál csőddé a játék.
Review score
 7.3
A Dead Effect 2 sokat javult az elődjéhez képest, bár ez a része se indul rózsásan az eddigiek láttán. Vannak hibái, de sajnos inkább hibából van több, mint jó dologból. Leárazásig mindenképp várjatok, mivel az előző rész is már csak 5 euro, ez pedig 16.

Összes oldalmegjelenítés