ZHEROS - Teszt

Ha a megszállás gombnyomásra indul...



Nagyon megörültem ennek a játéknak, hisz elsőre minden kellemes komponenst tartalmaz. Vicces és túlzó sci-fi világ, helyi kétjátékos mód és harc a javából. Rögtön szóltam is a barátnőmnek, hogy a hétvégi szórakozásunk megvan, de a valóságban sajnos kicsit csalódnunk kellett a játékban. Szép, meg jó, meg minden, de túlságosan le van egyszerűsítve és emiatt talán sokan fel fogjátok adni az első pár óra után. A ZHEROS bír pár jó elemmel, ami miatt érdemes kipróbálni, de hogy kihívást nyújt-e, és egyáltalán megéri vele foglalkozni? Az alábbiakból majd Ti is le tudjátok vonni a tanulságot.


Először is szembetűnő a játék mókás és groteszk sci-fi világa, ami azt hiszem rögtön megnyeri a közönséget. A színek, a formák, mind-mind olyan összetevők, amik vonzzák a figyelmet. Az első elindítás után sem csökken az izgatottság. Meglepődtem, amikor észrevettem, hogy a humor sok szerepet kap a játékban, mi több, egyenesen tetszett, hogy gyakorlatilag, mint egy Mr. Bean epizódban, senki sem beszél, egyszerűen a történet cselekvéssel mutatja meg magát. Mókás átvezető videók, ahol láthatjuk, hogy valami vicces alak egy hatalmas billentyűzeten nyomkod egy gombot, amire az van írva, hogy „sereg”, és szépen lassan megszáll egy világot a hűséges robot rabszolgákkal. Ám ezeket a ZHEROS visszaveri, ami két személyből áll: a hajlékony vörös Dorian-ből és Mike-ból, aki legtöbbször az orrát túrja és a produktumot az egyenruhájába keni. Szóval történetünk kb ennyiből áll: verd szét a megszálló gépeket.


A játék során harcolnunk kell. Van két féle támadó ütésünk, lőfegyverünk és ezenkívül tudunk védekezni és kitérni. Az ellenfelek pontokat adnak az elpusztításuk után, amiből tovább tudjuk fejleszteni harci kapacitásunkat. Van egy minimális kombó rendszer is, hogy szélesebb körben tudjunk harcolni és különféle mozdulatokat idézzünk meg. Éééés ennyi. A legelejétől csak a harc van. Persze vannak apróbb változatosságok a pályán, mint a felvehető robot páncél, amivel még hatékonyabban tudunk pusztítani, de alapvetően egy borzasztóan unalmas és lineáris térképen megyünk. Később változik a helyszín is, akár csak egy jó öreg RPG-ben, szépen lassan haladunk a föld alá, de ez is nagyon lassan történik. Küldetések nincsenek, mindig ugyan azt a célt kell elérnünk: jussunk el a pálya végéig. Ezalatt verjük a robotokat, amik közül szépen lassan különféle egyedek jelennek meg, néha meg kell nyomnunk pár gombot, amik pont útba esnek, és olykor elektromos áramot kell átugornunk, mint a TMNT-ben, csak itt a játék igazságtalanságából adódóan az ellenfeleink nem sebződnek, ha hozzáérnek.


Az irányítás és a harc elég egyszerű, mégis idegesítő, hogy nincs valami autó fókusz. Ez azt jelenti, hogy hiába vagyunk szemben egy robottal, ha előzőleg nem azt az irányt nyomtuk meg, amerre az ellenfelünk áll, akkor ha kombózunk, ellenkező irányba fogunk elindulni. Ez akkor a legidegesítőbb, amikor pajzsos gépek jönnek, és ha tartjuk lenyomva a nagy ütés gombot, hogy széttörjük a páncéljukat, más irányba fog mozdulni a hősünk. Én sokszor ilyen apró hibák miatt haltam meg. A pályákon van chekpoint rendszer, szóval nem kell az elejéről kezdeni egy vesztes menet után.


Egy nagyon minimális fejlődési rendszer található még benne. Minden ellenfél elpusztítása után, na meg jó néhány környezeti hordó szétverése is pontokat biztosít nekünk, amikből amolyan skill point-okat érünk el. Ebből tudjuk fejleszteni a lófegyverünket, a pajzsunk hatékonyságát és a kombó rendszerünket. De ez is a lehető legegyszerűbben van találva. Szinte kihívástalan az egész és nagyon hamar unalmassá válik. Eleinte jó szórakozásnak bizonyul, de ez hamar leapad. A jól kidolgozott sci-fi környezet lassan változik, kevés az átvezető hangulatvideó és a zene is borzasztóan monoton. A ZHEROS egy nem rossz próbálkozás a Rimlight Studios-tól, de azt hiszem a tapasztaltabb generáció nem igazán fog kihívást találni benne. Steam-en el tudjátok érni, azért egy próbát megér.

Pro:
+ Ötletes világ
+ Mókás megjelenés
+ Végtelen harc

Kontra:
 - … ami tényleg végtelen
- Túl monoton
- Egyszerű


Értékelés
 7.0
Játékmenet: 

Dara, dara és dara, ami elég hamar unalmas lesz.
 8.0
Hangulat: 

A túlzott sci-fi világ igen jóra és nem mellesleg viccesre sikerült.
 8.0
Grafika: 

Eltúlzott színes modellek mindenhol. Kívánhatunk többet?
7.5
Hangok: 

Semmi emlékezetes. A zene mondjuk nem rossz, csak borzasztóan gyorsan ismétlődnek a témák.
 7.5
Szavatosság:

A kezdeti fellángolás hamar alábbhagy. A játék sok helyen igazságtalan és túlontúl egyszerű. A kihívás kevés és a sztori sem éppen számottevő. Ellenben minden jól van tálalva és kellemes idő töltés megismerni a világát.
Review score
 7.6

A ZHEROS egy jónak tűnő játék, ami talán túl egyszerűre sikeredett. Hangulatával nincs gond, de a tapasztaltabbak számára nem nyújt nagy kihívást.

Összes oldalmegjelenítés