Acaratus - Előzetes

Jó kis középkori steampunk...



Nem is olyan rég még igen nagy divat volt a steampunk. Na persze most sincs elhanyagolható szerepe a játékok között, de azt hiszem kicsit lecsökkent a népszerűsége. Most viszont egy igen egyedi alkotást volt alkalmam kipróbálni, ami egyelőre még early access állapotban van, de mindenképpen figyelmet érdemel, hiszen ötletes és jól megkomponált. Maga a játékmenet talán túl egyszerű, de a hangulat mellett ezt az apróbb hibát gyorsan el fogjuk felejteni. Valami ilyesmi lesz az Acaratus, amit „gőz” erővel fejlesztenek. De tényleg, szinte napról-napra észrevehetőek az apróbb javítások és a tartalmi feltöltés, tehát annak ellenére, hogy még korai fázisban van, érdemes már most beruházni rá.


A játék lényegét könnyen le lehet írni pár szóban. Középkori stílus, nagy steampunk robotok, JRPG-s mesélés. Persze ennél kicsit többről van szó és ami azt illeti, nem is igazi értelemmel bíró gépek vannak benne, hanem csak ilyen nagy steampunk suit-ok. A történetben semmi extrát nem lehet felfedezni, de a játékmenettel nem is passzolna össze a gazdag sztori. Van egy tag, aki megnyert egy háborút, köszönhetően ezeknek az öltözékeknek, úgy döntött, hogy ő lesz a császár, de uralmával terror jött és egy erős lelkiismeretű rabszolga kereskedő hölgy (bizony), akinek egyébként véletlenségből van egy régi ilyen páncélja, úgy dönt, hogy összegyűjti a hasonló mentalitású, ám sanyarú sorsba esett embereket és fellázad Helio ellen. Mind ezeket az információkat egy képernyőről olvashatjuk, ami nagyon apró betűkkel és szerintem rosszul választott betűtípussal van leírva. A párbeszédek ellenben királyul vannak ábrázolva. Igazi JRPG szerű diskurzusokat láthatunk, pixeles alakokkal, akiknek több mozdulataik is vannak. Teljesen retro hatású.


Na de térjünk át a lényegi részre. A játéknak van egy kampánya, ami jelenleg még hiányos, de a fejlesztést bizonyítja, hogy múlt héten még az sem volt elérhető, ami ma. Ezenkívül van némi skirmish map és egy online opció. Az egészet úgy kell elképzelni, mint egy rogue like játékot: van egy térképünk, amit szabadon bejárhatunk, több irányba indulhatunk és különféle ládákat kell kinyitnunk, hogy pénzt, felszerelés és kártyát találjunk. Ez a felület egy egyszerű megvalósítású képernyő, semmi animáció és semmi páncélos cucc nem látható, csak egy navigálási folyamat zajlik le. Persze olykor akadályokba ütközünk és ha elég merészek vagyunk, akkor mehet a harc. Ez utóbbi egy körökre osztott taktikai felépítésű rendszer. Az ellenfeleknek és persze nekünk minden körben 1 perc áll rendelkezésünkre a cselekvésre. Mozoghatunk, támadhatunk vagy éppen kijátszhatunk egy kártyát, amivel még többet mozoghatunk vagy valamilyen passzív, mondjuk védekező értéket kapunk. Az nyer, aki megöli a másikat.


Mindig van egy hősünk, aki a kapitány. Neki annyi a szerepe, hogy az irányítása alatt vannak ezek a páncélok és valamilyen bónusz passzív képességet kapnak az éles helyzetekben. Ellenben magukat a steampunk öltözékeket tuningolnunk kell, mi több, később nekünk kell darabról-darabra összerakni. Ez úgy néz ki, hogy rakhatunk rájuk különféle fegyvereket, mint kardot és íjpuskát, vagy pajzsokat, de a kétkezes harci bárd is megtalálható. Van hely olyan apró kiegészítőknek, ami páncélzatot, nagyobb sebzést vagy kritikus találati esélyt adnak. Minél nagyobb szintű a kapitány, annál több gépet tudunk irányítani a csatában, viszont az újakat nekünk kell összerakni. Kalandozásunk során loot-olhatnk törzseket és lábakat, amikből szimpla páncélos egységet legózunk össze és a fent említett fegyvereket aggathatjuk ezekre is. Ezenkívül különféle kártyákat is találunk, amiket a saját körünkben kijátszva bónuszokhoz jutunk. Ez a gyakorlatban úgy működik, mint minden mai kártyával megoldott játék: körönként húzunk egy lapot, aminek meg van a költsége a kijátszásra, ami szintén körönként nő.


Az irányítással én nem vagyok megbarátkozva. Harci nézetben persze a WASD-dal mozgathatjuk a kamerát, de az egérrel is, viszont mit gondoltok, melyik gombot kell lenyomni, hogy szét tudjunk nézni? Jobb klikk? Az lenne a logikus nem? De. Viszont itt a görgő lenyomásával tudjuk ezt elérni. Ezenkívül nem tudjuk forgatni a nézetet, csak egy bizonyos szögből látunk a dolgokra, ami szerintem egy olyan játéknál, ahol egységről-egységre mozognak a szereplők, igen zavaró, ha kitakarja a rálátást egy fa.


Ez lenne a Nodbrim Interactive Acaratus nevű játéka, ami az apróbb hibák ellenére, igen szórakoztató. A gépek építése és a loot rendszer nagyon jó ötlet, ellenben az irányítás és az egyszerű harcrendszer kicsit lapos. A játékot eléritek Steam-en, van egy nagyobb csomagja is, ahol olyan nyalánkságokat kapunk pluszban, mint a játék zenéje, ami szerintem annyira nem lett nagy szám, merthogy semmilyen dallamra nem emlékszem, most hogy próbálom felidézni. Bugok vannak benne, bár én szerencsére nem találkoztam vele, ellenben ha most akartok beruházni rá, számoljatok azzal, hogy a tartalom még hiányos és bár február 25-re van kiírva a megjelenés, ez még mindig csak early access.

Összes oldalmegjelenítés