Albion Online - Előzetes

Na itt tényleg mi alakítjuk a játékunkat...



Manapság egyre népszerűbbek a telefonos vagy éppen a tablet-en is játszható játékok. Sok olyan alkotás, ami például konzolon vagy éppen számítógépen látta meg a napvilágot, kap valamilyen átiratot a táblagépre, esetleg egy olyan verziót, amelyet az előbb említett készülékről is irányíthatunk. Népszerűek a régi Super Nintendo-s játékok újrakiadása, melyek közül sok például PC-n sem érhető el, vagy éppen a mai divatos kártyajátékok is játszhatóak a különböző hordozható készülékeken. Az Albion Online viszont egy amolyan mérföldkő lesz, amely szorosabban köti össze a PC és a tablet világát. Röviden ez egy olyan nyitott világú MMORPG, amilyenből számtalan van már a piacon, annyi érdekességgel, hogy mind a két készülékről tudunk játszani a profilunkkal. Egyelőre még csak zárt béta létezik a játékból, de már most érdemes felfigyelni rá, hiszen attól eltekintve, hogy bizonyos korlátai vannak, ami a táblagépek egyszerűsített konfigurációjából és kezelőfelületéből adódik, egy nagyon sokszínű MMORPG-t kapunk.




Limitált lehetőségeink vannak a karakterkészítésnél: egyelőre csak embert tudunk alkotni, bár legendák keringenek, hogy később több faj is elérhető lesz, de ami fontos, hogy ha ez meg is történik, nem fognak rendelkezni specifikus passzív képességekkel, valamint nincsenek karakterosztályok sem. Egyszerűen csak létrehozunk egy karaktert és majd menet közben kiderítjük, hogy melyik az a stílus, ami számunkra a legkézenfekvőbb. Ami kicsit különös, hogy a játék céltalanul kezdődik. Nincsenek kezdőküldetések, vagy javaslatok merre induljunk el. Persze itt-ott vannak NPC-k, akik adnak küldetést, vagy éppen útbaigazítanak, hogy merre kéne folytatni felfedezésünket, de maga a világ arra próbál ösztönözni, hogy önállóan alakítsuk ki saját elérendő végcéljainkat. Nagyjából minden, amivel találkozunk, azzal interakcióba léphetünk. Ez azt jelenti, hogy ha megölünk egy állatot, meg tudjuk nyúzni, ha látunk egy fát, ki tudjuk vágni, a köveket fejteni tudjuk és így tovább. Ez a mechanika hozzátartozik a magányos játékmódhoz. A lényeg tehát az, hogy mindent magunknak kell kifarmolni és megteremteni.


Első körben meg kell alkotni azokat a tárgyakat, amikkel később hasznosítani tudjuk a nyársanyagokat. Kést kell fabrikálnunk, amivel az állatok bőrét nyúzzuk le, favágó fejszét készítünk és még sorolhatnám. Minden szakma szorosan összefügg egymással, ami azt eredményezi, hogy nagyjából egyszerre kell húzni őket. A különböző tárgyak és nyersanyagok készítésével fame pontokat kapunk, ami több szintje is van: minél nagyobb a szintünk, annál jobb dolgot tudunk készíteni. Persze az erősebb felszereléshez minőségi anyagokra van szükség, amik más területeken érhetőek el, viszont azok kinyerésére, vagy éppen az erősebb szörnyek legyőzésére fejlettebb tudás szükséges. Szóval értitek, hogy miről beszéltem az elején: minden mindennel összefügg és nagyon sok idő megy el rá, hogy magasabb szintre fejlesszük tapasztalatainkat a nyersanyagok feldolgozásában és persze a harcokban. 


Természetesen nem csak a gyűjtögetésből és a fejlesztésből áll a játék. Az Ablion Online a modern MMORPG vonalát is próbálja követni. A magányos farmolás mellett az akció is sok komponenst kapott. Nem elhanyagolható figyelem irányul a PvP-re. Sok olyan terület van, ahol ez a funkció érvényesül, így mindig oda kell figyelni, hogy merre is kalandozunk, hiszen békés favágás közben akárki ránk ronthat és életünket veheti. Itt is, mint mindenhol máshol, vannak guild-ek, amikhez érdemes csatlakozni. Nem csak a közösség kohéziós ereje miatt, hanem vannak úgy nevezetett Guild vs. Guild harcok, röviden GvG-k, ahol a klánok mérik össze erejüket.


Szóval a játék nagyjából arról szól, hogy a játékos maga állítja fel a saját céljait. Az Albion Online csak itt-ott igazít útba, mindenkinek magának kell megtalálni a saját hivatását. A képességeink attól függenek, hogy milyen típusú fegyvert és páncélt viselünk, szóval kitapasztalni a karakterek működését legalább annyi idő, mint amennyi alatt megszerezzük az ezekhez szükséges anyagokat. Én akkor még nem beszéltünk az örök mulatságot rejtő PvP-ről, vagy a kialakulóban lévő PvE komponensről. Utóbbiban intsták és raid-ek lesznek, természetesen nagy szörnyekkel és szigorúan követendő taktikákkal. És mit csináljunk, ha mindenből a legjobb van? Folytassuk a játékot, hiszen megannyi lehetőség van még! Kereskedhetünk, sőt, még házat is építhetünk!

 
A játéknak egyetlen egy nagy szervere van, ami összegyűjti a PC, a Linux, az iOS és az Android játékosokat. Jelenleg a zárt béta folyik, ahová bárki vehet magának belépési jogot, de ki kell hangsúlyozni, hogy a megjelenéstől kezdődően free-to-play szekcióba lép minden. Persze lesz online piac, ahol a nyersanyagok magasabb szintű craftolásához lehet majd valós pénzért dolgokat venni, de önmagában minden elérhető ingyen. Ezt kínálja nekünk a Sandbox Interactive az Albion Online-on keresztül. Ha felcsigázott volna Titeket a cikk, ha valami kellemes, nyugodt és kikapcsoló dolgot kerestek az ünnepekre és nem sajnáljátok érte a pénzt, akkor már most elkezdhetitek a kalandjaitokat! A hivatalosoldalon minden információt megtaláltok. Jó szórakozást!

Összes oldalmegjelenítés