Shadowrun: Hong Kong - Teszt

Mi lehetne egy cyberpunk világban annál autentikusabb, ha a történet Hong Kong-ban játszódna...



Az én életemből valahogy mindig kimaradt a Shadowrun. Pedig annak idején igen nagy számban rendelkeztem SNES játékokkal, de azon se volt meg. Aztán mikor újraindították a szériát nézegettem is, hogy milyen királynak tűnik, de sose jutottam el a tényleges kipróbálásig. Persze tudok róla egy s mást, sőt, nem is olyan régen én voltam az, aki tesztelte az online kiadást, a Boston Lockdown-t, de önálló résszel nem foglalkoztam még. Mikor megtudtam, hogy lenne egy Shadowrun játék, ráadásul Hong Kong címmel, teljesen lázba jöttem és remegő kézzel estem neki a kalandoknak. Senki nem fog csalódni, ha kipróbálja, igazán szórakoztató és teljesen ugyan olyan, mint az előző részek. Hogy ez hiba vagy nem, azt mindenki döntse el önállóan.


Maga a világ elképesztően jó alapanyagon alapul. Helyszín a Föld, a nem túl távoli jövőben, ahol a mágia és a technika forgatagában óriási városok között a sötétség, a kosz és a neonfények kereszttűzében mindig valamilyen hánytatott sorsú karaktert kell irányítanunk. Nem csak az ember, aki egyedüli értelmes faj a bolygón, hanem bizony itt vannak a törpök, az elfek, az orkok és a trollok is. Ezenkívül számos érdekes karakterosztály is ékesíti ezt a játékot, amikkel nem igazán találkozhattunk még máshol. Van itt utcai szamuráj, mágus, sámán és lehetne még sorolni. Ebben a cyberpunk világban remekül integrálódott a régi harcmodor, a mágia és a technikai fejlesztések legmodernebb eszközei. Önmagában a Shadowrun világa egy zseniális ötlet, de minden külső korszerűsége ellenére, maga a játékmenet teljesen retro.


Ez egy szerepjáték, de cRPG-nek is nevezik. A stílus a nevét a számítógépekről, azaz a computerről kapta, hiszen a software és hardware elején, mikor még a megjelenés igazán kezdetleges volt, minden környezeti hatást leírással próbáltak megadni a fejlesztők. A minimális megjelenés mellett, folyamatosan kaptuk a szöveges információs arról, hogy milyen idő van, mit látunk, milyen szag van, mit gondol a karakterünk. Mintha csak egy interaktív könyvet olvasnánk. Ezt a vonalat a modern Shadowrun is őrzi. Annak ellenére, hogy a játék igazán pofásan néz ki, mégis még mindig minden le van nekünk írva. Milyen fények szikráznak a parton, milyen volt a mellettünk álló troll lehelete, milyen tekintet tükröződött a szexi törp csajban, mennyire van hányingerünk a hajózástól és sorolhatnám a végtelenségig. Érdekes ötlet a mai világban a hatásokat szöveggel szemléltetni a vizualitás helyett. Egyetlen hátulütője van az egésznek: mocskosul sok a szöveg. Akinek forog az agyában a translate a játék közben, az biztos hamar belefárad a végtelen olvasásba.


Egy ilyen játéknak elengedhetetlen alap elvárása az, hogy bámulatos történettel lát el minket, és ez így is van. A cyberpunk világ legjobb ábrázolása kétség kívül a fejlett ázsiai országokban a legalkalmasabb, ezért maga Hong Kong nagyon pofásan néz ki. Remek színek és tökéletes elemek, ahol a történelmi objektumok keverednek a jövő árnyalatával. Történetében egy személyt alakítunk, akit annak idején befogadtak az utcáról és otthont adtak neki. Jó ideje már, hogy nem találkoztunk otthonadónkkal, most mégis arra kér minket, hogy térjünk vissza Hong Kong-ba és találkozzunk vele. Utazásunk után rögtön egy összeesküvés áldozatai leszünk, a városi rendőrség azonnal terroristának bélyegez meg minket. Feladatunk tehát nem csak a saját és társaink nevének a tisztára mosása, hanem a kirakós összerakása, a miértekre a válasz megkeresése.


A Hong Kong egyetlen hibája az, hogy ugyan olyan, mint az előző 2 rész. Szinte semmi új nincs benne. Ugyan az a körökre osztott harcrendszer, ugyanúgy szinteket lépünk és ugyan olyan képességekre tudunk szert tenni, mint eddig. Aki nem játszott más Shadowrun játékkal, mint én, azoknak ez is nagyon izgalmas és érdekes, de a széria követői kicsit csalódottak az újdonságok hiánya miatt. Félreértés ne essen, mindenkinek tetszik ez a rész is, de az ember azt várná, hogy a Shadowrun felélesztése után a játék fejlődni fog, vagy legalábbis kicsivel újabb lesz. Ehhez képest minden ugyan az, mint 2 éve.


Kinézetre és zenére nem mondhatunk panaszt. Minden a lehető legjobban van ábrázolva és szemléltetve, ami az apró szöveges információk, melyek a dolgok hatását magyarázzák el, még jobban megfűszerez. A Harebrained Schemes egy remek játékot adott ki ismét, de még mindig az az érzése a játékosnak, hogy ez nem egy különálló Shadowrun rész, csak egy újabb kiegészítés, mint a Dragonfall. Szeretik szeretik, de mindenki arra vágyik, hogy a következő játék ne legyen ilyen sokban hasonló az előzőkhöz. Steam-en be tudjátok zsebelni, az alig 16 euró a 30-40 óra játékért cserébe nem ár.

Pro:
+ Remek világ
+ Tökéletes szemléltetés
+ Kidolgozott történet és párbeszédek
+ Izgalmas karakterosztályok

Kontra:
- Kevés újítás az előző részekhez képest

Értékelés
6.5
Játékmenet: 

Sima körökre osztott taktikai harcrendszere van, amiben semmi újítás nincs.
 10
Hangulat: 

Mindig is ez volt a játék fő érdekessége. A szép ábrázolás mellett a hangulatot még szövegesen is megerősítik. Megtudhatjuk, hogy karakterünk az adott esetben miket gondol és érez, ami segít még jobban beleszövődni a világ fonalába.
 7.0
Grafika: 

Ezek a játékok mindig is jól néztek ki. A minimális megjelenésből a lehető legszebb dolgokat hozták ki. Szinte bármilyen gépen elfut és szép. De nem fejlődik. Évek teltek el a Dragonfall megjelenése óta, és még mindig ugyan azt kapjuk.
8.0
Hangok: 

A zenék többségét akár játékon kívül is szívesen hallgatná az ember, tükröződik benne ez a sötét cyberpunk világ.
8.5
Szavatosság:

A rengeteg válaszlehetőségek és karakterosztályok különsége miatt biztos, hogy akinek tetszik, az nem egyszer fog leülni elé. Habár a játék fárasztó, a rengeteg olvasás és a hosszúsága miatt, fél éven belül biztos visszakerül a gépre.
Review score
 8.0

Összességében a Shadowrun: Hong Kong egy remek játék, amit minden RPG kedvelő szeretni fog. A széria követői talán kicsit csalódottak, de csupán amiatt, hogy a játék nem újult meg. Ettől eltekintve ismeretlen kalandok és helyszínek várnak mindenkit, ebben a csodálatos cyberpunk világban. 

Összes oldalmegjelenítés