Mad Max - Teszt

Csak a kocsi meg a benya...



Az univerzum alaptörvénye, hogy filmből nem lehet jó játékot készíteni és játékból nem lehet jó filmet. Tudtok ellenpéldát mondani? Nem mi? Na és példát? Az könnyű: Super Mario, Terminator (bár SNES-re 1-2 nem volt rossz), Wing Commander, Dungeons & Dragons (bár ez eredetileg nem számítógépes játék, de játék), Resident Evil (egyik film sem jó, nem, még az első sem). Mindezek ellenére az emberiség nem tanul a hibáiból és erőltetik a témát. Jelenleg is készül a Warcraft film, amihez én is sok reményeket fűzök, pedig tudom, hogy a fizika törvényeit nem lehet megszegni, de bízok Duncan Jones képességeiben. Viszont térjünk rá a jelenlegi témánkra, ami a Mad Max. A széria valamennyi része kultusz film és az új is megállja a helyét. Kérdés tehát az, hogy lehet-e sikerese a játék, ha figyelembe vesszük, hogy hasonló projektnél eddig szinte soha nem értek el sikereket? Egyszer minden sorozat vége szakad. Azt hiszem a Mad Max játék áttörést ért el a történelemben, hiszen alap koncepciója egy film és nagyon jóra sikeredett. Ugyan ilyen szerencsét kívánok a Warcraft filmnek is!


Történetünk a sivatag közepén kezdődik, hol máshol. Max kocsitlanul és majdnem holtan fekszik a homokban. Összeakadt a bajszunk a főváros, Gas City rezidens hadurával, Scabrous Scrotus-szal, ami megalapozza a következő x óra küldetését: meg kell ölnünk a gonosz főnököt. Igazából a játék nem rendelkezik nagy sztorival, a varázsa sokkal inkább ebben a világban rejlik, amit az erőszak és az üzemanyag irányít, ahol a víz annyira finom, hogy gyógyít és az ember mindene az autója. Egy hatalmas területet vagyunk képesek bejárni, ami rengeteg kalandot rejt és persze ellenfeleket. Nekem különtetszett, hogy az elején sok átvezető videóban valós élő emberi személyek voltak. Bár ezeknek az volt a céljuk, hogy bemutassák, milyen volt a világ a sivatag előtt, de azt meg kell hagyni, hogy az élőszereplős megoldás igen ritka.


Az elpusztult világ poros romjai között szerencsére nem vagyunk egyedül. Rögtön mellénk szegődik Gvázimódó, akit Chumbucket-nek hívnak. Ez a torz barátunk segít majd nekünk az autónk fejlesztésében és javításában. Ami azt illeti, deformált testvérünknek valószínűleg megártott a benzingőz, hiszen kitalált egy autó alapú vallást, melynek mi lehetünk az első profétái, és használhatjuk a szent kocsit: a Magnum Opus-t. Valahogy jellemző erre a világra a vallásos őrültség. Bár az apokalipszis után, mikor az emberiség csalódott istenben, biztos valami újban akar hinni. És itt van nekünk a kocsi vallás, valamint bizonyos, hogy a pusztaság népe is szentül hisz valami marhaságban. Erre biztosíték, a tűz és fegyvermániájuk, valamint az öncsonkítás számos megnyilvánulása. De tényleg, Max-en kívül szinte mindenki úgy néz ki, mintha beesett volna egy szerszámosládába, majd fejest ugrottak volna egy kupac csontba. Pengék, szögek állnak ki a ruhákból és a bőrökből, valamint a bandatagokon több a koponya, mint a textil.


Maga a játék arról szól, mint amire az elejétől számítunk. Pusztításról. Az elején még zokniban tipegünk a homokbuckák között és próbálunk túlélni, de idővel megtaláljuk a cipőnket. Kalandozásunk során rengeteg állomással és bázissal találkozunk, amiket elfoglalva és kitisztogatva egyrészt sok jó cuccot találunk, amik autónk fejlesztésére szolgál, másrészt pedig egy rahedli akcióval jár. Nem számítsatok magányos RPG szerű barangolásokra. Itt mindig folyik a vér rendszerint, hiszen ami mozog, az meg akar minket ölni, és kitűzni az öltözékére. Tulajdonképpen mi is ilyenek vagyunk. A hatalmas területen rá vagyunk kényszerítve, hogy mozgó halálosztó kocsinkat használjuk. Habár van benne gyors utazás, de a legfontosabb alappillére a játéknak, talán az autónkkal való tevékenykedés. A különféle bandák próbálják kiterjeszteni befolyásukat, egyre több semmit akarnak. Úgy értem, nagyobb területet, amin persze csak homok van, ezért megjelölik a territóriumaikat és védelmezik is őrtornyokkal. A Magnum Opus a sorozatos fejlesztések során rendelkezni fog olyan eszközökkel, amik segítségével az ilyen építményeket röhögve semmisíthetjük majd meg, ráadásul a sivatagi kincskeresésnél is hasznos, mondjuk ha a homok alól kell előrángatnunk valami roncsot a jobb cucc begyűjtésének reményében.


Tudunk az autóból lőni is, egy egész pofás kis tankot alkothatunk majd belőle, ami akár a Carmageddon-ban is megállja a helyét. Meg kell említeni, hogy nem csak tűzharc kapott szerepet a Mad Max-ben, hanem a kézitusa is. Amit nagyon szerényen fogalmaztam meg. Sokkal autentikusabb lenne a rommá verés inkább. A verekedés kapcsán én is azt tudom mondani, mint minden más portál vagy játékos, akik már játszott ezzel: Batman és Shadow of Mordor keverék. Igazából két gomb van, ami számottevő: ütés és a védekezés. Szóval ne számítsatok ilyen Batman kombókra, még is meg kell említeni, hiszen hasonlít rá a rendszer, de ezen nincs mit csodálkozni, mind a három említett játék a Warner olvasztóiból kerültek elő.  Igazából az egyszerűsége mellett szórakoztató a harc, mert látványosan néz ki és nincs halálra erőltetve. Ritka az, amikor nem a kocsiban ülünk. Vannak más finomságok is, ha sem az autózás sem pedig a verekedés nem áll hozzánk közel: a begyújtott benzines kanna csodát művel a bandák tömegein, ha a célunk az embercsoportok ritkítása.


A Pusztaság sok más elfoglaltságot biztosít még nekünk. Itt van a folyamatos harc: hol kocsival hol pedig gyalogosan. Vannak vízlelők, különféle területek ahol kifosztásra váró dolgok lehetnek, bandák territóriumai, de nem ritka a mellékküldetést adó túlélők és, mivel hogy a játék fő eleme az autónk, vannak versenyek is. Mint említettem, maga sztori nem túlságosan erős, kivéve a végjáték megkezdésével, ott azért jönnek a meglepetések. A hangsúly a területen és ezeken a rengeteg kalandon van, amik nem csak azért hasznosak, mert jó időtöltés és jár értük a Steam achievement, hanem bizony így jutunk hozzá a sok fejlesztéshez, ami csak javít teljesítményünkön.


Hangulatilag a Mad Max nagyon ott van. Mind grafikailag mind pedig zeneileg sikeresen idézi meg a világ sajátos hatásait. Nyomott és mindenhol a pusztulás az úr, ellenben világos és a maga nemében tiszta. Csak a túlélés a cél, amit nem a tudomány vagy a közös összefogás tart fent, hanem az erőszak és vallásos beállítottság. Igazából hozta, amit vártunk tőle és nem is. Mindenképpen készültünk egy nagyobb és átfogóbb történetre, ami elmaradt, de cserébe egy olyan világot kaptunk korlátok nélkül, amire talán nem számítottunk. Az Avalanche Studios igazán jó játékot tett nekünk össze a Mad Max képében, amit joggal élvezhetünk és imádhatunk. Sokan már most az év játékának mondják, ami azért érdekes, mert egy időben jött ki a Metal Gear Solid V-tel, mégis inkább ezt mondják a legjobbnak. Majd év végén kiderül, hogy a közösség mit szavaz majd meg. Az biztos, hogy a Mad Max joggal indulhat majd a címért. Steam-en nézzetek után és ne habozzatok fizetni érte, garantált 40-50 óra játék és megannyi izgalom.

Pro:
+ Hatalmas terület és sok tartalom
+ Rengeteg fejlesztési lehetőség
+ Igazi Mad Max hangulat
+ Jól optimalizált

Kontra:
- Ismétlődő küldetések
- Az újdonság hiánya
- Hangsúlytalan sztori

Értékelés
 9.0
Játékmenet: 

Sok autós rész, ami nagyon élvezhető, hiszen a fejlesztésekkel folyamatosan változik a szerepünk. A meneküléstől kezdődően a játék végén már igazi tankot képviselünk. Ezenkívül a közelharc is szórakoztató és a hatalmas terület bebarangolása sem elhanyagolható.
 10
Hangulat: 

Nem lehet ennél jobban a Mad Max hangulatot megidézni. Nem tudunk olyan pluszt mondani, amivel jobb lett volna a szemléltetés.
 9.5
Grafika: 

Gyönyörű és remekül optimalizált. Megannyi beállítási lehetőség van az apróbb grafikai finomításokra.
 8.0
Hangok: 

Az effekt hangok kiválóak, a motorok zúgása pedig mámorító. Zeneileg annyira nem nyújt sokat, de minden más kompenzál érte.
 9.0
Szavatosság:

Habár a mellékküldetések feladatai sokszor ismétlődnek és a fősztori nem nyomatékos, nagyon be tudja rántani az embert a világ, mely arra vár, hogy felfedezzük. Nem mondom azt, hogy a végigjátszás után indítjuk is újra a játékot, de biztos, hogy hamar elő fog kerülni újra, hiszen az a korlátlanság ami itt található, nagyon vonzó.
Review score
 9.1
A Mad Max játék sikeresen nyújtja azt, amit a filmek után egy játékban látni akartunk. Az erőszak, a megszállottság, a hatalmas bejárható terület és a fejlesztési lehetőség széles tárháza rengeteg órányi figyelmet képesek lekötni.  

Összes oldalmegjelenítés