Nom Nom Galaxy - Teszt

A galaktikus űrleves...



Évezredekkel ezelőtt az emberiség forradalmasította az ételtechnológiát. Feltalált egy könnyed mégis finom ennivalót, amely sokáig elállt és tápláló volt. Később, mikor már a tudomány is felvette a lépést ezzel a korszakalkotó ötlettel, lehetőség adódott, hogy konzervbe tárolják, így a világűr meghódításánál is jelen tudott lenni. Táplálta a felfedezőket és ez máig így is van. Hogy mi volt ez a tökéletes kaja? Nem más, mint a: leves. Mára ez a csoda elveztette az értékét, hiszen a nagy leves vállalatok nem szándékoznak új ízeket kifejleszteni, így hát nekünk, astromunkásoknak, kötelességünk, hogy cégünknek, a Soup Co.-nak új ízesítésű leveseket állítsunk elő azáltal, hogy bejárjuk az univerzum bolygóit és mindenhol más fajta alapanyagokat használunk fel. Célunk nem csak a tökéletes leves megalkotása, hanem a konkurencia legyőzése is. Ez, a Nom Nom Galaxy lényege.


A nom nom egyébként a magyar nyam-nyam-nak felel meg, szóval egészen találó. A Q-Games, Ltd. kínálja nekünk ezt a nyalánkságot, amely különálló játék, mégis a fejlesztők PixelJunk sorozatához tartozik. Amit tudni kell a szériáról, hogy apróbb és könnyebb pixel grafikás játékokat adtak ki, melyek mind nagy közönségnek örvend, mégis, ez a Nom Nom Galaxy lett a legnagyobb táború. Már maga a történet is eszméletlen. Hogy a manóba találnak ki ilyet az emberek? Leves… Engem nagyon megvett. Szóval mint kiderült, a játékban gyakorlatilag a tökéletes levest kell megalkotni, ám a körülmények kicsivel nehezebbek. Igazából a Terraria című alkotáshoz tudom hasonlítani. Ez az oldalnézetes farmolós-craftolós cucc pixel grafikával.


A játék során új bolygókra utazunk az astromunkással és az a célunk, hogy az ottani alapanyagokat felhasználva leveseket készítsünk, majd ezeket eljutassuk vissza a civilizációba. Ami azt jelenti, hogy először meg kell alkotnunk a leves gyárat. Van egy építkezős képernyőnk, ahol ennek a hatalmas összefüggő gépezetnek minden egyes elemét meg kell építenünk, de ehhez alapanyagra van szükség. Az egyszerűség kedvéért a játék ezt anyagnak nevezi és bányászással tudjuk kitermelni. Nem a szó szoros értelmében bányásznunk kell, hanem mindent felaprító, fűrészünk segítségével rombolni a földet és reménykedni, hogy találunk anyagot. Akár csak egy Minecraft. Ha összegyűlt elég cucc, utána kell megépíteni a gyárat. Kell bele minden: olyan elem, ami összekeveri és előállítja az alapanyagokból a levest, kell rakétakilövő, ami elviszi a levest a lakott bolygókra, rakhatunk bele zéró gravitációs liftet, így akár torony magas épületeket is létrehozhatunk. Nem utolsó sorban pedig védelmi fegyverzettel is el kell látni a konstrukciót, mert a rivális cégek gyakran indítanak támadást ellenünk, a gyár egészsége és működése pedig mindenek felett áll.


Szóval van itt minden, farmolás, craftolás, tower-defense és mind mind remekül van vegyítve. Az alapanyagok beszerzése két féle módon történik, az egyik az, hogy összeszedjük és visszavisszük a gyárba, a másik pedig ugyan ez a módszer, csak éppen az aktuális hozzátevőt birtokló lény élő, így védekezik is. Sokszor agresszív zöldségekkel találkozunk. Nekünk van életerőnk, ami azt jelenti, hogy meg is tudunk halni, de szerencsére fegyvereket is készíthetünk, ami sokat segít a vadászat során.


A játékban egyébként megannyi bolygó található, amiken más és más életkörülmények vannak. Ez azt jelenti, hogy az élővilág másképpen viselkedik. Vannak helyek, ahol minden agresszív és folyamatosan harcolnunk kell, de van olyan is, ahol minden nyugodt így csak az építkezésre és a gyűjtögetésre kell odafigyelnünk. Játszhatunk sztori módban, ahol a célunk legyőzni a rivális céget, ha a levesünk annyira ízlik a népnek, hogy az eladási értékek 100%-át mi birtokoljuk, akkor tönkretettük az ellenséget. Vagy játszhatunk szimulátor módban, ami gyakorlatilag a pálya végtelen formája.


A Nom Nom Galaxy tartogat ezen kívül még extra kihívásokat. Van co-op mód, ahol barátainkkal, vagy más ismeretlenekkel együtt építhetjük meg a gyáróriást és fedezhetjük fel az új levesek recept kombinációit. Ezenkívül van egy galaktikus kihívás dolog is, itt egy bizonyos pályaszakaszt kell megtennünk időre, vagy épen ölnünk kell. Itt van egy ranglista, ahol ha ügyesek vagyunk, mi lehetünk az elsők a többi játékos előtt. Ez a kihívás egyébként időnként változik, tehát esetenként új pályákon új csúcsokat lehet alkotni.


Sokan panaszkodtak a gomb kiosztásokra, de szerencsére ez a probléma már megoldódott. A játék elején nem volt lehetőség például az irányítás konfigurálásához és a fejlesztők valamiért igen érdekes kombinációkat válogattak ki a különféle műveletek végrehajtására. Írja is egy kommentező, nem érti, hogy 101 gomb közül a létra lerakása miért az Alt+W kombó. Egyébként még mindig az, de bármikor átállíthatjuk, az viszont biztos, hogy a fejlesztők ezt a játékot gamepad-ra tervezték, azon a legcélszerűbb játszani.


Megjelenésileg szerintem minden rendben van. Nagyon szép színes és hangulatos, a pixel grafika pedig mindig nyerő. Zeneileg és hangilag semmi extra, de nyugtató és szórakoztató az összhang. Ez tényleg az a játék, ami gyengéd és könnyed, mégis izgalmas és szórakoztató. Melegen ajánlom mindenkinek, szerintem egész olcsó, Steam-en lessétek meg. 10 euróért adják, de a 30 óra az garantált ebbe a Nom Nom Galaxy-ban, aki pedig a kihívásokat szereti és a mások elleni küzdelmet, azok még többet fognak ezzel szórakozni. Ne felejtsétek: a leves mindenekfelett.

Készítettünk egy rövid videotesztet is, kukkantsatok bele:

Pro:
+ Remek ötlet
+ Tökéletes hangulat
+ Könnyed és kikapcsoló

Kontra:
- Túlságosan leköt és a játékos elfelejti a családját is

Értékelés
9.0
Játékmenet: 

Bár a játékmenetben semmi újdonság nincsen, hiszen megannyi helyen találkoztunk már ezekkel a dolgokkal, mégis még mindig jó, és az ötlet, mely szerint egy levest kell alkotnunk, valami fenomenális.
 10
Hangulat: 

Eszméletlen, hogy át tudja hatni az embert ez a nyugodtság. Ha belegondolunk, semmi eget rengetőt nem kell itt csinálni. Csak járjuk az ismeretlen bolygókat, építkezünk és próbálunk főzni egy levest. Persze van benne némi izgalom a harcok miatt, de ennek ellenére annyira könnyed és puha, hogy az leírhatatlan.
 9.0
Grafika: 

Én mindig is bírtam a pixel grafikát, de vannak olyan játékok, amik rosszul alkalmazzák, vagy inkább nekem nem tetszik az összesített szín világ. Itt viszont minden klappol.
8.0
Hangok: 

Igazából semmilyen benyomást nem keltett bennem. Nem különösebben figyeltem fel a zenére, sem az effekt hangokra. Viszont egyszer feleszméltem, hogy az egyetemes szórakozás, nem csak a játékmenet és a hangulat miatt van, hanem hogy a zene és a hangok annyira beleolvadnak az egészbe, hogy nem vesszem észre. Ezért gyakorlatilag nem komponenseket élveztem, hanem együtt mindent.
9.0
Szavatosság:

Mindig lehet újat alkotni és mindig lehet egy új partnert találni a co-op módban. A kihívások bizonyos időközönként változnak, ezért ez a tartalom mindig megújul. A bolygók felfedezését és a levesek főzését pedig nem lehet megunni.
Review score
 9.0

A Nom Nom Galaxy egy remek játék, mely egyben kikapcsol, szórakoztat és még némi izgalommal is ellát. Nagyon élvezetes és egyedi ötlettel bír, ezen kívül kihívásokat is tartogat.  

Összes oldalmegjelenítés