Blues and Bullets - Episode 1: The End of Peace - Teszt és videoteszt

Teszteltük a noir kaland első részét...

Az interaktív sorozatként aposztrofált játékokkal manapság már Dunát lehetne rekeszteni. Hiszen jelen pillanatban a Telltale-nek most két jelenleg is futó sorozata (Tales from the Borderlands, Game of Thrones) van, valamint biztosan folytatják majd a Walking Dead-et, valamint a The Wolf Amoung Ust is, és ezen kívül készülőben van a Minecraftos sorozatuk is. A Telltale-féle sorozatok mellett itt van még a nagysikerű Life is Strange, nem rég jelent meg SWERY új játéka, a D4: Dark Dreams Don’t Die is. Hiába van ennyi versenyző, egyelőre úgy néz ki, hogy a nép zabálja majdnem mindet, és ez az őrület még sokáig kitart, ami nem is gond, ha azt nézzük, hogy emiatt olyan játékok is megjelenhetnek, mint jelen tesztalanyunk, a Blues and Bullets - Episode 1: The End of Peace.

A játék hőse az a bizonyos Eliot Ness, az az úgynevezett „Untouchables” rendőri különítményt vezette, amelynek feladata Al Capona felelősségre vonása volt. A Blues and Bullets ezen események után játszódik. Ness már visszavonult, és saját éttermét üzemeltetve nem igazán foglalkoztatják az alvilág ügyei. Azonban hirtelen gyermekek kezdenek eltűnni, és a furcsa esetekkel a rendőrség nem igazán foglalkozik, így hősünk kénytelen saját maga utána járni a dolgoknak.


A történet egészen érdekesnek tűnik, és bár a The End of Peace című első epizód még nem fed fel túlságosan sok mindent, azonban az alapszituáció máris kellőképpen érdekes. A gyermekrablásos szál engem sokban emlékeztetett a True Detective című sorozatra, valamint az ötvenes évek gengsztervilága, és a noiros történetvezetés egy remek pluszt ad az egésznek.

Az első epizód a műfajbeli társakhoz hasonlóan nem különösebben hosszú, hiszen nagyjából két óra alatt végig lehet menni rajta. Érdemes felkészülni arra, hogy mivel ez az első része a sorozatnak, így rengeteg az expozíció és csupán a második órában kezd igazán felpörögni a játék, azonban megéri végigvinni, hiszen valóban egy érdekes és izgalmas sztori kezd kibontakozni a szemeink előtt, amelynek aztán türelmetlenül várjuk majd a folytatását.


A játékmenetet tekintve a Blues and Bullets szintén nagyon hasonló a társaihoz. Itt is sétálgatunk majd a kisebb területeken, megvizsgálunk néhány dolgot, beszélgetünk emberekkel, és természetesen itt is található némi akció is.

Az interakció nagyon egyszerű, ha Ness valami olyan dolog közelében van, amivel tud kezdeni valamit, akkor egy vörös szem jelenik meg az adott tárgynál, és ha elég közel megyünk, akkor egy gombnyomással meg is történik az interakció. Ezen jó néhány karakterrel fogunk beszélgetni is, és ezen beszélgetések során nem lesz lehetőségünk konkrét válaszokat választani, csupán azt adhatjuk meg, hogy milyen stílusban (udvarias, szarkasztikus, őszinte, hazug, fenyegető stb.) válaszoljon karakterünk, ezen döntéseink elvileg a későbbiekben kihatással lesznek a cselekményre is, ám az első részben nem igazán volt olyan döntés, amelynek hatásait láthattuk volna, így erről a részről egyelőre nem tudok nyilatkozni.


Természetesen a történet során nyomoznunk is kell. A játék nyomozásos részében szintén a fentebb vázolt interakciós modellt használja a program, ám itt bizonyos pontokon lehetőségünk van a nyomok részletesebb vizsgálatára is, és a játék ezen része engem a legutóbbi Sherlock Holmes-játékra emlékeztetett, ugyanis itt is ráközelít a játék az adott helyre, ahol a kamera mozgatásával meg kell keresnünk az összes bizonyítékot, vagy nyomot. Ezeket utána egy dedukciós táblán (amihez hasonló szintén a Sherlock-játékokban volt) kell rendszereznünk, ahol, ha minden a helyére kerül, akkor hősünk levonja a következtetéseket, és halad tovább a történet.

Ezen kívül természetesen találhatok a játék QTE-k, azaz Quick Time Eventek is, valamint érdekesség, hogy a Blues and Bullets tartalmaz lövöldözős szekciókat is. A program ezen része lényegében egy TPS rail shooter, ami nem sok kihívást tartalmaz, ám tény, hogy a játékmenet színesebb lesz, és ezzel, valamint a valamivel összetettebb nyomozós résszel együtt a Blues and Bullets sokkal interaktívabbnak hat, mint a jelenlegi vetélytársai.


Ahogy a képeken is látszik, a játék grafikája nincs az élmezőnyben, ám a fekete-fehér képi világ, amelyet néha meg-megtör egy-egy vörös objektum, a különböző filmes effektusokkal (például lense flare) együtt már viszont remek összképet alkot, így engem nem túlságosan zavartak a csúnyácska karaktermodellek, és azok bénácska animációi.

Ami a zenét és a szinkront illeti, már semmi kifogásolni valóm nincsen. A zene abszolút korhű, főleg jazzes irányvonalat képvisel, valamint a szinkronszínészek teljesítménye is abszolút rendben van. Tehát külsőségekből négyes fölé.


A Blues and Bullets első epizódja egy picit döcögősen induló, ám mégis érdekes, és szórakoztató kalandjáték, amely egy új klasszikus is lehet a nem túl fiatal interaktív film/sorozat zsánerben. Az érdeklődők számára elmondom, hogy lehetőség van arra, hogy csupán az első részt is megvásároljuk, amelynek ára egészen kedvező, öt euró, ami egyáltalán nem nagy ár ezért az érdekes játékért. Várom a folytatást!

- Süti –



Pro:
+ Érdekes történet
+ Jó játékmenetbeli ötletek
+ Hangulatos látványvilág
+ Jó zene

Kontra:
- Picit nehezen indul
- A döntéseink következményeiből eddig szinte semmit nem láttunk
- Picit azért csúnyácska

Értékelés
 9.0 Játékmenet: 

A Blues and Bullets hasonló, ám pár dolognak köszönhetően mégis interaktívabbnak tűnik, mint piacon lévő társai.
 9.5 Hangulat: 

A játék legerősebb pontja a nagybetűs NOIR hangulat, amely gyorsan berántja a játékost.
 8.5Grafika: 

Bár nem a legszebb játék, amit valaha láttunk, a dizájnnak köszönhetően mégis jó ránézni.
 9.0Hangok: 

A zene tökéletesen passzol a noirhoz, valamint a szinkronmunka is teljesen jó.
 7.5Szavatosság:

Az első epizódot mindössze két óra alatt végig lehet vinni, és maximum a másmilyen döntések miatt érdemes nekifutni még egyszer, ám sajnos azok következményeit egyelőre nem fogjuk látni.
Review score
 8.7A Blues and Bullets első része egy érdekes felvezetése, egy izgalmasnak tűnő sorozatnak. A stílus kedvelői nyugodtan rávethetik magukat, élvezni fogják.

Összes oldalmegjelenítés