Arma 3 Extended Edition - Teszt


A világszerte sikeres katonai szimulátor új kiadást kapott...

A játék, amit mindenki csak a legjobb katonai szimulátornak hív, új kiadást kapott. 2013-ban, amikor elindult az Arma 3 Early Access-je, sokak meg voltak döbbenve, hogy az Arma 2-t vajon képesek lesznek-e überelni a cseh srácok. Nem csalódtunk bennük, ugyanis még a mai napig is folyamatosan javítják, bővítik a játékot, és gondolnak azokra az emberekre is, akik csak az alap játékot vették meg (erre a dologra a későbbiekben még visszatérek). Sok fejlesztő csapat példát vehetne róluk, na de elég az érzelgősségből, nézzük mit is tartalmaz az Extended kiadás. Első neki futásra megkapjuk maga a játékot, avagy a kiadás megjelenése előtt kiadott DLC-ket, ami a Karts, a Helicopters, és a Marksman. Mivel maga az Arma 3-at egyéb okok miatt eddig nem tudtuk tesztelni, ezért most fogjuk/fogom ezt megtenni, ezzel tiszteletünket letudva a cseh fejlesztő csapatnak.


Az Arma, mint játék legfőbbképp nem a játék történetére alapoz, hanem maga a játékmenetre, avagy a játék élményére, viszont mivel az előző rész is kapott kampány módot, ezért ebben a részben is megtalálható azok számára, akik mégis csak ezt tartják előnyösebbnek, mint a multiplayer módot. A történet így szól: 2030-ban háború tör ki Altis és Stratis szigetén, ahol a lakosság több, mint 3/4-ét kiírtották, vagy otthontalanná tették őket a lázadó erők. A NATO beleegyezett, hogy megalapozatlan feltételek mellett katonákat küldenek ki, hogy békét, és egy közös együttműködést teremtsenek az AAF-el (Altian Armed Forces). Öt évvel később, a CSAT (Canton-Protocol Strategic Alliance Treaty), ami egy katonai egyezség volt a keleten fekvő országokkal, megkezdi az AAF egységek támogatását és ezzel a saját haderejük behozatalát. Eközben a CSAT sorozatos tárgyalásokat és politikai diktatúrát kijelentve próbálja kiszorítani a két szigetről a NATO egységeket, ami sikerül is nekik, így a NATO kénytelen lassan kivonni egységeit, mielőtt magukra haragítaná az Altiszi haderőt.

2035-re az AAF-nek sikerül majdnem a két teljes szigetet az uralmuk alá venni. Ez időben a NATO már majdnem teljes egészében kivonta csapatait, és már csak egy pár gyalogos, avagy egy helikopter csapat maradt már csak. A Stratis-on állomásozó NATO főparancsnokot a Kamino-i lövész pályára hívatják ismeretlen okból. Eközben a Camp Rogain-ben állomásozó alparancsnok két katonáját, Ben Kerry tizedest és Adams törzsőrmestert is a Kamino-i lövész pályára küldi egy felderítő küldetésre. A küldetés során holtan találják a főparancsnokot a pályán, ami mély sebet okoz a NATO erőinek. A kiküldött felderítő csapat egyenesen egy csapdába sétált bele, ugyanis a CSAT is ott volt, így menekülőre fogták a dolgot. Az ütközetet csak a tizedes éli túl. A táborba visszaérve, és a hír hallatán a brit különleges erők parancsnoka veszi át az irányítást, aki az ott állomásozó egységekből verbúválva próbál túlélők után kutatni, avagy kideríteni, hogy ki is volt a hunyó igazából.


Erre a játékra nyugod szívvel lehet mondani azt, hogy részletes. Sok féle tényező van, amire oda kell figyelnünk, amikor játszunk. Ezek például a súly (nem mindegy, hogy mennyi cuccot hordunk magunknál, ugyanis minnél nehezebbek vagyunk, annál gyorsabban fáradunk ki), a megfelelő ruházat, felszerelés (lőszer, kötszer, távcső, fegyverre rakható kiegészítők, stb.), tehát mielőtt harcba indulunk, nagyon tüzetesen át kell gondolnunk, hogy milyen féle posztot szeretnénk betölteni a csapatba, ugyanis itt az "előre rohanok és mindenkit lelövök" féle taktikát kevés sikerrel fogjuk tudni alkalmazni, mert mint azt már említettem, a karakterünk kifárad, és a célzásunk nem lesz fixált, csak akkor, ha lefekszünk, illetve letámasztjuk a fegyverünket (ez a funkció a Marksman DLC megjelenésével került be a játékba, ez alap funkcióként működik mostmár, tehát az alap játékosok is le tudják támasztani fegyverüket szinte bárhova). A játék külön újdonsága az előző részhez képest, hogy most már a víz alatt is tudunk közlekedni, illetve harcolni, erre megfelelő eszközöket is kaptunk (pl. búvár ruha, SDV, ami egy miniatürizált tengeralatt járó, csak ebbe nem lehet beleszállni, hanem kívülről kell megfognunk, fegyvernél pedig csak az SDAR jöhet szóba, ha víz alatt szeretnénk öldökölni). A játék főként multiplayer, illetve coop orientált, mivel akkor lehet igazán élvezni, amikor egy 64 vs. 64 fős szerveren összecsap mind a 128 player, amihez ugyan izmos vas kell, hogy egyátalán a 30 fps-t stabilan megtartsa, de ezen tudunk enyhíteni a részletes grafikai beállításokon belül.


A játék egyik legnagyobb pozitívuma a küldetés szerkesztőnek köszönhető, ugyanis ennyire részletes küldetés szerkesztőt még nem láttam egy játékban sem. Az egész ott kezdődik, hogy először el kell döntenünk, hogy melyik pályán szeretnénk a küldetésünket megcsinálni. Már itt egy nagy piros pont kijár ennek a funkciónak, ugyanis nem csak az alap pályákra készíthetünk küldetést. Bárhonnan letöltöttünk egy térképet, és arra szeretnénk csinálni küldit? Nem probléma! De tényleg, ennyire komolyan átgondolt, és támogatott funkciót nem igazán láthattunk még egy játékban sem. Itt jön képbe az is, hogy a játék szinte a kezdetektől megkapta a Steam Workshop támogatást is, tehát ha megcsináltunk egy küldetést, akkor azt feltölthetjük a Workshopra is, és ez visszafele is működik, tehát a Workshopot böngészve bármilyen küldetést, modifikációt, vagy bármi olyat, amit csak az Arma 3-hoz készítettek (már ha fent van a Workshopon), letölthetjuk onnan, és azt automatikusan a megfelelő helyre be is másolja, nekünk pedig nincs más dolgunk, csak kiválasztani a küldetést, és mehet is a móka. Apropó modifikáció: a játék itt is kitűnik a legtöbb játék közül, ugyanis amit csak kigondolunk, valóra válthatjuk az Arma 3-ban (azért van némi limitáció a dologban, szóval amit a játék motorja megenged).


A DLC-kre kitérve az Extended Edition tulajdonosai megkapják a már említett DLC-ket is. A Karts tulajdonképp egy mindenkit érintő update lett volna, ugyanis ezen DLC megjelenésével együtt adták ki a földi járművekre vonatkozó újítást is, ami annyit takar, hogy a kocsi fizikája és irányítása is rendeltetés szerűen működik, a DLC-ben pedig gokart autókat, illetve néhány verseny ruhát kapnak a tulajdonosok. A Helicopters-ben értelem szerűen a helikoptereket javították, ami sok tekintetben pozitívum. A DLC megjelenése előtt is ugyanúgy hasznos volt a helikopterezés, most viszont azok, akik általában helikopter pilóták voltak, örülni fognak, ugyanis a DLC megjelenésével mindenki megkapta a vontatást, amivel kisebb járműveket (pl. jeepeket, kisebb páncélos tankokat) tudunk felvenni a földről, és vontató kötelek segítségével magunkkal vinni, majd a kívánt úticélnál szabadjára engedni őket, avagy képesek leszünk mostantól járműből is tüzelni a kézi fegyverünkkel is (pl. pickup anyós üléséből vagy a hátuljából tudunk lőni menet közben is) A DLC tulajdonosai az ingyenes frissítés mellett két helikoptert kaptak, az egyik a Huron dupla rotoros csapat szállító helikoptert, és a Taru teher szállító helit. A legújabb DLC-ben, a Marksman-ben a kézi fegyverek kaptak főszerepet. Az alap játék tulajdonosai a már említett letámasztást megkapták, mint alap játék funkciót, tehát ha bárki odamegy egy kőhöz, vagy egy ablak párkányhoz, vagy akár csak lehasal, képes lesz letámasztani fegyverét, ami nagyon nagy mértékben javítja a fegyver stabilitást.


Összességében ez a kiadás azoknak éri meg leginkább, akiknek még nincs meg az alap játék. Azoknak, akiknek már megvan az alap, azoknak ott van a DLC Bundle, amiben csak a DLC-ket kapjuk meg. A játékot összegezve nálam mindenképp a Top 10be benne van, mint kedvenc játék, mivel rengeteg dolgot lehet csinálni benne, és aki csak egy kicsit is szereti a taktikai lövöldéket, azoknak garantáltan tetszeni fog a játék. Az Extended Edition jelenleg Steamen 60 euroba kerül (a Steames oldalát itt tekinthetitek meg), ami nagy valószínűséggel sokaknak szemet fog szúrni, viszont a téli leárazáskor tuti kapni fog egy 50%-os leárazást, szóval akik nem biztosak abban, hogy ez a játék megéri nekik, azoknak leárazáskor megfontolandó.

Pros.:

+ részletes grafika, ill. grafikai/irányítás beállítások
+ modifikálási lehetőségek
+ minőségi játék
+ eszméletlenül jó küldetés szerkesztő
+ víz alatt is harcolhatunk mostmár

Cons.:

- talán az ára, de a minőséget fizetjük meg, nem úgy mint egyes játékoknál

Értékelés
 9 Játékmenet: 
Mindenképp kiemelkedő, bármilyen szemszögből is nézzük.
 9 Hangulat: 
Nincs két ugyanolyan csata, szóval mindig fog valami új dolog történni velünk, akár coopozunk, akár multizunk.
 9Grafika: 
Lehengerlően látványos max. grafikán.
 9Hangok: 

Nem lehet rossz szót mondani a hangokra, szabályosan úgy fogjuk érezni magunkat, mint egy rendes harc mezőn.
 9.5Szavatosság:
Bátran mondhatjuk azt az Arma 3-ra, hogy ez a játék nincs elhanyagolva, és ez meg is látszódik rajta.
Review score
 9.1Az Arma 3 verhetetlen saját kategóriájába, és garantáltan állíthatom, hogy megéri minden pénzét. Azok, akik nem biztosak abban, hogy megérné nekik a pénzüket, várjanak egy nagyobb leárazásig, akkor viszont ne habozzatok!

Egy rövid gameplay videó is készült a Marksmen DLC Showcase küldetéséből, ahol a játékos feladata, hogy felderítse, majd kiiktassa az ellenséget az adott területen, majd a fontos infók begyűjtése után kimenekülni a területről:

Összes oldalmegjelenítés