GearCity - Előzetes

Építsünk valami jót...


Volt egy időszak, amikor a TYcoon játékok virágkorukat élték és szinte minden témában jött ki belőle egy darab, nem számított, hogy étterem vagy vidámpark menedzselős témáról is legyen szó. Mára már csak leginkább a SimCity hagyatékain készült klónok bukkannak fel és veszik át az irányítást az egykori király uralma felett, de ha nyitott szemmel járunk, azért még találni pár gyöngyszemet. Hasonló cipőben jár a GearCity is.


A GearCity-t leginkább a Car Tycoon-hoz tudnám hasonlítani, de csak azért, mert benne van a címében az autó szó, és menedzselős játék az is. Sokat nem játszottam vele, nem is igazán értetem a lényegét, de mindegy is, mert nagy valószínűséggel a GearCity több ember emlékezetében fog mély nyomot hagyni. Nos, jelen alanyunk habár még csak Early Access státuszban van, mára eljutott arra a szintre, hogy gyakorlatilag ezt levetkőzte és bármelyik pillanatban is érné el a teljes pompáját, gyakorlatilag senki nem mondaná meg róla, hogy ez egy még fejlesztés alatt álló, be nem fejezett játék. Rengeteg lehetőséggel kecsegtet a játék azok számára, akik kicsit jobban is bele szeretnének merülni az autókészítés csodájába és átélni ugyan az, amit egykor Henry Ford vagy Enzo Ferrari.


Cégünk megalapítása után a világtérképen több száz város közül kiválaszthatjuk, melyikben is szeretnénk megalapítani gyárunkat, majd ha ez megvan, jöhet maga a tervezés. Az 1900-as évektől kezdve egészen az 1980-as évig szinte bármikor belőhetjük a kezdőévet, így elég tartalmas, hosszú távú szórakozást biztosít a játék. Konkrétan az alapoktól kezdve kell felépítenünk mindent. Leendő kocsink alvázát, sebességváltóját, motorját mind magunknak kell kifejlesztenünk mérnökeink segítségével, és ezen belül is rengeteg dologra oda kell figyelnünk. Például figyelembe kell vennünk a méretarányokat, illetve azt is, hogy milyen autótípusba is tervezzük az adott alkatrészt, legyen az szedán, hatchback, terepjáró és még hosszú sorokon át folytathatnám a felsorolást, annyi lehetőség bekerült a játékba. A mérnöki babérokra törő játékosok választhatják a részletes tervezés opciót, de azok, akik csak felszínesen szeretnének ezekkel a dolgokkal foglalkozni, azok egy butított varázsló segítségével is pillanatok alatt összebarkácsolhatják a létrehozni kívánt alkatrészt. Egyes esetekben akár tervrajzok alapján is dolgozhatunk, korábban létrehozott eszközeinket pedig más, későbbi munkánk során is felhasználhatjuk.


A belsőségeken kívül a legkisebb tervezési apróságokra is oda kell figyelnünk, felvehetünk munkásokat, igazgathatjuk a cég pénzügyeit és versenyeznünk kell a világ többi autógyártó cégével is. Meglehetősen részletekbe menő, amit a menedzselős játékok fanjai imádni fognak és két pofára fogják zabálni, de kazuár szinten a GearCity kicsit több, mint riasztó. Mint már említettem, rengeteg beállítási lehetőség közül választhatunk, nagyon sok mindenre oda kell figyelnünk, ami az egyszerű játékosokat egész biztosan el fogja riasztani, mert nem könnyű boldogulni a játékban. Egy közepes angoltudás sem árt mellé, mert minden apró részlet nagyon fontos lehet az épp készülőfélben levő model és a cégünk számára, egy rossz döntés akár teljesen keresztbe húzhatja a korábbi számításainkat. Talán pont ezért is érdemes megvárni, amíg készül hozzá egy magyar fordítás, ami a jelek szerint készül… csak készüljön is el. A GUI szerintem elég fapados és régimódi, azon nem ártana kicsit turbózni és felhúzni a ma igényekhez, illetve az autók modelljei is elég sarkosak, de ilyen esetben szerintem efelett szemet hunyhatunk. Az a tény pedig, hogy ezt az egészet egyetlen egy ember hozta össze, több, mint megbecsülendő!


Aki szemezik ezzel a játékkal annak felesleges tovább várnia a megjelenésre, mert a GearCity már most több, mint játszható állapotban van, rengeteg lehetőséget kínál és nagyon alapos, csak győzzük kitanulni minden egyes fogását.

Hasonló játékok: Car Tycoon, Tropico, Game Dev Tycoon

Összes oldalmegjelenítés