WINDWARD - TESZT


Harcra fel!...

Aki az utóbbi időkben rápillantott a Steam toplistás játékaira, az valami furcsaságot vehetett észre az elé tárulkozó adatokból. A nemrégiben megjelenő Windward igen előkelő helyet foglal el ezen a listán, ami egész meglepő, mert még nem is egy AAA kategóriás játékról beszélünk. Akkor mégis, mire fel ez a nagy felhajtás?


A Winward egy sandbox típusú játék, ahol a hajónkat irányítva kell különféle feladatokat megoldanunk ééés… lényegében nem is szól többről a játék. Történet egyáltalán nincs, esetleg a feladatoknak van egy kisebb leírása, de a játék teljesen szabad kezet ad a játékosnak. Kezdésként kiválaszthatjuk, milyen típusú hajósként is szeretnénk vízre szállni, majd máris indulhat a szelek meglovaglása.


Első körben kisebb feladatok elvégzésével kell tengetnünk a mindennapjainkat. Emberek és szállítmányok egyik városból a másikba való furikázással, olykor el kell tennünk láb alól egy-egy kalózhajót, vagy akár mi ránk hárulhat egy város megvédésének feladata is. Mind ezekért pénzt, ellátmányt és tapasztalati pontokat kapunk jutalmul. A pénz költhetjük erősebb ágyúkra, tapasztaltabb kapitányra, jobb legénységre, díszítő elemekre, vagy akár teljesen új hajót is vásárolhatunk rajta. Ezekre mind érdemes odafigyelni, mert minden saját tulajdonsággal rendelkezik, így lehet, hogy egy hatékonyabb csapat hamarabb is sebződik, mint egy másik. A különféle élvezeti cikkekkel, mint a cukor, kávé, vagy gyapot meg akár kereskedhetünk is, így bőven lesz lehetőségünk a pénzszerzésre. A fejlődést 3 kategóriába szedték szét, bár ezek között nagyjából össze-vissza mindenfélét fejleszthetünk: javíthatjuk a hajónk páncélját, ágyúink erősségét, és a legénység pontosságát, szerencsénk nagyságát, a kapitány egyes tulajdonságaira specializálódhatunk és hasonlók.


Ahogy fejlődünk, egyre több feladatot hajtunk végre, erősebbé válunk, úgy nyílnak meg számunkra további területek, ahol már jobb lehetőségek, nagyobb kínálat és erősebb ellenfelek is várnak. Bajtársaink, ha tudnak, segítségünkre sietnek, de ugyan úgy mi is kiprovokálhatjuk a harcot akár. A baj csak annyi, hogy amint kiismertük a játékban rejlő lehetőségeket, hamar repetitívvé válik, hosszútávon már nem tud újdonságot felmutatni, bár ez nem jelenti azt, hogy unalmas is lenne. Ami a grafikát illeti, nincs igazán szégyenkeznivalója a Windward-nak. A víz egész elképesztően néz ki, inkább csak a városok és a fák tűnnek úgy, mint ha még mindig placeholder státuszban tündökölnének, de ettől el lehet tekinteni. A szél, mint befolyásoló tényező remekül működik, a hajó kezelhetősége hamar megtanulható és az egyes parancsokat akár gyorsbillentyűkre is kioszthatjuk, így nem kell állandóan a képernyő alján turkálnunk, ha mondjuk tüzelni szeretnénk a harc kellős közepén. A hangok szintén rendben vannak, bár a zenén és egyéb harci, környezeti neszeken kívül mást nemigen fogunk hallani, de ez így rendjén is van. Ami igazán furcsa, hogy a játékunkba akár barátaink is becsatlakozhatnak, vagy akár mi is az övéikbe, bár a gyakorlatban ezt a lehetőséget sajnos nem állt módomban kipróbálni.


Egy különös meglepetés lett a Windward, ami ha sokat nem is nyújt, lebilincselő szórakozást biztosít. Meg van benne az a plusz, ami miatt képes maga előtt tartani és ez nem is kétség, de ez inkább nem a hardcore rétegnek való.


Pro: 
+ Jól tanulható, magával ragadó játékmenet
+ Könnyű kezelhetőség
+ Méretéhez képest jól kidolgozott

Kontra: 
- Helyenként silány grafika
- Nincs benne túl sok tartalom


Értékelés
 9 Játékmenet: 

A hajókázás, csatázás, vagy csak a sima missziók teljesítése is zökkenőmentesen betanulható akár egy fél óra alatt is. Nincs olyan bosszantó elem, ami megtörné mindezt.
 8 Hangulat: 

A táj, a zene és a csaták egész jól átadják a tengeren kószálás hangulatát. Mint ha az AC4-el játszanánk, csak felülnézetből és szárazföldi vonal nélkül.
7Grafika: 

Habár a hajók, az effektek, a csillogás és a víz jól néznek ki, mindezt a másik oldalról rontják a fák és a kikötővárosok gyenge minőségei.
 9Hangok: 

Nincs túl sok hang a játékban, de ami kell, az a helyén van. A zene szép, az ágyúk dübörgései is elfogadhatóak, de akár még a szél fuvallatát is hallhatjuk.
 8Szavatosság:

Nos, ez egyénfüggő, kit meddig köt le a játék. Aki szereti a bő tartalmakat, annak lehet nem fog hosszútávon a kedvencévé válni a játék, de jelen formájában is sokáig képes elszórakoztatni.
Review score
 8.2A Windward egy remek kis játék, aminek habár a témája nem is új, de jól csinálja azt, amit el szeretett volna érni. Nem úgy, mint a Raven’s Cry.

Összes oldalmegjelenítés