Victory Command - Előzetes

Itt a World of Tanks MOBA...



Victory Command: Battle Arena. Manapság rengeteg új MOBA játék kerül a piacra, amiknek a legtöbb esetben valamilyen fantasy világ az alapja. Van már itt hősös, szörnyes, istenes és olykor robotos alkotás is. Katonai viszont nem gyakori, sőt, én nem is tudok egyről sem. Pontosabban nem tudtam, mert ez a Victory Command a jól bevált és RTS-ből ismert elemeket tartalmaz. Modern tankok, harckocsik és földi alakulatok. A játék alkalmaz nagyon új ötleteket viszont a tálalása, azt hiszem nyugodtan mondhatom, hogy pocsék. Mintha műanyag tányérban kapnánk a wellington bélszínt és szintén plasztik evőeszközökkel kellene megennünk.


A játék legnagyobb hibája, hogy baromi nehéz és nem szándékozik neked elmagyarázni semmit. Amint belépünk, kapunk egy tutorial képernyőt, ami elmondja, hogy a főmenüben mi mit jelent, de azt, hogy magán a harcokon belül mit kell csinálni… hát apám, gyere rá magad! Oké mondjátok, ez egy MOBA játék, nem nehéz a lényeg, a Victory Command viszont nem ilyen egyszerű. Például rögtön az elején, nem hősök vagy istenek közül választanunk, hanem 2 és 12 fős alakulatok között. A harckocsik és a tankok kevesebben vannak, míg a földi katonák többen. A lényeg a lényeg, hogy egy csapatot kell irányítani, aminek a száma véges. Bizony, a játékban nincs respawn time, kapsz 3 tankot és ha mindet kilövik akkor annyi. Éppen ezért nagyon nagy csapatmunkát igényel a Victory Command, valamint a játék időtartama harconként kb. 10-15 perc. Azért ne gondoljátok, hogy ez nem megterhelő. Úgy lefossza az agykapacitást, hogy utána a Puty-Puty is fájdalmat okoz.


Sok alakulat megtalálható a játékon belül, így kedvünkre válogathatunk. Persze nagyobbik részüket meg kell vennünk, mint minden más MOBA játékban, itt is tapasztalatot és elkölthető pontokat kapunk a meccsek végén. Ezenkívül az alakulatunkat lehet testreszabni is, így például csinálhatunk tankelhárítót az osztagokból és némi kozmetika is helyett kapott. Előbbinek az a problémája, hogy ha specifikus csapatot készítünk, akkor csak azt a bizonyos célpontot tudjuk sebezni, amelyik ellen felszerelkeztünk. Lásd: hiába vagy tankkal, ha más tankok ellen tuningoltuk a verdánkat, a gyalogosokkal szemben madár füttyöt sem tudunk tenni. Ezért nagyon fontos a többi játékos szerepe is.


A pályák egész jól vannak felépítve. Itt nincsenek minionok vagy XP a harcon belül, csak egy térkép ahol zajlik a küzdelem. Tele fedezékrendszerrel és magaslatokkal, ahonnét bombázni lehet az ellenfeleinket, vagy ők bántalmaznak minket. Két féleképpen győzhetünk egy térképen: vagy megölünk mindenkit, vagy elfoglaljuk az értékes pontokat, amiket ha elég ideig tartunk az ellenőrzésünk alatt, összejön annyi nyersanyag, hogy az ellenfél bázisát lerakétázhatjuk. Így nem feltétlen a nyers erő a lényeg, hanem a taktikai gondolkodás is. Ami nekem nem tetszett, hogy az egységes harc közben visszateleportálhatnak a bázisra. Szóval ha üldözünk valakit, és túlerővel találjuk magunkat szemben, csak megnyomjuk a gombot és kis időn belül már otthon is vagyunk, így megúszhatunk sok veszteséget. Persze amíg folyamatban van az interakció addig lőnek bennünket, mint a bűn


Mégis a legnagyobb hiba az a tutorial és a gyakorlási lehetőségek hiánya. Amint látjátok nem egyszerű a játék és nem is segít nekünk megértetni a lényeget vagy biztosítani egy gép elleni környezetet, mielőtt élesbe nekivetődnénk a harcnak. Sok hajba fog kerülni, mire mindenre rájöttök, de aki szereti a MOBA játékokat, és nincs ellenére a World of Tanks és a régi Command & Conquer: Generals, azoknak a Victory Command tetszeni fog, mert biza ezeknek a nagy játékoknak a keverékét lehet felfedezni benne. Talán azoknak lesz kicsit nehezebb dolga, akiknek van már tapasztalatuk a hasonló játékok terén, gondolok itt a LoL-ra és a DOTA 2-re. Ők kicsit problémásabban fognak belejönni, hiszen a jól bevált tapasztalat itt nem hasznosítható. A játék egyébként a Petroglyph és a PlayGrid szerelem gyermeke, mely egyelőre még csak early access alpha állapotban van. Ennek ellenére a játék ingyenes játszható Steam-en, szóval egy próbát mindenképpen megér. 

Egyébiránt ez egy MOBA játék, az pedig mit jelent? Pontosan! Célpontja a MOBA-Rota sorozatnak, szóval legyetek türelemmel, hamarosan jövünk!

Összes oldalmegjelenítés