Exanima - Előzetes


Megnéztük mi fán terem az Exanima..

Hardcore. Ezzel az egy szóval tudnám leírni ezt a játékot, mivel egy életed van, és kezdheted újból a játékot. Az Exanima c. játék egy egyszerű dungeon crawler RPG-nek kinéző játék, ám van pár dolog benne, amitől mégis különlegesnek titulálható. Manapság ezernyi RPG játék van kint az éterben, ami miatt már a máfaj szerelmesei is fogják a fejüket, annyira nem tudnak válogatni a játékok között. A nagy RPG tengerben rengeteg féle ilyesmi kevert stílusú játékkal találkozhattunk már, a legtöbbje roguelike, vagyis a menetközben talált tárgyak felszedésére összpontosít. Erre a játékra egyszerre lehetne azt mondani, hogy roguelike, dungeon crawler, kaland és RPG játék. Lehet, hogy nem tűnik így elsőre nagy számnak, de hamarosan megtudjátok, hogy miről is beszélek.



Mivel a játék még Early Access státuszba van, és csak pár hónapja elérhető, ezért történetet ne nagyon várjunk egy ilyesmi kaliberű játéktól. Bár mondjuk meg tudnám cáfolni az előző mondatomat, de jobb ebben a tudatban élni egy Early megjelenésű játéknál, mivel nem ez lesz az elsődleges szempontjuk. Szóval történet nincs egyelőre a játékba, viszont gameplay annál inkább. A főmenübe érve két opciót kínál fel nekünk a játék: az egyik az Új Játék kezdése, ami egy úgymond átlagos permadeath roguelike módba dob be minket, természetesen ezek előtt túl kell esnünk egy átlagos karakter generáláson, amibe pont elegendő opciót raktak be a fejlesztők, továbbá a karakter generálás végén eldönthetjük, hogy milyen fegyverrel kezdjen a karakter, viszont ez ebbe a módba nem elérhető. 


A másik játékmód az ún. Aréna mód, ahol gladiátorok módjára kell összecsapnunk ellenfeleinkkel, azzal a csavarral, hogy minden megölt ellen után egyre nehezebbek és rafináltabbak jönnek. Ebbe a játékmódba lehetőségünk van kiválasztani a fegyverünket, ami lehet két kezes pallos, pajzs és buzogány vagy kard, két kezes fejsze, továbbá a fejlesztők ígértek még több fajta fegyvert is, szóval ez a játékmód kiváló kezdésnek, ugyanis a harc rendszer rettentően nehéz. A harc rendszer maga megérdemel egy misét, ugyanis nem úgy megy, hogy rákattintassz az ellenségre, és rögtön eltalálja. Aki játszott már a Chivalry: Medieval Warfare c. középkori FPS-el, az tudja, hogy mire gondolok, aki pedig még nem próbálta, azoknak: amikor ütsz egy fegyverrel, akkor a fegyvered pozíciója számít legfőbbképp, pl. meglendítek egy kardot, és nem mindegy, hogy hova találsz be az ellenségnek, tehát lehetséges az is, hogy instant lefejezed az áldozatod, de az is, hogy a lábát vágod le, a karját. 


Szóval a harc kimenetele végződhet csonkítással is, ugyan ennek kicsi az esélye, mivel most jön az a másik faktor, amit nem látni mindennap egy felülnézetes játékban: fizika. Igen, jól olvastátok. Szinte minden tárgyat meg tudunk mozgatni az interaktív módban (apropó interaktív mód, két féle mód között kapcsolhatunk, amikor irányítjuk emberünket, az egyik a már említett mód, a másik a harc mód), de csak a realitás terén belül gondolkozzunk, tehát nem fogunk tudni megmozgatni óriási kőtömböket. 


A grafikára is kitérnék, mivel egy eddig nem ismert fejlesztő csapat csinálja a játékot (a Steam adatbázisa szerint az első játékuk), és be kell, hogy valljam, elképesztő, amit műveltek a játékkal. Valós idejű árnyékolása van, viszonylag részletes textúrák, az animációkon még alakíthatnának azért, mert néha olyan érzésem van, hogy egy rongybaba a karakterem, amikor megsuhintom a fegyvert. Ezek ugyan mind könnyen fixálható dolgok, szóval mehet egy piros pont a kis füzetbe a fejlesztőknek.


Összességébe ennyi minden van jelenleg a játékba, és bevallom elég béna voltam/vagyok még most is a játékban, mert az első pályán nem tudtam túljutni, ami az Új Játék módba van, ugyan ennek az az oka, hogy kezdéskor nem kapsz semmit, az első terembe találsz egy fáklyát meg egy hordó fedelet, az utóbbi pajzsnak is lehet használni, de elképzelhetitek, hogy azok az ellenfelek ellen milyen vég kimenet játszódik le, amikor egy karddal felfegyverzett ember rám támad. Azt nem tudni, hogy mikor fog véglegesen megjelenni a játék, de már most ígéretesnek tűnik, még az is felmerülhet, hogy az Aréna részét megcsinálják multiplayerként is. A játék 15 euróba kerül most, ami egész korrekt árnak tűnik. A játékot a Steames oldalán itt tekinthetitek meg.

Hasonló játékok: Path of Exile, Diablo széria, Divinity: Original Sin és más felülnézetes RPG-k

Összes oldalmegjelenítés