Toren - Teszt

A játék, amit még a brazil kulturális minisztérium is támogatott...

Fura dolog a mitológia. Mindig minden eseménynek, személynek, tettnek mögöttes tartalma van. Mind-mind azért jött létre, hogy tanítsa és okítsa az embereket. Hogy megtanítsa a gyarló embernek, hogy mi a jó és mi a rossz vagy éppen ismeretanyagot szolgáltasson az ember környezetéről, világáról, mindarról, amiben él, ami körülveszi.

  
A Toren történetének alapját is a mitológia alkotja. Szó van benne a Holdról, a Napról, fényről és sötétségről, jóról és rosszról egyaránt. A játékmenet során több bölcsességgel/bölcselettel találkozhatunk, mint amennyit Törpapa a Hupikék Törpikék összes részében valaha elmondott. Minden egyes elhalálozásunkkor is kapni fogunk egyet-egyet, amiket én személy szerint örömmel olvasgattam. Csak annyit mondanék, hogy mindenki fog találni valami olyat, amit a saját életére nézve igaznak fog bizonyulni.


A játék a nem túl nagy táborral büszkélkedő brazil játékfejlesztők egyik csapatának, a Swordtales-nek az első játéka, aminek elkészítését, ahogy a játék bevezetője is jelzi, még a brazil kulturális minisztérium is támogatta. Azért ilyet nem minden nap lát az ember.


A játék alapvetően egy 3D platformer, amiben különböző feladványokat kell megoldanunk a továbbjutáshoz. Ami viszont kifejezetten érdekessé teszi a játékmenetet, az az, hogy főhősnőnk a játék előrehaladtával folyamatosan idősödik, mindig újabb és újabb, a továbbjutáshoz szükséges technikákat elérhetővé téve számunkra. A játék elején még kisbabák vagyunk, a végére érve pedig felnőtt nőként fogjuk befejezni azt.


A játék története röviden annyi, hogy meg kell másznunk a tornyot, amit Toren-nek neveznek, hogy a tetejére érve legyőzhessük a "gonosz" sárkányt, miközben folyamatosan egyre többet és többet tudunk meg arról, hogy kik vagyunk és miért is vagyunk ezen a helyen. A játék folyamán lehetőségünk van átélni különböző dolgokról szóló álmokat is, amik segítségével még többet megtudhatunk a játék világáról. Azt viszont megjegyezném, hogy van olyan, amiről könnyen lemaradhatunk, ha nem figyelünk oda és nézünk át mindent a játék folyamán. Továbbá, ha elég alaposak vagyunk, akkor számos olyan tárgyat is összeszedhetünk (például egy sisakot, ami véd a varázslatokkal szemben), amik nagyban segítik az előrehaladásunkat és amik a "sima" végigjátszás során nem kerülnek utunkba.


A játék folyamán az irányítással sajnos akadt némi gondom. Valószínűsíthetően azért, mert a játék ajánlásával ellentétben, én billentyűzettel játszottam, mivel nincs kontrollerem, meg nem is tudok vele játszani (nyugodtan lehet röhögni). Vagyis nem kifejezetten az irányítással, hanem a kamerakezelésből adódóan a folyamatos irányításbeli változásokkal. Ezt úgy kell érteni, hogy ha a kamera szöge vagy helyzete változik, akkor változik a vezérlőbillentyűk működése is. Tehát, ha megyek előre és a kamera éppen körbefordul, akkor az előre az rögtön hátrafelé lesz. Ebből kifolyólag sajnos sikerült párszor leugranom a több száz méteres mélységbe is. Nem tudom, hogy ez kontrollernél miképpen működik, de engem párszor bekavart. Ettől függetlenül a játék billentyűzettel is kiválóan irányítható.


A grafika kifejezetten szép, köszönhetően a Unity motornak. Azonban ugyanennek a motornak a jóvoltából számos grafikai problémával is meg kell küzdenünk a játék folyamán. Nem egyszer előfordult, hogy egy ugrás után átestem a peremen és a szikla szélén való lógás helyett a sziklában lógtam. Valamint pár esetben sikerült elakadnom a semmiben is. Szerencsére ezek nem fordultak elő túl sűrűn így nem okoztak komolyabb gondokat.


A játék hangjai nagyon jók. A zene teljesen jól aláfesti a történéseket, reagálva is a különböző helyzetekre és megad egy bizonyos, egyébként nagyon kellemes alaphangulatot. Főhősnőnk hangszíne is folyamatosan változik, ahogy idősödik. Szinkronhangok tekintetében nincs sok említeni való, mivel egyetlen ember beszél a játék során, ő pedig az utunkat egyengető mágus. Arra viszont, hogy milyen nyelven teszi ezt, nem sikerült rájönnöm. Szerencsére a feliratok orvosolják ezt a "problémát".


A Toren, minden hibája ellenére is nagyon kellemes kikapcsolódást nyújt. A fejtörők nem túl nehezek, az ugri-bugri részek sem bonyolultak és attól függetlenül, hogy sok helyzetben nem kapunk konkrét segítséget a továbbjutást elősegítendő, a játékban szinte képtelenség elakadni. Egy-két helyzetnek biztosan neki kell futnunk párszor, mire kiderül, hogyan is lenne jó, de az elég sűrű mentési pontok miatt ebből nem tud komolyabb frusztráció kialakulni.

Pro:
+ Szép grafika
+ Élvezetes és izgalmas játékmenet
+ Kellemes történet
+ Rejtett mondanivalók

Kontra:
- A Unity motornak köszönhető grafikai és egyéb hibák
- Irányításbeli problémák (billentyűzettel mindenképpen)
- Lehetne hosszabb

Értékelés
8.5 Játékmenet: 
Pont annyira nehezek az akadályok és feladványok, amire egy ilyen stílusú játékban szükség van. Van kihívás, de nincs frusztráció. Sajnos a kamerakezelést jobban is megoldhatták volna.
 9 Hangulat: 
A történet nagyon kellemes, sok mondanivalóval és mögöttes tartalommal. Megértem a minisztérium támogatását.
8Grafika: 
A megjelenés nagyon kellemes. Kellően szemkápráztató, de nem túl gépigényes. Sajnos a grafikai motor választás nem a legjobb, amit a hibák igazolnak is.
 9Hangok: 
A zene nagyon kellemes. A játék bővített kiadása a zenei albumot tartalmazza, ami szerintem megéri azt a plusz 3 eurót. Az egyéb hangok is a helyükön vannak. Jól össze sikerült rakni.
 8Szavatosság:
Attól függően, hogy ki mennyire jártas a platformerek világában, a teljes játékidő körülbelül 3-4 órát tesz ki. Ha maximalisták vagyunk, azaz például minden achievementet is szeretnénk megszerezni, akkor ez az idő kicsit még növekedni fog.
Összpontszám
 8.5Összességében egy nagyon kellemes játékot kaptunk a braziloktól. A kinézete kifejezetten egyedi, a mitológiai elemek ilyetén alkalmazása pedig ugyancsak ritkaságszámba megy. A játék ár/érték aránya szintén kiválónak mondható a maga 9,99€-s árával. Mindenképpen ajánlott!

Összes oldalmegjelenítés