Megszűnne az EU-ban a digitális javakra vonatkozó földrajzi tiltás és területi korlátozás

Digitális Kánaán közeleg...?

A mai napon az Európai Bizottság egy tervezetet hozott nyilvánosságra, melyben az Európán belüli digitális egypiaci stratégiát részletezi. Az egyik pont az "igazságtalan földrajzi tiltás megakadályozása" címet viseli.

Az EU Bizottság, tervei szerint fel akarja számolni az online területalapú tiltásokat az EU-n belül. Szinte mindegyikünk esett már áldozatul IP alapú rasszizmusnak. Mint például, hogy nem tudott megvásárolni egy játékot egy másik ország online boltjából, ahol azt olcsóbban árulták vagy megakadályozták, hogy egyáltalán megvásárolja azt, mert az "nem elérhető" az adott régióban.

"Az Európai Fogyasztói Központok Hálózatához beérkezett panaszok 74%-a érintette a különböző árazásokat vagy egyéb földrajzi diszkriminációt, amivel a fogyasztók a határokon átívelő online vásárlások alkalmával találkoztak."

Ezek a korlátozások fizikai termékeknél vagy személyes vásárlások esetén nincsenek jelen az EU-ban, kizárólag az online világban. Az EU Bizottság dolgozik azon, hogy megszüntesse ezt a fogyasztóellenes gyakorlatot, terveik szerint 2016 elejére.

Ez lehetővé tenné, hogy egy brit játékos legálisan vásárolhasson meg egy játékot más EU ország online boltjából, ha az nem elérhető a sajátjában, például régiókorlátozás miatt vagy a terjesztői jogok hiányából kifolyólag. Egy francia játékos megvehetne egy játékot a lengyel EA online boltjában, ha ott azt olcsóbban árusítják, mint országa saját boltjában. Ez érinti a videó streaming szolgáltatásokat is, mint a Netflix, ami elérhető pár EU országban, de nem mindben és gyakran különböző tartalommal. 

Amik még meg lettek említve a dokumentumban, azok a túl szigorú szerzői jogi törvények és a megfizethető, magas minőségű határokon átívelő kézbesítési szolgáltatások, hogy népszerűsítsék a határokon átnyúló online vásárlásokat.

  • "Azon vállalkozások közül, melyek jelenleg nem árusítanak online, de szeretnék megtenni, 62% mondta, hogy a túl magas kézbesítési költségek problémát jelentenek."
  • "A határokon átnyúló csomagkézbesítési tarifák, melyeket a nemzeti postaszolgálatok számolnak fel, nagyjából kettő-ötszörösei a belföldi áraknak."
Angolul értők a teljes dokumentumot itt olvashatják el.

Összes oldalmegjelenítés