Farming Simulator 15 - Teszt

Állatok, traktorok és farm. Figyelem: szalmakalap és kantáros gatya kötelező...



Vigyázat! A Farming Simulator 15 a nevéből adódóan nem az aminek látszik. Neeem, ez nem farm szimulátor, ez gazdaság szimulátor. A Giants Sofware és a Focus Home Interactive új produkciójában annyi minden lehetőség van, hogy maga a farm gondozása gyakorlatilag csak a játék töredéke. Állattenyésztés, fakitermelés és még sorolhatnám, a lényeg, hogy minden olyan játékost le fog tudni kötni, akit valamennyire is érdekelnek a különböző gazdálkodási folyamatok.

Álmom egy tanya, állatok hada…

Szóval a játék sztorija meglehetősen egyszerű: mi vagyunk a farmerek és pénzt kell termelnünk bármi áron. Ehhez lehetőségünkre áll körülbelül minden. A traktorok szerelmesei kellőképpen kielégülhetnek, ugyanis a játékban 140 különféle munkagép kapott helyet.



Ami rögtön feltűnt nekem, a zene furcsasága és hiánya. Egyedül a főmenü tartalmaz háttérzenét, ami inkább egy biliárd játékéra hasonlít, és magában a játékmenetben semmi hangulati aláfestés nincs e szempontból. Mondjuk, feltehetjük azt a kérdést, hogy egy farm szimulátor játékba kell-e, és ha igen akkor milyen zene illene. Ha engem kérdeztek, akkor Rednex (a tesztelés során nálam végtelen repaet-be szólt a Cotton Eye Joe), bár lehet, ez elvenné a komoly hangulatot. Mert igenis, a Farming Simulator 15 egy komoly játék.



Na jó, pontosítok: komoly játék, de a menetén kívül minden komponens komolytalan. A karrier módot kiválasztva 2 helyszín áll rendelkezésünkre gazdaságunk kialakítására: Bjornholm, a skandináv hangulatú térség, és Westbridge Hills, a tipikus amerikai farm. Nekem már az furcsa volt, hogy habár a főmenüben megtalálható a tutorial opció (ami egy vicc, nem sokat segít a játék kiismerésében), mégis csak a Bjornholm térkép tartalmaz egy rövid körbevezetést a játékkal és a folyamatok megismertetését. Egyébként a későbbiekben ez is kevés lesz, szóval az amerikaiak mehetnek fórumra vagy tölthetnek hosszú órákat, mire rájönnek a dolgok működésére.



A grafikában van némi kivetnivaló. Ha azt vesszük alapul, hogy tulajdonképpen ez egy szimulátor, akkor nem elég jó az, ami elénk tárul. Hangsúlyozom, egy szimulátorhoz képest. Egyébként nem csúnya. Az rögtön észrevehető, hogy minden erőt a munkagépek szépségébe vetettek. De nem eleget. A fizika egyszerűen BOR-ZAL-MAS! Vannak a játékban utak, de minek használnánk, ha búzának semmi baja nem lesz, ha átvágunk egy farmon. Emlékeztek a Mass Effect MAKO-jára? Na, ilyen a Farming Simulator 15 is. Ahogyan nézegettem videókat a régebbi epizódokról, ez a MAKO stílus már régebben is megtalálható volt a játékban. Úgy néz ki a fejlesztőknek nem erénye, hogy ezt kiküszöböljék. Akik szeretik a Carmageddon játékstílust azok egy külön szórakozási faktort fognak találni a játékban.



A farmerünk, akik mi vagyunk, az egy fix kantáros gatyás férfi. Én úgy gondolom, hogy 2014-ben azért lehetőséget kéne biztosítani a női játékosok számára is annyival, hogy a másik nemet is választani lehessen. De ez tényleg már csak kötekedés a részemről, viszont meg kell említeni, hogy nekem a barátnőm sok játékkal azért nem játszik, mert a férfi karakter miatt nem tud azonosulni és ezért nem szórakoztatja és nem is érdekli a játék.

… szántani fogok barázdát…

Pénzt keresni sok lehetőségünk van. Persze megtalálható az elmaradhatatlan szántás-vetés-aratás, de ott az állattenyésztés és a fakitermelés is. A hatalmas térképen, ami tele van különféle farmokkal eleinte nincs mindenhol lehetőségünk termelni, szépen lassan kell terjeszteni a birodalmunkat és megvásárolni a többi farmot. Meggazdagodni épp olyan könnyű, mint elszegényedni. Minden gépet, minden eszközt, de még az ellensúlyt is meg kell vásárolni. Ezen kívül pénzbe kerül az elvetni való magok és persze a benzin. Nincsen végtelen szántás, mert az üzemanyag pénz.



A játékot meg lehet közelíteni stratégia szempontból is, így nem kell egész nap a farmon „farmolni”. Ha beszállunk egy traktorba és elkezdünk szántani, van egy „hire workers” nevű opció, amivel elméletileg munkást lehet felbérelni, gyakorlatilag duplikáljuk magunkat. Az egyik klónunk szánt, amíg a termőföldön van munka, mi meg mehetünk a további dolgunkra, így a későbbiekben felvehetünk egy olyan játékstílust, melyben csak parancsokat osztogatunk.



A játékban van idő és időjárás is. A percek múlását lehetőség van meggyorsítani, bár ez nem teljesen kifizetődő. Például valós időben egy föld bevetése játékidő szerint 5 perc, míg ha felgyorsítjuk a játékmenetet, akkor maga munkafolyamat nem nő egyenesen arányosan, hanem megmarad ugyanolyannak, szóval 20x-os szorzónál ugyan ez a tevékenység már 3 órába telik a játék szerint. Igaz, hogy gyorsabban nőnek a növényeink, de több pénzt kell kifizetnünk a gépek fenntartására.

Sok pénzem lesz veszek egy farmot…

Lehet, hogy a Farming Simulator 15-ről most inkább rosszakat írtam, mint jókat, de ti is tudjátok, hogy a rossz dolgokat könnyebben észrevesszük, mivel a jó az általános. A játéknak meg van az a bűnös szenvedélye, hogy amit kínál az jó, szórakoztató és élvezetes. Nekem például kifejezetten tetszett (és ezt eddig nem sok helyen láttam), hogy a többjátékos módban nyelvek szerint lehet keresni, így könnyen csatlakozhatunk honfitársaink farmjaira és dolgozhatunk együtt. Ja, és vannak benne achivement-ek és ingyen letölthető mod-ok, ami garantálja a játék fejlődését és folyamatos megújulását. Akinek kétségei támadnak, azt eloszlatom, sok magyar szerver van. 



Nevéből adódóan ez egy réteg játék, érthető, hogy a farm fogalma nem sokakat fog megfogni, de megjegyzem, azoknak is szórakoztató tud lenni, akit tulajdonképpen hidegen hagy a mezőgazdaság, csak időt és lehetőséget kell neki adni. A főiskolai és egyetemi mezőgazdász hallgatóknak pedig annyit üzennék: TILOS VIZSGAIDŐSZAKBAN ELINDÍTANI! Túl sok időt el lehet tölteni benni, amit a vizsgák torolnak majd meg. Akinek megjött a kedve az Steam-en (ITT) azonnal megvásárolhatja a produktumot és kezdődhet a gazdálkodás!

Pro:
+ nem csak szántás-vetés-aratás lehetőséget kínál
+ rengeteg munkaeszköz és jármű
+ szórakoztató többjátékos mód
+ achivement-ek és mod-ok

Kontra:
- a fizika mindennemű hiánya
- semmit mondó tutorial
- akit nem érdekel a mezőgazdaság, az nem fogja megvenni

Értékelés
 8.5
Játékmenet:
Egy idő után kicsit monoton, bár akit érdekel a mezőgazdaság, az sosem fogja megunni.
 8.0
Hangulat: 
Jó-jó, de a zene hiánya és a monoton traktorzúgás inkább elvesz az értékből egy idő után, mint hozzáadna.
8.5
Grafika: 
A munkagépek nagyon élethűek, sajnos a többi komponensről ez nem mondható el. Szép a táj meg minden, de közel sincs a traktorok minőségéhez.
 7.5
Hangok: 
Túl sok pontozni való itt nem akad. Zene nincs, természeti hangok se nagyon. Madárcsicsergés és olykor egy helikopter hangja, amit nem látni az égen. A munkagépek zümmögése élvezhető, de nem örökké.
 9.5
Szavatosság:
Aki céltudatosan akar mezőgazdaságot gyakorolni virtuálisan, az nem fogja letenni a játékot, legalább a következő rész megjelenéséig. A szavatosságot erősíti még a remek lehetőségekkel fűszerezett többjátékos mód.
Review score
 8.4
A Farming Simulator 15 több mint egy farmos játék. Ez egy mezőgazdasági szimulátor, amiben sok játékos sokáig örömét fogja lelni. Sajnos, ennek azaz ára, hogy akiket nem izgatnak a termelési folyamatok, azok gyakorlatilag ki se fogják próbálni.

Összes oldalmegjelenítés