Dreamfall Chapters - Book One: Reborn - Teszt

Teszteltük a várva várt folytatást...

Kevés dolog rosszabb annál az érzésnél, amikor egy kiváló sorozat, film, vagy éppen játék valamilyen (általában anyagi) okból nem kap folytatást, pedig a befejezés egyértelműen folytatásért kiált. Ilyen volt a Twin Peaks, a Firefly a sorozatok közül, és a The Longest Journey-sorozat a játékvilágban. Azonban úgy tűnik, hogy az élet nem teljesen igazságtalan. A Firefly 2005-ben kapott egy filmes folytatást, 2016-ban folytatódik a Twin Peaks, és a közösségi finanszírozás erejének hála, nyolc év után végre megtudhatjuk, hogy hogyan is folyatódik a leghosszabb utazás.

Nagy utazás

Ahhoz, hogy a történetet ismertessem, bizony muszáj elsütnöm néhány spoilert az előző részekből, így aki nem játszott még velük, az ugorja át az ezzel kapcsolatos részt, gondolja át az életét, majd vegye meg a két játékot Steamen, vagy GOG.com-on, mert megéri.

A legelső rész, a The Longest Journey címet viseli, és egy April nevű leányzó volt a főszereplője, aki játék elején rádöbben arra, hogy képes utazni a saját, technika által uralt világa (Stark), és a mágiával átszőtt Arcadiaba. A kifejezetten hosszú és remek történet során végignézhetjük April lélekfejlődését, és emellett helyre kell állítanunk a két világ közti egyensúlyt is.


A tíz évvel később játszódó folyatásban, amely a Dreamfall: The Longest Journey címet kapta, April helyett egy Zoé nevű lányt irányíthattunk (de azért néha Aprilt, és egy Kien nevű férfit is), aki szintén Starkban született és él. Zoé természetesen szintén különleges képességek birtokában van, hiszen ő álmában képes Arcadiába utazni, ahol érdekes dolgokat tapasztal. Láthatjuk, hogy Arcadia bizony már nem a mágia földje, hiszen a mágusokat üldözik ég gettóba zárják. Ebben a világban vezeti az ellenállást April, aki rengeteget változott az első rész óta. Zoénak persze megvannak a maga problémái, hiszen Starkban éppen készülnek kiadni egy Dreamachine nevű eszközt, amellyel bárki képes a tudatos álmodásra. A dolog persze függőséget okoz, és kiderül, hogy titokban az emberek befolyásolására szeretnék használni. Zoé a játék végére leleplezi az összeesküvést, de sajnos kómába esik. Aprilt pedig Kian csapdába csalja, majd annak egy embere leszúrja a lányt.

Ezekkel a képsorokkal zárult a Dreamfall, így érthető, hogy miért is volt nehéz nyolc éven át várni arra, hogy végre kiderüljön a folytatás, vagy legalábbis annak első felvonása.

A Dreamfall Chapters - Book One April temetésével indít, így nem kétséges, hogy a lány sajnos életét vesztette a konfliktusban, Kien börtönben ül, amiért megtagadta a lány megölését, Zoé pedig azóta is kómában van, és a Storytime nevű álomvilágban segít a Dreamachine miatt csapdába esett álmodóknak felébredni.


A nagyjából négy óra hosszú Reborn nagy részében Zoé-t fogjuk irányítani, akivel miután segítettünk pár csapdába esett álmodón, néhány fontosabb döntést meghozva megkíséreljük a felébredést.
Jól olvastátok, a Dreamfall Chaptersben bizony döntéseket kell hoznunk, méghozzá nem is keveset, és a játék fel is hívja rá a figyelmünket (lásd The Walking Dead), hogy választásainknak következménye lesz a későbbiekben. Már rögtön a játék elején kell egy fontos döntést hoznunk az ébredés előtt, amely rögtön ebben a fejezetben érzékelteti a hatását. A döntésünktől függ az, hogy Zoé miként kezdi újra életét, így némileg megvariálva az első könyv utolsó fejezetében látható alapszituációt.

Az mindenképpen közös, hogy az ébredés után hősnőnk semmire sem emlékszik a kómából, és az az előtt történtekből, így új életet kezdett ex-barátjával, Rezaval, és közben terápia segítségével próbálja felidézni a múltját.

A játékidő nagy része alatt a hatalmas, mindig sötét, zsúfolt és neonfényes Europolisban fogunk mászkálni, ahol Zoé egy napját kell végigcsinálnunk. A itt történt dolgok egyelőre nem tűnhetnek túl fontosnak, de már lehet érezni, hogy van valami a levegőben, és hogy valami nagy dolog fog hamarosan történni, de nem ma. A Book One egy igazi bevezető, amely közvetlenül az előző rész után veszi fel a fonalat, és szépen megágyaz egy izgalmasnak ígérkező történetnek, amely kibontakozását kíváncsian várom.


A játékmenet nagyon hasonlít az Dreamfall-éhoz, vagy a már említett The Walking Dead-éhez, ugyanis a játék során inkább beszélgetni, és mászkálni fogunk. A megoldandó feladatok nem túlságosan bonyolultak, de cserébe nem is idegesítőek. A legnehezebb dolog az volt, hogy kiismerjem magam az amúgy kellemesen nagyra sikerült europolisi helyszín utcáin. Látszik, hogy itt is, ahogy az előző két rész esetében (már az első rész is hihetetlenül sok szöveget tartalmazott, még kalandjátékos mércével is), a történet a legfontosabb a készítők számára, és inkább egy interaktív regényként érdemes a Dreamfall Chaptersre tekinteni, mint kalandjátékként. Sajnos egyelőre nem tudok messzemenő következtetéseket levonni a dologról, hiszen a hozott döntések nagy részének még nem láttam a következményeit, így hogy mennyire befolyásolja a sztorit a dolog, az majd később kiderül.

Technikai fejlet(len)ség

Technikai oldalról közelítve már nem annyira rózsás a játék helyzete. A fejlesztők, sok indie-szférás kollégához hasonlóan a Unity motort használták. Ennek köszönhetően a játék jól néz ki, de a gyönyörűtől messze van. A karaktermodelleken érződik, hogy a fejlesztők nem az élethűségre törekedtek, hiszen némelyik meglehetősen karikatorikus külsővel rendelkeznek, és emiatt jól is mutatnak a monitoron. Zoéra pedig öröm ránézni. A helyszínek terén sincsen okunk panaszra, hiszen a neonfényben pompázó Europolis borzasztóan jó és hangulatos látvány, amelyet a fejlesztőknek sikerült élettel is megtölteniük, így nem érezzük úgy, hogy egy steril díszletben bolyongunk a játék során.

Sajnos a fejlesztőknek sikerült jó pár technikai hibát is a játékban hagyni. Az egyik legszembetűnőbb dolog a fénykezelés. Már a nyitóvideóban láthatjuk, hogy valami nincs rendben, hiszen a karakterek szemében nagyon erősen csillog a tükröződő fény, valamint Europolis neonjai által keltett fényparádé is sokszor igencsak túlzó. A kevesebb itt jobb lett volna. Ezen kívül szintén Europolisban igen erős teljesítmény csökkenés volt megfigyelhető. A játék sokszor lassult 30 fps alá, ami a sok ember, a nagy helyszín és a fények ellenére is indokolatlan. Szerencsére a fejlesztők azóta kiadtak egy javítást, amely orvosolta a problémát, bár a játék még így is lassabb, mint kellene, de már élvezhető. Sajnos a fényekkel kapcsolatos probléma még megvan, de a fejlesztők ígérik, hogy hamarosan ezt is rendbe hozzák.


Hangok tekintetében nincsen semmi probléma. A hangeffektek jók, és segítik a világ életre keltését, a szinkron pedig kifogástalan. Sajnos azt nem tudom megmondani hírtelen, hogy volt-e színészcsere, de ha volt is, az nem ment a minőség rovására. Zenei téren viszont biztosan tudom, hogy volt csere. Az új részben Egil Olsen szerzeményeit hallgathatjuk, amelyek kifejezetten hangulatosak és fülbemászóak lettek, így elmondható az audio részleg nagyon kitett magáért az új részben.

Ítélet

A Dreamfall Chapters – Book One egy régóta várt folytatás első felvonása, amely hangulatára nem lehet panasz, a magam részéről én várom a további négy könyvet. Csak jöjjenek minél hamarabb!

- Süti –

Pro:

+ Utánozhatatlan hangulat
+ Jó dizájn
+ Felcsigázó felvezetés
+ Remek zene és színészi játék

Kontra:

- Picit sok mászkálás
- Kissé fapados látvány
- Indokolatlan lassúlások
- Grafikai bugok


Értékelés
 8.0Játékmenet:

Pár egyszerűbb feladványt kapunk csupán. A hangsúly inkább a döntéseken vannak, amelyeknek sajnos még nem igazán láthatjuk a következményeit.
 9.0 Hangulat: 

A hangulat szerencsére a régi, így a régi motorosokat azonnal ismerős érzés fogja majd el a játék indítása után.
 7.5Grafika: 

Bár az összkép jól sikerült, valamint Europolis nagyon szép, mégis vannak gyengébb pontjai, valamint technikai hibákból is akad egy pár.
 9.5Hangok: 

A hangeffektek és a szinkron remekül sikerült, és a zene is kellőképpen fülbemászó.
 8.0Szavatosság:

A Book One "csupán" négy óra, ami nem rossz, tekintve, hogy ez csak a játék egyötöde. A folytatás érkezéséig érdemes kísérletezgetni a különböző döntésekkel.
Review score
 8.4A Dreamfall Chapters - Book One: Reborn egy nagyon várt folytatás ígéretes bevezetése, amely a rajongóknak kötelező vétel.

Összes oldalmegjelenítés